Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Svedor

Medlem
 • Antal inlägg

  34
 • Gick med

 • Senaste besök

Foruminlägg postade av Svedor


 1. Jag har upptäckt att i Firefox 3 (och kanske tidigare versioner) så kan man läsa alla sparade lösenord i klartext enkelt via Verktyg/Inställningar/Säkerhet. Det går skydda genom att ange ett huvudlösenord men då måste det anges varje gång man surfar in på en sajt där någon av lösenorden används.

   

  Det är en bra funktion, men finns det inget sätt att spärra andra från att läsa mina lösenord (förutsatt att de fått tillgång till datorn) utan att jag ska behöva ange ett huvudlösenord? Jag ser ingen anledning att det ska gå läsa sparade lösenord i klartext från början.

   

  Någon som har bättre koll på det här än jag?

   


 2. Jag vill kunna göra enkel redigering av mina HDV-filmer och spara dem i någon lämplig h.264-format. Finns det något program som fungerar bra? Eller tycker ni att jag ska använda något annat format?

   

  Jag har de senaste två åren provat Pinnacle Studio version 8 och 9 som inte klarar HDV-material. Version 10.5 kraschade eller klarade inte spara ned filmen. Nero Vision 4 klipper bort både bild och ljud ibland. Adobe Premiere 1.0, 1.5 och 2.0 klarade inte av att ens fånga filmen från kameran.

   

  Kanske finns det patchar och nyare versioner som fungerar bättre idag? Några tips? Jag har inte provat Premiere Elements efter mina dåliga erfarenheter av Premiere.

   


 3. Jag har tänkt fördjupa mig i dels i språket c#, dels i Windowsprogrammering med c#/.NET och till sist inom multitrådning.

   

  Jag har sökt runt lite på bl.a. Amazon för att se vad det finns för böcker, men det är svårt att lista ut vilka som är bäst. Jag vill köpa böcker som bygger på .NET 2.0. Har ni några att rekommendera? Den bok som bara diskuterar språket c# ska förutsätta att jag kan grunderna (jag har kodat en del i c#/.NET 1.1)

   

   

   


 4. Jag hittar fortfarande ingen site i Sverige som säljer joysticken med C64:an inbyggd. Den går att köpa i Storbritannien men den site jag hittade där levererar inte till Sverige. Är det någon som vet var jag kan köpa den?

   


 5. Tackar för svaret. Jag använder NTFS så det finns ingen begränsning där på större filer.

   

  Intressant det där med att det ska vara randigt på datorskärmen men inte på TV:n. Gäller det bara CRT eller även LCD- och plasma-TV:ar också? Jag har en CRT (PAL) nu så jag kan inte prova och se om filmen blir bra på den (HDV är 1440x1080i i 16x9), men min plan är att jag i framtiden ska köpa en HDTV och visa filmerna från en HTPC eller liknande. Frågan är då om det fortfarande kommer vara randigt då?

   

  Finns det någon bra sajt som diskuterar interlacing och DV/HDV?

   


 6. Är det någon som har redigerat HDV-film med Adobe Premiere Pro? Jag har spelat in film med Sonys HDR-HC1E och försöker överföra den till datorn, men efter ca 18 minuter bryter Premier Pro överföringen och börjar spara filmen på hårddisken. Problemet är att den bryter när filen blir 4 GB stor och får då bara med ca 9 minuter film.

   

  Dessutom kraschar det ibland och jag tappar frames ibland. Inspelningen är okej eftersom det ser bra ut när jag spelar upp filmen på kameran.

   

  Till sist får jag nåt fel som verkar ha med interlacing att göra. Allt som rör sig på filmen blir randigt. Så ser det inte ut på kameran utan bara när jag fört över filmen till datorn.

   

  Jag trodde att Premiere Pro skulle vara ett av de bästa programmen för videoredigering, men numera tvivlar jag. Hjälp mottages tacksamt!

   


 7. Kameran, Sony HDR-HC1E, kostar drygt 17000 kr på digicom.nu. Du menar antagligen en annan kamera.

   

  Det är inte DV, det är HDV och den standarden använder MPEG-2.

