Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

ritchie

Medlem
 • Antal inlägg

  91
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  1

Allt postat av ritchie

 1. Hej, jag har nyligen upptäckt att det i Excel finns en funktion med GIS-liknande funktioner. Klicka på "Infoga" och sedan på "3D-karta" så kommer man direkt på en världskarta. Markera data sedan i en tabell och lägg till och du har t ex nyckeltalen på på kartan i de kommuner du valt. Jättebra! Jag har dock ett problem som jag inte har kunnat lösa, och hjälpfunktionerna är sådär..... Som det är, måste jag klicka på en viss geografisk del som representerar kommunens geografi. Först då får jag upp i en ruta på kommunens namn och dess nyckeltal. Jag skulle vilja att man direkt kunde se kommunens namn och nyckeltalet, utan att behöva klicka. Jag bifogar en karta över bredbandsutvecklingen i Finland (!) för att illustrera vad jag menar. Någon som kan hjälpa mig?
 2. Jag kollade esri som ser intressant ut. Det är dock ett program som kräver licens (det finns möjlighet för en kostnadsfri provperiod) och det är jag inte beredd på just nu. Jag har ganska små krav på funktionalitet. Mitt syfte är att kunna lägga in olika värden i de svenska kommunerna och att kunna färglägga kommunerna utifrån grad av t ex bra/dåligt. QGIS som jag fick tips om ovan kändes som ganska avancerat. Jag kollade en del utbildningar på YouTube, men det kändes väl avancerat. Till min stora överraskning noterade jag häromdagen att både Excel och Google sheet har "GIS" inbyggt. Google har dock bara kartor på "världsdelsnivå" och då bara Europa för oss. Men i Excel kommer man ner på kommun/regionnivå i Sverige. Klicka på "Infoga" och sedan på "3D-karta", sedan är det bara att köra! Mycket bra!
 3. Bra! Länken såg intressant, kollade lite. Sedan finns ju YouTube! Jag kollar imorgon! Tack!
 4. Tack! Utmärkt! Jag har laddat hem det och tänkte börja kolla det imorgon. Man behöver nog en handbok förstås. Hittade en på nätet som dock verkade vara för några programgenerationer tidigare. Inne i programmet fanns inget. Något tips?
 5. Hej, någon som känner till något bra program för GIS? Jag har en ganska vag uppfattning om vilka krav jag ställa eftersom jag är helt nybörjare. Jag har insett att GIS är mycket bra för geografiska analyser och jag skulle förmodligen ha nytta av det i min lilla verksamhet för att förstå geografiska skillnader för vissa fakta i Sverige. Eftersom jag är nybörjare vill jag gärna ha tips om ett gratisprogram för att lära mig.
 6. Ja, mycket bra! Det kommer att fungerar genom att man lägger alla mottagarna som hemliga kopior och låter "Till" och "Kopia" vara tomma. Jag har testat med några av mina e-postadresser och det syns inte vem man skickat det till. De varnar dock för att om man lämnar "Till" och "Kopia" tomma kan vissa spamfilter gå in. Men det kan man förhindra genom att skriva dit sitt eget namn alternativt “Undisclosed Recipients”. Jättebra! Nu kan man skicka till 150 mottagare på en gång! // ritchie
 7. Hej, tack för svar. Jo, "hemlig kopia" finns förstås. Jag kanske skulle ha förtydligat mig lite. Så här; Jag ska skicka ut information till ca 150 personer. Därför tänkte jag att göra det enkelt, dvs skicka ett mail. Med lösningen "hemlig kopia" framgår det för de 149 att de fått en hemlig kopia, och det är inte snyggt. Men för att slippa skicka till 150 mottagare med samma ämnesrad och samma innehåll (kopiera/klistra in 150 gånger) så tänkte jag att skicka ett mail där det inte framgår vilka övriga som fått mailet. // ritchie
