Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

bgjo

Medlem
 • Antal inlägg

  348
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  9

Anseende-aktivitet

 1. Gilla
  bgjo gav anseende till ChristerE i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Blir en ominstallation aktuell tror jag du ska börja med att flytta tillbaka filer så att de finns på samma ställe som direkt efter den gjorda installationen. Tror att en avinstallation fungerar bättre då, eftersom registret då rimligtvis stämmer med den gjorda installationen. Tar du bara bort filerna (som du skrev om i tidigare inlägg) blir det förmodligen rester kvar i registret från den tidigare installationen.
   
  Är det här en dålig idé kommer förhoppningsvis kommentarer om det.
   
 2. Gilla
  bgjo gav anseende till Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Tack!
  Det kan vara förklaringen, att om man flyttar de mapparna så blir det så. Jag hoppas också att det är på det viset. Hur som helst är det inget problem med de program jag hittills installerat på D:\ om något av dem inte skulle gå att återställa annat än genom att jag själv installerar om dem. Mycket enklare än att sätta sig in i hur registret fungerar i detalj.
 3. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Min D-disk är gråmarkerad och går inte att avmarkera, men det beror förmodligen  på att jag även har flyttat Mina dokument, Bilder, Musik etc, via Plats-fliken på resp. mapp.
  Tar tillbaka mitt påstående (men är inte helt säker) och önskar dig lycka till! /bgjo
 4. Gilla
  bgjo fick anseende från Mikael63 i Problem med att ansluta en nätverksenhet NAS   
  Skriver detta inlägg enbart för information!
  Har nu fått samma problem, med anslutningen av nätverksenheten, även på min bärbara dator. Måste mappa nätverksenheten innan jag kan använda den även här. Kanske det har med någon uppdatering att göra(?). Använder samma lösning, med en batch-fil, som jag blev rekommenderad till min andra dator. /bgjo
 5. Gilla
  bgjo gav anseende till MH_resurrected i USB innehållförteckning   
  Windows gamla hederliga kommandotolk (shell)?
  tree /F  >MittTräd.txt
   
  *******Detaljer*******
   
  Öppna ett "dosfönster"/kommandotolk  (skriv in CMD i windows sökruta)
  Byt till ditt USBminne
  Dvs om minnet heter e: så skriver du E: följt av Enter-knappen
  e:  [Enter]
  Byt eventuellt till rätt mapp om det behövs med CD eller chdir (ChangeDirecory?). exempel för att gå till Musik
  CD Musik [Enter]
   
  Sen tar du fram ett mapp-träd med kommandot Tree  med växeln /F (för att visa filerna)
  tree /F     [Enter]
  Resultatet kan du "pipa"/skicka till en textfil med hjälp av >
  tree /F  >MittTräd.txt   [Enter]
  Då hamnar textfilen MittTräd.txt i den aktuella mappen i ditt USBminne
   
  Om du dubbelklickar på filen öppnas den i "anteckningar" och kommer att se ut som skit eftersom anteckningar förutsätter att filen är kodad med windows standardformat.
   
  Om du öppnar filen i Word så kan du välja rätt text-format (troligtvis DOS-västerländskt, testa)
  (via words ARKIV->öppna eller genom att släpa filen till words namnlist)
   
  Du kan även testa att tvinga fram ASCII-kodning (hur t.ex åäö visas) med /A  om det eventuellt blir bättre.
  tree /F /A >MittTräd.txt
   
