Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

FreThor

Medlem
 • Antal inlägg

  30
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av FreThor

 1. Mycket vatten har runnit under broarna sen den frågan ställdes! Vi fick aldrig nån ordning på det där med grafikkortet, så det som hände var att vi köpte en ny (beg) till familjen (pga strul med vår) som han sen fick överta och vi tog hans gamla. Sen tog vi grafikkortet från den (GTX760) och stoppade över i hans gamla och han fick ett 1060 istället. Sen fick han 16Gb minne och en i7 4790k, 144Hz skärm och sen har han slutat klaga! Han har dock betalat en del själv så lite har han fått slita för prestandan! Nu är det ju snart jul igen, så vi får väl se om han har några nya önskemål för i år!
 2. Mmmm. Han har redan SSD, och för CPU:n så kollade jag på "thebottlenecker" och där ansåg deras kalkylering att just grafikkortet var den svaga punkten i hans utrustning jämfört med den cpu han har och att ett R9 mer skulle passa, dvs inte inte bara flytta flaskhalsen till nåt annat ställe i systemet.
 3. Absolut, men inget av det har ändrats, provade dessutom att dubbla minnet till 16G, men fick det inte att köra i dual channel, så det blev ännu värre då.
 4. Jag föröker hjälpa sonen att få lite bättre fart (FPS) i sina spel (Fortnite just nu) och han har klagat högt över sitt grafikkort. Det är ett Nvidia GTX 660, så det är förstås inte det vassaste på marknaden, men det är å andra sidan inte resten av datorn heller. En AMD FX 8350 med 8G minne. Så jag köpte ett ASUS ROG Matrix R9 280x med 3G minne (begagnat) och tänkte att det borde ge markant bättre prestanda och ändå inte vara totalt overkill i jämförelse med resten av datorn (och priset passade sonens budget). Byte skedde igår och sen uppstod en vild klagosång, han hävdar (och det stämmer) att han får sämre FPS med nya kortet när han spelar Fortnite, så kvällens klagande slutade med att jag fick stoppa tillbaka det gamla kortet i datorn. Jag har kört Passmarks tester och konstaterar att R9-kortet ger betydligt högre poäng på 3D-mätningen och lite högre på 2D. Varför ser vi inte samma förbättring i spelet utan snarare en försämring? Jag brukar inte ägna mig åt datorspel och liknande, så beslutet att uppgradera till det här kortet bygger på vad jag läst mig till i tester och benchmarkings på nätet. Men uppenbarligen har jag missat nåt? Vad?
 5. Vi har utrustning så vi kan hålla koll på nivåerna på håll, det är rätt vanligt även om många (fe flesta) lösningar bygger på privata inköp som inte tillhandahålls av landsting eller är "FDA approved" eller vad det kan heta (t ex vår variant). Det finns även privata initiativ att koppla ihop mätning med styrning, sk loopning, men det är inte det jag är ute efter. Och det finns pumpar som själva kan stoppa insulinet om patienten riskerar att bli låg. Dock finns ännu inga godkända som både kan gasa och bromsa även om det är system på gång. Något färdigt system där jag på håll kan styra insulinpumpen vet jag inte om och jag har ändå läst allt jag kommer över det sista halvåret sedan han fick sin diagnos. Så, oavsett ditt råd att inte bygga nåt själv, så anser jag att det beslutet bör jag och vår familj få ta själva efter att ha utvärderat lösning och eventuella risker med vald lösning. Förutom sonens välbefinnande handlar det även om att resten av familjen ska överleva, både individuellt och som familj. Att leva med diabetesbarn kan möjligen jämföras med kolikbarn, fast en kolik som inte går över utan kräver passning dygnet runt, livet ut, även om barnet kommer att kunna sköta mer och mer själv, när det blir äldre och får mer rutin.
 6. Men med min lösning behöver ju ingen avkodning ske alls, bara samma signal/meddelande in i ena änden och ut i andra. Den du länkade till försöker ju vara smart och skulle lära sig meddelanden och det funkar ju inte alls i det här fallet.
