Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

redant

Medlem
 • Antal inlägg

  49
 • Gick med

 • Senaste besök

Om redant

 • Medlemstitel
  Användare
 • Födelsedag 1971-05-28

Kontaktinformation

 • Hemsida
  http://freeshell.de/~anton/
 • Skype
  redant71

Profil

 • Kön
  Man
 • Ort
  Åmål
 • Intressen
  Hårdvara pc, Linux.
 • Min dator
  Diverse olika, minst 5 år gamla med AMD cpu och mestadels nVida gpu:er, används till folding at home eller diverse nörderi som ex linuxtestning... har också ett par raspberry pie oh en gammal macbook.
 • IT-kunskaper
  Pc hårdvara och felsökning, generell grundnivå -självlärd (saknar kunskap om det mesta som inte är AMD och pc)
  Operativsystem på grundnivå, Windows 9x -10, samt i begränsade fall också 2012-2016 server.
  Linux mint, open SuSE och debian på grundnivå.
  Bildbehandling och officeprogram (open office, libre office, ms office) på avancerad användarnivå (inte expert!)
  Viss grundläggande programmering.
  Förståelse för elektricitet, elektronik, storheter och enheter (är lärare på ett elprogram på gymnasiet).
 1. Gjorde det och då varnade den i sig om någon slags safe boot med UEFI. Jag gjorde helt enkelt en ren ominstallation och försökte få till UEFI boot med inställningar först i BIOS och sedan partitionera med installationsskivan så som det skulle vara (tre partitioner, en uefi kompatibel boot på 100MiB, en system reserved på 128MiB och resten som system - Dock gjorde jag tre försök med detta och även med att först göra om MBR till Gpt vilket gick sissådär... min gissning är att det KRÄVS en disk större än 2TB för att det ska gå eller behövas för då jag väl installerat windows gjordes partitionerna till en 100MiB reseved system och resten install, så vitt jag ser är jag dessutom efter ett antal omstarter och windowsupdatekörningar tillbaka med MBR (kanske installationen fixade det?, jag försökte tvinga Gpt men det syns inte så antingen gick det helt enkelt inte med min disk (500GB) eller så har installationsskivan som sagt rättat det till MBR igen)) Väl ominstallerat och uppdaterat och färdigt installerat system, åter igen aktiverat med telefon metoden då denna windows varit ominstallerat på denna dator lite för många gånger så ploppade nu plötsligt Windows 10 appen upp i systemribban helst av sig själv nu. Så nu har jag bokat på även denna och får stå ut med windows 7 Sp1 tills Windows 10 släppts och jag lyckats konvertera och sedan brännt Installationsmedia innan jag åter igen kan blanda in Linux som jag brukar (den är inte vän med Gpt så vitt jag vet, men med större diskar och nya linux versioner går det säkert bra det med. (har ett nybygge som får vara min linuxburk så länge för jag tror inte jag orkar hosta upp till Windows på den vare sig bulk eller oem. Dessutom ska jag förmodligen få testa windows 10 på min raspberry pi 2 b+ snart, efter vad de sagt :-) Men denna laptop är nu i kö på väg att få Windows 10, förmodligen räckte det att installera helt från scratch inklusive borttagning av partitioner -och att låta windows göra partitioner då det installerades (Mbr eller Gpt spelar nog ingen roll och UEFI inställningarna i BIOS är jag inte säker på att de behövdes men ingen funkar sämre så de är kvar nu)
 2. Efter lite letande testade jag SiSoft Sandra, där syns det dock att alla tre PAE, SSE2 och NX stöds och är igång... ett Dosprogram "coreinfo.exe" säger samma sak (tydligen bara CPU-Z som inte redovisar stödet för NX) Problemet återstår dock: Då är det av en annan anledning som inte processorn stöds? Önskar att windows 10 appen var lite tydligare med vad som inte stämmer än vilken del av systemet som något inte känns riktigt bra. (Bios går tydligen inte nedgradera, jag hittar ingen tidigare annat än K43TK202, som inte finns länkad från K53TK supporten hos ASUS, men de delar i övrigt BIOS. Winflash vill dock inte nedgradera och inget går att läsa om vad som skiljer annat än att 202-vrsionen är den "första" biosversionen till K43TK-laptoppen. Nu verkar det inte vara DÄR problmet ligger ändå, kanske får kontakta Microsoft och höra om de har en workaround eller liknande för denna och liknande maskiner som BORDE vara nog up to date, tycker jag.
 3. Det verkar inte finnas sådan inställning i min BIOS (v. 206 datum 2012-03-20) Möjligen behöver jag nedgradera BIOS till tidigare version för att komma åt det, eller leta efter ett högnivåfeature, om ASUS har sådant (går ju flasha med winflash så det borde gå att komma åt inställningar kan man tycka även om det kan vara som att såga av grenen man står på...) Jag ska se vad ASUS har för gamla versioner att ladda ner och om det står vad som tagits bort eller tillkommit, återkommer om jag finner något.
