Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Politikers kunskap


Alexander Lund

Recommended Posts

Alexander Lund
Många webbplatser är i sig själva upphovsrättsskyddade. Blir det olagligt att surfa in på dessa sidor om man inte uttryckligen har upphovsmannens medgivande?

 

Nej. Upphovsrätten hindrar inte webbsurfande att bara titta på eller lyssna på upphovsrättsligt material är inget som faller in under upphovsmannens ensamrätt. Så länge man bara surfar på Internet framställer man inte någon upphovsrättsligt relevant kopia. Däremot uppkommer en mängd "tillfälliga kopior" i samband med surfande, men lagförslaget innehåller en bestämmelse som säger att sådana tillfälliga kopior får framställas. Det innebär att så länge man inte sparar ned material på hårddisken, på en diskett eller liknande eller skriver ut det, så påverkas man inte alls av lagförslaget. Vill man spara ned material eller skriva ut det kommer även det att vara tillåtet för privat bruk utan något uttryckligt samtycke från upphovsmannen så länge materialet ligger lagligt på Internet.

 

http://www.regeringen.se/sb/d/3254

 

Det innebär att så länge man inte sparar ned material på hårddisken, på en diskett eller liknande eller skriver ut det, så påverkas man inte alls av lagförslaget.

Vart tar informationen vägen? Måste man ha en dator utan hårddisk för att få surfa?

 

[inlägget ändrat 2005-01-01 15:35:02 av Alexander Lund]

Link to comment
Share on other sites

Clas Ericson

Njae... om du läser den sista halvan noggrannare så får material från nätet cachas samt att du får aktivt spara ned material om det sker för privat bruk och materialet lagligt huserar på nätet.

 

//Clas

 

Link to comment
Share on other sites

Alexander Lund

Jo... det hade jag läst lite dåligt faktiskt... men vad är definitionen på "lagligt på internet"... Det känns faktiskt som dom har börjat snurra in sig i lag-mumbojumbo... en enkel lag som dom krånglar till kommer ju göra den verkningslös...

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...