Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Monshi

Moderator
 • Antal inlägg

  27 191
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  186

Allt postat av Monshi

 1. Skicka foto går att skicka via epostprogram. Men oavsett logga in på google med en webbläsare och kontrollera säkerheten på ditt konto. 2FA rekommenderas och med det, som sagt, applösen där inte oauth/2FA stöds. 2FA - 2 faktors autentisering med app, sms eller annat.
 2. Det jag inte förstår är varför skicka mail från ett bildbehandlingsprogram? Finns andra program som är specialister på det (outlook, thunderbird exempelvis) Men om du ska använda gmail i lightroom 1: Aktivare 2FA 2: Skapa unika lösenord per app (eller autenticera via oauth/2FA som exempelvis thunderbird klarar av)
 3. Excel 2010. det var ett tag sedan. Är tabellen formaterad som en tabell? Det är nog en förutsättning och om det inte fungerar då vet jag inte riktig. Se bara till att regeln finns i alla celler i kolumnen så borde det fungera. I Excel 2016/Office 365 följer regler som de med som de ska.
 4. Att räkna korrekt på ett ISK är svårt som du säger. Dels för att räntan/skatten ändras ofta, reglerna kan ändras samt att det beräknas på flera värden under året Kapitalunderlaget beräknas årligen som en fjärdedel av summan för: Värdet av tillgångarna på investeringssparkontot vid ingången av varje kvartal Insättningar till kontot under året Värdet av överföringar av värdepapper från https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html Så säg att vi skriver in nuvarande statslåneränta i G1, i G2 tar vi fram aktuella räntan: =MAX(0,01+G1;0,0125) I C ändrar vi så att står investerat under innevarande år (12 000). I F skriver vi =SUMMA($C$7:C7) och beräknar totalt investerat. Och i H7 räknar vi ut skattbara kapitalet =((B7+C7/4)+(B7+2*C7/4)+(B7+3*C7/4)+(B7+4*C7/4)+C7)/4 och till sist skatten: =H7*$G$2*0,3 (se bifogad arbetsbok) Tycker jag gör enligt reglerna men får det inte att stämma med https://www.ekonomifokus.se/berakna-skatt-pa-isk-kalkylator Den om kan hitta ett fel i mina beräkningar är varmt välkommen att rätta dem. Kopia av Avkastning börsen.xlsx
 5. Skatten ska inte räknas som procent av vinsten, eller som på ISK, procent av kapitalet på kontot? Lite udda att räkna den per 100k-del. I ditt exempel skulle du alltså betala skatt först år sex?
 6. SSL-cert är nästan ett krav idag på exempelvis chrome snart kan komma neka användare access till icke sidor utan cert. Kanske så enkelt att du kan lägga på ett gratiscert från let's encrypt https://letsencrypt.org/
 7. Se bifogad fil I A har du dina grundvärden. I E har du formeln som räknar ut hur mycket de ska ökas. I detta fall tänker jag addition, vill du multiplicera ska formeln givetvis ge 1 där ingen ändring ska sek. Kopiera värdena i E. Markera värdena i A och välj klistra in special, enbart värden och en aktion du önskar. adderaguide.xlsx
 8. Windows XP direkt på nätet via ett modem? Okej, ett NAT bakom router är bara en fiktiv säkerhet men sorterar bort en del direkta anrop genom att stänga portar. kan ju vara något skräp i din dator som går helt fel i sina försök att fånga dina inloggningsuppgifter då XP är såpass gammalt att även virus säkert tappar stödet. Nu är jag iofs troligen helt ute och cyklar men står fast vid att jag aldrig skulle exponera en Win XP dator mot nätet, den är som en honungsfälla för virus och trojaner på nätet.
 9. Enklaste Skriv in det du vill öka med i array av celler som ser likadan ut, nollvärden för de rader du inte vill påverka. Kopiera, klistra in special väl det du önskar (addition, multiplikation...) och välj enbart värden. Om det går använd formler för att skapa din array av celler, det går ganska enkelt med en OM-formler med en RAD()/steg-koll exempelvis. =OM(REST(RAD()-1;3)= 0;1;0) ger ett värde på rad 1, 4, 7, 10... Ta bort -1 och det blir 3, 6, 9...
 10. Mitt tips är att skaffa en chromecast och casta från din telefon till denna istället för TVn. Tiden springer tyvärr ofta snabbt från appar i TV-apparater.
 11. kanske motsatsen till integrerad? Men ja i sak har du rätt, anslut en hårddisk via USB och du kan spela in på den.
 12. Skriv =LETARAD(E9;I1:J12;2;FALSKT) så blir resultatet det du önskar. (FALSKT ger exakt sök) Men du är på rätt väg, räkna om det så det blir siffror, sätt ihop dem med =DATUM(år;månad;dag)
 13. Testa vettja. MP4 är ett icke förlustfritt format och med fördel man använda andra icke komprimerande format. Det går dock att klippa även i MP4 film utan att hela filmen behöver kodas om. Så dumma är inte verktygen.
 14. Trådar stängs inte (utan anledning) men trevligt med en lösning.
 15. Pizza hut innan... fast det var ett tag sedan sist. Inget i salongen, det är inte min tradition.
 16. Asså, tar man direkt och sköljer som trycker en diskborste mot pressen så lossnar det enkelt. Behövs inget specialverktyg imho.
 17. Monshi