 7. Nu börjar jag bli knäpp... Nu bytte jag till den gamla processorn och datorn startade fint, körde några passmark tester och stängde sen ner den. Sen startar den inte igen, precis samma visa som tidigare. Sen bytte jag grafikkortet men ingen skillnad. Testade även en annan powerswitch. Nu har jag väl bytt varenda pryl i datorn. Vad sjutton är felet????
 8. Exemplet jag gjorde var bara för att illustrera principen.
 9. Det är sonens insulinpump, Omnipod... Han har diabetes och det skulle hjälpa vår nattsömn oerhört om vi slapp kliva upp flera gånger under natten för att justera hans blodsocker och istället göra det från vår egen säng.
 10. Jag skulle vilja förlänga räckvidden på ett system som kommunicerar med 433MHz. Men jag är inte ute efter en ren signalförstärkare så jag pratar med hela kvarteret... Dagens system har en kort räckvidd på nånstans mellan 0.5 och 1 meter, och det räcker bra så, men jag vill kunna flytta de två enheterna längre ifrån varandra och behöver alltså nån form av brygga, "man in the middle"-lösning, och det jag skulle föredra är en trådbunden lösning. Dvs jag ersätter mottagaren med en annan mottagare, sen en lång sladd (ca 10 meter) och sen en ny sändare i andra änden som står nära den riktiga mottagaren. Se bifogad bild där exemplet är en enhet som frågar efter en temperatur och får svar tillbaka. Jag behöver alltså inte avkoda några meddelanden utan bara skicka dem vidare till andra änden. Kommunikationen går åt båda hållen. Finns det färdiga system att köpa? Annars gärna förslag på komponenter som kan plockas ihop till ett fungerande system.
 11. Och nu är jag hemma igen efter lite semester och testade att sno grabbens minne och det är samma visa med dem. Återstår att byta processor. Det är en AMD FX 8120, men jag har en Athlon 955 eller nåt sånt i en annan dator som jag kan flytta över, synd att det är så jobbigt bara, med allt klet med kylpasta. Men det känns som sista komponenten som jag kan byta ut. Eller, grafikkortet har jag inte bytt än, men grabben har precis köpt ett nytt så när det kommer har jag flera att testa med där också...
 12. Rad 2: Due to massive memory models on the market, we can only verify some of them. Så listan är ingen definitivt lista att gå efter, tyvärr.
 13. Jag har inte blandat minnen, bara 2 identiska Kingston, men de har några år på nacken. Och listan är ju bara de få de testat, vore egentligen intressantare med en lista på det som garanterat inte funkar. Men jag ska låna minnet ur grabbens dator och testa, det borde vara nyare och funkar i hans rigg.
 14. Det är idag 2 st 4g, samma sort, köpta ihop för länge sen. De har tidigare suttit i annan dator ihop med de 2x1 gb som jag testade med tidigare. Så jag har inte blandat nåt i den här datorn, tyvärr... Kan iofs testa att bara köra en sticka i taget.
 15. Hmm, bara för att försöka utesluta nåt så flyttade jag runt fläktkontakterna mellan de olika uttagen, men ingen skillnad. Alla fläktarna är trepoliga, och eftersom det är ett vätskekylt system är processorfläkten ersatt med pumpen. Och knepigt att det gick innan byte av moderkort men nu inte startar alls. Nya kortet är ett gigabyte 970 gaming, så nästan samma som innan. Det jag inte blir riktigt klok på i manualen till moderkortet är pin out på fläktarna, som är olika trots att alla är fyrpoliga.
 16. Och nu har jag testat annat minne, visserligen bara 2x1gb, men det borde ju hända nåt, men samma usla resultat. Jag får väl plocka ur en gammal processor ur en annan dator och testa med, men det är ju en massa bök så det tar emot. Skit, det här med datorer...
