Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Telia - dyrt Internet, bredbandsbroms


Sirocco

Recommended Posts

Hur ska man se på Internet ur ett kostnadsperspektiv? Är det något som man ska betala per minut för, eller ska man betrakta det som ett massmedium med andra betalningsformer?

 

Jag börjar med att slå fast att Internet är en sorts massmedia. Därmed ska det betraktas på samma sätt som tidningar, radio, TV etc. Detta betyder att andra avgiftssystem än idag krävs. I.o.m att nätet är att jämföra med TV (i grunden) måste man konstatera att tidstaxor är direkt olämpliga. Detta beror på att massmedia är något som ska vara tillgängligt till en låg kostnad, så att alla kan ta del av informationen, oavsett plånbokens tjocklek.

 

I.o.m att Internet erbjuder samma saker som radio/TV samt mycket mer är det helt klart att massmedia. Inget annat sådant är så fritt och demokratiskt, men för att vara det måste alla ha tillgång till det.

 

Tyvärr är det inte så idag. Det dominerande Telia (Felia) äger nämligen accesnätet och tar därför ut hutlösa summor av de som surfar via modem eller ISDN. De andra telebolagen kan inte göra något åt dessa, eftersom de endast agerar samtalsförmedlare via Telias fasta nät. Monopol-företaget kan genom detta helt styra priserna på lokalsamtal med följden att ”konkurrenterna” på sin höjd kan erbjuda marginellt lägre priser (t.ex 9 öre/minut istället för 11,5 öre/minut på kvällarna).

 

Telia har hela tiden höjt priserna på lokalsamtal, samtidigt som Internet blivit allt mer populärt. Det har lett till en felaktig situation där folk tvingas surfa på biblioteken bl.a för att få ner kostnaderna. E-handeln blockeras också effektivt och kostnaderna för hemladdning av program och annat blir hysteriska. Idag kostar det 23 öre per minut dagtid, samt 11,5 öre per minut kvällstid att använda Internet. Detta betyder 12 kronor per timme dagtid och 6 kronor per timme kvällstid. Det innebär att en anslutning med en fast avgift på 200 kronor per månad betalar sig efter 16 timmar. Surfar man på kvällarna får man 32 timmar för dessa 200 kronor(exklusive öppningsavgift).

 

Resultatet av detta blir att man inte kan nyttja nätet på ett adekvat sätt, eftersom man hela tiden måste hålla koll på teleräkningen. Internet blir helt enkelt en tjänst som inte alla kan utnyttja p.g.a begränsad plånbok.

 

Felia brukar försvara sig med att det är rättvist att betala efter hur mycket man använder nätet. Jaha, i så fall måste man ha minutavgifter på TV-tittandet, eftersom det (med ett sådant resonemang) är fel att en som tittar lite ska tvingas betala för en som tittar mycket. Hur skulle det bli om man införde Telias taxor på TV? Skulle det vara en bra utveckling?

 

Men bredband har ju flatrate, säger några. Jo, det är riktigt och det är därför som detta begränsas kraftigt. Man hindrar bredbandsutbyggnad genom att inte se till att tjänsterna är tillgängliga för användarna. Det är helt omöjligt att ringa och beställa ett bredbandspaket direkt hem. Istället heter det att ”fastighetsägaren måste bestämma sig för att ansluta fastigheten”. Resultatet av detta blir att det går extremt långsamt att få in tjänsterna. Har man dessutom oturen att bo i ett hus där väldigt få har dator och Internet riskerar man att drabbas av att andra hyresgäster tackar nej till bredband, vilket leder till att fastigheten inte ansluts. Effekten blir självfallet att de stackars datorägarna fortsättningsvis rånas av Telia.

 

Com Hem-annonserna är ett exempel på detta. ”Finns och fungerar” säger Telia. Nys säger jag. Prova att beställa ett Com Hem bredbandsabonnemang så får ni ser hur det fungerar. Svaret blir nämligen: ”Fastigheten måste förses med multimediauttag och det kan bara ske när fastighetsägaren bestämmer sig för att koppla in tjänsten. Bor du i villa så går det inte att dra in bredband.”

ADSL-tekniken är ett hot mot Telias monopol. Det kan användas i befintliga nät utan ombyggnad och kan säljas lika enkelt som vanliga modem-abonnemang. Dock har Telia monopol på tekniken och har helt barock prissättning på den. Bor man i hyreshus och ansluts till ADSL Flexicom måste man ha förval hos Felia. Kostnaden blir då 200 kronor per månad med flatrate.

Uppfylls inte dessa krav kostar det saftiga 695 kronor per månad, samt 50 öre per megabyte! Det är så man häpnar!

 

Nej, för att Sverige ska kunna konkurrera måste följande åtgärder utföras:

 

*Telia förlorar monopolet på accesnätet och hindras från att ta ut hutlösa avgifter av andra telebolag.

 

*ADSL släpps fritt och förlorar sin ”koppling” till Telia.

 

*Bredbandsanslutningar görs tillgängliga för användarna genom lagstiftning som förbjuder krav på kollektivanslutningar och liknande. Inte heller tillåts tvånget att ha förval hos ett visst telebolag bara för att man har bredbandsanslutning därifrån.

 

*Flatrate införs på lokalsamtalen (d.v.s samtal inom samma riktnummerområde). Det nuvarande systemet med ”lokalsamtal i hela landet” tas bort och ersätts av en modell där minuttaxor utgår för fjärrsamtal (samtal till andra riktnummerområden). Dock är det valfritt bland leverantörerna att ha sådana taxor på fjärrsamtalen.

 

Genomförs detta kommer Sverige att ha möjlighet att hänga med i utvecklingen, men det måste genomföras snabbt. Har inget hänt vid valet 2002 får man hoppas att partierna tar upp frågorna, eftersom landets IT-utveckling då hotas allvarligt. Så länge minuttaxor råder på Internet och bredband blockeras och försenas kommer Sverige att vara ett u-land på datakommunikation.

 

Matts-Erik Lindmark

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...