  Admin och win 10

  Admin har för mycket rättigheter. Bättre att vara en begränsad användare, mindre risk för att skräp tar sig in i kritiska delar av systemet om man nu skulle ladda ned något. Du är inte säker men lite säkrare.
 18. vad jag vill säga är att det är ett krångligt problem du ställer upp för oss. Även givet att filerna är lika är det ett jobb att gå igenom dem. Funderar på om du inte kan lösa det med formler om böckerna är lika. Testa enligt modellen 1: Öppna en av filerna och den nya boken du vill få in data via. 2: Kopiera, klistra in länk i från databoken till den nya. 3: iakta formeln och bygg upp densamma med INDIREKT. Notera att om sökvägen till filen innehåll mellanslag omslut den med ' filnamn' 4: Dela upp formeln så att du har sökvägen i en eller flera celler som du klistrar ihop i formeln till en referens. 5: Gör kopior och uppdatera referensen till boken som ska hämtas. MEN de dynamiska namnen gör det svårt och jag anar att det är många böcker att gå igenom. men om du får ihop alla data på en plats, då kan vi börja med vår analys.
 19. Ojoj, data distribuerade över flera blad i en bok kan vara en utmaning, över flera böcker en än större. Utspridda på disken en nivå problem till. Och en liten not, data om en stor mängd personer faller under GDPR-lagen. varför inte samla alla data i en, eller flera, tabeller och kanske lägga in ett formulär (med lite stöd av VBA) för att skriva till tabellerna? Många blad är som sagt inte heller att rekommendera. Många rader med data mycket bättre. Det du söker KAN vara att konsolidera data https://support.office.com/sv-se/article/konsolidera-data-i-flera-kalkylblad-007ce8f4-2fae-4fea-9ee5-a0b2c9e36d9b?NS=EXCEL&Version=90 men troligen inte då det siktar sig med mot ekonomiska rapporter, att summera/behandla data från liknande filer och inte hämta data. Kvar finns nog VBA som får stega igenom och leta men komplexitet på problemet ger att jag inte kan ge mer hjälp än att säga ta det steg för steg. Och VBA-koden jag skulle skriva skulle enbart hjälpa dig dra ihop alla data i en fil för att analysera det där. Som sagt förr, behandla Excel som en databas du skapar rapporter från.
 20. skriver det jag skrivit så många gånger här: Ta ett steg tillbaka och tänk dig att Excel fungerar bäst när du behandlar dina data som i en databas. Tabeller med data och rapporter som sammanställer dessa data. Via formler, via Pivot, PowerPivot eller liknande. Har inte satt mig in i grundproblemet men problemen brukar bli mindre om dina data är strukturerade korrekt.
 21. Äsh, det är bättre att installera om allt och se om du inte kan få ordning på det hela. Du verkar ju ha god hälsa på dina backuper. Att ta en gammal disk med drivrutiner för annan dator i Windows bäddar för problem även om det ibland kan gå att reda ut. fast du kan alltid testa med din image, vad har du att förlora. Bara ta godtycklig disk som rymmer avbilden och lägg in den. Men som sagt, ta chansen och installera om.
 22. Imho skulle jag idag titta efter dator med USB-C som klarar Laddning Displayport Senare leta reda på skärm som har USB-c och sedan bara en kabel att ansluta... Men det är klart, priset springer iväg till minst dubbla det som du får lägga för de två ovan. Samt en SSD disk men det har ju även dessa, det kravet är uppfyllt. En sak man alltid kan veta om datorer, pris och teknik är att i morgon kommer det en modell som är både billigare och snabbare än den du tittar på idag.
 23. eller skapa en lista med nyckelord och ressätt. Bara att söka i denna lista och returnera det som hittas. Enkelt att bygga ut med fler länder.
 24. Inte gmail, är väl drive och det är väl du som valt att synka med drive?
 25. Ta bara bort den raden så blir det finare. Behövs inte och man ska alltid undvika select- och activate-satser.
×
×
 • Skapa nytt...