Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

FreThor

Medlem
 • Antal inlägg

  13
 • Gick med

 • Senaste besök

Om FreThor

 • Medlemstitel
  Användare
 • Födelsedag 1978-10-10

Profil

 • Ort
  Karlskoga
 1. Nästa bit blir nog att plocka ur hd, som du säger. Inte minst för att spara den, har en massa foton där som jag vill ha kvar. Ska försöka göra en backup på den innan det sker nåt så den inte går att läsa alls. Sen får jag kanske leta upp nåt gammalt grafikkort om det nu skulle vara strömmen ändå. Men just det här med att den inte startar, inte alls reagerar på startknappen, när den på egen hand gått ner i viloläge tycker jag talar emot att det skulle ha nåt med strömförbrukningen att göra, utan mera handla om nån komponent som lägger av efter ett tag och sen behöver vara strömlös totalt för att sen fungera ett tag igen och som ger följdfel i resten av datorn.
 2. Enligt kompisen blev det över vid en uppgradering pga att det lät för mycket, och honom litar jag på. Moderkortet köpte jag beg, så där kan jag naturligtvis ha blivit lurad, men det funkade utan problem i början, så det känns svårt att komma med anklagelser. Det faktum att den kräver total strömlöshet för att reagera på startknappen tycker jag tyder på nåt elfel där nåt håller spänning som låser nåt. Jag får kolla kondingar och se om nån ser misstänkt svullen ut.
 3. Det gamla nätaggregatet är på 550w, så då borde inte problemen dykt upp från början, eller hur? Tror inte heller på problem med kylningen, har kört benchmarktester utan att den gått upp nåt särskilt i temp. Och hur som helst borde inte göra att den inte vill starta utan att först varit totalt strömlös några minuter först.
 4. Undrar om nån kan komma med lite tips. Jag byggde en "ny" dator, mestadels av begagnade delar, lite jag hade liggande och lite jag köpte. Men det krånglar och vet inte riktigt hur jag ska felsöka. Den enkla delen att beskriva är att ibland vägrar den att starta (dvs inget alls händer) när jag trycker på startknappen på framsidan. Då hjälper det att stänga av strömmen helt, dvs dra ur sladden ur väggen, några minuter. Sen brukar den starta som den ska igen. Det fick mig att misstänka nätaggregatet, så igår kväll bytte jag till ett annat jag lånat av en kompis, men i morse var det samma sak, så nätaggregatet är nog ok gissar jag. Nästa tanke är moderkortet antar jag, men vad kan orsaka detta beteende och hur kan jag i så fall verifiera vad det är som är fel på? I övrigt så har det börjat strula med läsfel från ena hårddisken, och ibland hittar den inte den alls vid uppstart, nåt som jag också trott hänger samman med nätaggregatet men kanske får omvärdera nu. Och ibland fryser den och är otroligt seg, och det har hänt att den spontant startat om. Ingen överklockning eller annat. Jag har denna setup (taget ur minnet då jag sitter på jobbet): Moderkort: Gigabyte GA970 Processor: AMD FX-8120 Ram: nåt, 8 Gb Grafikkort: ASUS GeForce GTX560 Ti Vattenkylning, corsair hydro nånting? Nätagg: NZXT 550W eller 600W (men nu alltså bytt mot ett annat) Diskar: En 128Gb SSD med win 10 Pro och en 2T som alltså fått en del fel på sistone Jag har ingen lust att börja köpa delar lite random, utan vill gärna gå till botten med det här så jag byter rätt grejor en gång för alla... Tips på program för felsökning/test eller andra tips mottages tacksamt!
 5. Vi ska ut med husbil i sommar och jag funderar på en lösning för flexibelt nätverk i husbilen. Tanken är att ta en gammal router som jag har liggande och som går på 12V och låta den vara på med ett eget litet "husbilsnätverk" som ungarna kan ansluta sina prylar till när de vill spela med varandra. Sen är tanken att jag vill kunna ha en eller två telefoner som jag ansluter till nätverket och därigenom ger tillgång till internet till resten av nätverket (dvs när jag vill, för att kunna ha lite koll på att all surf inte är slut innan vi passerat Malmö). Jag har inga problem med att dela ut telefonen till de andra när de vill surfa via den, men hur får jag det att fungera via routern istället. Tänkte det skulle vara smidigast, så kan alla prylarna vi har med oss vara konfade mot routern och de kan spela med varandra internt även när inte internet är inblandat. Ungefär så här tänkte jag mig: Kan man göra så? Hur får jag till det med telefonen/routern? Telefonerna är androidlurar...
 6. FreThor

