Just nu i M3-nätverket
Jump to content

G4 piskar intel och athalon i pshop igen


Totte Alm

Recommended Posts

De borde ha stoppat in 512 mb ram i alla burkarna. För om man har för lite RAM så beror det

på hur snabb hårddisken är.

 

Har inte så jättestor koll på vad

velocity engine har för fördelar.

Men det kanske är lite som när

man sa att Nintendo 64 var 10 ggr snabbare

än en PC för några år sedan, bara för

att det fanns "3d kort" i Nintendo.

Sen kom 3dkort till pc.

 

Eftersom det inte finns ge-force (finns det 3d kort till mac? jag vet inte) till mac så

kan man göra ett liknande test på 3d spel och jag lovar att pc utklassar mac!

 

/ Rikard

 

Link to comment
Share on other sites

Intressant att läsa om de svårigheter Intel har att tillverka snabba processorer. Samma frekvenstal men hälften så snabb som Athlon. Eller ska man skylla på Hewlett-Packard? De gjorde visst bra skrvimaskiner en gång i tiden men jag har aldrig haft nån bra relation till deras datorer.

 

MVH CH

Link to comment
Share on other sites

Nej, nVidia kommer med Mac-produkter. Dessutom spelar det ingen roll att de gör bra grafikkort när man har en långsam x86-processor m.m. Tror du inte att ett GeForce tillsammans med PowerPC eller Alpha skulle slå din x86-PC rätt så rejält ?

 

3D-kort finns till Mac, men det kanske man inte kan begära att alla ska veta, tyvärr. De har funnits tämligen länge och numera finns Voodoo 3, 4 och 5 för Macen (de två sista är på väg). Rage 128 är ett bra arbetsgrafikkort. Dessutom kommer som sagt GeForce 256 så det finns inte något som helst skäl till att köpa en PC. "Ojdå, har man installerat EFIS-cockpit i de Havilland Comet 1 ? Då måste den vara bättre än en Boeing 777, så jag köper Cometen...."

Några månader senare: "Ojdå, kabinen sprack och planet slets i bitar. Jag faller okontrollerat nu...."

Link to comment
Share on other sites

x86 är inte en skitprocessor..

Kanske designen är lite gammal ..fast den hänger fortfarande med bra.

 

G4:an har säkert en betydligt bättre design, men den tickar bara på 450 MHZ ..så den ligger nog inte så långt före ändå.

Velocity engine lär ju inte funka för alla program. Verkar som det är mest photoshop och grafik program som drar nytta av den.

Om man jämför hur snabbt det tar att packa en Zip fil så kanske Intel/AMD 1 ghz spöar G4:an ...

 

Sen kan man lägga ut massor av pengar på

en alpha .. och sen får man själv göra spelen..för spelutbudet lär juh vara begränsat.

 

Sen funkar G4 säkert skitbra med 3dkort..

men poängen var att viss hårdvara kan snabba upp

en dator på ett visst område, där man får stora

prestandaökningar.

Om velocity engine behandlar grafik snabbare så kan man inte säga att den är dubbelt så snabb.

De är samma sak som jag menade med nintendon.

Kanske är 10 ggr snabbare än en äldre pc utan 3dkort. Fast kanske slöare på andra saker.

 

/ Rikard

 

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Man lyckades faktiskt efter omfattande tester komma fram till var och varför kabinen sprack, och ett omfattande förstärkningsarbete genomfördes, så Comet är idag ett fulgott alternativ till Boeing 777........eh....nä.. kanske inte...

 

Men 777an kan ta sin EFIS cockpit o dra... tacka vet jag Gripen delserie 3...

 

Men när det gäller datorjämförelser...

Ska man spela spel, fine, då får man jämföra maskinerna efter det, och om man då spelar spel som INTE finns på mac (eller tvärt om) så är det ju inte mycket att orda om.

 

Egentligen går det nog inte att göra prestandajämförelser rakt av. Ska man ställa de båda systemen mot varandra så måste man också inse att de är gjorda för att lösa olika uppgifter. De har båda olika styrkor och svagheter, det som för dig är en styrka kanske inte är värt vatten för mig etc.

Ett siffervärde säger ju väldigt lite om hur det är att arbeta med maskinen, bara en sån sak som att samma PIII 500 ju är tre olika maskiner om man kör LINUX, BeOS eller Windows98.

 

Photoshopjämförelser är med andra ord bara relevanta om man kör 100% photoshop.. och inte ens då, för testet sade ingenting om hur stabilt Photoshop var, hur ergonomin på de olika burkarna var, leveranstider, garantiavtal mm..

 

mvh

Erik G

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

"..och Intel kommer "snart" med en 2GHz professor därför finns det inga som helst skäl att..bla..bla..bla...."

 

WOW, en 2GHz Proffessor.. det kommer att revolutionera forskarvärlden. Nu kommer forskningsreultat, teorier och forskningsrön presenteras mycket snabbare än någonsin..

 

Ur en välkänd forskningstidskrift:

" With the new 2GHz Professor we expect to have the cure for AIDS within 6 months, the cure for all cancer diseases within q3 2001 and the cure for the common cold sometime 2002.

The new 2GHz Professor could ofcourse be very dangerous if it gets in to the wrong hands, so we will equip it with a CyanID user access controler, which simply terminates all Professor sessions if an unauthorized user tries to log in."

