Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hjälp med kretskort i TV!


Verisa

Rekommendera Poster

Hej. Någon som är bra på det här med kretskort? Min Tv la av häromdagen och började ryka oroväckande. Jag tog bort kåpan och såg att ett motstånd(eller liknande) var bränt.

 

Motståndet(eller vad det nu är) är sönderbränt så det är svårt att se vad det står på det, det enda som syns är:

B

..2 K

..KV

Hittade ett liknande på kortet och på det stod det:

B

561 K

2 KV

Det trasiga "motståndet" satt på en plats där det stod C403. Antar att detta nummer endast beskriver platsen på kretskortet och inget om vad det är för något.

Någon som vet vad det kan vara för något och var man kan köpa sådant?

 

 

/Maximuz

 

 

[inlägget ändrat 2004-06-15 16:56:35 av Maximuz]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är troligen inte bara att byta ut en komponent bara för den är bränd den kan brinna av andra anledningar / fel så att bara byta ut så kanske den brinner igen.

 

Komponent placeringen C403 tyder inte på att det är ett motstånd utan en kondensator C=Capacitance motstånd brukar ha komponent placeringsbetäckning R som i Resistance.

 

Ofta när komponenter i TV'n brinner så beror det på hög strömförbrukning beroende på kortslutning i högspänningen.

Det är inte sällan så att högspännings transistorn eller i modernare apparater en IC-krets som styr alla spänningar via högspänningstransformatorn (det är den med "sugproppen" till bildröret) går sönder och då går det för hög ström igenom andra komponenter och det är dom man ser som brända eller värmeskadade fasten huvudfelet sitter på annat håll.

 

Är TV äldre än 12-14 år så är reparation inget att rekomendera är den nyare så ta reda på modell betäckning och namn brukar stå på bakstycket vid bildrörshalsen, leta reda på tillverkaren på nätet och beställ ett kretsschema.

Där kan du läsa av vad komponenten heter och även vad som sitter i den kretsen som kan vara orsaken till felet.

Det står också vilka spänningar du skall ha på mätpunkterna och med hjälp av dom kan du ta reda på vilken komponent som är trasig.

 

SPÄNNINGARNA I EN TV APPARAT KAN VARA UPP TILL 10KV = 10000V DET STÅR LIVSFARA PÅ APPARATEN BARA FÖR ATT DET VERKLIGEN ÄR SÅ!

 

Är du osäker på vad du gör så gör inget.

Tunna/

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...