Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

fagerja

Medlem
 • Antal inlägg

  1 627
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  40

Allt postat av fagerja

 1. Största delen av ändringarna i kärnan är uppdatering av stödet för hårdvara (tillägg för ny hårdvara). Såvida du inte kompilerar kärnan själv så blir det snarare än prestandaförsämring än förbättring. Beror på om hårdvarustödet är inbyggt eller som moduler, som bara laddas vid behov. Normalt läggs den nya kärnan till i /boot och det skapas en länk vmlinuz till den och länken initrd.img uppdateras. Datorn bootas från länken. Den gamla kärnan finns kvar och vill man återgå till den är det bara att ändra länkarna vmlinuz och initrd.img (initrd.img innehåller drivrutiner, som behövs vid uppstart). Beroende på distribution kan det finnas andra länkar, som behöver ändras. Om allt fungerar som det skall kan du ta bort gamla kärnor.
 2. Det går. Du skall ansluta en LAN-port på router1 till en LAN-port på router 2. I router 2 skall du stänga av DHCP.
 3. Får NAS:en IP-nummer med DHCP eller är numret inlagt i NAS:en. Om numret erhålls med DHCP så skall du ändra i routerns inställningar. Om numret är satt i NASen: Ändra nätmasken tillfälligt på någon dator i nätverket till 255.255.0.0. Eller ändra eller lägg till IP-numret 192.168.99. x. (Du kan ha flera IP-nummer på ett nätverkskort). Sedan ansluter du till NAS:en och ändrar dess IP-nummer till 192.168.1.y.
 4. Ubuntu och dess derivat har inte root-kontot aktiverat. Du kan aktivera root-kontot med kommandot sudo su -. Sedan lägger du in lösenord med kommandot passwd. Om du aktiverar root så använd ett starkt lösenord och använd kontot enbart för administrering. Med programmet visudo kan du redigera vilka rättigheter sudoers (användare som får använda sudo) har. Du måste ha root-rättigheter för att använda visudo. Själv använder jag sudo vid enstaka ändringar och su vid mera omfattande. Det blir irriterande att hela tiden knäppa in lösenordet om man använder sudo vid omfattande ändringar.
 5. Porto och Vila Nova de Gaia. Dessa städer har mycket att bjuda på. Vila Nova de Gaia är mest känt för portvin. Porto och Vila Novo de Gaia ligger vid Douros mynnung. Porto på norra sidan och VNG på södra. Från centrum av Porto är det c:a 15 minuters promenad till VNG. Lissabon med grannstäder, som t.ex Sintra är ett annat bra alternativ.
 6. De är omöjligt att avgöra. Få om ens någon konsumentrouter klara mer än 200 Mbit/s. Observera att det gäller total trafik och max. hastigheten i en riktning är då 100Mbit/s.
 7. Trådlös hatighet är enkelriktad Wifi-hastighet inom LANet och Nätverksporthastigheten äe dubbelriktad hastighet via kabel inom LANet. Ingenstans i specsen nämns hastigheten mellan LAN och WAN.
 8. För att klona en disk med fel skall du använda ddrescue. Programmet finns på SystemRescueCD, som är en live linuxdistribution speciellt gjord för att åtgärda problem med systemet (linux och Windows). Ddrescue skiljer sig från andra kloningsprogram då det är gjort just för att rädda data på skadade enheter. Kan t.ex läsa disken både från början eller från slutet. Normalt körs det i flera omgångar, varav den första kopierar datat i oskadade områden. Därefter försöka få räddat så mycket data som möjligt från skadade områden. Andra kloningsprogram stannar om de upptäcker fel.
 9. Troligen är bredbandsdelaren (routern) flakhalsen. Tyvärr anger få tillverkare hastigheten mellan LAN och WAN utan oftast endast Wifi hastigheten. Märk att Wifi hastigheten är simplex (enkelriktad) och delas mellan enheterna. Trådbundet är duplex (dubbelriktad). För att du skall kunna utnyttja ditt bredband fullt måste routern klara av minst 512 Mbit/s mellan WAn och LAN.