   

  MPEG-4 komprimerar givetvis inte sämre än MPEG-2. Vid samma bitrate/storlek på filmen så får man bättre bild med XviD.

   


 8. Sony släppte för några veckor sedan nyheten att de kommer sälja en HDV-kamera i konsumentklassen. HDV-standarden är dock något begränsad (1440x1080 interlaced i hårt komprimerad mpeg-2) om man jämför med HDTV (som bäst 1920x1080 progressiv).

   

  Är HDV den enda standarden för konsumentkameror som är gjorda för HDTV, eller är det någon bättre standard på gång? Kommer det komma kameror där man kan välja format själv, t.ex. mpeg-4/XviD?

   

  Vilka program klarar av att redigera HDV-filmer? Något som rekommenderas?

   


 9. Är det bara jag som haft otur eller är det vanligt att prylar inom något nytt tekniskt område sällan fungerar tillfredsställande?

   

  Jag kan räkna upp flera prylar jag har köpt eller varit nära att köpa det senaste året innan jag insåg begränsningarna:

   

  * DVD-spelare som ska klara DivX och XviD men som inte klarar alla varianter (t.ex. bitstreams) eller undertexter.

   

  * Videoredigeringsprogam med senaste patch som inte klarar av widescreen-filmer ordentligt (buggigt och oanvändbart).

   

  * Handdator med buggigt OS som gjorde den knappt användbar. Dessutom installerades programmen i SDRAM-minne så att de försvann nät batteriet tog slut (utan varning i instruktionsboken).

   

  * GPS vars kartor (senaste utgåvan) var så dåliga att den inte gick använda. Jag hittade över 10 allvarliga fel första dagen. GPS:en tog dessutom flera minuter på sig att hitta satelliterna.

   

  * Dator som hade så högt fläktljud att det blev jobbigt använda den. Det gick inte heller byta ut fläkten eftersom Dell har sin egen standard.

   

  * Mobiltelefon vars menyer/tangenter är så slöa att man får mikrostress av att använda den.

   

  * HTPC som har utgången för ljudet till förstärkaren på framsidan.

   

  * Mobiltelefon vars kamera är så dålig att man knappt ser vad man fotat.

   

  * Projektor eller bakprojektions-TV vars lampor har för kort livslängd för att kunna använda dem dagligen.

   

  * Trådlös telefon modell dyrare som inte ens har upplyst display så man kan inte se vad som står där i svagt ljus.

   

  * TFT-skärm där man tydligen ska acceptera trasiga pixlar.

   

  Är jag konstig som känner mig lurad av tillverkarna? Jag är numera en antiprylbög som noggrant kollar upp allt jag köper.

   


 10. Filmerna jag testade var The Ring med .sub-text och Ju-on 1 med .srt-text. Men vill du prova så kan du välja en godtycklig DivX-film, ladda hem textning från P2P eller t.ex. http://subtitles.images.o2.cz/. Bränn både filmen och textningen på en CD och kör in i DVD-spelaren.

   

  Hittar du inte text till dina filmer så kan du välja en godtycklig om du bara vill testa. Får du inte fram text i det program du brukar använda för att spela filmer på datorn så kan du prova hämta hem mplayer som klarar det mesta. Är du osäker på vad det är för codec på en film så kan du kolla det med t.ex. gspot.

   

   


 11. Jag har gått runt på stan och sökt en DVD-spelare som klarar DivX och XviD med textning (subtitles). Jag tog med mig två CD-skivor med filmer i DivX resp. XviD med tillhörande filer för textning (.srt och .sub). Hittade noll och intet. Philips, Proson och Pioneer visade ingen text över huvud taget. Thomson klarade inte visa å, ä och ö. LG visade konsekvent inte första tecknet på nedre textningsraden. Osv...

   

  Är det så illa? Finns det något märke som stödjer textade DivX-filmer? Så ovanligt krav kan jag inte ha.

   

  Kiss har jag hört är bra, men jag har inte hittat någon återförsäljare där jag kan testa filmerna.

   


 12. Nu har jag klippt ihop min första film. 2 GB i orginalformat (.avi - okomprimerat antar jag), 10 minuter lång.

   

  Men när jag försöker spara den i XviD så slutar den alltid efter drygt 19 sekunder (498:e framen). Är det nån begränsning eller en bugg i XviD? Jag har just laddat hem version 1.03 som jag tror är den senaste. Det står att den är klar och de första 19 sekunderna ser bra ut.