 

Framtiden är ljus!

 

/ErikG

Link to comment
Share on other sites

"Sen funkar G4 säkert skitbra med 3dkort..

men poängen var att viss hårdvara kan snabba upp

en dator på ett visst område, där man får stora

prestandaökningar."

 

Jämförelsen haltar något ändå. Du kan inte jämföra V.E. med 3D kort. V.E är en integrerad del av processorn, duktig på flyttalsprestanda (eller var det heltal?).

Program som har nytta av flyttalsprestanda kan alltså skrivas om för att dra nytta av funktionen. Program och operativsystem har ju alltid fått skrivas om för att få ut maximal prestanda ur processorn! Velocity Engine är alltså en del i processorn för att snabbt beräkna flyttal. Om man jämför strikt processorprestanda är det ju brukligt att göra beräkningar med hel- resp flyttal.

Det är alltså inte bara Photoshop som har nytta av detta, utan samtliga program som är "flyttalskänsliga".

Link to comment
Share on other sites

Henrik K Olofgörs

Till att börja med är x86 inte en processor, det är en proc-arkitektur deriverad från den sk x86 ISA. Sistnämnda ISA är rätt värdelös, vilket är skälet till att både Intel och AMD emulerar bort den i front-end. I praktiken är den redan övergiven, men eftersom det krävs bakåtkompatibilitet är den där fysiskt; det lär bli ett helvete att emigrera (därav Sledgehammer). Vi ska heller inte glömma att Intel *fortfarande* kör p6 core: det är samma processor som Pentium Pro, de har bara slängt transistorer och vektorenheter på den. De har gjort ett bra jobb, men taket finns där någonstans. För varje generation presenterar overhead ett större och större problem eftersom de måste bygga djupare och bredare pipeline hela tiden, vilket är katastrofalt för beräkningsintensiva operationer inom exempelvis forskningsområdet. Snart lär de väl ha lika många BPUs som reella enheter, och de lär behöva byta SIMD-implimentation för varje generation.

 

För att dra fördel av AltiVec programmatiskt måste man, just det, programmera in det, men AV-enheten kan ändå skyffla 4x32bit eller 2x64bit (eller 2x32 + 1x64) agnostiskt per cykel, så i princip är det en alternerande enhetsarkitektur med möjlighet för programmatisk styrning: mycket elegant. SIMD på x86 är mycket mer komplicerat, både som agnostisk enhet och programmatiskt. Det är anledningen till att en g4 500MHz fortfarande kan konkurrera med x86 1GHz (bl a).

 

De tester jag sett talar ett ganska entydigt språk; en G4 500 mot en x86 1GHz ger ett övertag för x86 för icke-optimerade operationer, men med AV-enheten dedikerad så vinner G4:an. Det blir förbannat intressant att se en G4+ @ 800MHz med 2MB L2 och 2xAltiVec.

Link to comment
Share on other sites

Nej, Comet är inget fullgott alternativ till ett modernt trafikflygplan. Däremot var Comet 4 utmärkt på sin tid (50-talet och början av 60-talet).

Link to comment
Share on other sites

Måste erkänna att jag inte hade riktigt koll

på vad velocity engine gjorde... fast

jag skrev ju "väl" och "verkar" så det kanske framgick.

Flyttal används lite här och var så jämförelsen med 3d-kort kanske inte var direkt översättbar.

 

//Rikard

 

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Comet är faktiskt fortfarande i bruk, även om den sista Cometen i civil tjänst togs ur bruk häromåret (om jag inte minns fel) så gör Comet fortfarande tjänst inom RAF i form av spaningsflygplanet Nimrod. RAF har ännu inte bestämt någon efterträdare, men det finns flera tävlande i det sk ASTOR projektet, bla Gulfstream och Global Express.

 

mvh

ErikG

Link to comment
Share on other sites

Klas Karlsson

hmm, undrar bara hur man loggar in på en professor??

Nånting i stil med "Hallå, hallå jorden anropar..." eller?

:-)

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Det är lite komplicerat, det handlar om att komprimera luften bitvis med olika frekvenser och på så vis påverka Professor's ytterst känsliga sensorer.

 

Tal, tror jag det kallas, men jag begriper mig inte på sådana facktermet ;-)

 

mvh

ErikG

Link to comment
Share on other sites

Klas Karlsson

Jaha, trådlöskommunikation alltså, det låter ju bra. Men det här med 2GhZ professorer...

Enligt min erfarenhet så brukar dom vara väldigt specialiserade på särskilda uppgifter (Matematikprofessor tex) och inte vara så bra på kommunikation.

 

Bit-error-Raten brukar bli ganska hög och svaren är svårtolkade. Så en dator med 2Ghz professorer måste innehålla en massa professorer för olika uppgifter då, varav minst en för att översätta vad de andra skickar ut, blir ganska dyrt eller?

Link to comment
Share on other sites

Erik Gustavsson1

Visst, state-of-the-art system är ju dyra, men man kan få igen lite av sin investering om man ger datorn vettiga uppgifter att syssla med, då kan man nämligen få professorernas motsvarighet till Oscars-statyetten tildelad sig, det s.k Nobelpriset.

Trots den höga prestandan och den toppmoderna tekniken sker tyvärr all output på pappersbaserade media, och i bland hamnar outputen på internet innan man själv fått ta del av den...

 

mvh

ErikG

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...