Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Torparen

Medlem
 • Antal inlägg

  918
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  2

Foruminlägg postade av Torparen


 1. 1 timme sedan, skrev ChristerE:

  En del program har funktioner för att samarbeta med andra program, eller för att på egen hand utföra sådant man annars använder dedikerade program för, t ex e-post. Mejlar man bilder ofta är det praktiskt att göra det direkt från t ex Lightroom, eller så gör man det bara för att det går att göra. Men bildfiler kan ju bifogas i e-post på samma sätt som andra typer av filer, så det behöver inte göras i Lightroom.


  Några tankar/frågor om Lightroom.
  Adobe skriver:
  "Du kan använda Lightroom Classic till att skapa e-postmeddelanden och skicka foton till personer med hjälp av ditt standard-e-postprogram. Du kan även använda en webbaserad e-postleverantör, som Gmail."
  ...
  "Om du har valt ett e-postprogram på datorn öppnas e-postmeddelandet i det programmet. Lägg till ett meddelande om du vill och klicka sedan på Skicka."
  https://helpx.adobe.com/se/lightroom-classic/help/prepare-send-or-post-photos.html


  Motsvarande finns att läsa hos MakeUseOf.
  https://www.makeuseof.com/tag/email-photos-adobe-lightroom/


  Om Lightroom skapar en "genväg" till en e-postklient, varför behövs då inställningar för e-postserver, m m, i Lightroom? Om Lightroom, eller annat (bild-)program, skulle skicka e-post helt på egen hand så behövs inställningarna förstås i programmet. I det sammanhanget kommer också frågan ifall det programmet hanterar någon egen Skickat-mapp. I fallet med Lightroom borde den egna e-postklienten, som Lightroom samarbetar med, spara skickade mejl (ifall man har inställt att skickade mejl sparas).
   

   

  Man ska inte behöva skicka via Telias server bara för att man är uppkopplad till internet via Telia. Men man brukar behöva autentisera sig hos den e-postleverantör vars mejl-server skickar via. Man kan alltså skicka via en e-postleverantör där man har e-postlådor (använda en e-postlådas inloggning för autentisering). Hur man då är uppkopplad till internet spelar ingen roll (man befinner sig kanske på ett hotell eller på en flygplats). Sen kan avsändaradressen vara vadsomhelst, man skickar egentligen inte "från" någon e-postadress. Men det brukar vanligtvis ändå "höra ihop". Jag bor i ett Com Hem-hus, men skickar mejl via Telias server. 
   

   

  Nu har jag följt Adobes manual men icke. Läste dock i manualen att vissa skyddsprogram kan ställa till problem. Jag har nu som jag sagt tidigare slopat detta alternativ, varje fall tills vidare. 


 2. 19 timmar sedan, skrev ChristerE:

   

  Skulle ta del av artikeln som Laso länkade till, men hann inte mer än ladda sidan så började mitt säkerhetsprogram, Kaspersky, varna och plinga på ett sätt jag inte sett tidigare. Ett tiotal varningar kom innan jag hann stänga sidan, annars hade det fortsatt, antar jag. Det finns tydligen många länkar till "vinuser5" på sidan.

   

  Kaspersky meddelade följande (lägger till mellanslag så länkarna inte är klickbara):

  Blocked an advertisement website or a URL that can be used by criminals to damage your computer or personal data
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=mq4gin3bgi5ha3ddf4ytonrw

   

  Varningen upprepades tills jag stängde sidan, och då med följande adresser. Listar endast webb-adresserna.

  https:/ /vinuser5.biz/?pu=gjrtkntbme5ha3ddf4ytoobx
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=mjtgmnzymm5ha3ddf4ytoojr
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=muyggmlegq5ha3ddf4ytoojq
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=meywinzsgm5ha3ddf4ytooby
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=gzsggzbumi5ha3ddf4ytqmjx
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=gy2tknrqmq5ha3ddf4ytqnrr
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=gbsdaylbme5ha3ddf4ytoobz
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=hbrdgylemi5ha3ddf4ytqnjz
  https:/ /vinuser5.biz/?pu=g4ytgyrsge5ha3ddf4ytqnrq


  Googlade vinuser5.biz och får massor av träffar, men inte några som jag känner igen som seriösa (fast kan ju vara det ändå).

