Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Mållgan

Medlem
 • Antal inlägg

  1 011
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  16

Allt postat av Mållgan

 1. Jag använder Adobe Photoshop Elements 14 utan problem i min Windows 10-laptop.
 2. Det tycks vara knepigt att använda version 5.0 i en Windows 10-dator. https://community.adobe.com/t5/Photoshop-Elements/Running-Adobe-Photoshop-Elements-5-0-in-Windows-10/td-p/9423325
 3. Efter nästan 90 minuter avslutades återställningen med lyckat resultat. Puh.
 4. För ca 45 minuter sedan startade jag en systemåterställning i min W10-laptop till en vecka gammal återställningspunkt och nu tuggar återställningen på med skärmbilden ””Vänta medan dina filer och inställningar återställs. Systemåterställlning återställer registret .....”Jag börjar bli orolig. Jag har gjort det här några gånger tidigare och då har det inte alls krävt den här tiden. Vad göra?
 5. Den försämrade kvaliteten på film B torde väl bero på att filmen efter rendering vanligen blir en mer komprimerad fil i jämförelse med hur hårt film A är komprimerad?
 6. Om du är helt novis i ämnet kanske det bästa är att ta med dig hårddisken till en lokal datorbutik och fråga om de kan ställa en diagnos mot en rimlig summa pengar. Annars finns det ju olika recoveryprogram som man kan skaffa och köra själv.
 7. Här beskrivs fenomenet. https://www.enkelteknik.se/spara-bilder-som-jpeg-istallet-for-heic-iphone
 8. Jag har en Iphone 7 och det tycks vara efter den senaste OS-uppdateringen som kamerafiler skapas i formatet HEIF , ett format som mitt Adobe Photoshop Elements 14 inte tar emot. Jag har nu konverterat kamerans HEIF-filer til jpg-filer efter att ha kopierat in de senast tagna bilderna till datorn. Jag har också ändrat i Iphonens inställningar så att kamerafiler i fortsättningen ska skapas som jpg-filer enligt beskrivningen i länken ovan. Vadf kan orsaken vara till att använda HEIF-filer, förresten?
 9. Men klarar DVD Shrink formatet 16:9 så att outputfilmen blir i 16:9-format?
 10. Sonen bor i en bostadsrättsförening med Comhem som TV-kanalleverantör. Lägenheten har tre-hål-i-väggen för TV (antennkabel därifrån in till TVn och en annan antennkabel till TV-digitalboxen via antennkabelsplitter). Dessutom går (gick, se nedan) en hdmi-kabel från boxen till TVns hdmi-ingång. De kanaler, som föreningen abonnerar på levereras in till TVn från vägguttaget direkt in till TVn via antennkabeln. De kanaler, som sonen abonnerar på, kommer till digitalboxen från vägguttaget via antennkabel och från boxen till TVn via hdmi-kabel. Men detta ändrades för några veckor sedan när digitalboxen havererade. Sonen köpte då från Comhem en ”Com Hem Tv HubFiberKoax” till vilken dels antennkabel från väggen går in, dels nätverkskabel från fiberuttaget i väggen går in. Comhem har börjat leverera TV-signaler även in till lägenheternas nätverksuttag dit även internetleverantören (inte Comhem) skickar internetsignaler. Antennkabeln från väggen behöver inte kopplas in i hubben men TV-bilden blir något bättre om så görs. Hubben ansluts också till lägenhetens trådlösa nätverk vilket möjliggör att hubben kan anslutas till nätverksuttaget trådlöst. Så har sonen gjort eftersom nätverksuttaget finns i ett rum där inte hubben är placerad. Hubben ger också utökade möjligheter jämfört med den gamla digitalboxen.
 11. Min gamla IPad sitter fast i ett fodral. Hur tar jag bort fodralet som sitter fastmonterat i paddan och låses fast på paddans baksida med en liten kromad ring?
 12. Jag har använt Freemake VC, köpt version, under flera år, inte minst för att skapa mp3-filer med diverse videofiler som input men också för att klippa i videofiler mm.
 13. Freemake Video Converter klarar detta men för att dela en fil till tre behövs tre körningar med huvudfilen som inputfil.
 14. Kan det här vara något vettigt? https://sensorstechforum.com/mole-file-virus-remove-restore-data/
 15. Men nätverksboxarna är väl elanslutna och på så sätt kan de väl de slås ut av ett blixtnedslag? Åtminstone var vår fiberbox elansluten i den villa vi flyttade från för några år sedan.
 16. Jag har levt i tron att fiberoptik inte leder blixtnedslag men läser nu följande om ett blixtnedslag i en by i Norrland: ”Fiberkonvertern hade exploderat. Datorer, TV-apparater ...... och en hel del annan elektronik förstördes i ett enda ögonblick.” Men det är väl elledningen till fiberkonvertern som var boven i dramat? Frågan uppkommer om hur det förhåller sig t ex i en bostadsrättsförenings byggnad där fiber går in i byggnaden och där fördelas ut till ett antal lägenheter i vilka fibern går in i en fiberbox som är elansluten. Kan dessa fiberboxar explodera om blixten slår ner där byggnadens ”ingångsfiber” finns?
