Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Linux och winXP


Mollan

Recommended Posts

Hej!

 

Vill lära mig lite om Linux men har bara en dator. Funderar på att ha båda operativsystemen på samma hårddisk. (två partitioneringar, WinXPhome ligger på C, den andra partitioneringen är obrukad, bara minne reserverat)

 

Eftersom jag inte älskar ominstallationer (så mycket onödig tid som spills) så tänkte jag först höra om det finns någon som har detta och det fungerar och som vill delge mig och kanske andra läsare sina erfarenheter.

 

Jag hittade Red Hat Linux Bible till nedsatt pris, där står en hel del, boken innehåller tre CD, kanske användbara nu.

 

Jag har dock inte hittat något om installation av Red Hat på en partitionerad dator med WinXP installerat. Fungerar det?

 

Haft Win98 + Win2000 på en annan partitionerad dator tidigare, det fungerade bra, de var ju båda Microsoft. Nu vill jag lära mer om andra operativsystem, därav min fråga.

 

Ekonomi och utrymme tillåter inte fler datorer, det hade varit det bästa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[inlägget ändrat 2005-03-04 15:52:36 av Mollan]

[inlägget ändrat 2005-03-04 15:54:19 av Mollan]

Link to comment
Share on other sites

Mattias Falk

Rekommenderar att du tar och laddar ner en nyare linux distrubution än Red Hat då den har slutat att utvecklats för hemanvändare. Istället har dom börjat med Fedora vilket är ett alternativ att ladda ner. Tror nog att du ska ta dig en titt på Suse och/eller Mandrake istället då de är enkla att komma igång med.

 

Fedora: http://fedora.redhat.com/

Suse: http://www.novell.com/linux/suse/

Mandrake: http://www.mandrakelinux.com/en-us/

 

Alla finns för gratis nedladdning även om dom kan vara lite svåra att hitta på sidorna ibland men det är bara att klicka runt så kommer du rätt tillslut.

 

Om du vill så kan du istället för att installera Linux ladda ner en så kallad "live-CD" vilket innebär att man kör hela operativet direkt från skivan utan att skriva något till hårddisken. Är att rekommendera om man bara vill testa Linux. Om man fastnar kan man alltid ladda ner en stor distrubution och installera senare.

 

Här har du en lista med Live-CD:

http://www.frozentech.com/content/livecd.php

 

som du ser har både Suse och Mandrake sådana annars är knoppix ett kännt alternativ.

 

//Mattias

knorg [a] rocketmail [punkt] com

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...