Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Heatpipe


Abbadon

Recommended Posts

Heatpipe bygger på värmeväxlarteknik. Det innebär att man kan leda iväg värmen ifrån ett kylblock till en kylfläns. Kan nästan jämföras vid en bil med kylaren i fronten. Tekniken är i och för sig inte riktigt den samma.

 

Kika runt på Zalmans hemsida så tror jag de har bra beskrivningar på hur det fungerar!

 

| Noisekiller |

Pengar betyder inte ett lyckligt liv men bekvämlighet i ett olyckligt.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lite mer info:

 

En heatpipe/värmeledningsrör är helt slutet och fyllt med en vätska med låg kokpunkt, samt en form av veke som är gjord i ett poröst material.

 

När vätskan kokar i den varma delen av röret, flyttas den mot rörets svalare ände och kondenserar igen till flytande form. Med hjälp av veken i röret kan vätskan cirkulera tillbaka till den varma röränden igen. Denna transport sker med hjälp av kapillärkraft.

 

Värmeledningsrör är helt och hållet passiva såtillvida att inga rörliga delar krävs. Systemet är helt slutet och därmed underhållsfritt.

 

Link to comment
Share on other sites

Veke!? Nää där är du ute och cyklar...;) I rören finns inget annat än just det du har skrivit, en vätska med låg kokpunkt. Men det behövs ingen veke för att få vätskan att sjunka tillbaka...Varm vätska stiger uppåt och kall sjunker och vips så har vi något som heter konvektion...Förresten så fungerar det lika bra med luft i ett slutet rum...Det är samma princip!

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...