Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Mållgan

Medlem
 • Antal inlägg

  1 023
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  16

Foruminlägg postade av Mållgan


 1. Jag har använt Aoemi gratisversion under många år och väjer backupalternativet ”Backup-Diskbackup” för backup av hela C-disken. Under Windows 7-tiden återställde jag C-disken inte bara en gång med användning av backupfilen som Aoemi hade skapat. Numera har jag W10 på datorerna och gör löpande Aoemibackup av C-disken och har lyckligtvis inte behövt återställa C-disken (ännu).


 2. Antag att person A har ett epostkonto hos t ex Telenor och e-postprogrammet Mozilla Thunderbird i datorn samt detta e-postkonto även i en iPad och i en iPhone. När Mozilla T öppnas i datorn laddas de ankomna mail, som finns i webbservern, ner till Mozilla T:s ankomna mail i datorn och tas bort från webbservern. Om epostkontot dessförinnan öppnas i Ipaden/iphonen läses ankomna mail in där men tas inte bort från webbservern. Skickade mail från någon av de tre enheterna (dator, IPad, iPhone) visas inte i webbservern. Skickade mail från webbservern visas inte i de tre nämnda enheterna.

   

  Detta bör innebära att om epostkontonamnet, epostleverantörens namn och inloggningsuppgifter blir kända för person B,  kan B logga in på webbservern och där läsa ankomna mail samt skicka mail därifrån. Om B dessutom installerar epostkontot på sina enheter (dator med tex Mozilla T, iPad, iPhone) kan B  använda e-posten i dessa enheter på samma sätt som A kan i sina tre enheter. Effekten blir då också att, om B öppnar Mozilla T i sin dator före A gör det, så kommer A aldrig att se de ankommande mail, varken i datorns Mozilla T, iPad eller Iphone, som ankommit till webbservern efter det att A öppnat Mozilla T den senaste gången. De ankommande mailen i webbservern har ju laddats ner i B:s dator och därmed försvunnit från webbservern.

   

  I så fall är det läge för A att byta lösenord för e-postkonto. Är det så här? En bekant (A) påstår att han har fått anonym information om att hans e-postkonto är hackat. I hans webmail finns inga avsända mail men A kan ju inte se om någon (B) har använt epostkontot som jag beskrivit ovan.


 3. Jag har en kompis samt en släkting som anser sig inkompetenta i IT-frågor och som har (haft) ovanan att klicka på rutor som dyker upp. Några slutsatser har jag dragit.

  1. De läser inte ordentligt det som dyker upp på skärmen innan de klickar.

  2. Ibland läser de det som dyker upp på skärmen men skärper sig inte till förståelse för innebörden utan klickar i alla fall.

  3. Om de läser men, trots skärpning, inte förstår kontaktar de inte t ex mig som är läskunnig och som ofta begriper det jag läser och som ofta (dock tyvärr inte alltid) anar ugglor i mossen om jag inte begriper det jag läser. Men jag kliver i fallgropar någon gång i alla fall i brådskan istället för att borra vidare t ex genom att söka stöd i det här forumet.

   


 4. Cecilias anvisningar ovan: ”Det där är två filer som tillhör Avast och det är de filer som är inblandade när det gäller att Avast kan installera extra program/webbläsartillägg om du inte tackar nej till det. Du behöver inte ta bort de två filerna för de är inte skadliga och kör väl bara just när du installerar Avast.”

   

  ??

   

   


 5. Nej. Men nu gjorde jag det och då funkade det! Usch, det borde jag har provat innan jag gav upp. Hur lösenordshanteraren funkar vet jag inte men Thunderbird kanske ”anlitar” hanteraren för att använda ett lösenord?

  Men varför denna ”beställning” nu plötsligt krävdes står väl skrivet i stjärnorna. Tack alla!


 6. Jag har nu ändrat SMTP-inställningarna till de som Telenorinstruktionen anger. Serverinställningarna för inkommande post är de som Telenor anvisar. Men fortfarande måste jag logga in varje gång jag öppnar Thunderbird och jag hittar inte var detta kravet kan tas bort. Se bild. Konstigt att det kravet plötsligt dök upp får någon dag sedan. Något fel på serverinställningarna för inkommande post tycks det ju inte vara eftersom Thunderbird kommer in i servern för inkommande post och hämtar posten in till Thunderbird.

  Thunderbird-inloggning.jpg


 7. Jag har Telenor som internet- och epostleverantör och Mozilla Thunderbird i datorn. Mozilla hämtar den inkommande posten från webmailen hos Telenor. Plötsligt måste jag logga in i Mozilla Thunderbird varje gång jag öppnar programmet. Jag hittar ingen inställning där jag kan ange att jag inte ska behöva logga in varje gång jag öppnar programmet. Någon som kan hjälpa mig med detta?


 8. För ca 45 minuter sedan startade jag en systemåterställning i min W10-laptop till en vecka gammal återställningspunkt och nu tuggar återställningen på med skärmbilden ””Vänta medan dina filer och inställningar återställs. Systemåterställlning återställer registret .....”Jag börjar bli orolig.

  Jag har gjort det här några gånger tidigare och då har det inte alls krävt den här tiden. Vad göra?


 9. Jag har en Iphone 7 och det tycks vara efter den senaste OS-uppdateringen som  kamerafiler skapas i formatet HEIF , ett format som  mitt Adobe Photoshop Elements 14 inte tar emot. Jag har nu konverterat kamerans HEIF-filer til jpg-filer efter att ha kopierat in de senast tagna bilderna till datorn. Jag har också ändrat i Iphonens inställningar så att kamerafiler i fortsättningen ska skapas som jpg-filer enligt beskrivningen i länken ovan. Vadf kan orsaken vara till att använda HEIF-filer, förresten?


 10. Sonen bor i en bostadsrättsförening med Comhem som TV-kanalleverantör. Lägenheten har tre-hål-i-väggen för TV (antennkabel därifrån in till TVn och en annan antennkabel till TV-digitalboxen via antennkabelsplitter). Dessutom går (gick, se nedan) en hdmi-kabel från boxen till TVns hdmi-ingång. De kanaler, som föreningen abonnerar på levereras in till TVn från vägguttaget direkt in till TVn via antennkabeln. De kanaler, som sonen abonnerar på, kommer till digitalboxen från vägguttaget via antennkabel och från boxen till TVn via hdmi-kabel.

   

  Men detta ändrades för några veckor sedan när digitalboxen havererade. Sonen köpte då från Comhem  en ”Com Hem Tv HubFiberKoax” till vilken dels antennkabel från väggen går in, dels nätverkskabel från fiberuttaget i väggen går in. Comhem har börjat leverera TV-signaler även in till lägenheternas nätverksuttag dit även internetleverantören (inte Comhem) skickar internetsignaler. Antennkabeln från väggen behöver inte kopplas in i hubben men TV-bilden blir något bättre om så görs. Hubben ansluts också till lägenhetens trådlösa nätverk vilket möjliggör att hubben kan anslutas till nätverksuttaget trådlöst. Så har sonen gjort eftersom nätverksuttaget finns i ett rum där inte hubben är placerad. Hubben ger också utökade möjligheter jämfört med den gamla digitalboxen.

   

   

×
×
 • Skapa nytt...