  Är det här något att oroa sig för? För min del blev det blockerat, men kommenterar ifall det är något för andra att bry si

   


 3. Har Kaspersky internet på min dator. licensen går ut om en månad. Har provat Malware gratisprogram, verkar bra. Är det någon som har erfarenhet av dessa program och kan råda mig vad jag skall välja om en månad?


 4. 16 minuter sedan, skrev Laso:

  Kontonamn är det namn som du vill kalla kontot för, använder du G-mail, kan du skriva Gmail som kontonamn om du vill, eller skriva Torparens Gmailkonto, om du vill detta.

  Däremot är det viktigt att du väljer rätt Tjänsteleveratör, väljer du Gmail där, så kommer deras utgående serveruppgifter upp direkt i den övre rutan.

  Väljer du annan, om du kanske har Telia, då måste du själv fylla i uppgifterna, då hämtar du dom från ditt vanliga mailprogram du använder. Kom ihåg att det handlar om för att kunna skicka ett mail, Utgående serverinställningar i den övre rutan.

   

  Sedan är det behörighetsinställningarna: Din normala mailadress och användarnamn och lösenord du har för detta konto, dessa uppgifter är det bara du som vet.

   

  Tog som exempel, mina uppgifter som jag använder.

  Jag har Telia som Internetleverantör, och använder oftast Gmail att skicka mail med, alltså måste jag fylla i Telias inställningar för Utgående server i övre rutan, och sedan som det står fylla i E-postadress, Användarnamn och lösenord för mitt Gmailadress i den undre rutan.

   

   

  Jag kommer att prova längre fram, just nu är jag less.


 5. Det är dessa bilder jag tänkte sända via mail. Bilderna visar solnedgång bakom the solt lake. Ur salta sjön hämtas vägsalt för hela Europa.

  IMG_2938.jpg

  IMG_2939.jpg

  IMG_2941.jpg


 6. Jag ger upp bara erkänna att jag ej klarar av det. Men jag kom på att det går bra att sända "Exportera med förinställningar för e-post (från hårddisk.. Kanske att gå över ån efter vatten men nu kan jag sluta och grubbla.

  Så ett stort tack till alla som kommit med tips speciellt till Laso som kommit med en utförlig anvisning.

  Ha det bra! I dag är det inte mer än 18 grader, här i San Luis.:thumbsup:


 7. 15 minuter sedan, skrev Torparen:

  Kontonamn? är det samma som mailadr? om inne var hittar jag kontonamn? Tack för det omfattande jobb du lagt ner

  . Det nya kontot dyker upp på vänster sida. På höger sida, ska du skriva in inställningar för det konto du har normalt för att skicka dina mail. Det är alltså samma server-inställningar som finns i ditt normala mailprogram. Det är alltså för Utgående post som ska in här på övre halva

  Är det de uppgifter som finns ifyllda ?

   


 8. 14 minuter sedan, skrev Laso:

  @Torparen, nu får du testa denna guide, så får vi se om du kan få det att fungera, fungerar bra hos mig.

   

   

   

  1. I Lightroom, börja med att i modulen Bibliotek, välja ut den bild du vill skicka. Du markerar bara bilden. Vet inte om man kan skicka fler bilder,  har inte prövat själv, bara att testa i så fall.

   

  2. Gå sedan till Arkiv, E-posta foto, ett större fönster öppnar sig.

  Du finner den bifogade bilden direkt nere i Bifogad fil.

   

  3. I raden Från: Finns en liten meny, öppna den, då får du troligen flera val, välj valet Gå till kontohanteraren.

   

  4. Under vänstra fönstret bör du se två knappar, klicka på Lägg till.

   

  5. Ett fönster dyker upp där du skriver in det kontonamn du har, välj sedan Tjänsteleverantör av dom val som finns.

   

  6. Det nya kontot dyker upp på vänster sida. På höger sida, ska du skriva in inställningar för det konto du har normalt för att skicka dina mail. Det är alltså samma server-inställningar som finns i ditt normala mailprogram. Det är alltså för Utgående post som ska in här på övre halvan.