 17. Har du provat med rengöring/bläckspolning av skrivarhuvudet? Den funktionen borde du komma åt genom att i menyn, där du skriver ut ett dokument/mail, välja "Underhåll" ed. Under årens lopp har åtminstone mina skrivare behövt denna underhållsåtgärd då och då.
 18. Det förekommer ju att bostadsrättsföreningar genom styrelse- eller stämmobeslut ålägger bostadsrättshavarna att sköta föreningens mark (t ex gräsmattor), byggnadsdelar (snöskotta tak ovanför marklägenheters entréer) mm (trappstädning ser man också förekomma), men sådana beslut har ingen bindande juridisk verkan. Bostadsrättshavaren kan vänligen men bestämt avböja ett sådant "erbjudande". Jag har haft anledning(ar) under årens lopp att gå till botten med den frågan. Och jag känner inte till, eller tror att det finns, något ursprungligt upplåtelseavtal i vilket förening ålägger bostadsrättshavare att sköta föreningens tillgångar.
 19. Så här skriver du: "Jag har flyttat in i en nybyggd bostadsrätt med en liten trädgård med gräsmatta." "Trädgården tillhör mig. Jag har ett radhus med tillhörande trädgård." Jag repeterar i stora drag vad jag har skrivit ovan. Du äger inget radhus eller trädgård om du äger en bostadsrätt. Då innebär bostadsrätten att du har rätten att bo i radhuset (bostadsrätten = dispositionsrätten över radhuset). Om trädgården tillhör bostadsrätten har du även rätten att disponera trädgården och sköta om den, även ansvaret för skötseln om inte föreningen har åtagit sig att sköta om den. MEN, det är bostadsrättsföreningen som äger byggnaderna (bl a det radhus som du har rätten att bo i) och trädgården/gräsmattan. Men igen, frågan är om trädgården ingår i din bostadsrätt eller ej. Svaret framgår rimligen i det upplåtelseavtal som är träffat mellan dig (som köpare av bostadsrätten och som första bostadsrättshavare avseende "ditt" radhus) och föreningen som säljare av bostadsrätten. Om inte den frågan klargörs är det meningslöst att spekulera i hur det ska vara med ansvaret för gräsmattans skick. Men om trädgården ingår i bostadsrätten kan det ju vara så att föreningen inte levererat trädgården i acceptabelt skick. Då blir det för dig att reklamera leveransen av bostadsrätten med avseende på gräsmattans skick.
 20. Ja, det var ju min Epson L355 som pajade och den här köpta ET-2750 har samma konstruktion men är betydligt smidigare att hantera beträffande bläckpåfyllning i de fyra flaskorna. L355-flaskorna var nästan omöjliga att fylla utan att drälla färg.
 21. Om du är den första bostadsrättshavaren, dvs har köpt bostadsrätten av föreningen, kan du i upplåtelseavtalet se vad som ingår i bostadsrätten. Om gräsmattan ingår och har överlämnats till dig i risigt skick bör du reklamera köpet och kräva att säljaren (föreningen) åtgärdar bristen. Om gräsmattan inte ingår i bostadsrätten kan du pensionera gräsklipparen och påminna föreningen att det är föreningens uppgift att sköta om gräsmatta, inklusive klippa gräset.
 22. Om gräsmattan ingår i din bostadsrätt (förutom dispositionsrätten till lägenheten) är det din uppgift som bostadsrättshavare att sköta om gräsmattan. Om gräsmattan inte ingår i din bostadsrätt så är det bostadsföreningens uppgift att sköta om gräsmattan, inklusive att klippa den. Gräsmattan är i så fall en sk allmän yta som alla bostadsrättshavare kan disponera. I det ursprungliga upplåtelseavtalet som är träffat mellan föreningen och den första bostadsrättshavaren framgår vad som ingår i bostadsrätten. De efterföljande bostadsrättshavarna tar över det ursprungliga upplåtelseavtalet även om detta inte dokumenteras i något nytt upplåtelseavtal. En bostadsrättsförening kan inte genom stämmobeslut eller styrelsebeslut med juridiskt bindande verkan ålägga bostadsrättshavare att sköta om föreningens mark eller byggnad/byggnadsdetaljer, t ex snöskottning av föreningens mark eller byggnadens tak, ett faktum som är obekant för många.
 23. Tack för responsen. Jag kom i akut behov av en skrivare så jag åkte till Elgiganten och köpte en Epson Ecotank ET-2750, visserligen ingen laserskrivare men .....
 24. Min Epson L355-skrivare kan inte användas pga att "någon av skrivarens bläckdynor måste bytas". Det verkar inte vara helt enkelt att göra det själv, inte heller att få tag på nya dynor. Om Epson ska göra det måste skrivaren skickas till Skåne och det kommer, enligt Epsonsupporten, att totalt kosta lika mycket som en ny skrivare. Jag överväger att köpa en ny lasermultifunktionsskrivare och skulle uppskatta tips på lämplig sådan i klassen upp till 5000 kronor.
×
×
 • Skapa nytt...