Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Oinstall WinXP utan format


D8400

Recommended Posts

Om man vill ominstallera WinXP av någon anledning, fast utan att formatera, förlorar man alla genvägar till programmen osv. Det blir ju ett "rent" windows. Finns det något enkelt sätt att spara dessa genvägar + program som autostartar osv?

 

Link to comment
Share on other sites

Vad du kan göra är att spara ner dina inställningar osv. genom att köra guiden "Överför filer och inställningar guiden" (egen översättning till svenska, har själv engelsk version.)

 

Gå via Start - All Programs - Accessories - System Tools - File and Settings Transfer Wizard.

Borde bli i svensk version, Start - Program - Tillbehör - System Verktyg -

Överför filer och inställningar guiden e.d.

 

Där kan du sammla in alla inställningar och filer som du vill flytta med ifrån en dator till en annan, antingen genom att spara den på en annan partition eller på CD, sedan kör du guiden igen på den nya installationen och flyttar över alla filer och inställningar du vill spara.

 

Installerade program osv. måste du dock ominstallera i den nya installationen av XP.

 

I annat fall är en "reparations installation" det du kan göra, då ställer du om i bios att boota från CD och kör installationsprogrammet precis som vanligt.

Efter det att du gått igenom den vanliga proceduren med att bekräfta licens avtalet osv. så letar installationsprogrammet igenom hårddisken efter tidigare installationer av windows och då kommer den hitta din gamla installation, markera den och tryck R så startar en reparationsinstallation där systemfilerna byts ut men alla filer och program sparas kompletta med sina genvägar.

 

Ett litet tips, om du ominstallerar Windows så måste du aktivera den igen vilket ibland kan strula eller vara besvärligt speciellt om du gör det utan Internet kontakt och måste ringa in aktiveringen.

 

Om du innan du tar bort den gamla installationen gör en säkerhetskopia av filen Wpa.dbl som ligger i mappen System32 (spar även windows egen kopia Wpa.bak).

 

Då behöver du bara återställa den i samma mapp efter installationen så behövs ingen aktivering.

 

Detta fungerar bara om det är på samma maskin med samma hårdvara då filen är unik för varje dator och dess spec.

Tunna/

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...