 17. Mysteriet tätnar och snart åker sliten ut... Köpte ett annat moderkort (beg), startade fint första gången och körde ett gäng benchmarktester och stresstester utan att nåt konstigt hände. Dan efter vill den inte starta alls. Den bara vaknar upp en sekund när man slår på strömmen (med knappen bakpå) och sen stänger den av igen. Reagerar inte alls på startknappen. Igår köpte jag ett annat nätaggregat (beg det med) på 850w, men den beter sig på precis samma sätt med nya nätaggregatet. Så nu känns det som att jag bytt nästan allt. Återstår att byta minne och processor, men kan nåt av det verkligen ge detta beteende???
 18. Nästa bit blir nog att plocka ur hd, som du säger. Inte minst för att spara den, har en massa foton där som jag vill ha kvar. Ska försöka göra en backup på den innan det sker nåt så den inte går att läsa alls. Sen får jag kanske leta upp nåt gammalt grafikkort om det nu skulle vara strömmen ändå. Men just det här med att den inte startar, inte alls reagerar på startknappen, när den på egen hand gått ner i viloläge tycker jag talar emot att det skulle ha nåt med strömförbrukningen att göra, utan mera handla om nån komponent som lägger av efter ett tag och sen behöver vara strömlös totalt för att sen fungera ett tag igen och som ger följdfel i resten av datorn.
 19. Enligt kompisen blev det över vid en uppgradering pga att det lät för mycket, och honom litar jag på. Moderkortet köpte jag beg, så där kan jag naturligtvis ha blivit lurad, men det funkade utan problem i början, så det känns svårt att komma med anklagelser. Det faktum att den kräver total strömlöshet för att reagera på startknappen tycker jag tyder på nåt elfel där nåt håller spänning som låser nåt. Jag får kolla kondingar och se om nån ser misstänkt svullen ut.
 20. Det gamla nätaggregatet är på 550w, så då borde inte problemen dykt upp från början, eller hur? Tror inte heller på problem med kylningen, har kört benchmarktester utan att den gått upp nåt särskilt i temp. Och hur som helst borde inte göra att den inte vill starta utan att först varit totalt strömlös några minuter först.
 21. Undrar om nån kan komma med lite tips. Jag byggde en "ny" dator, mestadels av begagnade delar, lite jag hade liggande och lite jag köpte. Men det krånglar och vet inte riktigt hur jag ska felsöka. Den enkla delen att beskriva är att ibland vägrar den att starta (dvs inget alls händer) när jag trycker på startknappen på framsidan. Då hjälper det att stänga av strömmen helt, dvs dra ur sladden ur väggen, några minuter. Sen brukar den starta som den ska igen. Det fick mig att misstänka nätaggregatet, så igår kväll bytte jag till ett annat jag lånat av en kompis, men i morse var det samma sak, så nätaggregatet är nog ok gissar jag. Nästa tanke är moderkortet antar jag, men vad kan orsaka detta beteende och hur kan jag i så fall verifiera vad det är som är fel på? I övrigt så har det börjat strula med läsfel från ena hårddisken, och ibland hittar den inte den alls vid uppstart, nåt som jag också trott hänger samman med nätaggregatet men kanske får omvärdera nu. Och ibland fryser den och är otroligt seg, och det har hänt att den spontant startat om. Ingen överklockning eller annat. Jag har denna setup (taget ur minnet då jag sitter på jobbet): Moderkort: Gigabyte GA970 Processor: AMD FX-8120 Ram: nåt, 8 Gb Grafikkort: ASUS GeForce GTX560 Ti Vattenkylning, corsair hydro nånting? Nätagg: NZXT 550W eller 600W (men nu alltså bytt mot ett annat) Diskar: En 128Gb SSD med win 10 Pro och en 2T som alltså fått en del fel på sistone Jag har ingen lust att börja köpa delar lite random, utan vill gärna gå till botten med det här så jag byter rätt grejor en gång för alla... Tips på program för felsökning/test eller andra tips mottages tacksamt!
