Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
k043

Rättigheter!

Rekommendera Poster

Vi har anställt en programerare för att göra en webshop exakt efter våra ideér, layout, funktioner etc... Då borde väl vi vara ägare och uhovsmän. Han har endast programerat exakt efter våra direktiv.

 

Vi vill vara den enda ägaren till shoppen, ha alla rättigheter, upphovsrätt, copyright. Eftersom det är vårt koncept och ideér som ligger i grunden annars är det bara vanlig asp kodning med en accesdatabas.

 

Shoppen i sig är innehåller en hel del administrativa tjänster där man kan få detaljerad överblick över kunder, ordrar, aministratörer, produkter, kategorier, bilder etc...

 

tillvägagångssättet vid köp ger kund och admin detaljerad inforation samt att kund får en bekräftelse vars struktur och tillvägagångssätt som jag har tänkt igenom.

Shoppen är även anpassad så att man kan vidareutveckla den på ett enkelt sätt. Eftersom vi själva vill utveckla den längre fram.

 

Jag har personligen tänkt igenom hela shoppen med tjänsterna, uppbyggnaden, layouten ja precis allting. Jag känner mig ordentligt snuvad på den nu när vår partner har kört över oss och tagit över shoppen. Hon anställde oss för att framställa en shopp till hennes kund men vi skulle äga och inneha shoppen på eget utrymme som sedan kunden fick nyttja fritt. Vi vill ej ge ut filerna....

 

ganska komplicerat att förklara allt genom att skriva... med det ger iaf en överblick på situationen.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hmm...

 

först skriver du

Vi har anställt en programerare

 

sedan:

Hon anställde oss för att framställa en shopp till hennes kund

 

Är du/ni arbetstagare eller arbetsgivare?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har en partner som vände sig till oss för att få en webbshop och vi vände oss i vår tur till en kompis som har egen firma för att han skulle utveckla shoppen åt oss.

 

Programeraren skulle alltså göra exakt det vi ville ha. För att sedan kunna sälja "tjänsten" till kunden och därefter ge vår partner procent på totala summan som vi enligt avtal har. Hon langar över jobb till oss...

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om det inte står annat i avtalet mellan din kund och dig så är det din kund som äger "shopen", förhoppningsvis så har ni avtalet nerskrivet och undertecknat på papper.

 

Kunden har beställt att ni skall göra ett program för "internet shopping", om ni sedan i er tur lejer ut programmerandet på någon annan är ointressant, kunden har beställt jobbet och äger därmed rättigheterna till programmet om inget annat är avtalat.

 

Det hadde varit annorlunda om din kund köpte tjänsten att driva en "internet shop" av er, då äger ni programmet och kunden har endast rättigheterna att använda programmet.

 

[inlägget ändrat 2004-07-19 21:13:40 av Gunnar Dahlström]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

kunden har inte heller köpt shoppen bara tjänsten och inget annat. Kunden har inte ens tillgång till shoppen bara tjänsten. Shoppen kommer endast att säljas som tjänst inte självaste produkten.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Upphovsrättslagen 40a§ säger följande:

 

40 a § Upphovsrätten till ett datorprogram, som skapas av en arbetstagare som ett led i hans arbetsuppgifter eller efter instruktioner av arbetsgivaren, övergår till arbetsgivaren, såvida inte något an nat har avtalats. Lag (1992:1687).

 

länk: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19600729.HTM

 

 

edit.. blev kanske lite kort. Du, eller ditt företag, äger med andra ord upphovsrätten till din shop, om du anställt en programmerare för att koda den, och ni inte avtalat något annat om äganderätten.

Sen, din kund, ni bör väl ha ett avtal där äganderätt är reglerat? Hon säljer den vidare till sin kund säger du, om du anser du äger shopen så kanske det är såfall dags att sitta ner med din kund och prata med henne om just ägarförhållandena till shopen och hur du ser på saken.

 

 

[inlägget ändrat 2004-07-19 22:09:31 av Christian...]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eller så gör man som Bill Gates kom på redan 1974:

Man säljer inte program, man säljer *licenser*..

 

-En himla skillnad faktiskt..

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker det verkar som du har rätten på din sida. Du bör dock se till att ha belägg och bevis på vad du säger om frågan skulle hamna i domstol. All dokumentation kan var vara bra att spara ner. Även gamla mail och diskussioner i tex. chatloggar.

 

Bättre att vara förberedd på det värsta.

 

/Janspeed

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det verkar vara förhållandet mellan parterna som styr.

 

Är personen verkligen anställd?

 

Det kanske blir annorlunda om personen inte är anställd och ni bara "lejt ut" jobbet?

 

Vad händer om programmeraren inte skriver allt från början utan istället anpassar en redan existerande "shop" som kanske går under GPL eller liknande licenser?

 

Sånt kan vara praktiskt att reda ut.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...