Just nu i M3-nätverket
Jump to content

nybörjarfunderingar


ns

Recommended Posts

Jag är ny på Linux, installerade RedHat 6.2 i helgen (har visserligen erfarenheter från Unix tidigare så det mesta går rätt smidigt) och har en del funderingar.

 

När man installerar program vart tar filerna vägen? Var bör man installera? Om man laddar hem en .tar fil och installerar kan man då slänga .tar filen efteråt typ som man kan slänga en .zip eller setup.exe i win? Är det likadant om man installerar ett rpm-paket?

 

Hur gör man om man vill installera en ny fönsterhanterare? Från början hängde KDE och Gnome med men jag skulle vilja testa fler innan jag bestämmer mig för vilken jag vill använda. Var kan man ladda ner schyssta fh nånstans?

 

Kanske inte riktigt en Linux-fråga men ändå: Jag har en partition med win2000 och när jag startar det så tar det över tre minuter att starta, enligt uppgift för att han inte gillar att det finns partitioner(linux) han inte kan läsa. Nån som har ett tips hur man löser det?

 

Om man vill utveckla exempelvis cgi eller php-applikationer måste man då installera nåt stöd för det i Apache eller ingår det på samma sätt som asp-stöd ingår i IIS?

 

Sen vill jag ha tips på bra nybörjarsidor som förklarar grunder i hur man installerar program och fönsterhanterare och liknande.

Link to comment
Share on other sites

Roger Svensson

För att börja från början:

 

.tar och .rpm kan du kasta så snart du installerat, men du bör iaf spara .tar filen tills du vet att programmet i fråga fungerar som det är tänkt. jag har gjort missen själv ett par ggr och vet hur trist det är...

 

Nu är ju varken KDE eller GNOME några fönsterhanterare egentligen, men det är mest en parentes, några andra WM's som finns är:

 

Afterstep: http://www.afterstep.org

Windowmaker: http://www.windowmaker.org

Sawmill (byter namn till sawfish i dagarna): http://sawmill.sourceforge.net

Eller Enlightenment: http://www.enlightenment.org

 

Personligen gillar jag enlightenmnet bäst av de ovanstående, eftersom den funkar bra tillsammans med GNOME och erbjuder de finesser jag har nytta av.

 

För att utveckla i PHP så krävs att du har en modul till apache om du väljer den som server. Jag kan dock rekommendera att du tar en titt på Roxen Challanger som finns på www.roxen.com. Den _ska_ ha integrerat php-stöd även om jag inte testat detta faktum.

 

Nybörjarsidor kan du hitta länkar till på linux.org och i linux.nu bla.

Link to comment
Share on other sites

Patrich Björklund

Nybörjarsidor?

 

Testa också dessa:

 

www.linuxnewbie.org

 

och doksen Linux Documentation Project på metalab. Finns hela böcker att ladda ner som pdf, html eller text.

 

www.linuxdoc.org

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...