Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Macke Mot

Medlem
 • Antal inlägg

  50
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Macke Mot

 • Medlemstitel
  Användare
 • Födelsedag 1900-12-31

Profil

 • Ort
  motala

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Hejsan Jag har en databas jag tycker fungerar jättebra där jag har en önskan att hämta kontaktuppgifter till en kontaktperson till ett ärende baserat på en tabell som [kontaktuppgifter]. I Tabellen ärenden vill jag från uppslagsfältet kund nr dels hämta kontaktpersonernas namn för det företaget samt när det är valt en kontaktperson hämta in mail adressen från kontaktpersonen. Jag matar oftast in data via formulär men skulle helst av allt vilja ha möjligheten att hantera tabellen i listvyn. Helst vill jag även att denna information sparas på ärendet så att om ett företag byter namn eller liknande så kan jag ändå se gamla företagsnamnet på ärendet. Jag har läst massor om detta men kommer inte riktigt i mål. Jag har skapat frågor som får fram eftersträvad information men när jag vill lägga in den i ett uppslagsfält i tabellen säger den att jag måste välja en annan källa eftersom jag troligtvis använder destinationstabellen som källa (vilket i sig är sant men andra fält). Lägger jag in det via formuläret med kombiruta och samma fråga som källa, lyckas jag bara spara ett värde från frågan i tabellen. Tabell kontaktuppgifter innehåller primärnyckel, Företagsnamn, Roll, Namn, tele, mailadress Tabellen ärenden innehåller Företag, Kontaktperson, Tele, Mail och så massa annat som saknar relevans för detta.
 2. Hej i äldre versioner av Access när man skulle skapa en kommandoknapp för att öppna ett formulär fick man frågan om formuläret skulle öppna alla poster eller bara matchande poster och så fick man enkelt och pedagogiskt marker de fälten som skulle matchas. Nu har jag ett formulär där jag vill kunna skutta vidare till ett annat formulär som innehåller detaljer kopplade till första tabellen. Någon som vet om det finns något enkelt sett att åtgärda detta eller ska det kodas i skapa funktion. Testade där ett Where utryck men fick ingen frukt den öppnade den enda posten som hitills finns även att det inte finns ett underärende till alla poster och då vill man ju att en tom post öppnas för registrering direkt mot denna. Uttrycket jag testade var ="[källfält]=& målfät" Observera att dessa är i olika tabeller.
 3. Tack för blixtsnabb repli som vanligt kan man lita på detta forum Detta löste mitt problem och gjorde att jag kom en stor bit på vägen i att acceptera funktionaliteten i Access, om jag nu fattat rätt så är det alltid bästa att göra en fråga som gör uträkningen per tabell och sedan matchar dessa med en ny fråga och joins beroende på hur man vill se resultatet? I mitt fall döpte jag frågan som bara tar fram senaste kontrolldatumet till stödfråga senaste kontrolldatum och Huvudfrågan enbart till Senaste kontrolldatum där jag förutsätter att huvudfrågan alltid kör stödfrågan först. Jag har ingen aning om det är en vettig syntax men det är bara jag som skall arbeta med det. Sen började kika in i parameterfrågor och har lagt till ett fält som tillåter vildcard eller del or att matchas, skulle man där kunna ha en lookup som man kan välja sina värden från en dropdown istället för att skriva?
 4. Tack för all hjälp jag har dock övervägt att föra in datat i access istället bara det att jag inte är en fena på access har postat en fråga i databaser angående relationer och queri i access. Min känsla säger mig att bara jag annammar access istället för excel blir det enklare med veckovisa eller dagliga uppdateringar av data.
 5. Hej jag försöker förstå detta med access efter att under långtid varit missbrukare av excel börjar jag komma till insikten att med min typ av data så är det så mycket enklare med en databas än excel ark efter varje uppdatering av data från olika källor osv. Men jag har ett problem jag förstår mig inte riktigt på det. I en tabell kallat fordon har jag alla aktiva individer, i en annan tabell kallat kontroller har jag alla kontroller utförda på både aktiva och inaktiva individer och där skulle jag behöva få fram vilken dag senaste kontrollen gjordes, dvs ställa en fråga som generera en post per individ i fordonstabellen och returnerar senaste förekomsten utav detta fordon i tabell kontroller. Hoppas jag uttryckt mig tydligt och att det finns någon som har lust att hjälpa igång en förlorad själ.