 22. Vi ska ut med husbil i sommar och jag funderar på en lösning för flexibelt nätverk i husbilen. Tanken är att ta en gammal router som jag har liggande och som går på 12V och låta den vara på med ett eget litet "husbilsnätverk" som ungarna kan ansluta sina prylar till när de vill spela med varandra. Sen är tanken att jag vill kunna ha en eller två telefoner som jag ansluter till nätverket och därigenom ger tillgång till internet till resten av nätverket (dvs när jag vill, för att kunna ha lite koll på att all surf inte är slut innan vi passerat Malmö). Jag har inga problem med att dela ut telefonen till de andra när de vill surfa via den, men hur får jag det att fungera via routern istället. Tänkte det skulle vara smidigast, så kan alla prylarna vi har med oss vara konfade mot routern och de kan spela med varandra internt även när inte internet är inblandat. Ungefär så här tänkte jag mig: Kan man göra så? Hur får jag till det med telefonen/routern? Telefonerna är androidlurar...
 23. Halloj! Jag har en gammal surfplatta som jag skulle vilja göra nåt med, allt funkar utom att touchfunktionen har fått spatt efter att skärmen blivit knäckt. Den funkar bara på ena halvan och dessutom håller den på och gör en massa egna klick hela tiden så det går i princip inte att göra nåt med plattan. Kan jag på nåt vis stänga av touchfunktionen och istället styra den utifrån, via USB, datorn eller nåt för att konfa den? Den har tyvärr inte bluetooth. Det jag skulle vilja göra är att installera några program på den och sen använda den som en skärm för daglig information, dvs visa kalender och väder ungefär. Inget som sen behöver input så därför borde det kunna fungera även om skärmens touchfunktion är avaktiverad. Det är en Denver TAD 97052 och om jag minns rätt sitter det Android 4.4 i den. Den har varit på väg ner i återvinningen många gånger, men klarat sig med ett nödrop. Det här är nog sista chansen den har att visa att den fotfarande förtjänar en plats i hemmet...
 24. Hej! Jag har en sida där jag skapat ett antal drop down menyer mha innehållet i en SQL-databas. Detta matar jag sen in i en ny tabell mha denna sida, dvs jag väljer rätt kombination i mina menyer och klickar sen på en knapp för att skapa data i min andra tabell. Inget konstigt så långt, men en del av dessa data ska bara gå att välja en gång, så varje gång jag trycker "Send" så skulle jag vilja att de alternativen försvinner från mina menyer. Allt för att underlätta att man inte gör fel och matar in samma värden flera gånger. (Dvs, när Måndag är vald, ska bara Tisdag-Söndag finnas kvar tillgängliga) Hur fixar jag till detta? Nån som har nåt bra knep? Eller ska det lösas mha SQL???
 25. Ok, nu kör vi... Jag har fått ihop ett antal tabeller efter en fråga jag ställde i forumet på Datamodellering. Nu är jag redo för nästa steg och chansar på att det blir rätt här i SQL Syntax! Jag är total nybörjare på det här och behöver lite hjälp så jag tänker rätt och inte trasslar in mig helt. Jag har en tabell med tävlingsresultat (mopedrace!) med bl a följande fält: Race Namn Placering För varje race fyller jag på med info om vilket race det var, vem som kört och vilken placering han fått. Exempel: Race1 Anders 1 Race1 Bosse 2 Race2 Anders 3 osv Nu vill jag ur detta skapa en serietabell med samlade resultat under årets säsong. Dvs jag vill skapa en tabell där antal kolumner styrs av vilka race som körts hittills under året och sist en kolumn med totalen (Placeringen görs om till en poäng som summeras). Exempel, ungefär: Race1 Race2 Race3 Total Anders 1 3 4 Bosse 2 5 7 Nisse 3 2 3 8 osv Jag vet inte om jag ska skapa en ny tabell i SQL och sen visa denna på hemsidan, eller om man på nåt vis bara via PHP ska fixa till det? Vad ska jag använda för SQL-kommandon för att få till det här? Jaqg söker lite guidning så jag hamnar rätt från början och inte trasslar till det för mig. mvh Fredrik
×
×
 • Skapa nytt...