 4. Har kört ren installation av mitt Windows 7 Home Premium, och fått återaktivera via Microsofts aktiveringsguide över telefon (förmodligen för jag installerat om denna ett antal gånger) Jag har inte fått erbjudandet att uppgradera till Windows 10, trots alla uppställda krav mötts: http://www.microsoft.com/en-US/windows/windows-10-specifications Hittade då en guide hur man tvingar fram Appen "Skaffa Windows 10" http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_upgrade/i-want-to-reserve-my-free-copy-of-windows-10-but-i/848b5cce-958b-49ae-a132-a999a883265b Men fastnar nu istället i denna guide på att min CPU inte stödjer uppgraderingen. Tydligen var det ett sådant problem vid Windows 8 lanseringen, då relaterat till SSE2, PAE och NX... De första två stöds men inte det tredje enligt CPU-Z. https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn482072.aspx NX verkar stå för "No eXecute" och handlar om att processorn kan blockera exekverbar (skadlig) kod, verkar det som. Laptopen i fråga är en Asus K53Tk (x53T) och den har AMD "vision" A6-3420M Apu och en diskret GPU som kan köras i växlingsbar sk. hybrid-grafik. (det står "Radeon HD 6520G" på grafik-fliken i CPU-Z och 1024 MBytes GPU-minne för detta.) Jag har tidigare kört Windows 10 Technical Preview helt utan att detta problem uppstod eller ens nämndes på min laptop, då laddade jag i och för sig ned en ISO-fil som jag brände och bootade från. Och det är enligt några gissningar på diverse forum förmodligen så att färdiga Windows 10 som nedladdad och bränd ISO-avbildning även den ska gå köra och installera på en sådan här dator, men så vitt jag förstår är ingen säker och appen som ska boka min Windows 10-kopia gratis bromsar innan jag kommer dit just på grund av det här felet (bristen på en instruktion i CPU) Min fråga nu är om någon kommit på ett sätt att antingen komma runt detta i bokningsförfarandet och ändå kunna boka sin kopia i hopp om att kunna installera från skiva senare, eller om någon kommit på ett sätt att få "Skaffa Windows 10"-appen att tro att instruktionen stöds eller inte reagera på att jag gillar AMD (börjar undra)? Det är väl inte livsviktigt att kunna köra Windows 10 på alla mina datorer men just laptoppen kände jag skulle vara trevligt med detta och jag har som sagt bra erfarenhet från technical preview (som nu inte är helt komplett, och möjligen därför flöt lite extra bra i förhållande till Windows 7 sp1?)
 5. Ah... misstolkade "öppna appen och följ instruktionerna" och trodde inte det var en koppling där, testade just och det gick naturligvis helt som du sa Tack för övertydligheten!
 6. Då jag gör ärenden på SEB, försäkringskassan eller arbetsförmedlinens siter erbjuds inte att logga in med mobilt bankid och sedan använda stationära datorn för ärendet så vitt jag ser, samtliga dessa ställen vill ha bankid på samma enhet som ärendet ska fullföljas på. Det är klart att med en virituell maskin under linux som kör XP, vista eller windows 7 så går det utföra ärendet i denna miljö... Jag har även problem dock på min laptop som nu dualbootar till windows 10 technical preview (där bankid påstår att det inte funkar under "windows nt"). Klickar jag på en länk för mobilt bankid så försöker endera siten köra en lokal mobil bankid och säger att sådant inte är installerat eller så säger den att man ska starta appen på mobila enheten och återvända till fönstret efteråt (ingen lös kod att använda mellen dessa dock, om det var så det var tänkt?)
 7. Det här må vara fel tråd, men; Som vanligt då jag testar bank id på en esoterisk plattform som de inte tänkt sig från början. Då den stödda plattformen minskar (inget stöd för Linux längre efter andra halvåret 2014) för skrivbordsdatorer men istället utökas till IOS, windows phone och Android antar jag att det bara blir ett problem för de ärenden som inte går att göra på en mobiltelefon och fasta datorn har Linux som enda OS (till exempel att beställa ett nytt bankid...) Nu testar jag Windows 10 technical preview med IE 11 och 64-bit version, Bank-ID säger att inte "Windows NT" stöds... Enligt bank-ids egen FAQ stöds dock Windows 8 med 64 bitars windows 11. Technical preview är i och för sig inte helt färdig i det tillstånd som den släpps till oss testare men borde den inte vara tillräckligt lik windows 8 för att bank-id ska fungera? Finns det något sätt för mig att låta bank-id tro det är windows 8 med IE 11? eller är detta snarare ett problem hos bank-id som inte förstår att detta är ett av Microsoft´s operativsystem från 2014 istället för 1995?
