Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Licenser för MySql


-Patrik Johansson-

Recommended Posts

-Patrik Johansson-

Hej

Har några frågor om licensen för Mysql.

MySql är ju dubbellicenserat med GPL som ena licensen. GPL säger nåt om att applikationen som är byggt på MySql också skall släppas under GPL. Hur är det nu om man gör en PHP-applikation som använder MySql. Måste företaget som köper applikationen publicera källkoden för php-applikationen för att få använda MySql under GPL?

 

Hade varit trevligt om någon kunde klargöra detta.

 

 

//Patrik J

"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."
- citat av Albert Einstein

 

Link to comment
Share on other sites

Nej, GPL påverkar bara själva verket och "härledda verk". Om du använder MySQL genom PHP i ett skript anses inte skriptet som ett av MySQL härlett verk. Om du däremot t ex länkar mot libmysqlclient (som PHP i sig gör) behöver du antingen använda en fri licensform eller köpa en kommeriell MySQL-licens. PHP i sig är fritt och får därför göra så.

 

Ska dessutom påpekas att GPL aldrig kan tvinga dig att publicera kod. För det första har GPL inga begränsingar vad det gäller användande, bara när det gäller distribution. Dvs, om man distribuerar ett GPL:at verk måste man följa dess villkor, t ex att den man distribuerar verket till ska ha rätt till källkoden osv. Så länge man inte distribuerar verket kan man alltså göra precis vad man vill med det. För det andra är GPL inget kontrakt, så det finns inget som tvingar dig att följa villkoren. Men, om du inte följer villkoren har du ingen rätt att använda eller distribuera verket (enligt upphovsrätten), vilket iofs i värsta fall t ex kan göra dig skadeståndsskyldig, men inte tvinga dig att publicera kod.

 

Vidare läsning: http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html

 

\begin{finstilt}

Allt ovanstående är endast avsett för underhållingssyfte.

\end{finstilt}

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...