  Hmm. Det där skulle ju vara jättekort...
  **ED**
  Och nu funkar Vedex länk igen, med i princip samma tips 🐩
 6. Gilla
  bgjo fick anseende från Cecilia i Image på skadad ssd   
  Vet inte om jag hängt med, men har du skapat en återställningsenhet (Rescue Media CD eller USB) mha Acronis True Image Backup-program och har en Backup-fil (.tib), som fungerar och är skapad med samma program?
  Montera i så fall den nya disken (SSD) i datorn och anslut disken med Backup-filen (antingen monterar du denna i datorn eller ansluter du den externt via USB). Starta sedan datorn från "Återställningsenheten" (Rescue Media) och följ instruktionerna. Det är nog inte ok med att ha image-filen på systemdisken, utan lägg denna på en egen disk (om det överhuvud taget går).
  Det har inte skett så stora förändringar av Acronis program, vad beträffar hanteringen, de senaste åren, så det är bara att försöka. Var bara försiktig och ha inga andra enheter anslutna till datorn under återställningen av denna. /bgjo
 7. Ledsen
  bgjo gav anseende till K Olagus i Image på skadad ssd   
  Det kanske är lite rörigare än så, tyvärr.
  Jag har förstås inte image-filen på systemdisken. Den ligger just nu, till ingen nytta på en helt ny mekanisk disk inne i datorn. Den disken var ett av alternativen jag funderade på inatt, men som sagt, det blev bara en kopia av imagen, vilket jag inte är betjänt av. Alla image som jag gjort tidigare ligger på flera externa hårddiskar. Den bästa, i mitt tycke, var den som jag gjorde strax efter datorn byggdes om och fungerade väl - så även min systemdisk.
   
  Vad jag nu har gjort istället, utan framgång, var att byta systemdisk till den som tidigare har fungerat, men som behöver ha nya drivrutiner (se ovan) innan den kan fungera. Jag hade laddat ner alla för moderkort, grafikkort,processor. Och jag hade även skaffat en tillfällig licens för F-Secure. Startade i felsäkert läge enligt rekommendation från Cecilia. Satte in USB-minnet med drivisarna. Den uppenbarade sig inte och det såg jag i Enhetshanteraren att det behövdes usb-styrenhetsdrivrutiner. Testade även minneskort och DVD-skiva. Inget uppenbarade sig. Det går av kända skäl inte heller att koppla upp sig eftersom jag behöver drivrutiner för det med. Jag får helt enkelt inte in dem, varken i felsäkert läge eller i normalt läge.
  Så just nu befinner jag mig i ett läge där jag behöver hjälp reda ut varför inget går att göra öht oavsett vilket läge datorn är i. Inga externa enheter går att koppla in.
  I normalläget anses jag inte ha en äkta Windows. Men det kan jag ju heller inte göra något åt om jag inte kan koppla upp mig. Det har också blivit blåskärm ett par gånger utan att jag har hunnit uppfatta varför och vad det stod.
  K Olagus
 8. Gilla
  bgjo gav anseende till ChristerE i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Det går bra att installera program på annan partition eller disk än den som Windows finns på. Vanligtvis i alla fall, kanske finns det installationsrutiner som inte tillåter det. Men det ska göras vid installationen, det går inte att bara flytta program mellan partitioner eller diskar (såvida de inte är portabla).
   
  Men oavsett platser för installationer så hamnar information om programmen i samma register. Något att tänka på vid systemavbildningar och återställningar, så att innehållet i registret stämmer med alla installerade program.
   
  Behöver ett program, eller stora delar av det, ofta läsas in från disken när det används är det väl en fördel om det ligger på en SSD. Annars borde det inte spela någon roll, tycker jag. Andra kanske har mer att komma med i den frågan.

  https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.582963/sa-installerar-du-program-i-valfri-mapp
   
 9. Gilla
  bgjo fick anseende från Cecilia i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Hej Tomas,
  Jag är övertygad om att du får med alla dina program när du skapar en Systemavbildning.
  Däremot kan du inte söka eller köra tillbaka enstaka filer eller program, utan här gäller allt eller inget.
  Bilden från Utforskaren nedan visar en Systemavbildning jag gjort (för ett tag sedan) på min dator, där de 2 översta posterna visar diskarna C & D. Dessa är visserligen komprimerade i något format (vhdx), men av storleken att döma förutsätter jag att både program och datafiler finns med.
  (Har du möjlighet, och har någon oanvänd HD liggande, så prova att köra tillbaka en avbildning till denna.
  Glöm bara inte att plocka ur de andra diskarna i datorn, så att enbart "test"-disken finns på plats när du gör detta.) /bgjo
   