 8. Hej, jag tänkte skicka iväg ett mail till ett antal personer med samma innehåll. Men jag vill dölja för samtliga mottagare av mailet vilka de övriga mottagarna är som också får mailet. Det borde väl gå? // ritchie
 9. Togs upp på SVT Rapport ikväll och kommer också upp på SVT Plus på tisdag. https://www.svt.se/nyheter/konsument/telenor-tar-over-avtal-minskar-surfmangden-med-60-procent
 10. Jo, så här är det förstås.....båda parterna har rätt att säga upp avtalet, det gäller ömsesidigt. Men, det känns som att operatörerna kan hantera oss kunder lite som det behagar dem. Alla ska ha en surfmängd på 40 GB i månaden. Sedan kan de höja för de som vill ha mer. Det saknas riktig konkurrens!
 11. Jag har sedan 8–10 år tillbaka haft Bredbandsbolaget som min bredbandsoperatör. Jag har det via en USB-dongel och haft obegränsad surfmängd. Jag fick i förra veckan ett brev från Bredbandsbolaget där de informerar mig om att de från den 1 december flyttar mitt abonnemang till Telenor. De informerar mig samtidigt, att jag kommer fortsättningsvis att vara uppkopplad med Telenors Mobilt Bredband 40 GB, eftersom de tror att detta passar mig bäst. Priset är detsamma som tidigare, 249 kr i månaden. Kan de verkligen göra så här? De säger ensidigt upp mitt avtal för att ett annat bolag inom samma koncern ska överta detta. Och kan därmed försämra villkoren för mig, från helt fri surf till 40 GB i månaden.
 12. Hej, jag har nu kollat tråden. Problemet är att den är ca tre år gammal och anvisningarna är lite svåra att följa. Det har hänt en del förändringar. Men, det är fortfarande Google som gäller! Jag hittade denna lösningen på Microsoft support; https://support.office.com/sv-se/article/Exportera-en-Outlook-kalender-till-Google-Calendar-662fa3bb-0794-4b18-add8-9968b665f4e6 Och det fungerar! Men den synkar dock inte automatiskt vid uppdateringarna i kalendern i Outlook. Du måste gå in i ditt Gmail-konto och göra om stegen 1 till 7 i "Importera kalenderinformationen i Google Calendar" Tar du sedan hem appen Google Kalender till din Androidtelefon så finns dina möten mm där också. Men det hade ju varit bra om det blev synkat direkt från Outlook till Google-kontot. Någon som vet?
 13. Ja, bra. Det ser lovande ut! Kollar ikväll. Tack!
 14. Hej, jag kör Outlook 2016 i min stationära PC. Eftersom jag använder kalendern i Outlook 2016 skulle jag gärna vilja synkronisera den med min mobil, Samsung Galaxy 3. Det är endast kalendern som det gäller. E-posten har jag löst. Vilket program i mobilen använder jag? Jag testade en app i Google Play Butik men den hämtade informationen från mailservern hos Bredbandsbolaget (där jag har mitt abonnemang) men där finns ingen kalender.
 15. Hej, eftersom jag nu löst problemet, så kan jag delge andra vad som var felet. Jag diskuterade detta med en som arbetar med mobiltelefoner och han löste det snabbt. Av någon anledning hade jag bockat för i inställningar "Dölj min enhet". Detta hade jag gjort efter det att jag redan hade angett routerns (i telefonen) lösen. Därför hittade inte min TV eller den bärbara datorn routern. Det kan ju tyckas förstås att det är ganska givet att TV och dator inte hittar routern om man döljer den. Men, enligt den här personen som arbetar med mobiltelefoner så har det nästan aldrig någon betydelse när TV/dator redan har registrerat lösen. Men vissa Android-telefoner, menade han, hade den här olägenheten. Alltså; inställningen "Dölj min enhet" ska vara avbockad.