   

  sshot-160.png.f9bdbdd7526b4443440f0d2fca723fb4.png

   

  Under ser du inställning för den mailadress du ska använda för att skicka din bild.

   

  7. Om allt är rätt nu, ska du kunna Validera, får du godkänt klickar du klar.

   

  8. Nu bör det fungera. Gå tillbaka till E-posta foto, börja med att skicka ett testmail till dig själv för att se så allt fungerar. Verkar det fungera att skicka till dig själv, men du tycker att du inte får något, kolla då Skräpkorgen, kan ha hamnat där då.

   

   

  Kontonamn? är det samma som mailadr? om inne var hittar jag kontonamn?


 9. 2 timmar sedan, skrev Hankki:

  Då missförstod jag. Har en sådan funktion funnits?

  Annars går det ju snabbt att märka en beskuren bild med en viss färg så hittas de lätt så.

  Nu är det så att jag ha mer än 1000 bilder vissa beskurna vissa ej.Hade hoppats slippa kika på varje bild för att se symbolen beskuren.


 10. TV:n  har pixelformat 16/9 medan min kamera, Canon Eos 70 har formatet ?????. , framgår ej av manualen.. Dock är jag säker på att det  inte är 16/9, I LRC    kan bildformatet  beskäras till 16/9 vilket jag också gör. Men jag är inte mer än människa så många gånger har jag missat.

  Nu till frågan: I LRCL finns ett filter med vilket man kan filtrera en massa funktioner ex stjärnor färger flaggor m.m. Men jag kan ej finna något om beskuret kan  det bero på att funktionen saknas? 


 11. 38 minuter sedan, skrev Cecilia:

  Nej, bara hur vi använder ordet original. Det finns bara ett original av en fil allt annat är kopior. Om originalet ligger på din interna hårddisk (C:) så är det kopior som ligger på den externa hårddisken och i molnet.

  Med hopp om att du inte upplever mig som tjatig så återkommer jag. Jag har originalen på både hd och sep hd. Aha nu förstår jag vad du menar. Det är så att i lightroom har jag original och kopior därför missförstod jag dig.


 12. 16 timmar sedan, skrev Cecilia:

  Visst är molnet lika bra som en separat hårddisk, men som vi ser det är det inte originalen utan kopior som du sparar på din nuvarande separata hårddisk och i molnet.

  Som viser det? Menar du att ni kommer in i min dator? 

  I Windows finns säkerhetskopiering vilken jag använder, allt går till en sep HD.

  I Lightroom finns funktionen säkerhetskop varje gång jag stänger progr.

  Denna funktionen medger två säk kopior varav en går till en sep hd.

  Min tanke var att de säk kopior som går till  sep hd i stället skall gå till molnet.


 13. Tack till alla rådgivarna:: Jag har nu utifrån era tips kommit fram till att foto originalen och Lightroom bilderna bör sparas på en sep Hd,vilket jag också gör nu. Onedrive kanske jag kommer att använda för exempelvis skrivelser i ordbehandlingsprogram. Så slutsatsen blir att vi kah avsluta tråden.  


 14. 18 timmar sedan, skrev Hankki:

  Jag har haft mina bilder (kopior) på onedrive i några år för att komma åt bilderna var som helst, har office 365 så då ingår ju 1 TB.

  När jag importerar i LR så hamnar bilderna på 😧 skivan som jag har som lagringsplats åt orginalen. Sen kör jag nu och då ett microsoft program som heter synctoy som kopierar bilderna till F: skivan där jag också har onedrive mappen så alla filer hamnar i onedrivemappen och laddas upp automatiskt. Samtidigt så sparas ju xmp filen. Lightroom backuppen kör jag på samma sätt som bilderna.

  Råkar jag radera ett orginal så försvinner inte någon kopia så länge jag inte kör synctoy, går även att ställa så att det aldrig raderar.

  Synctoy har jag årsvis så det inte behöver söka alla filer när jag kör synctoy.

