Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Tips på installationsguide till Linux...


MattiasN

Rekommendera Poster

Jag har precis köpt ny dator coh tänkte därför använda min gamla 486:a med 12 mb ram till att installera någon Linux-version på. Därför har jag några frågor som jag hoppas att någon har tid att svara på.

 

*Vilken version av Linux skall jag installera? Vilken är bäst, så att säga? Har hört att REd Hat skall vara bra, stämmer det? Var kan jag hämta hem den i så fall ?

*Är min 486 DX2-50MHz med 12 Mb Ram tillräcklig för att köra exvis Red Hat eller någon annan variant av Linux? VAd jag vet så skall inte Linux vara så hårdvarukrävande...

*Har ni något tips på nån sida som, helst på svenska, utförligt förklarar hur man installerar Red Hat (eller motsvarande)?

 

Tacksam för svar!!

 

/Mattias

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det går utmärkt att köra Linux på en 486 (jag har en DX2-66Mhz m 16mb RAM). Iofs beror det på vad man ska göra -- X window systems funkar, men det är på gränsen, och vissa program, t ex netscape, tar evigheter att starta, men det går. I textläge är allt ok däremot.

 

De vanligaste distributionerna bland nybörjare är Red Hat, SuSE och Debian; alla dessa är bra och mer eller mindre likvärdiga.

 

När det gäller installationsguider: det bästa är nog att läsa den guide som kommer med den distribution du väljer, men som förmodligen är på engelska. En bra källa för Linux-info är Linux Documentation Project (svensk spegel: http://ftp.sunet.se/LDP/), som bl a har en generell installationsguide. Ett annat tips är att läsa de sk howtoerna som även de finns hos LDP. Swe-doc (http://www.swe-doc.linux.nu/) har svenska översättningar av en hel del howtoer, bl a installation-howto.

 

Förresten, det finns inget som säger att du även kan installera Linux på din nya dator och köra Linux parallellt m Windows.

 

lycka till!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Redhat är lättare men SuSE ger mer. Det går att köra linux på en 386a. Skriva brev i mcedit som påminner om DOS edit osv, lära sig vi (och fasa -:). Vill man köra Netscape, Staroffice, Wordperfect osv är det roligare med en Pentium. Min redhat installation är på 600MB.Installerar man allt i SuSEs "Office 99" ordbehandlare, kalkylprogramm osv inklusive demon på CAD-programm mm är det 1,6GB. Minimum med Applixware ca 600MB. En bra start är

http://www.sslug.dk/gnulinux/gnulinux.html

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...