Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Gurra4

Medlem
 • Antal inlägg

  301
 • Gick med

 • Senaste besök

  Aldrig

Allt postat av Gurra4

 1. De flesta LCD-TV har ju små brister i bildkvalitén, i form av grova pixlar vid snabba rörelser samt lite pastell-aktiga ansiktsfärger m.m. Detta kan ju inte bero på panelen i sig, utan på att bilden måste gå igenom en extra process där kapaciteten att i realtid bearbeta är begränsad? Och följaktligen så måste lägre bitrate användas för komplicerade bildrutor? När man tittar på analog TV så måste ju först signalen samplas digitalt, men dessutom ska den ofta även skalas till en större storlek. Frågan är alltså om dessa problem är specifika för TV-mottagning, och om man slipper artefakterna om man tittar på en digital källa (DVI), som dessutom inte är skalad utan i naturlig storlek. I sådant fall så kommer väl inte TV:n att bidraga med pixelering ens vid snabba bildrörelser?
 2. Undrar lite hur det kommer sig att den vanligaste upplösningen på HD-ready TV är 1366x768 när standarden 720p innebär 720 linjer. TV:n har ju då 48 pixlar "för mycket" på höjden. Hur löser man det? En skalning med så pass liten kvot borde ju i vissa fall resultera i en ful bild. Varför tillverkade dom istället inte paneler med 720 vertikala linjer?
 3. Jag har ett Multi Media Card (MMC) minneskort till telefonen, och det verkar omöjligt att ha filnamn innehållande UTF-8 tecken. Både när man mottar en fil över bluetooth samt när man skriver direkt till kortet från datorn via kortläsare, så blir det stopp. Är detta en begränsning i MMC, funkar det bättre med Secure Digital?
 4. Ska bränna en data-DVD via Linux, men den kommer mest att läsas via senaste versionen av Windows XP. Så jag undrar hur det blir med filnamn som innehåller svenska tecken? Kommer de att se konstiga ut i Windows XP? För den använder sig väl fortfarande inte av UTF-8 i filsystemet? Ska jag byta locale i Linux innan jag namnger filerna på skivan? Eller går det att använda någon extension, typ RockRidge eller vad det heter?
 5. Känner nån till hur det är tänkt att textning (subtitles) ska lagras på en Blu-Ray videoskiva? Eller HD-DVD men det verkar ju inte bli den som vinner fighten. I nuvarande DVD lagras ju textningen som bilder vilket ger begränsade möjligheter. Kommer detta att ändras i de nya formaten, så att de sparas som just text i stället? Försökte leta på nätet men hittade ingen sådan info.
 6. Jag har problem att bränna iso-filer till en DVD+R. När jag har bränt DVD+RW så har det fungerat utmärkt, både i datorn och i DVD-spelare. Men när jag bränner DVD+R så verkar processen gå väl, det är bara det att efteråt går det inte att läsa skivan varken i datorn eller DVD-spelare. På datorn står det att filsystemstypen inte kunde avgöras. Det är visserligen inte samma märke på DVD+RW respektive DVD+R skivorna, men de som nu krånglar ® är av fabrikat NEC 8x, och då brännaren är en NEC ND-3500 så borde det väl inte vara några kompatibilitetsproblem? Såhär gör jag när jag ska bränna: # growisofs -dvd-compat -Z /dev/scd0=mpt-hdvd.img.iso Programmen jag har är följande av systempaketen i Fedora Core 3: cdrecord-2.01.1-5 dvd+rw-tools-5.21.4.10.8-2 mkisofs-2.01.1-5 Nån som känner till problemet? Jag har letat på nätet men inte hittat några bra förklaringar.
 7. Når åskan går bör man ju dra ur telejacket, även om man bor i ett tätbebyggt område. Men hur är det om man har bredband via LAN? Måste man då dra ur även det för att undvika att nätverkskortet eller hela datorn skadas? Bredbandet kommer ju via optisk fiber, så där är det väl ingen fara. Men kanske kan det slå över via källarens mediakonverterare eller switchar, som är anslutna till elnätet? Eller?
 8. Okej, det visste jag inte. Får man en CD-ROM då eller vadå? Hur som helst, det jag ville komma fram till var om banken skulle kunna ha en kopia av min privata nyckel. I så fall är det ju ett risktagande för mig.
 9. Nån som vet hur det går till när man skaffar BankID? Är det banken som genererar den hemliga nyckeln, och sedan skickar den till mig? Eller genereras den på min dator, och sedan skickas den publika nyckeln till banken som signerar den och skickar tillbaka?
 10. För GPRS är det ju praxis att operatören tar betalt per mängd nedladdad data, vilket väl är ganska bra åtminstone i jämförelse med minutavgift. Men textfiler som http, html etc. är ju väldigt komprimerbara. Dessutom lär det finnas en standard för att skicka html komprimerat med gzip. Frågan är då om de browsers som finns i dagens telefoner kan hantera sådant? Isåfall skulle ju kostnaden för GRPS kunna minskas till en bråkdel av vad den är nu. Eller det kanske redan är fallet att sidorna komprimeras nu? Nån som vet?