  Min 1 TB på onedrive började bli full så jag har nu flyttat till Dropbox av den anledning att 1 TB extra på onedrive skulle ha kostat det samma som 2 TB på dropbox. Upplägget är dock samma som med onedrive.

  Jag har funderat på någon NAS uppsättning men detta fungerar som jag vill.

   

  sync.JPG.3e09460969fa159af4717baeb41c3992.JPG

  OK Utöver att jag sparar original och Lightroom filerna på hårddisken sparar jag dem även på en sep HD. Tänkte att molnet skulle vara lika bra som en sep Hd, men så är det tydligen inte.


 15. 19 timmar sedan, skrev Laso:

  @Torparen Skulle inte rekommendera att du sparar dina Originalbilder i något moln.

   

  Däremot att du sparar kopior på olika externa ställen, någon/några hårddiskar och i någon molntjänst kanske.

  Dina originalbilder har du på en hårddisk, helst inte på systemdisken, utan på annan hårddisk i datorn eller på en extern, sedan hämtar du din bilder/bilder från denna disk och när du är klar, spar den på annat ställe, med annat filnamn.

   

  Dessa original är ju dom enda du har, som då ska vara oredigerade, alltså inte omgjorda/omsparade.

   

  Vad skulle hända med originalbilderna om du inte kommer åt dom i en molntjänst, då sitter du där och blir frustrerad.

   

  Det är ju det som är lite av vitsen, t.ex när du kör Lightroom, då plockar du bara en kopia, som du sedan gör vad du vill med, Originalet, rör du aldrig, och ska inte röra heller. Dom ligger säkert på sitt eget lilla ställe.

   

  Lightroom är ju perfekt att just organisera sina bilder, och jobba med dom i programmet, och sparar dom i detta program, du ser hela tiden var originalen ligger och var kopiorna ligger, dessa kopior kommer inte i kontakt med Originalen, ska inte göra det heller. Alla ändringar hamnar ju i egen fil. Och allt sparas automatiskt i en specifik filmapp, om programmet är inställt rätt.

   

   

   

   

  Jag använder Lightroom men trodde i min enfald att förvaring av originalen i molnet skulle vara bra.


 16. 53 minuter sedan, skrev Torparen:

  Nej jag la inte muspekaren på fel ställe. Problemet är löst jag startade om såväl dator som program och nu funkar det. Men tack för att du engagerade dig.

  Sorry jag hade fortfarande fel. Meeen nu har jag funnit felet. Som vanligt maskenistfel.

  Såhär är det: Det finns dels SAMLINGSUPPSÄTTNING dels SAMLINGAR.

  SAMLINGSUPPSÄTTNING ska betraktas som överordnad till SAMLING.

  Till samlingsuppsättning går det ej att dra bilder till.

  Så nu är problemet llöst men även förklaringen till problemet.


 17. 1 timme sedan, skrev Laso:

  @Torparen Är det så att du la muspekaren på fel ställe när du skulle dra över bild/bilder till aktuell samling?

   

  Om du lägger muspekaren utanför själva bilden, kan du inte dra, utan muspekaren måste var inom själva bilden, så ska det fungera bra, gäller oavsett vilken typ av samling det gäller, eller om det gäller en bild eller flera.

  Då skapas en liten miniatyrbild så att du ser hela dragningen av bilden till rätt ställe, så länge som du håller ner musknappen, men det vet du ju redan eftersom du har flyttat bilder mellan samlingar förut...:)

  Nej jag la inte muspekaren på fel ställe. Problemet är löst jag startade om såväl dator som program och nu funkar det. Men tack för att du engagerade dig.


 18. 47 minuter sedan, skrev Cecilia:

  Vilken typ av samling gäller det?

  Går det att dra bilder till någon annan samling?

  Går det att hantera samlingar på andra sätt, t ex ta bort bilder från dem?

  Har du startat om datorn och programmet sen problemet började?

  Ja du Cecillia jag har gjort allt du nämner. Men nu fungerar det men jag vet ite vad jag gjort för fel tidigare. Nu kan vi avsluta tråden tack för hjälpen.

×
×
 • Skapa nytt...