Just nu i M3-nätverket
Jump to content

vad ar egentligen tillatet?


alvaolotta

Recommended Posts

Hej! Som jag forstar det far man bara sanda kommersiella mails till personer som uttryckligen har bett om det, men hur far man inhamta ett sadant samtycke?

 

Link to comment
Share on other sites

men hur far man inhamta ett sadant samtycke?

Har du ett formulär på en webbsida där användaren lägger in sin e-postadress så får du lägga till en/flera kryssrutor där användaren får godkänna diverse sätt som du får använda adressen till.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Samtycke för att sända kommersiella mails får man inhämta på en mängd sätt. Är de inte med i NIX-registret kan man ringa dem, man kan pappersposta ett erbjudande till dem, man kan erbjuda epostreklam etc i annonser i tidningar etc, och - som Anjuna skrev - på websidor, egna eller andras. Och naturligtvis vid personliga möten - men var noga med att dokumentera samtycket och att det är tydligt (kanske klottra några ord på baksidan av visitkortet JA, maila mig info [om xyz] [löpande] tack! )

 

Det kan vara lämpligt att verifiera att den lämnade epostadressen är korrekt och tillhör den person som lämnat den genom ett första (icke-kommersiellt) utskick innan adressen läggs in i listan över mottagare av ditt utskick om man fått den t ex på en websida. Först då detta första verifieringsmail returnerats eller bekräftats på annat sätt (kod på websida etc) påbörjas utskick av kommersiell epost.

 

F.ö. är det tillåtet att skicka kommersiell epost också till fysiska personer under förutsättning att dessa handlat en tjänst/vara av avsändaren, att reklamen avser likartade produkter från samma företag som nämnda köp gällde, att personen inte avböjt utskick och att det säväl då epostadressen lämnades som i varje utskick därefter det fanns/finns en möjlighet att enkelt och kostnadsfritt avböja fortsatta utskick. (En sådan avbeställningsadress/metod måste finnas i alla utskick också sedan du fått medgivandet).

 

Link to comment
Share on other sites

tack for svaren! Far man altsa inte maila en forfragan om samtycke? Hur ar det med juridiska personer, far man kontakta dem direkt med et kommersiellt erbjudande?

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Vad gäller att maila en förfrågan om samtycke så skulle jag spontant säga att det inte var OK. Syftet med lagen (enligt mig) är ju att slippa få "spam" dvs obeställd epostreklam, och lagen förbjuder alltså kommersiell epost utan föregående samtycke. Det man skulle kunna hävda är ett första mail med begäran om samtycke inte skulle anses kommersiellt - men skulle inte syftet med att skicka detta första mail vara att nå ut med marknadsföring? Jag tror och hoppas att ett sådan spam skulle fällas i en rättslig prövning (och gratisråd på internet är värd varenda penny man betalar för dem).

 

Juridiska personer - exklusive enskilda firmor som inte betraktas som juridiska personer - får kontaktas direkt om det finns en länk/adress i mailet om avbeställning av fortsatta utskick, utan att detta bryter mot *Marknadsföringslagen*. Om mailets adress innehåller ett personnamn kan utskicket fortfarande strida mot PUL/Dataskyddsdirektivet (ej rättsligt prövat, vill du fällas för brott mot PUL som ett pilotfall? :-) Det är alltså säkrast att bara skicka till roll-adresser. Och oavsett om ditt utskick inte bryter mot vare sig Marknadsföringslagen eller PUL/Dataskyddsdirektivet så förändrar det inte utskickets status som spam. Du kan alltså drabbas av svartlistning och/eller avstängning från din internetoperatör om du gör massutskick av obeställd men laglig epost - förutom att du retar upp en andel av dina potentiella kunder: http://en.wikipedia.org/wiki/Boulder_Pledge *Om* du blir avstängd eller inte beror på din internetleverantör och de användarvillkor som denne tillämpar - i kombination med hur många som anmäler ditt utskick. Och det finns ingen "säker nivå" på antal skickade spam-mail... så det säkranste är att följa netiquetten och helt låta bli att göra massutskick av obeställd epost - dvs s.k. spam.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...