Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

karlssons

Medlem
 • Antal inlägg

  16
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av karlssons

 1. Även jag, som de flesta andra, har reklamerat varor. En teknikvara jag reklamerade upprepade gånger och tog en evighet att få tillbaka varenda gång, kontaktade jag till slut tillverkaren om och förklarade hela historien. Tillverkaren var mycket mer intresserad av att ha en nöjd kund än vad återförsäljaren var, så jag fick en ny vara. Några veckor senare dyker även den "reparerade" varan upp. Det tar ytterligare några veckor och återförsäljaren kontaktar mig då dom insett att jag fått två stycken och ber mig då skicka tillbaka ena på egen bekostnad. Självklart godtog jag ju inte det, utan ville dom ha tillbaka ena efter att detta strul så fick dom skicka en fraktsedel. Någon dag senare dök denna upp så jag skickade tillbaka den som varit ute och rest flera gånger förut. Kommer med största sannorlikhet inte att handla av den återförsäljaren igen. Men köper gärna tillverkarens produkter eftersom jag vet att dom finns där i bakrunden om nåt skulle hända. Så kommer du ingen vart med återförsäljaren, försök att kontakta tillverkaren om det är möjligt. Dom verkar mer intresserade av kundservice än många butiker.
 2. Det man bör göra i en sån här situation är: Göra en polisanmälan om händelsen. Man får alltid en kopia på polisanmälan om detta gjorts och den behöver försäkringsbolag, tingsrätt, brottsoffermyndighet etc. kopia på. I polisanmälan uppger man då att man vill begära (yrka) skadestånd. Detta ska även uppges till ev. åklagare eller tingsrätt vid en tvist. Göra en försäkringsanmälan hos ditt föräkringsbolag. Det är upp till ditt försäkringsbolag att tvista med motpartens försäkringsbolag om vem som har rätt och fel. Får du inte ersättning eller full ersättning från försäkring kan man vända sig till brottsoffermyndigheten. (http://www.brottsoffermyndigheten.se/default.asp?id=1297&refid=1296&parentId=1290 läs mer om skadestånd på den här länken)
 3. http://hem.bredband.net/chrille1977/Scripting/cdonts.htm#Skapa_form Här har du en bra guide hur du både skapar formulär och sedan skickar det via ASP (istället för FormMail). Då kan även avsändaren få en anpassad kopia via mail med ex. tack, bekräftelse etc. Kolla med ditt webhotell (brukar till och med stå på hotellets supportsidor) om dom har Jmail eller Cdonts. Sen tror jag att du klarar att bygga kontaktsidan och "svarsidan" alldeles själv med hjälp av guiden som har exempel både för Cdonts och Jmail.
 4. Jag vet inte om du lyckats snabba upp datorn än... men jag ska försöka ge en enkel steg-för-steg som brukar lösa dom värsta "segproblemen". Precis som nån skriver så bör man "rensa" datorn. Det är fullt normalt att en dator blir seg om detta inte görs regelbundet. Om du skriver i ett anteckningsblock med en blyertspenna och sedan suddar ut det så kan du ändå se vad som stått där. Ungefär så fungerar det även med datorn. Ju mer du skrivit och suddat ut desto mer finns "spår" finns det efter att du suddat. Där har du en anledning till segheten. För att få ett rent papper måste man alltså kasta bort pappret man suddat på. En annan anledning är att när man tar bort filer så blir det "minnesluckor". Om du tar bort en fil på 3 Mb nånstans i mitten på minnet kan du inte lägga dit en fil som är större utan den större filen läggs då på en ny plats i slutet på minnet. På så sätt blir det massor av luckor i minnet och det blir mindre minne kvar i slutet att "tänka" på och det tar då längre tid att "tänka". Då behöver man packa om i minnet så att luckorna försvinner