Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

fagerja

Medlem
 • Antal inlägg

  1 631
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  40

fagerja vann dagen: 15 juni 2018

fagerja hade det mest gillade innehållet!

5 följare

Om fagerja

 • Medlemstitel
  Flitig
 • Födelsedag 1944-10-24

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  Câmara de Lobos Madeira

Senaste profilbesöken

24 138 profilvisningar
 1. Att testdisc inte hittar disken tyder på att USB<->SATA adaptern inte fungerar. En lösning kan vara att ta ut disken ur kabinettet och installera den internt. Endel externa diskar har adaptern integrerad på diskens kontrollerkort och då går det inte att installera internt. Har du prövat med andra USB-portar (för att utesluta fel på porten)? Jag rekommenderar att kolla på SystemRescueCD som Mikael föreslår.
 2. Du har fel teckenkodning inställt i mailprogrammet.
 3. Förrän du testar disken bör du göra en avbild av den till en annan disk för att inte förlora data. Använd ddrescue, som finns på SystemRescueCD. Om diken har skador kan du behöva köra ddrescue flera gånger. Kom ihåg att skapa en loggfil på en tredje disk eller USB-minne. Med loggfil kan du när som helst avbryta och sedan senare fortsätta där du avbröt.
 4. DHCP-klienten begär att få det IP-nummer, som den tidigare haft. Om numret är ledigt så får den det. Man skall aldrig manuellt tilldela en adress inom DHCP-serverns spann. Fastän adressen är ledig för tillfället kan den tidigare använts av en annan enhet, som sedan begär den. Du får två enheter som konkurrerar om adressen.
 5. Största delen av ändringarna i kärnan är uppdatering av stödet för hårdvara (tillägg för ny hårdvara). Såvida du inte kompilerar kärnan själv så blir det snarare än prestandaförsämring än förbättring. Beror på om hårdvarustödet är inbyggt eller som moduler, som bara laddas vid behov. Normalt läggs den nya kärnan till i /boot och det skapas en länk vmlinuz till den och länken initrd.img uppdateras. Datorn bootas från länken. Den gamla kärnan finns kvar och vill man återgå till den är det bara att ändra länkarna vmlinuz och initrd.img (initrd.img innehåller drivrutiner, som behövs vid uppstart). Beroende på distribution kan det finnas andra länkar, som behöver ändras. Om allt fungerar som det skall kan du ta bort gamla kärnor.
 6. Det går. Du skall ansluta en LAN-port på router1 till en LAN-port på router 2. I router 2 skall du stänga av DHCP.
 7. Får NAS:en IP-nummer med DHCP eller är numret inlagt i NAS:en. Om numret erhålls med DHCP så skall du ändra i routerns inställningar. Om numret är satt i NASen: Ändra nätmasken tillfälligt på någon dator i nätverket till 255.255.0.0. Eller ändra eller lägg till IP-numret 192.168.99. x. (Du kan ha flera IP-nummer på ett nätverkskort). Sedan ansluter du till NAS:en och ändrar dess IP-nummer till 192.168.1.y.
 8. Ubuntu och dess derivat har inte root-kontot aktiverat. Du kan aktivera root-kontot med kommandot sudo su -. Sedan lägger du in lösenord med kommandot passwd. Om du aktiverar root så använd ett starkt lösenord och använd kontot enbart för administrering. Med programmet visudo kan du redigera vilka rättigheter sudoers (användare som får använda sudo) har. Du måste ha root-rättigheter för att använda visudo. Själv använder jag sudo vid enstaka ändringar och su vid mera omfattande. Det blir irriterande att hela tiden knäppa in lösenordet om man använder sudo vid omfattande ändringar.
 9. Porto och Vila Nova de Gaia. Dessa städer har mycket att bjuda på. Vila Nova de Gaia är mest känt för portvin. Porto och Vila Novo de Gaia ligger vid Douros mynnung. Porto på norra sidan och VNG på södra. Från centrum av Porto är det c:a 15 minuters promenad till VNG. Lissabon med grannstäder, som t.ex Sintra är ett annat bra alternativ.
 10. De är omöjligt att avgöra. Få om ens någon konsumentrouter klara mer än 200 Mbit/s. Observera att det gäller total trafik och max. hastigheten i en riktning är då 100Mbit/s.
 11. Trådlös hatighet är enkelriktad Wifi-hastighet inom LANet och Nätverksporthastigheten äe dubbelriktad hastighet via kabel inom LANet. Ingenstans i specsen nämns hastigheten mellan LAN och WAN.
 12. För att klona en disk med fel skall du använda ddrescue. Programmet finns på SystemRescueCD, som är en live linuxdistribution speciellt gjord för att åtgärda problem med systemet (linux och Windows). Ddrescue skiljer sig från andra kloningsprogram då det är gjort just för att rädda data på skadade enheter. Kan t.ex läsa disken både från början eller från slutet. Normalt körs det i flera omgångar, varav den första kopierar datat i oskadade områden. Därefter försöka få räddat så mycket data som möjligt från skadade områden. Andra kloningsprogram stannar om de upptäcker fel.
 13. Troligen är bredbandsdelaren (routern) flakhalsen. Tyvärr anger få tillverkare hastigheten mellan LAN och WAN utan oftast endast Wifi hastigheten. Märk att Wifi hastigheten är simplex (enkelriktad) och delas mellan enheterna. Trådbundet är duplex (dubbelriktad). För att du skall kunna utnyttja ditt bredband fullt måste routern klara av minst 512 Mbit/s mellan WAn och LAN.
 14. Problemen med filändelser beror på att Windows använder den sista filändelsen för att avgöra filtyp. Andra OS använder filhuvudet för att avgöra filtyp. I dem behövs ingen filändelse för att typbestämmningen skall fungera. Filändelserna är till för att människan skall kunna avgöra filtypen. Ett exempel på två filändelser är x.tar.bz2 i linux och unix. Ändelsen .tar anger att filen är ett tar-arkiv och .bz2 att filen är komprimerad med bz2.
 15. Beror troligen på att stöd för SMB1 slopats i någon av de senaaste kärnonrna.
×
×
 • Skapa nytt...