Just nu i M3-nätverket
Jump to content

FTP server


jazzze

Recommended Posts

Nån som kan rekomendera en bra FTP server till Windows 2003.

 

Den inbyggda är ju helt värdelös. vad jag förstår så kan man inte ha en FTP plats per användare om man inte också har en IP adress per plats...

 

Jag har bara en IP adress och 10 användare. Och jag vill att varje användare bara kommer åt och ser SIN data inte allas.

Funkar detta??

 

// Jazze

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Om du kör Windows Server 2003 och IIS 6 så ska du kunna begränsa användaren tills sin rotkatalog. Är det så att du har IISen för att publicera websidor, eller ska du köra FTP för att folk ska lagra filer på din server?

 

Om det ska vara en ren FTP-sever utan att dina användare även ska ha sina hemsidor så tycker jag du ska hitta någon anna FTP-server. FTP-servern i IISen är väldig enkel och det finns inte så mycket inställningsmöjligheter som man skulle önska. En annan sak som jag iaf tycker är en nackdel är att i IIS FTPn så krävs att varje användare har ett Windows-konto. I 'rena' FTP server så har offtast servern en egen innbygd användardatabas.

 

Här kommer länkar till några av de mest kända FTP-servrarna för Windowsmaskiner.

 

[Gene6 FTP Server]

http://www.g6ftpserver.com/

 

[serv-U]

http://www.serv-u.com/

 

[RaidenFTPD]

http://www.raidenftpd.com/en/

 

Det finns många många fler, men det är en början iaf :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det är för att publicera webbsidor. Och det är IIS 6 som gäller.

 

Hur ska jag konfigurera den för att det ska funka?

 

 

// Jazze

 

Link to comment
Share on other sites

Precis som sagts här är IIS FTP Service jobbig om du vill ha flera användare, det handlar mycket om att sätta korrekt säkerhet ute i Windows istället för i FTP servern som med andra servrar.

 

IIS FTP Service är mer tänkt att användas för administrativa ändamål, men den går utmärkt att använda som FTP server för flera användare också, dock kräver det som sagt att du lägger till varje användare i Windows först och sedan sätter korrekt säkerhet på filer och mappar.

 

Enklast skapar du en grupp i Windows, kallad tex "FTPUsers", i denna grupp lägger du till alla användare som ska ha ftp konto.

 

Sen skapar du mappar för användarna, sätter skriv och läsrättigheter i dessa mappar för varje individuell användare eller hela FTPUser gruppen och lägger sedan till dem som virtuella mappar i FTP servern, även här klickar du i att de ska ha läs och skrivrättigheter.

 

Sedan är det bara för användarna att använda en lämplig ftp klient, skriva in användarnamnet och lösenordet samt sin egen katalog som startmapp och sedan ska allt fungera.

 

Dokumentation:

http://www.microsoft.com/resources/documentation/iis/6/all/proddocs/en-us/wsa_ftp_siteadmin.mspx

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tycker Memes förklaring va bra. En sak som kan förbrylla en del är kopplingen mellan användarnamn och rotkatalog fär FTPn.

 

Som Meme säger kan man i FTP-klienten skriva in den katalog som man ska komma in i när man kopplar upp sig mot FTP-servern.

 

Om man vill slippa det så kan man döpa rotkatalogen för användaren till samma sak som det användarnamn som användaren har.

 

Om du t.ex. har Standard-FTP pekat mot D:\Websites

 

Om du då skapar en mappen D:\Websites\MinUser1 och skapar ett Windowskonto med namnet MinUser1 så kommer den usern automatiskt in i mappen D:\Websites\MinUser1 då han/hon kopplar upp sig.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Är ju lite sen att svara
Vadå, 3 år är väl ingenting... ;)

 

/Cluster

------------------------------------------------------------

Ditt vetande är värdelöst om inte andra vet att du vet

-----------> http://eforum.kicks-ass.net <------------

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...