och det blir mer minne kvar i slutet. Så här gör man alltså för att "kasta pappret" och "packa om". Stäng alla program om du har något öppet. Klicka på "Den här datorn" på skrivbordet (eller klicka på start > dator) Högerklicka på Lokal disk C: och välj egenskaper Under fliken Allmänt, klicka på Diskrensning (väl alla användare om du får frågan) Diskrensning gör nu en beräkning. I fliken Diskrensning bör det vara förbockat vad du kan ta bort, om inte bocka för allt utom vilolägesfiler om du använder viloläge. Klicka på OK. (En ruta kommer upp med diskrensning utförs) När detta är färdig har du alltså "kastat bort pappret" och ska nu "packa om". Gå tillbaka till egenskaperna för C: (nr 3) och välj flik Verktyg Klicka på Defragmentera nu Rutan Diskfragmentraren kommer nu upp. Klicka på Defragmentera nu. En ruta kommer upp där du ska välja vilka enheter som ska defragmenteras, bocka i C: och klicka på OK Nu börjar "ompackningen". Detta kan ta allt mellan några minuter till flera timmar. I ditt fall kommer de förmodligen att ta lång tid eftersom det antagligen inte gjorts på länge. När defragmenterinen är klar så kommer du att se en rund cirkel med en bock. Tryck på Stäng. Du är nu klar!
 5. Tråkigt att läsa när banker inte ger sina kunder service. När allt kommer omkring är det ju sin bank man "litar på" mest av alla. Man låter ju dom förvalta över alla sina pengar man behöver för att överleva. Personligen har jag haft Swedbank i nästan 20 år och är väldigt nöjd. Jag har en personlig kontakt på mitt bankkontor så det räcker med att ringa eller maila så får jag hjälp för att dom vet vem jag är. Det är endast om jag behöver skriva på något som jag måste ta rumpan ner till banken. Kan du inte ta ärendet vidare till Finansinspektionen eller ARN?
 6. "Skojaren" har alltid sett till att hålla sin rygg fri och det har mest varit smågrejer som att fått sjukkassa han egentligen inte varit berättigad till. Så något polisregister finns inte mig vetligen. Däremot tror jag han har skuld hos Kronofogden, men det hjälper ju inte mig. Han har inte förfalskat hyreskontraktet utan gjort det ogiltigt i och med att, på ett annat, papper skriva att det är ogiltigt. Och underteckna med både min och hans namnteckning. Jag funderade på att polisanmäla i samband med förra svängen i Tingsrätten, men jag var mest glad över att äntligen "ha honom ur världen". Jag trodde ju aldrig han skulle komma med nåt sånt här. Jag är ganska säker på att han missköter bolaget och revisor och redovisningsbyrå som jag hade när jag ägde bolaget har hoppat av, jag har nu även hört att nya revisorn och redovisningsbyrån också vill hoppa av. Om han nu håller på med bokföringsbrott borde han ju vara väldigt rädd att nån ska gå in och granska bokföringen, vilket kan vara mycket möjligt nu när han stämmer mig för bl. a. att bolaget gått miste om inkomst på grund av att alla leverantörer stoppade bolaget (som han påstår). Då måste han väl bevisa att så är fallet? Enda sättet att kunna bevisa förlust av inkomst är ju att visa upp bokföringen. Förra svängen i Tingsrätten tyckte jag att jag bevisade att dokumentet var oäkta och att "skojaren" är en "svamlare". Men det är hårda bevis som gäller i Tingsrätten. Fakta är tydligen inget dom bryr sig om. Så jag är rädd att bevisbördan ligger på mig att motbevisa "skojarens" påståenden. Jag tycker ju att det är den som stämmer någon som ska bevisa att sitt krav är riktigt. Annars kan man ju stämma vem som helst för vad som helst eftersom det inte går att bevisa motsatsen. Därför är jag väldigt intresserad av vad som gäller i detta fall. Vad är det Tingsrätten tittar på?
