Just nu i M3-nätverket
Jump to content

gammal P1


Eerra

Recommended Posts

Hitta en gammal P1 och försöker få fart på den. Moderkortet kan ta mellan 75 - 166 MHz med 4 minnesplatser.

Några frågor:

1.

När det inte blir bild på skärmen är helt svart och datorn piper inte ens eller räknar upp minnet (ljudet) vad kan det vara då ? Kan det vara att minnerna inte är rätt, det finns ju 4 minnesplatser ska de vara fulla eller räknas de som 2+2 alltså att det ska sitta minst 2 st på plats som är likadana eller är det processorn som är fel jumprat eller sönder.

Har ingen hårddisk, cd , ljudkort eller diskettstation inkopplat, har bytit grafikkort också men hjälper inte.

Strömförsörjningen verkar fungera, fläkten går och tg-bordet blinkar till och power lampan lyser.

2.

Kan man härleda från pipen vad det är som är fel ?

a)tex. långa pip som återkommer jämna mellanrum och b)korta kontinuerliga pip

 

Liten körschema för felsökning vore fint.

 

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

 

2. Ja, det går att härleda genom pipljuden. Då får du förstås veta vilket BIOS du har och leta upp det på nätet. Motsvarande BIOS, alltså.

 

Det är ju så man gör med dagens pipljud från BIOS också. Härleder via pipandet. Ett pip är normalt.

 

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

Boota datorn: ge den en sked hostmedicin när den hackar för mycket.

 

Link to comment
Share on other sites

Det skall inte behövas att alla minnesplatser är fyllda och oftast behövs inte minnena par-monteras.

 

Hur många minnen har du?

Använd ett i taget om du har fler och se till att det verkligen är nedtryckt ordentligt i slotten och testa fungerar det inte byt ut till ett annat och testa igen.

 

Har du kollat att biosbatteriet inte är helt slut?

Om batterinivån blir för låg kan batteriet kortslutas och då får bios inte den spänning det behöver, har du något att mäta med och se att du får spänning över batteriet?

 

Kolla att du inte glömt någon kabel till moderbordet, har du någon kontakt plats över på kortet som inte är ansluten, (alltså inte för diskett och hårddisk utan spänningspunkter).

 

Du nämner pipljud men samtidigt skriver du att du inte får något pipljud, fick du det tidigare eller?

 

Att fläktar osv. startar upp tyder i alla fall på att moderbordet inte är helt dött, när var det igång senast och satt samma prossesor i då?

 

Vad heter moderbordet och har du hittat manualen till moderbordet?

Manualen talar om hur alla strappar skall sitta för olika typer av prossesorer och för aktivering och avaktivering av vissa funktioner.

 

Börja med att kolla att allt sitter som det skall, leta upp en manual på kortet och titta att strapparna är där dom ska.

Testa att kort och minnen verkligen är på plats ordentligt.

Om du har möjlighet till det kolla att biosbatteriet har spänning.

Tunna/

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...