Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Volvo3

Medlem
 • Antal inlägg

  31
 • Gick med

 • Senaste besök

 1. Jag har massor med tabeller (över 100 st) och vill räkna ut antal svar från en databas. Jag använder mig av formeln ANTAL.OMF eftersom det är ett flertal villkor (Grupp, Land, Kön, Årtal samt hur frågan är kodad). Eftersom jag vill ta fram massor med tabeller (över 100 frågor) så vill jag att det ska gå snabbt och smidigt. Det som jag märker kommer bli tidskrävande är att ange från vilken kolumn i databasen frågan ligger. Finns det något smidigt sätt att göra det på? Nu är ju t.ex villkoret på första frågan ”Databas!$F:$F”, på andra frågan ”Databas!$G:$G” osv. Att fylla på med formlerna i nya tabeller och köra ”Sök och ersätt” i formlerna (t.ex. Ersätt ”Databas!$F:$F” med ”Databas!$G:$G”) blir ju tidskrävande. Går det att använda sig av formeln ”Indirekt” kanske? Jag bifogar mitt exempel och vore tacksam om någon kunde bifoga den med en lösning. Exempel.xlsx
 2. Det var precis vad jag var ute efter. Stort tack för hjälpen!
 3. Tack för ditt svar. Det är långa kolumner (typ 50 000-60 000 rader) och eftersom jag vill att det ska gå åt så lite datorminne som möjligt så föredrar jag något makro. Jag hade tänkt att jag väljer en kolumn genom t.ex. en rullist som ger en referens i form av ett kolumnnummer eller kolumnrubrik i cell A1 i Blad1. Ett makro körs samtidigt som jag gör ett val i rullisten och kopierar vald kolumn i Blad2 till kolumn B i samma blad.
 4. Jag är ute efter någon kod där jag kopierar en vald kolumn i Blad2 baserat på valt kolumnnummer eller kolumnrubrik och klistrar in i kolumn B (alltid kolumn . Exempelvis om det står 4 i cell A1 i Blad1 så kopieas den fjärde kolumnen (kolumn D) i Blad2 till kolumn B. Står det 5 i cell A1 i Blad1 så kopieras den femte kolumnen (kolumn E) i Blad2, osv. Villkoret (kolumnnumret eller kolumnrubriken) står alltså i Blad1 och kolumnen jag vill kopiera är i Blad2. Någon som vet någon bra kod eller makro?
 5. Jag har 20 namn på rad 1-20 i kolumn A i Blad1 i ett exceldokument. Jag vill att det första namnet i cell A1 i Blad1 ska hamna i cell A2 i Blad2. Det andra namnet i cell A2 i Blad1 ska hamna i cell A7 i Blad2, det tredje namnet i cell A3 i Blad1 ska hamna i cell A12 i Blad2 osv. Finns det någon formel för detta eller möjligtvis något makro?
 6. Om jag vill att databasen ligger i ett annat blad så verkar det inte fungera. Går det att få att fungera med INDIREKT om databasen (kolumn A-E) i mitt fall istället ligger i Blad2?
 7. Jag är ute efter någon kod som klistrar in alfabetet i versaler, antingen i en kolumn eller på en rad. Gärna på den kolumnen eller raden som man har markerat med musen om det är möjligt. Går det även att få så koden skriver ut excelrubrikerna, dvs. A:A t.o.m. ZZ:ZZ på 702 rader?
 8. Strålande! Tack! Går det att för istället att skriva "B:B", "C:C" etc. istället skriva "Ålder1", "Ålder2" etc.? Jag har nämligen ett annat villkor som gör att det ibland kommer stå "Ålder1" i cellen och ibland "Ålder2" etc. .
 9. Tack för ditt svar, men jag får inte till det. Jag bifogar ett exempel där jag testat lite. Du får gärna göra klart i de gulmarkerade cellerna. Medel.omf och Indirekt.xlsx
 10. Jag undrar om man kan hänvisa Medelområdet (eller Villkorsområdet) i funktionen MEDEL.OMF till en cell istället för en kolumn? När jag exempelvis anger Medelområde kolumn A:A i funktionen så hänvisar jag istället till en cell (t.ex. H1) som i sin tur hänvisar till kolumn A:A. Cellen H1 ska beroende på något villkor automatiskt ändras från att hänvisa till kolumn A:A till att hänvisa till någon annan kolumn istället. På så sätt så slipper jag varje gång gå in i funktioen MEDEL.OMF och ändra Medelområdet (eller Villkorsområdet). Förstår ni vad jag menar? Finns det alltså någon funktion som hänvisar en cell till en kolumn och som går att använda i MEDEL.OMF. Jag kan ju använda DMEDEL till detta, men den tar upp lite mer plats. Dessutom så är den funktionen väldigt opålitlig då den t.ex. även tar med "bananskal" när jag använder "banan" i villkorsområdet.
 11. Stort tack för hjälpen Monshi. Det var uppskattat!
 12. Tack, men jag får det inte att fungera. Jag har gjort en tabell genom "Infoga - Tabell". Jag har även namngett kolumnerna C:D till "tbOrd". Ska jag göra något mer/annat?
 13. Du är ett geni! Om jag får vara tjatig så vore det sueränt om allt gick automatiskt så man manuellt slapp markera celler. Man kan ju använda hela kolumn C som ord man vill söka och hela kolumn D för ord man vill ersätta med om det blir lättare.
 14. Jag är lite trög. Om sökorden finns i cellerna C2:C15 och ersättningsorden finns i cellerna D2:D15. Hur ser koden ut då?
×
×
 • Skapa nytt...