  Stänga av touch

  Halloj! Jag har en gammal surfplatta som jag skulle vilja göra nåt med, allt funkar utom att touchfunktionen har fått spatt efter att skärmen blivit knäckt. Den funkar bara på ena halvan och dessutom håller den på och gör en massa egna klick hela tiden så det går i princip inte att göra nåt med plattan. Kan jag på nåt vis stänga av touchfunktionen och istället styra den utifrån, via USB, datorn eller nåt för att konfa den? Den har tyvärr inte bluetooth. Det jag skulle vilja göra är att installera några program på den och sen använda den som en skärm för daglig information, dvs visa kalender och väder ungefär. Inget som sen behöver input så därför borde det kunna fungera även om skärmens touchfunktion är avaktiverad. Det är en Denver TAD 97052 och om jag minns rätt sitter det Android 4.4 i den. Den har varit på väg ner i återvinningen många gånger, men klarat sig med ett nödrop. Det här är nog sista chansen den har att visa att den fotfarande förtjänar en plats i hemmet...
 7. FreThor

  Dynamiskt innehåll i menyer

  Hej! Jag har en sida där jag skapat ett antal drop down menyer mha innehållet i en SQL-databas. Detta matar jag sen in i en ny tabell mha denna sida, dvs jag väljer rätt kombination i mina menyer och klickar sen på en knapp för att skapa data i min andra tabell. Inget konstigt så långt, men en del av dessa data ska bara gå att välja en gång, så varje gång jag trycker "Send" så skulle jag vilja att de alternativen försvinner från mina menyer. Allt för att underlätta att man inte gör fel och matar in samma värden flera gånger. (Dvs, när Måndag är vald, ska bara Tisdag-Söndag finnas kvar tillgängliga) Hur fixar jag till detta? Nån som har nåt bra knep? Eller ska det lösas mha SQL???
 8. FreThor

  Skapa resultatlista (serietabell)

  Ok, nu kör vi... Jag har fått ihop ett antal tabeller efter en fråga jag ställde i forumet på Datamodellering. Nu är jag redo för nästa steg och chansar på att det blir rätt här i SQL Syntax! Jag är total nybörjare på det här och behöver lite hjälp så jag tänker rätt och inte trasslar in mig helt. Jag har en tabell med tävlingsresultat (mopedrace!) med bl a följande fält: Race Namn Placering För varje race fyller jag på med info om vilket race det var, vem som kört och vilken placering han fått. Exempel: Race1 Anders 1 Race1 Bosse 2 Race2 Anders 3 osv Nu vill jag ur detta skapa en serietabell med samlade resultat under årets säsong. Dvs jag vill skapa en tabell där antal kolumner styrs av vilka race som körts hittills under året och sist en kolumn med totalen (Placeringen görs om till en poäng som summeras). Exempel, ungefär: Race1 Race2 Race3 Total Anders 1 3 4 Bosse 2 5 7 Nisse 3 2 3 8 osv Jag vet inte om jag ska skapa en ny tabell i SQL och sen visa denna på hemsidan, eller om man på nåt vis bara via PHP ska fixa till det? Vad ska jag använda för SQL-kommandon för att få till det här? Jaqg söker lite guidning så jag hamnar rätt från början och inte trasslar till det för mig. mvh Fredrik
 9. FreThor

  Hjälp med tabeller

  Jag raderade följdfrågan då jag fått det att funka på egen hand!
 10. FreThor

  Hjälp med tabeller

  Hmm, vi får se vilket alternativ jag väljer... Nån SQL-kurs har jag inte hunnit med än (och det har ju tydligt framgått redan), men det är ju liksom inte några större datamängder och de ska inte ändras efter att de är inmatade heller. Huvudsyftet är att få nåt fungerande ganska omgående och då kanske min ful-variant är enklare, så kan jag labba med den "riktiga" vid sidan om när jag fattat hur saker funkar inom SQL... Du har varit ovärderlig hjälp Anjuna Moon, jag ska testa på egen hand nu, så får jag väl återkomma när jag trasslat till det för mig! Tusen tack!
 11. FreThor