 11. Finns det några uppgifter om när Comviq börjar med 3G för privatpersoner?
 12. Jag undrar över följande: Har 2 datorer (A och med webbserver på vardera. De ska anslutas till en switch. Men jag skulle vilja att om A är igång så ska alltid inkommande trafik dirigeras till denna. Skulle A dock inte vara igång så dirigeras trafiken till B. Går detta att göra med en switch? Kan man ange en viss tid som dator A får på sig att svara innan B väljs? Eller kan switchen automatiskt känna av att A inte är igång?
 13. Jag vill skriva ett shellscript som startar ett program, låter det köra och sedan avslutar programmet efter en viss tid. Hur gör man detta egentligen? Jag vill inte avsluta med `killall programnamn` för jag vill inte riskera att andra instanser än just "denna" ska avslutas. #!/bin/sh programnamn& sleep 5m ??? Det vore alltså bra om man kunde få reda på vilket PID som programmet blir tilldelat i samband med att man startar det. Går det? [inlägget ändrat 2004-01-29 18:20:09 av Gurra4]
 14. Jag trodde att när man laddade en länk som //eforum.idg.se/viewmsg.asp?EntriesId=517144 så slog man först upp adressen (213.132.123.119). Sen öppnar man en krypterad anslutning mot 213.132.123.119 över TCP och därefter anger man i http-headern vilken Host och Path man vill ha. Isåfall hade man bara kunnat sniffa att A ansluter till B, inget annat. Är detta alltså fel?
 15. När man laddar en https: url - hålls det även hemligt då vilken specifik path på servern man vill till? Alltså går det att se med sniffning att man ville till http://this.site/this/special/page eller bara att man ska till this.site?
 16. Hehe, tackar. Det borde man kanske ha listat ut...
 17. Vad innebär "Duo" när man talar om Memory Stick? Att döma av bilder så är formaten något olika. Men vilket är "bäst" - 256MB Pro eller 256MB Duo Pro?
 18. Det är en sak jag inte förstår om Java. Måste programmen köras i en VM eller går dom som alla andra källkoder även att kompilera till "native" maskinkod så att man aldrig mer behöver tänka på att ha en VM tillgänglig? Om svaret är ja, gäller det då alla Javaprogram, eller måste programmet vara designat för detta redan från början?
 19. Varför är det så att "allt" som har med XML att göra ska vara skrivet i java. Jag har fått mer och mer anledning att använda XML men alla dessa applikationer är som sagt skrivna i java och kräver att man kör JDK och det vill jag inte gärna. Är det inte möjligt att kompilera java-kod till maskinkod med exempelvis gcj? Eller är det tvunget att konverteras till bytecode?
 20. Man får ju ofta bilder tagna med digitalkamera som är så att säga roterade +- 90 grader, ibland även helt upp och ner. Istället för att behöva återställa dessa varje gång man tittar på dem, skulle man ju vilja återställa dem permanent. Finns det någon metod man kan göra detta så att formatet (t.ex. jpeg) behålls men ändå så blir konverteringen helt "lossless"? Alternativet är ju att rotera bilden till korrekt läge och sedan spara som png, men då blir ju filen 10 gånger så stor som den var innan, trots att den ser likadan ut.
 21. Jag skulle vilja veta hur man räknar ut ungefär hur mycket utrymme som behövs fritt på disken i förhållande till hur lång tid en DV-fil omfattar. Alltså t.ex. om jag ska redigera 45 minuter råmaterial med bästa kvalitet på ljud (stereo) och bild, hur många GB går det då åt på hårddisken? Undrar också hur mycket data som ryms t.ex. på ett 60 minuters DV-band?
 22. Nån som vet vart man kan köpa ip-telefoner till vettigt pris (alltså högst 2000 kr inkl moms) som man kan koppla in direkt i routern? Jag vill alltså inte ha någon dosa som omvandlar analoga signaler till IP. Vill inte heller behöva ha datorn på. Det behöver inte nödvändigtvis vara kompatibelt med Bredbandsbolaget och liknande telefonilösningar, jag vill bara kunna ringa mellan 2 punkter över internet.
 23. Såg att det fanns ett forum på iRivers sajt, men det var inte ofta som någon hade fått svar på frågorna. FAQ:en var väldigt konstig också. Jag undrar om det fortfarande är så att man inte kan ansluta till spelaren från datorn som om den vore en disk. Måste man använda deras protokoll för överföring, alltså i praktiken vara begränsad till deras eget program som finns för win32 punkt slut. Hörde också något om att det endast är enkeltriktat till spelaren som man kan överföra filer. Gäller detta fortfarande? Finns det något som tyder på att dom kommer att ändra detta beteende? Och skulle det isåfall kräva ny hårdvara eller går det att köpa en nu, och uppgradera mjukvaran när de eventuellt bestämmer sig för att släppa ovanstående begränsningar? [inlägget ändrat 2003-05-04 17:57:46 av Gurra4]
×
×
 • Skapa nytt...