 7. Du har säkert redan löst problemet, men kanske det kan hjälpa nån annan... http://kjeell.se/chr...a/?page_id=1026 här finns det gratis pdf mall både för köpekontrakt och köpebrev att ladda ner. Mallen innehåller till och med direktlänk till lagfarten.
 8. Bilförmånens värde är det Skatteverket som bestämmer varje år. Här kan du räkna ut värdet http://www.skatteverket.se/privat/etjanster/bilformansberakning/2010.4.6a6688231259309ff1f800028459.html Det har inget med hur företaget köper in bilen att göra (leasing, hyra, kontantköp, lån...) Mitt företag kom över en bil i tyskland för en spottstyver. Efter ett år av förmånsvärde hade jag redan betalat vad bilen kostat, men Skatteverket bryr sig föga om vad inköpskostnaden är för den unika bilen. Är man efterklok borde jag alltså ha köpt bilen privat och tagit upp reseersättning. Då hade jag visserligen fått stått för alla omkostnader på bilen själv, men i slutändan hade det blivit billigare för mig. Om man kör mer än 3000 mil per år i tjänsten så kan man få 25% "rabatt" (reducerat förmånsvärde) Det går även att få dispans om man ex. har en fast monterad arbetsutrustning i bilen som påverkar att man inte kan använda den fullt i privat. Dispans ansöker man om hos skatteverket. Exempel om är säljare och måste ha fastmonterade hyllor i bagaget för produkterna, så kan det medge dispans eftersom du privat inte kan utnyttja bagaget. Om man desstuom åker privat och företaget betalar det bränslet så har man drivmedelsförmån och även detta ska beskattas. Återkommer till detta... När man har med Skatteverket att göra är det bäst att både ha hängslen och svångrem på sig eftersom det alltid är upp till personen att motbevisa skatteverket. Investera i en elektronisk körjournal. Jag kan rekommendera Exyplus http://www.sepab.se/farddokumentation/korjournal.html För varje körning trycker du tjänste eller privat, resten sköter körjournalen. Du skriver sedan ut en lista som visar hur mycket du kört privat resp. tjänste. då har du bevis om det skulle behövas. Om du själv tankar för dina privata resor Spara kvitto!! Har du exempelvis kört 20 mil privat och bilen drar 1 liter per mil. Tanka 20 liter med dina egna pengar. Om företaget bekostar bränslet ska detta tas upp på din lön som förmån. Om bilen drar 1 liter per mil och du kört 20 mil privat och marknadsmässiga värdet är 12 kr /liter får du en förmån på 1 x 20 x 12= 240 kr + 20 % = 288 kr. Dessa 288 kr anses vara lön och du ska betala skatt och företaget ska betala arbetsgivaravgifter. Låt oss säga att du tankar själv med egna pengar och förmånsvärdet på bilen är 2.242 kr Då ska lönebeskedet se ut så här: (om ni överenskommit att du byter del av lönen mot bilen) Du betalar skatt och företaget betalar arbetsgivaravgifter på 25.000 kr Låt oss säga att företaget betalar bränsle och "bjuder dig på det" så ska lönebeskedet se ut så här: Låt oss säga att företaget betalar bränsle och men att det ska dras av från din lön (du ska alltså ha 25.000 kr i lön men byter del av lön mot bil och bränsle) så ska lönebeskedet se ut så här: Utan varken bil eller bränsle bör ditt lönebesked se ut så här Så för själva bilen (exkl. ev. bränsleförmån) får du 2.242 kr mindre i plånboken varje månad och det påverkar inte arbetsgivaravgifterna om du byter bruttolön mot förmån. Vad det är för övriga avdrag som din redovisningsfirma tagit upp på 2.985 kr vet jag inte vad det avser. Nån schablon för fritt bränsle kanske? Det bör då inte vara övrigt avdrag utan ändå stå som bränsleförmån. Jag hoppas jag gett lite klarhet i bilförmånsdjungeln.