 6. Detta är det jag egentligen vill åstadkomma men det verkar som att jag har lite problem med dels ett par tomma rader där kontroll är planerad men ännu ej utförd, och att kolumnrubriken i a1 och b1 ställer till det ändrar jag från rubrik och sätter in ett datum istället för text verkar det fungera. Finns det några lösningar på det?. lade in en omsats om(b1="";"Pågående";produktsumma(max osv men hur löser man kolumnrubriken förutom att byta till b2:b300 men då tappar man vitsen med att enkelt kunna mata in flera rader.
 7. Hej jag har behov av att kunna finna datum för senaste kontroll av ett fordon i excel, tabellen innehåller många kolumner och pivot är ingen utväg då jag slår samman massa olika tabeller i dagsläget. I Kolumn a finns reg nr bestående av 3 bokstäver och 3 siffror i kolumn B finns datum för senaste kontroll och i kolumn C skulle jag vilja visa senaste kontrollen för fordonet i A helst utan att gå via en ny kolumn ex vis i C1 vill jag visa 2012-01-01. Jag har laborerat med produktsumma(max(a1:a3=d1)*(b1:b4) och i själva verket är dock antalet poster betydligt flera. Jag använder Office 365. MLB500 2010-01-01 MLB501 2011-01-01 MLB500 2012-01-01
 8. Hej alla Jag håller på att sätta upp en databas är relativt ny på detta men skall försöka mig på att skapa en databas som innehåller flertalet tabeller, jag är redan uppe i sex tabeller om jag minns rätt. På någotvis har jag lyckats få till ett beroende mellan två tabeller som jag inte kan få bort hur jag än gör. Jag har tabellen art som innehåller alla artiklar och så har jag tabellen suppliers som ska innehålla alla artiklar per leverantör och jag har fått till den kopplingen via relation men skulle vilja göra om funktionen lite och lägga samma relation till tabell supplier_art men få baske mig inte bort den gamla. Finns det några enkla steg för att ta reda på vilket beroende som finns mellan objekten har lekt lite med databasdokumenteraren utan framgång förstås.
 9. Det verkar vara en bra förklaring ungefär som jag tänkte mig det då, tackar och bockar. Du är duktig du Monshi
 10. Tack för svaret naturligtvis fungerade lösningen perfekt, behöver man ha båda argumenten för att vara säker på att få träff, jag såg ju att det fungerar men känner att en liten förklaring på skillnaden mellan värde och sträng skulle göra att jag fattade varför.
 11. tabellen ligger värdena sparade som allmänt de består dock nästan uteslutande av enbart siffror men kan inehålla bokstäver i enstaka fall men är för den skull egentligen inget tal hur ska hur ska man formatera det?
 12. Hej alla duktiga människor, Jag har ett problem med flera excel ark där jag vill söka efter information och presentera den på sida 2. Jag vill exvis leta upp ett artikelnummer baserat på en referens, nu till det krångliga det fungerar för det mesta men vissa referenser returnerar #saknas fastän de finns. Har lyckatskonstatera att minsta lilla redigering i kolumnen med referensvärdet gör att jag hittar på artikelnummren. Tex sist nu så körde jag bara f2 och direkt efter det enter och mina formler returnerade värdet, finns det några knep för att få till detta på ett enklare sätt ?. formler jag använder för att returnera värdet i blad 1 till blad 2 är Letarad =index(tabell1[artnr];passa(b2;tabell1[referens];0)) fritt taget ur huvudet vill säga och det fungerar oftast men beroende på något som jag inte förstår i formateringen i grunddatan så fungerar inte alla rader i vissa kalkylblad.
 13. Det låter som en logisk idé har du några bra förslag, börjar känna mig så himla dum. Igår gjorde jag ett försöka att ha ett gemensamt sidhuvud och sedan ett blad med alla punkterna på och dokument koden i en egen kolumn för att sedan hämta punkter hörande till rät dokument. Ungefär som du föreslog i början. Men jag fick bara hem första raden kand et vara så tokigt att jag helt enkelt inte försår mig på förskjutning? troligtvis!. Jag har i alla fall fått för mig att förskjutning skall kunna lösa just det att man hämtar hem nästa rad?
 14. Det verkar bli ett problem då de sakerna jag exporterar ur systemet listar alla dokument på rad och indirekt verkar få problem med att söka upp flera matchande resultat i kolumnen så jag få endast upp ett resultat från kolumn B, är det då någon idé att testa försjutning och kan man ha det i dataverifiering?
 15. Tack för svaret igen Monshi, jag har fått till en bra funktion nu men skulle vilja ha en dataverifiering från lista baserat på att jag i A1 skriver dokumentkoden och sedan i den cellen bara får listan på vilka enheter som har det dokumentet. Har försökt mig på indirekt i dataverifiering med namngivet område men det blir lite tokigt, går det att använda tabellen som källa?.
×
×
 • Skapa nytt...