   

  Jag kan spara filmen i DVD-format (mpeg 2?) utan problem. Då blir den ca 500 MB stor. Jag använder Pinnacle Studio 8 för redigeringen. Vad tror ni, går det ordna komprimeringen i XviD eller måste jag "nöja" mig med mpeg?

   


 13. Nu har jag lyckats spara den som xvid. Men att spara råmaterialet, det kommer bli många GB. Visst kan jag bränna ut det på DVD, men man vet aldrig hur lång tid de går att läsa. Men jag kan prova förstås.

   

  Jag kom att tänka på att jag bör välja en ljudcodec också. Vilken bör jag välja? Förutom att den givetvis ska vara bra så vill jag precis som med videocodecen välja en som är vanlig och som förhoppningsvis fungerar i framtiden.

   


 14. Jag funderar på att köpa en digitalvideokamera för att filma min grabb. Några frågor på vägen.

   

  1. Hur många GB rymmer ett band egentligen? Jag leker med tanken om det vore rimligt (antagligen inte) att använda hårddiskar i stället för band.

   

  2. Komprimeras filmen när den sparas på videokameran? När man överför filmen från videokameran till datorn, komprimeras den om då? Om man senare redigerar filmen (vilket jag misstänker att man alltid kommer göra), komprimeras den om en tredje gång då?

   

  3. Är det vettigt att spara filmen i DivX? Jag funderar på vilket format som kommer gå läsa om 20 år då grabben har vuxit upp. Vilka format/codecs bör jag använda?

   


 15. Ni har helt rätt. Jag har inte valt den inställningen, men den är tydligen vald för DVD-spelaren. Nu är det fixat. Tack för all hjälp.

   

  Jag tycker bara att det är lite konstigt att den inställningen inte hanteras på samma sätt som alla andra när man ställer in utforskaren att visa alla mappar likadant.

   


 16. Jag har Windows XP Professional Edition svensk med alla uppdateringar utom SP2.

   

  Jag provade återställa alla mappar, starta om datorn, ändrade till "detaljerad lista" och valde det för alla mappar samt startade om datorn igen. Inget hjälpte.

   

  För att förtydliga mitt problem så får jag alltså en detaljerad lista även för DVD-läsaren, men den är grupperad - en grupp för varje bokstav och varje grupp har bokstaven i rubriken. Jag har ingen aning vad det beror på men jag misstänker att Windows försöker vara smart och tror att eftersom alla filer i rotkatalogen är mp3-filer så tror den att jag vill gruppera dem på det sättet.

   

  Jag har ett liknande problem med min digitalkamera. Den ansluter sig via en WIA-drivrutin (Canon 300D). Där listar utforskaren också filerna på ett annat sätt (men inte samma som på DVD-läsaren). Då får jag se dagen jag har tagit bilderna men inte klockslaget.

   


 17. Alternativet "Som aktuell mapp" finns inte i min version (XP) men däremot "Använd i alla mappar", men det har jag försökt och det hjälper inte.

   

  Jag jobbar med datorer (Windows) hela dagarna, men kan ändå inte fixa det här. Är det mig eller Windows det är fel på?? :-)

   


 18. Om jag visar filer i Utforskaren som "Detaljerad lista" (dvs en rad per fil) så visas de olika på hårddisken (C:) och DVD-läsaren (D:). På hårddisken visas allt som jag är van vid, men på DVD-läsaren sorteras de i grupper efter första bokstaven i namnen på filerna. Varje grupp har den bokstaven som rubrik.

   

  Jag har valt att i "Mappalternativ" i verktygsmenyn välja "Visa alla mappar som nuvarande" men de visas ändå olika på hårddisken och på DVD-läsaren. Kollar jag i egenskaper på DVD-läsaren så hittar jag ingen inställning som skulle kunna orsaka det här.

   

  Jag har bara musik-filer i rotkatalogen på DVD-skivan, men det är andra filer också på den. (om det spelar roll)

   

×
×
 • Skapa nytt...