 9. Vismaspcs har flera olika system till relativt låga kostnader. Dom har renodlade bokföringsprogram och även hela affärssystem där även bokföring ingår. Skillnad mellan bokföringsprogram och affärssystem är att du endast kan bokföring i bokföringsprogram medans ett affärssystem förutom bokföring även har fakturering, leverantörsreskontra, order, offert etc. Vismaspcs används av väldigt många små företagare och de flesta stora redovisningsbyråer kan ta emot filer från vismaspcs. Personligen använder jag vismaspcs administration 2000 till 4 bolag jag administrerar varav 2 i fastighetsbranchen och 2 i transportbranchen. Har även administrerat 2 butiker tidigare i detta system. http://www.vismaspcs.se/produkter/bokforingsprogram Det är även billigare än SpeedLedger och du får mer för pengarna. Jämför jag exempelvis "enskild firma" mellan de två kostar SpeedLedgers med fakturering 150 kr/mån = 1.800 kr/år, medan vismaspcs kostar 890 kr/år. Du får dessutom fler funktioner i vismaspcs. Sen tycker jag dessutom att det är konstigt att SpeedLedger inte har helt fri support. "starthjälp 1 timme?! ingår" Beroende på hur fort du kan knappa, hur snabbt supporten kan förklara och hur snabbt internet du har så kanske du till och med får betala för att komma igång. (http://www.speedledger.se/index.php?id=603) Men allt beror ju på vad du behöver nu och vad du kan komma att behöva om en månad, ett år eller två. Välj inte ett program som inte går att uppgradera, då kanske du behöver köpa ett helt nytt program efter ett tag.
 10. Det är säkert olika regler i olika kollektivavtal. I vårat avtal får man ej ha provanställning om medarbetaren kan visa att denne haft liknande anställning i företaget eller koncernen under minst 6 månader de senaste 2 åren. Har du varit inhyrd i företaget vet jag inte om reglerna gäller. Logiskt sett bör dom ju göra det - vem som betalat lönen tycker jag borde ha föga betydelse. En arbetsgivare skulle kunna hävda motsatsen så det bästa är att kontakta facket för regler just om din arbetsgivares kollektivavtal.
 11. Som arbetsgivare har jag ställt nästan samma fråga till SEKO. Omständigheterna i detta fall var att personen hade sjukskrivit sig onsdag och var sjukskriven till följande tisdag. Mellanliggande fredag var det röd dag. Min fråga till facket var då Ska personen ha sjuklön på fredagen eller helglön? Om det ska utbetalas helglön, ska det då vara 80% eller 100%. Som svar fick jag att personen ska ha 100% helglön. Personligen tyckte jag att det var knepigt eftersom om det hade varit en vanligt arbetsdag så hade den ju bara fått 80% sjuklön den dagen. Men det hade tydligen inte någon betydelse. På helgdagar skulle man ALLTID få 100% (eller den procentsatsen man har som deltidsanställd) Nu vet jag ju inte om det olika regler för långtidssjukskrivna. Är du medlem i facket, så ring dit och fråga.
 12. Själv använder jag gratistjänsten www.no-ip.com Ett litet program som installeras i din dator. För att komma åt datorn går du in på en internetadress du valt när du registrerade dig ex. mindator.no-ip.info
 13. Lite sent men ändå... Är det flygstol eller flyg + hotell? Jag brukar oftast resa med flygstol. Jag har varit inne på säkert 50 olika resesidor på internet och konstaterat att de resor jag bokat alltid varit billigast på: www.flygstolen.se www.supersavertravel.se Ibland kan det vara bra mycket billigare att flytta hela resan, hemresan eller utresan en dag eller två. Exempel, när jag flög till Kalifornien så kostade det 8 tusen och lite småmynt för resan om jag åkte de 14 dagar jag bestämt. Jag flyttade hemresan en dag framåt (alltså 15 dagar) och fick resan för 5.046 kr.