  Hjälp med tabeller

  En fundering kring Result-tabellen: Det känns som om det blir lite tjorvigt att ta fram en total serietabell med det upplägget eftersom jag då måste filtrera fram alla individuella resultat och konstruera serietabellen i efterhand. En fundering är om jag skulle tjäna på att göra så här istället: Result_50cc_2010 -------------- ParticipantId Totalpoäng Race1Result Race2Result osv, och sen lägga till kolumner i tabellen för de olika tävlingarna allt eftersom tävlingarna genomförs. Då skulle Result_50cc_2010 i stort vara en färdig serietabell för 50cc-klassen och enklare att visa på hemsidan. Sen ha två tabeller till för motsvarande Result_70cc_2010 och Result_90cc_2010. Några funderingar kring om vilken variant som är att föredra???
 12. FreThor

  Hjälp med tabeller

  Ok, låt oss se om jag förstår dig rätt! Jag lägger in exempelvärden för att visa hur jag uppfattat det. Participant ------------ ParticipantId (primär/unik) = nåt löpnummer StartNo = 35 Name = Kalle Karlsson Class ------ ClassId = nåt löpnummer Name = 50cc, 70cc eller 90cc (dvs de klasser vi har att välja på) Event = den här förstår jag inte riktigt hur jag ska använda... ------- EventId = nåt löpnummer ClassId = ? man kan alltså köra i 50cc i Race1, 3, 4 och t ex i 70cc i Race2, 5 osv. Varje Event kör alla tre klasserna, så ett Event kan inte bara kopplas mot en viss klass. EventName (mitt förslag) = Race1 2010, Race2 2010 osv, dvs de race vi kör under säsongen Score = mitt förslag ------- ScoreId = nåt löpnummer Result = placering, dvs 1:a, 2:a, 3:a osv Score = 15 (poängen för 1:a plats), 12 (p för 2:a) osv, dvs poängskalan Result = Här måste jag alltså på nåt vis få ihop en person med en viss tävling, med den klass han valde att köra i den tävlingen och vilken placering han fick (och därmed poängen). ------- ParticipantId = Kalles Id-nr EventId = Race1 2010 Id-nr Result = 1 (1:a plats) Score = 15 ClassId = 50cc:s Id-nr Rätta mig gärna där jag schabblat till det!
 13. FreThor

  Hjälp med tabeller

  Hej! Jag är total nybörjare på MySQL, men ska göra ett försök nu. Jag har i år varit ansvarig för att uppdatera en hemsida med tävlingsresultat och det har varit ett tjorvande med att lägga till nya resultat och uppdatera totalställningen under året så jag behöver ordna det på ett smartare sätt till 2010 och tänkte försöka med en MySQL-databas istället. Inledningsvis behöver jag lite hjälp med vilka tabeller jag ska skapa för att få resten att flyta på... Det är alltså ett antal deltävlingar under året och det ska dels tas fram resultat för varje enskild tävling och dels serietabeller som visar totalställningen under året. Varje deltagare har ett unikt startnummer, men kan under året tävla i tre olika klasser och totalresultaten hör samman med vilken klass man tävlat i (det blir alltså tre serietabeller och varje deltagare kan i teorin vara med i alla tre klasserna). Placeringen i varje tävling ger ett antal poäng som räknas ihop i serietabellen. Se www.themoptoppz.net och kolla serietabellen och raceresultat för 2009 för att se vad jag vill åstadkomma för nästa år! Så, vilka tabeller bör jag skapa? En med startnummer och namn? En med placering och motsvarande poäng? En med startnummer, klass, race och placering? Låter det vettigt eller bör jag göra på nåt annat sätt? Tacksam för alla tips så här i början, även tips på nåt liknande exempel (tutorial eller hemsida) vore fint! Tråden flyttad från Databaser - övriga av moderator [inlägget ändrat 2009-12-31 12:20:49 av Cluster]
×