 10. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Hej igen,
  Fick lite dåligt samvete när jag "stack ut" i mitt förra inlägg, och tog därför tjuren vid hornen och körde en Systemavbildning för att vara hundra på hur det fungerade. Efter att jag kört Systemavbildningen bytte jag systemdisken (C) mot en tom dito (från en SSD till en snurrdisk) och återställde därefter systemet till denna.
  Återställningen var en "knubbig" procedur. Det gick inte att återställa en enskild partition eller fil, utan här  gällde också "allt eller inget". I mitt fall har jag en del program och datafiler installerade på D-disken, så därför ingick även denna (D) i avbildningen. Detta gick inte att välja bort då den tydligen ses som en del av systemet.
  Startade därefter om datorn (tog lång tid). Alla program och dokument som fanns tidigare, återfanns på den nya disken och var körbara. På grund av att det inte finns några möjligheter att återställa enskilda partitioner och filer etc samt att det var en onödigt omständig procedur att genomföra, skulle jag rekommendera dig att du testar det själv, så att du är bekant med det när det och om det skulle krisa. Titta efter något tredjeparts program, vilka det finns många av. Själv använder jag Acronis True Image, vilket är ett mycket enkelt och kompetent program. Detta kostar några hundringar, men det finns även flera gratisprogram. Lycka till! /bgjo
 11. Gilla
  bgjo fick anseende från Cecilia i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Hej Tomas,
  Jag är övertygad om att du får med alla dina program när du skapar en Systemavbildning.
  Däremot kan du inte söka eller köra tillbaka enstaka filer eller program, utan här gäller allt eller inget.
  Bilden från Utforskaren nedan visar en Systemavbildning jag gjort (för ett tag sedan) på min dator, där de 2 översta posterna visar diskarna C & D. Dessa är visserligen komprimerade i något format (vhdx), men av storleken att döma förutsätter jag att både program och datafiler finns med.
  (Har du möjlighet, och har någon oanvänd HD liggande, så prova att köra tillbaka en avbildning till denna.
  Glöm bara inte att plocka ur de andra diskarna i datorn, så att enbart "test"-disken finns på plats när du gör detta.) /bgjo
   


 12. Gilla
  bgjo fick anseende från Cecilia i Expandera Startmeny automatiskt   
  Jag ser ingen direkt lösning på detta. Trodde till en början att det kunde ha att göra med storleken man valt på ikonerna, men så var inte fallet. Det verkar också, som du skriver, vara slumpmässigt. Tack i alla fall för alla uppslag. Jag får vänta och se, kanske löser det sig med framtida uppdateringar, beroende på om MS (Microsoft) beslutar sig för att behålla funktionen eller ta bort den. Många tack! /bgjo
 13. Tack
  bgjo gav anseende till Cecilia i Expandera Startmeny automatiskt   
  Något med storleken på startmenyn?
  https://www.tenforums.com/general-support/6313-how-do-i-pin-expand-hamburger-menu-permanently-post243355.html#post243355
  Annars verkar det vara många som frågar men få svar utan det verkar mest vara lite slumpmässigt som Kevin skriver här: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-enable-start-menu-auto-expand/dd9340e4-4320-4e43-946b-157923a24cc3
 14. Tack
  bgjo gav anseende till Flyfisherman i Expandera Startmeny automatiskt   
  Hej,
   
  Se detta från Windows Central:  How to customize your Start Menu in Windows 10
 15. Tack
  bgjo gav anseende till Cecilia i Expandera Startmeny automatiskt   
  Olika versioner av Windows 10 troligen.
  https://www.tenforums.com/general-support/131510-start-menu-auto-expand.html
  Alltså automatiskt utökning i version 1903 (det stora uppdatering som kom i maj) men inte i tidigare versioner.
 16. Gilla
  bgjo gav anseende till Mikael63 i Problem med att ansluta en nätverksenhet NAS   
  Okej, din bild som innehåller \\nas-34-a3-38\Backup var alltså endast ett sätt (runt) för att komma åt enheten, och då mappen Backup? Du skulle vilja komma åt \\nas-34-a3-38 direkt?
   
  Min erfarenhet är att man alltid behöver en "huvudmapp" på enheten, att man inte kommer åt rotkatalogen direkt.
  (möjligen kan man "backa" upp ett snäpp när man väl är inne i denna "huvudmapp")
   
  Net use kan du testa att använda genom att skriva in kommandot i Kommandotolken.
  Fungerar det bra kan du spara den raden i ett textdokument som du sparar som ex. mappa_nas.bat.
  Antingen spara den i autostart-katalogen (Startup) eller så på valfri plats och sedan skapar en genväg till den filen i autostart-katalogen (Startup).
   
