Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

fagerja

Medlem
 • Antal inlägg

  1 626
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  40

fagerja vann dagen: 15 juni 2018

fagerja hade det mest gillade innehållet!

5 följare

Om fagerja

 • Medlemstitel
  Flitig
 • Födelsedag 1944-10-24

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  Câmara de Lobos Madeira

Senaste profilbesöken

23 777 profilvisningar
 1. Det går. Du skall ansluta en LAN-port på router1 till en LAN-port på router 2. I router 2 skall du stänga av DHCP.
 2. Får NAS:en IP-nummer med DHCP eller är numret inlagt i NAS:en. Om numret erhålls med DHCP så skall du ändra i routerns inställningar. Om numret är satt i NASen: Ändra nätmasken tillfälligt på någon dator i nätverket till 255.255.0.0. Eller ändra eller lägg till IP-numret 192.168.99. x. (Du kan ha flera IP-nummer på ett nätverkskort). Sedan ansluter du till NAS:en och ändrar dess IP-nummer till 192.168.1.y.
 3. Ubuntu och dess derivat har inte root-kontot aktiverat. Du kan aktivera root-kontot med kommandot sudo su -. Sedan lägger du in lösenord med kommandot passwd. Om du aktiverar root så använd ett starkt lösenord och använd kontot enbart för administrering. Med programmet visudo kan du redigera vilka rättigheter sudoers (användare som får använda sudo) har. Du måste ha root-rättigheter för att använda visudo. Själv använder jag sudo vid enstaka ändringar och su vid mera omfattande. Det blir irriterande att hela tiden knäppa in lösenordet om man använder sudo vid omfattande ändringar.
 4. Porto och Vila Nova de Gaia. Dessa städer har mycket att bjuda på. Vila Nova de Gaia är mest känt för portvin. Porto och Vila Novo de Gaia ligger vid Douros mynnung. Porto på norra sidan och VNG på södra. Från centrum av Porto är det c:a 15 minuters promenad till VNG. Lissabon med grannstäder, som t.ex Sintra är ett annat bra alternativ.
 5. De är omöjligt att avgöra. Få om ens någon konsumentrouter klara mer än 200 Mbit/s. Observera att det gäller total trafik och max. hastigheten i en riktning är då 100Mbit/s.
 6. Trådlös hatighet är enkelriktad Wifi-hastighet inom LANet och Nätverksporthastigheten äe dubbelriktad hastighet via kabel inom LANet. Ingenstans i specsen nämns hastigheten mellan LAN och WAN.
 7. För att klona en disk med fel skall du använda ddrescue. Programmet finns på SystemRescueCD, som är en live linuxdistribution speciellt gjord för att åtgärda problem med systemet (linux och Windows). Ddrescue skiljer sig från andra kloningsprogram då det är gjort just för att rädda data på skadade enheter. Kan t.ex läsa disken både från början eller från slutet. Normalt körs det i flera omgångar, varav den första kopierar datat i oskadade områden. Därefter försöka få räddat så mycket data som möjligt från skadade områden. Andra kloningsprogram stannar om de upptäcker fel.
 8. Troligen är bredbandsdelaren (routern) flakhalsen. Tyvärr anger få tillverkare hastigheten mellan LAN och WAN utan oftast endast Wifi hastigheten. Märk att Wifi hastigheten är simplex (enkelriktad) och delas mellan enheterna. Trådbundet är duplex (dubbelriktad). För att du skall kunna utnyttja ditt bredband fullt måste routern klara av minst 512 Mbit/s mellan WAn och LAN.
 9. Problemen med filändelser beror på att Windows använder den sista filändelsen för att avgöra filtyp. Andra OS använder filhuvudet för att avgöra filtyp. I dem behövs ingen filändelse för att typbestämmningen skall fungera. Filändelserna är till för att människan skall kunna avgöra filtypen. Ett exempel på två filändelser är x.tar.bz2 i linux och unix. Ändelsen .tar anger att filen är ett tar-arkiv och .bz2 att filen är komprimerad med bz2.
 10. Beror troligen på att stöd för SMB1 slopats i någon av de senaaste kärnonrna.
 11. Kan man inte öppna en fil i ett program,som skall hantera filtypen, är det första man bör göra är att kontrollera att filen har rätt signatur genom att öppna filen i en hexeditor. Windows använder filändelsen för att bestämma filtypen medan linux använder signaturen. Problem uppstår oftare i Windows då signatur och filändelse inte stämmer överens. linux ignorerar filändelserna. Det största problemet är att Windows inte per default visar kända filändelser. Det gör det möjligt att få användare att köra skadlig kod genom att länka till en fil med namn som bild.jpg.exe. Användaren tror att den öppnar en bild men istället kör ett skadligt program.
 12. Öppna en bild,som inte går att öppna i bildvisarprogram, med en heeditor och kontrollera att filhuvudet (signatur)är korrekt: Filhuvudet är för jpeg FF D8 FF. Filen skall sluta med FF D9. https://www.file-recovery.com/jpg-signature-format.htm
 13. IP-adressen till Handelsbanken är: 192.176.124.131. Kan du ansluta till Handelsbanken med IP.numret? Pröva med att tömma DNS-cachen. Öppna en kommandotolk och skriv in kommandot: ipconfig /flushdns Om du har en router så har den också en DNS-cache.
 14. Kan ha varit ett tillfälligt problem med DNS-servern. Vilken DNS-server använder du? Du kan lägga till en alternativ DNS-server för att undvika DNS-problem. www.googleadservices.com is an alias for pagead.l.doubleclick.net. pagead.l.doubleclick.net has address 172.217.16.162
 15. Flyghamn är för sjöflygplan och flygfält för landflygplan. Flygplats är ett vidare begepp som även innefattar terminaler, hangarer m.m. och är i civilt kommersiellt bruk.
×
×
 • Skapa nytt...