Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Nätverk mellan villor, gata i vägen


ppcp

Recommended Posts

Hej!

 

Vi är ett par grannar (3st) som bor i villor, ungefär 20-35 m från varandra. Nu hade vi tänkt att koppla ihop våra datorer så att vi kan lira spel tillsammans med mera.

Efter som det är andra hus mellan våra, och ibland en gata emellan undrar vi hur vi ska göra. Vi vill inte gärna satsa på en trådlös lösning för 40 0000kr. Trådlöst vore givetvis det perfekta, men det är ju priset som sagt.

 

Vad tror ni om fiber? Det störs väl inte av yttre förhållanden?

Jag själv har redan ett 100base-tx nätverk här hemma, och jag hade tänkt koppla ihop det med det här nya, med en mediakonverterare.

Finns det några problem där?

 

Om vi nu skulle dra fiber, hur gör vi då med gatan? Är det tillåtet, och går det att dra en kabel via gatulamporna?

Eller kan man lägga den rakt på vägen och ha nån slags skydd för den?

 

tia

 

//

ppcp

Link to comment
Share on other sites

Glenn Larsson

Trådlöst wan kanske..? Vet ej vem som säljer det men det borde fungera, annars kan du ta 2 burkar och fästa dem i en lina, sedan kan ni skrika "1" "0" "0" "1" "1" till varandra :o)

 

Link to comment
Share on other sites

Tjena,

Varför inte dra vanlig tp kabel? Det är inte som om det skulle vara för långt mellan. Fiber blir väldigt dyrt, då ska ni ha fiber NICs och de ligger på c.a. 10,000kr styck och sen är fiber inget man bara drar hipp som happ och sen ska ni ha en fiber switch och då pratar vi om MYCKET pengar. Det krävs en specialist som kan fiber och det blir väldigt dyrt. Kör UTP eller om det är mycket störningar kör STP kabel och häng upp det i träd eller liknande, det har jag gjort. Köp sedan en HUB och presto, just add users....instant intranet!

 

// SuperCali

Link to comment
Share on other sites

Har tänkt på det, men är inte TP väldigt känsligt?

Jag vill iofs gärna ha 100mbps, eftersom jag redan har ett 100mpbs nätverk, med en hubb som inte är dualspeed.

Det är lite krångligt att dra kabeln över gatan.

Det finns lyktstolpar, men är det tillåtet och blir det bra att dra i dem?

Hur har du gjort när du har dragit i träden?

 

//

ppcp

Link to comment
Share on other sites

Tjena,

När jag drog det var det i.o.f.s. inte mer än ca 15m mellan husen. Allt jag gjorde var att först spänna en ståltråd mellan husen och sedan snurra TP kablen runt det. Detta mest för att inte utsätta kabeln för för mycket ansträngning. Jag körde då med UTP och det gick fint. Kabeln hängde där i mer än två år och vi hadde inga problem. Förmodligen är det inte tillåtet att dra i lyktstolparna men det vet jag ej säkert. Du kan prova med att dra en ståltråd mellan träden så att den är spänd och sedan linda tp kabeln runt den. Sen behövs det bara en typ 10/100 HUB. Det är svårt att säga om det går utan att se området, men man kan ju prova att dra stål tråden först och se om man kan få det att funka.

 

// SuperCali

Link to comment
Share on other sites

tjo,

 

Det är säkert inga problem med att spänna en kabel, men det är en väg "i vägen".

Om jag drar den över vägen är jag rädd för att den ska bli utsatt, av folk som tycker det är kul att dra ner skumma kablar som hänger över vägen.

Det är iofs ingen stor väg, bara en återvändsgränd, men man vet aldrig vad det är för folk som springer runt här på natten..

 

//

ppcp

Link to comment
Share on other sites

Hej där !

Tja, alternativen är ju inte så många, trådlöst eller tråd. Kanske den gamla televerksmodellen funkar för er, att fästa ett beslag i skorstenarna och spänna kabeln mellan husen ? FAst då bör ni använda tunn wire och fästa kabeln i. Bara en tanke... ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...