Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hårddiskar för Dummies - S-ATA?


TicoRoman

Recommended Posts

Jag ska inhandla en ny hårddisk då den gamla beter sig skumt, och jag är är rädd för att bli av med livsviktiga mp3-or.

 

Vad är det här för tjafs med S-ATA och UDMA-133? Visst, det är olika anslutningar. Blir hårddisken (se nedan) mkt bättre med S-ATA eller räcker den vanliga IDE-anslutningen till?

 

Jag har en äldre dator (2001) och har väl troligen inte stöd för S-ATA. Ska jag ta en UDMA-133 och köra på det? Påverkas prestandan om jag i framtiden köper en ny ultramodern dator och sätter in en UDMA-133 hårddisk?

 

Hårddiskarna, eller hårddisken, jag tittat på är:

 

Maxtor DiamondMax Plus9 6Y200 200GB

 

http://www.datorbutiken.com/se/datasheet.php?artId=MAXDMO9200SE'>http://www.datorbutiken.com/se/datasheet.php?artId=MAXDMO9200SE

http://www.datorbutiken.com/se/datasheet.php?artId=MAXDMO9200S

 

_________

TicoRoman - Anfall är bästa försvar

 

Link to comment
Share on other sites

Mattias Falk

7200rpm hårddiskar är inte snabba nog att utnyttja ens UDMA-100 så hastighetsmässigt ska det inte göra någon skillnad. SATAs fördelar är att man kan ha längre kablar, dom tar mindre plats, strömkontakten är enligt mitt tycke helt överlägsen och så har det visat sig att dom tar lite mindre processorkraft.

 

//Mattias

knorg [a] rocketmail [punkt] com

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har en äldre dator (2001) och har väl troligen inte stöd för S-ATA.

Med ett PCI kontrollerkort för S-ATA-disken så löser du det. Jag har en S-ATA disk i min 2:a dator från år 2000 och det fungerar utan problem.

Vad gäller kablarna håller jag med Mattias om längd och mindre plats. Däremot är jag inte riktigt förtjust i S-ATA kabelns anslutning till moderkort/kontrollerkort. Då kabeln är relativt styv så kan kontakten hamna lite snett. Känns inte rejäl som IDE-kabelns anslutning.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...