Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Additiv inbromsning!!!


Prack-guy

Rekommendera Poster

Med hjälp av detta inlägg vill jag belysa ett problem som få framtids-analytiker tycks se.

Problemets natur är simpel men ack så förödande för Internets snabbhet, just den snabbhet som förespråkas av bredbands-frälsare.

 

I Internets begynnelse utgjordes detta "globala" nätverk av datorer som uteslutande tillhörde militären eller universiteten. De kommunicerade snabbt och lätt med hjälp av ett primitiv gränssnitt. Kommunikationen var blixtsnabb och att få tag i information gick mycket fort. År 1990 skapades WWW och kommersen var i full gång. Antalet anslutna datorer ökade explosivt och fylldes med bilder och annan grafik. Eftersom detta primitiva nätverk inte var gjort för sådana företeelser blev det omedelbart väldigt långsamt.

Detta uppmärksammades snabbt av kommersiella företag som inte var sena med att lägga ned fiber-optiska kablar i marken och vips gick det fortare. Den komersiella karusellen snurrade vidare och ett snabbare Internet lockade fler användare och det gick långsammare igen. Det uppstår en s.k. additiv inbromsning av hastigheten. Nu till problemet:

 

Ju fler personer som börjar använda bredband desto större kommer belastningen bli på bredbandsanslutningar. De som använder bredband får mindre och mindre bredband till sin dator och till slut kommer den komersiella karusellen att kräva något nytt. Med dessa fakta i baktanken förefaller det vara en ganska lustig ide att bygga upp den "nya svenska infrastrukturen" genom att gräva ner bredbandskablar i marken för miljarder kronor!

 

Visst, det finns en gräns, en punkt då denna ödesdigra additiva inbromsningen avtar men den ligger långt fram. Inte förrän jordens befolkningstillväxt har avstannat (vid ca. 13 miljareder) invånare. Då den dagen kommer Sveriges statsminister (om Sverige finns då)

att förkasta Göran Perssons fåfängliga försök att bygga Sveriges nya infrastruktur.

 

Jag är inte en 100%-ig motståndare till bredband men visst borde man utveckla med måtta!!!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...