  Om vi leker med tanken att..
  din nas har adressen 192.168.1.201
  det användarnamn som fungerar är bgjo
  ditt lösen är eforum
  nasen har en "huvudmapp" som heter files (där alla andra kataloger finns)
  du vill att nasen ska få enhetsbokstav N: (som i Nas)
   
  ..så borde kommandoraden bli:
  Net use N: \\192.168.1.201\files /user:bgjo eforum /PERSISTENT:NO
 17. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Om du flyttat dina mappar (Dokument etc) via platsfliken i mappens Egenskaper så tas dessa med i Filhistoriken automatiskt. I annat fall får du själv lägga till dem. (Se bild).
  Även när du skapar en Systemavbildningen, går det att lägga till andra enheter tex D:\-drivern. (Se bild 2 nedan). 
  Bild 1.

  Bild 2. (Här är även D:\ markerad, men syns ej i bild. Använd rullisten)

 18. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Ja det är lite rörigt, men Filhistoriken och Säkerhetskopieringen är helt skilda från varandra, även om vissa mappar och filer är desamma. /bgjo
 19. Tack
  bgjo fick anseende från Cecilia i Outlook   
  Hej,
  Förmodar att du menar Outlook.com som ingår i Windows 10 Home och inte Microsofts Office-paket 365 Home(?). Prova i så fall med att utföra detta.
  Om så är fallet startar du Outlook och pekar på Inställningar (kugghjulet i nedre vänstra hörnet). Välj därefter Hantera konton och markera ditt e-postkonto (ex namn@outlook.com). På bilden som kommer upp väljer du Ändrar synkroniseringsinställningar för postlådan och väljer När objekt anländer på första raden (se bif bild). Glöm ej spara därefter. /bgjo
   

 20. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Jag missuppfattade dig nog. Det verkar som du har kontroll över skillnaden mellan Säkerhetskopieringen och Systemavbildningen. Dina val av storlek på diskarna verkar rimliga. Storleken på utrymmet för Systemavbildningen blir ju aldrig större än systemdisken, och med valet av storleken på utrymmet för Filhistoriken lär du klara dig ett bra tag med, om du inte har extremt mycket användarfiler. Bra gjort.
 21. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Hej igen,
  Skall du skapa en Systemavbildning väljer du i andra steget Skapa en systemavbildning enligt bilden nedan, och inte Säkerhetskopiera eller återställ dina filer. /bgjo
   

   
   

 22. Gilla
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Här är ytterligare lite information!
  https://answers.microsoft.com/sv-se/windows/forum/all/systemavbildning/7bb1a5c3-0db1-40f4-9c61-a1588ac142e6
 23. Tack
  bgjo gav anseende till Cecilia i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  En systemavbildning är en kopia av allt som finns på C:.
  https://support.microsoft.com/sv-se/help/17127/windows-back-up-restore
   
 24. Tack
  bgjo fick anseende från Tomas E i Säkerhetskopieras även Windows eller bara filer från filhistoriken   
  Hej,
  Vid Säkerhetskopiering med hjälp av Filhistorik sparas endast de filer som anges i Inställningarna, dvs Dokument, Bilder etc. Du kan lägga till egna mappar, men avsikten tror jag är enbart användarfiler.
  Vill du däremot kunna återställa hela Windows måste du köra en Windows  Systemavbildning i stället. Med denna kan du återställa hela systemet (Windows) om något fatalt fel erhålles. Detta gör du från Kontrollpanelen enl. nedanstående bild. För att återställa en Systemavbildning skapar du lämpligen en Återställningsenhet mha ett USB-minne eller DVD om du har en spelare för denna.  Lycka till! /bgjo
   

 25. Gilla
  bgjo fick anseende från Cluster i Chrome Explorer favoriter W 10 pro   
  Peka på Inställningar (de tre prickarna i övre högra hörnet) - Bokmärken - Bokmärkeshanteraren. /bgjo 
   

×
×
 • Skapa nytt...