 10. Problemen med filändelser beror på att Windows använder den sista filändelsen för att avgöra filtyp. Andra OS använder filhuvudet för att avgöra filtyp. I dem behövs ingen filändelse för att typbestämmningen skall fungera. Filändelserna är till för att människan skall kunna avgöra filtypen. Ett exempel på två filändelser är x.tar.bz2 i linux och unix. Ändelsen .tar anger att filen är ett tar-arkiv och .bz2 att filen är komprimerad med bz2.
 11. Beror troligen på att stöd för SMB1 slopats i någon av de senaaste kärnonrna.
 12. Kan man inte öppna en fil i ett program,som skall hantera filtypen, är det första man bör göra är att kontrollera att filen har rätt signatur genom att öppna filen i en hexeditor. Windows använder filändelsen för att bestämma filtypen medan linux använder signaturen. Problem uppstår oftare i Windows då signatur och filändelse inte stämmer överens. linux ignorerar filändelserna. Det största problemet är att Windows inte per default visar kända filändelser. Det gör det möjligt att få användare att köra skadlig kod genom att länka till en fil med namn som bild.jpg.exe. Användaren tror att den öppnar en bild men istället kör ett skadligt program.
 13. Öppna en bild,som inte går att öppna i bildvisarprogram, med en heeditor och kontrollera att filhuvudet (signatur)är korrekt: Filhuvudet är för jpeg FF D8 FF. Filen skall sluta med FF D9. https://www.file-recovery.com/jpg-signature-format.htm
 14. IP-adressen till Handelsbanken är: 192.176.124.131. Kan du ansluta till Handelsbanken med IP.numret? Pröva med att tömma DNS-cachen. Öppna en kommandotolk och skriv in kommandot: ipconfig /flushdns Om du har en router så har den också en DNS-cache.
 15. Kan ha varit ett tillfälligt problem med DNS-servern. Vilken DNS-server använder du? Du kan lägga till en alternativ DNS-server för att undvika DNS-problem. www.googleadservices.com is an alias for pagead.l.doubleclick.net. pagead.l.doubleclick.net has address 172.217.16.162
 16. Flyghamn är för sjöflygplan och flygfält för landflygplan. Flygplats är ett vidare begepp som även innefattar terminaler, hangarer m.m. och är i civilt kommersiellt bruk.
 17. För att kunna hjälpa dig behövs mera information. Posta din /etc/wsftpd.conf. Posta vad kommandot sudo iptables -L ger (för att utesluta att brandväggen stoppar datakanalen). Har du samma användarnamn och lösenord i Windows och linux? Har du local_enable =YES ? Har du prövat med någon annan FTP-klient i Windows? Kör du aktiv eller passiv FTP? https://linux.die.net/man/8/vsftpd Ett alternativ till FTP är SSH. där sftp och scp ingår. SSH använder port 22.
 18. Jag har SystemRescueCD installerat på ett USB-minne (2 GB ).
 19. Naturligtvis går det att ta bort. Det gäller även vattenstämpel. Men någon, som använder bilden olovligt vet knappast att metasata kan läggas till en PNG-bild. Och då metadata inte syns i bilden är det inte troligt att det blir borttaget. Metadatat behöver inte vara EXIF.
 20. Från och med version 15. av libpng kan du lägga in EXIF-data i en PNG-fil. Det är inte säkert att dina bildredigerings- och visningsprogram har stöd för det. I såfall får du lägga in det manuellt med en hexeditor.
 21. Fuktspärren i väggarna kan vara aluminiumfolie. En lösning kan vara en trådlös brygga med riktantenner. En AP med riktantenn kan eventullt räcka.
 22. Beror troligen på att CMOS-batteriet är slut och datorns klocka går tillbaka till datumet då BIOS skapades. Byt batteri och ställ sedan in rätt tid i BIOS.
 23. Testa disken med något av programmen i denna länk: https://howtorecover.me/best-programs-read-smart-attributes-hdd. Checkdisk som mgtmari föreslår testar filsystemet. Om SMART-värdena är dåliga så rekommenderar jag att göra en avbild med ddrescue till en ny disk. Programmet ingår i SystemRescueCD http://www.system-rescue-cd.org
 24. En möjlig orsak till att du inte kan öppna bilderna kan vara skadade sektorer på hårddisken. Men du har inte kontrollerat att de har korrekt signatur.
×
×
 • Skapa nytt...