 16. Hej, jag har en Samsung Galaxy S3. På denna finns det en WiFi-hotspot som har fungerat utan problem tidigare. Både till min TV och min bärbara dator. För några veckor sedan slutade indikatorn, som ska bli grön när hotspot är aktiv, att bli grön. Jag gjorde en omstart och då blev åtminstone indikatorn grön igen när man aktiverade hotspot. Men varken min TV eller dator hittar hotspot. Jag har testar vid ett flertal tillfällen och på andra ställen med min dator. Men, resultatet blir detsamma. Någon som har en lösning på problemet?
 17. Jaha, och den nya modellen till Europa i februari såg jag. Den ligger redan också på GSM-Arena. Den kommer att kosta ca 4000 kronor. Då kan man kanske hoppas på att Samsung sänker priset på gamla A3/Galaxy S6. För ur videoteknisk synpunkt är de nog ganska likvärdiga. När det gäller bländare (förmågan att fånga upp mörka miljöer) ligger de på samma bländartal, f/1,9. Men, jag ska fördjupa mig ytterligare. GSM-arena är en riktigt bra site! Tack för den!
 18. Hej Thirteen! Tack för tipset! En mycket bra och heltäckande sida för specifikationer på mobiltelefoner. Just den Galaxy A3 som du länkade till som exempel har jag funderat på tidigare. Den fick mycket bra testvärde i PC för Alla (nov 2016). Eftersom denna mobil har kommit efter Galaxy 6, som jag tycker har en bra videokvalitet för inomhus, kanske A3 håller samma nivå där. A3 kan man dessutom få tag på för ca 2 000 kronor, halva priset jämfört med en Galaxy 6. Nu har jag lärt mig att för att få bra videokvalitet i mörka lägen så krävs ett bländartal ned mot f/1,7. Och det har ingen av ovan mobiltelefoner (enligt GSM-arena). Det är kanske bara väldigt dyra mobiltelefoner som har bländartal på f/1,7?
 19. Hej, jag står i begrepp att köpa en ny videokamera. Men, jag har insett att mobiltelefonernas videofunktion håller en hög teknisk nivå. Dessutom har man ju alltid med sig sin mobiltelefon. Problemet är att jag inte kan hitta några tester på nätet där videofunktionen i mobiltelefonen är utförligt beskriven. Om den överhuvudtaget nämns. Någon som kan tipsa om ett test där videofunktionen bedöms? Eller någon mobiltelefon med bra kvalitet på videofunktionen?
 20. Nej, det ät det inte. Den innehåller nedan. Gratis röst- och videosamtal, chattar och skärmdelning med Skype https://www.skype.com/sv/business/collaborate/
 21. https://www.skype.com/sv/download-skype/skype-for-computer/ Ja, här kommer länken!
 22. Ja, det är nog så! Däremot har jag faktiskt nu hittat, mycket väl dold på Microsofts sida, en gratisversion av "Skype för företag". Den är inte identisk med det programmet, men innehåller t ex "dela skrivbord. Jag har laddat hem den och installerat och kommer att testa den i nästa vecka. Jag har "Skype för företag" på mitt jobb och får väl välja ut någon kollega att testa med.
 23. Hej, tack för tips! Jag såg också att det finns en gratisversion för privat bruk. Vet du om den är komparativ med Skype eller Lync som de flesta företag har?
 24. Jag skulle vilja ha tips på ett bra och gratis program som liknar "Skype för företag". Inte nödvändigtvis videofunktionen, det jag framförallt är intresserad av är att man kan dela skrivbord och tala med flera som är uppkopplade till samma konferens. Jag har letat på nätet men jag har inte hittat något som är gratis. Någon som vet? Kanske något billigt?
 25. Ja, nu fungerar ljudet också! Jag köpte kabeln idag på Kjell & Co. http://www.kjell.com...-m-svart-p39680 Det var de röda kablarna som skulle kopplas ihop. Med de vita blev det störningar på ljudet. Men, nu fungerar allt. Nu kommer jobbet med att föra över alla filmerna. Men det skall bli kul! Tack alla här som hjälpt mig!
×
×
 • Skapa nytt...