 14. Jag har aldrig hört talas om de leveratörer du skriver om. Jag har i allfall Bredbandsbolaget till både internet och IP telefoni sedan många år tillbaka. Fungerar kanon. Ett par gånger har det hänt att jag varit utan internet och telefoni en liten stund när dom kört uppdateringar, men annars har jag inte haft några som helst problem. Snabb telefonsupport utan femtioelva val innan man får prata med en människa. Men jag vet inget som switch/router eller om tjänsten finns tillänglig för det
 15. För att göra en lång historia kort: Jag sålde i januari 2009 ett företag. Halva betalningen gjordes i januari och halva skulle göras i 8 augusti. Köparen ville ha lite tid på sig att hitta ny styrelse så jag stod kvar som ordförande. Efter några månader började jag efterfråga namn på ny styrelse och därefter med jämna mellanrum eftersom det "inte var klart" enligt köparen. Jag är även fastighetsägare där bolaget hyr lokal. Köparen började missköta hyresinbetalningarna och jag skickade flera påminnelser. I slutet på juli började jag misstänka att köparen inte skötte bolaget ordentligt och upptäckte att köparen inte satte in några dagskassor även om köparen hävdade att han gjorde det. Efter många om och men sa köparen att han hade pengarna hemma. På grund av detta (jag misstänkte bokföringsbrott) ville jag inte längre stå kvar som ordförande och gjorde eget utträde. Efter ett tag skickade jag även hyrorna till kronofogden. Några månader senare skickade jag fler hyror + avhysning (vräkning) till kronofogden. Detta gick till Tingsrätt. Köparen förfalskade ett dokument (ej fastställt men jag vet att jag inte skrivit på det), som sa att alla hyror före augusti skulle rivas och att hyran skulle sättas ner till nästan hälften. Det fanns ett hyreskontrakt undertecknat 7 månader tidigare på den "riktiga" hyran, köparen hade även betalat in en av de hyrorna som skulle rivas EFTER dateringen på dokumentet och även betalat belopp för den "riktiga" hyran. Tingsrätten tyckte inte att jag bevisat att dokumentet inte var riktigt. Första hyrorna jag skickat till kronofogden vanns alltså av köparen och dom revs. Andra avhysningen och resterande hyrorna vanns av mig, dock med nedsatt hyresbelopp. Jag överklagade aldrig domen utan var mest nöjd med att köparen inte längre fick vara kvar i lokalen eftersom hyrorna inte sköttes. Nu har köparen stämt mig på nästan en miljon för ersättning som grundar sig på två punkter. Den ena är att jag felaktigt lämnat in hyror till kronfogden som inte fanns (dom som revs av tingsrätten) Den andra är att jag gjorde eget utträde (7 månader efter försäljningen av bolaget) så att bolaget blev utan styrelse vilket enligt köparen gjorde att bolaget "slogs ut", alla krediter hos leverantörer, bank, post försvann enligt köparen. Bolaget "försattes i likvidation" som köparen skriver i stämningen. (bolaget driver verksamhet idag i andra lokaler) För mig verkar det här rena rama USA fasoner. Men oavsett det.... Jag har två frågor som jag hoppas nån juridisk insatt person ska kunna svara på. 1. Kan man verkligen stämma någon på dessa två grunder? 2. Vad behöver jag för bevisning el. liknande i Tingsrätten? Jag tyckte ju att jag hade bevisat att dokumentet var falskt genom flera fakta (förutom inbetalningen) som talade för att dokumentet var en efterhandskonstruktion och förfalskning. Men tydligen inte.
 16. Vad bra att det verkar ha löst sig. Jag vill bara rekommendera att man även kan vända sig till Svensk Handel. Dom har även en Varningslista där fastställda oseriösa och blufföretag finns listade. Så där kan ju man alltid kolla innan man beställer från "nytt" internetföretag. http://www.svenskhandel.se/Vi-arbetar-med/Sakerhet/Varningslistan/
×
×
 • Skapa nytt...