Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Säkerhet via nätet


MdlG.

Recommended Posts

Hej!

 

Kan någon förklara vad "Secure Socket Layer (SSL) teknologi" är för något? Och vad menas med ordet kryptering.

 

Tack för alla innehållsrika svar!

 

Marcella

 

Link to comment
Share on other sites

Kryptering är ett medel att skydda data och program från obehörig insyn och förvanskning. Kryptering tillämpas dels för att förstärka behörighetskontrollsystemet, dels för att skydda material vid överföring till andra användare eller datasystem, om överföringskanalen betraktas som osäker. För att kryptera används en krypteringsalgoritm (tex RSA) som är en uppsättning matematiska regler för hur klarttexten i ett kryptosystem omvandlas till kryptotext och omvänt. En krypteringsalgoritm ska vara så konstruerad att kännedom om dess definition inte utgör någon avgörande fördel vid forcering.

 

SSL är en säkerhetslösning (för att överföra krypterad information mellan två datorer på Internet), ursprungligen utvecklad av Netscape, för internet. Lösningen innebär att man lägger de tillämpningar som sköter säkerheten i ett särskilt skikt mellan tillämpningen (till exempel Netscape Navigator) och internet (tcp/ip). Därav ordet layer (skikt). Socket (=sockel, uttag) är ett gränssnitt mellan två samverkande program. I ssl ingår kryptering med RSA-algoritmen.

 

Det finns naturligtvis huuur mycket som helst att säga om detta beroende på vilket (svårighets/kompetens)nivå man lägger sig på. En sökning på google lär ge en lååång radda med sidor som behandlar detta.

 

 

/Cluster

----------------------------------------

"Den som försummar att dricka ur erfarenhetens källa kommer troligen att dö av törst i okunnighetens öken." - Ling Po

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...