 8. PRoblem: Använder sedan länge Bank-ID på kort med SEB och har en "VASCO Digipass 930" läsare som fungerat klanderfritt med banken och aldrig gjort sig på minnd i windows i övrigt tidigare. Efter ett försök att mallan min android telefon , en laptop som nu kör Windows 10 technical preview och denna stationära Windows 7 pc som är min arbetsstation och håller alla personliga filer jag vill vara rädd om, försökte jag köra fjärrskrivbord och blev då tvungen att från Laptoppen logga in på denna windows7 utan resultat, ändrade då lösenordet för windows7 inloggningen och eftewr omstart loggar jag in med nya lösenordet men nu vet windows plötsligt inte om att mitt bank id INTE är ett smartcard för windows och jag är helt utelåst från administratörsuppgifter (exempelvis "kör som" eller ändringar av inställningar, till exempel stänga av smartcard... ) Jag får inte ens möjlighet att försöka med lösenord ifall usbkontakten till martcardläsarn är urpluggad vid uppstart.. där står bara att man ska skriva lösenord men det finns ingen ruta att skriva i och man kan inte gå vidare, bara avbryta. Pluggar jag in läsaren för smartcard erbjuds att signera med den, men den godkänner då inte mitt SEB-bankkort som ett "Windows Smartcard"... Vad göra?
 9. Bakgrund: Jag har experimenterat lite med att köra WoW på Linux bland annat var jag tidigare prenummerant på Cedega för att göra allt enkelt för mig. Nu blev det problem ioch med att WoW fick sin tredje expansion och samtidigt Cedega genomgick förändringar i ägande/ inriktning. Blizzard har minskat utvecklingen av OpenGL för sitt spel och på Mac kör man nu istället helt egna (?) GLL. Det stöd som hittills funnits till PC för OpenGL har varit för att testa att inte fel med drivrutiner eller hårdvarustöd var beroende på Direct-X. Nu finns visst stöd för Direct 3D i Wine och via winetricks kan man även få in D3d/DirectX och IE7 osv via fusk som inte WineHQ skriver under på... Detta gör att man inte får support på WineHQ's forum heller om man använt winetricks. Min fråga: Jag har nu testat wine med gecko (krävs istället för internet explorer för att launcher.exe ska gå att använda, och den visas nu även om man hänvisar sin länk till filen WoW.exe). I vissa distributioner fungerar inte wow på wine för 64-bit AMD (x86_64) medan det gör det i andra 64-bit versioner. I vissa distro blir det istället egna systemets stöd för AMD/Ati grafiken som blir felet eller drivrutinerna för ALSA ljud på mitt integrerade ljudkort. Standardfrågan är väl "Vilken distro bör man köra om man i huvudsak vill att World of Warcraft ska funka bra i wine?" Med alla hänseenden till att inte längre ha stöd för 8 GB ram eller tre processorkärnor (?) i huvudsystemet, hur påverkar det de resurser wine får dela ut? Om Linux bara ser 3,7 GB så kan inte Wine få allt detta medans jag misstänker att wine kan få fler resureser (3.7 GB RAM för sig själv?) på ett 64-bit linuxsystem? De olika 32/64 bit linux jag testat är av olika bas; Mint (Ubuntu/debian) , Pardus (Gentoo?) och Open SuSE (Redhat/Slackware) . Naturligtvis har alla dessa även olika sätt för att instalera mjukvara och drivrutiner men enklast för nybörjare bör linux Mint vara tror jag då det går att klicka ja på propreitär mjukvara för grafiken och bara bläddra fram både wine och winetricks från egna programbiblioteket, däremot verkar 64-bit versionen inte köra wow lika bra under wiine, PArdus x86_64 kan inte ens instalera wine (?) och under SuSE är det mycket terminalkommandon för att uppdatera drivrutiner och få wine att funka men det känns mycket stabilt då det väl är igång. -Finns det en distro som lämpar sig för att köra just Wine och där mest spela Wow på AMD/Ati hårdvara? jag bryr mig egentligen inte om det är 64 eller 32 bit om det nu ändå inte betyder något i wine, jag bryr mig egentilen inte om vilken övrig mjukvara som hänger med annat än att det inte ska vara omständigt att uppdatera nödvändiga delar för att kunna fortsätta spela WoW även efter 4:e eller 5:e expansionen :-) Och nej säg inte åt mig att spela wow i Windows för jag har det med Windows 7 med direct x 11 stöd för min Radeon HD5700 grafik men min upplevelse är att övriga systemet påverkar stabiliteten för mycket i windows och efter ett halvår är även detta fina betalade system från microsift buggigt och hänger sig slumpmässigt trots försök att reparera, ta bort program och uppdatera drivrutiner. Att inte de lär sig? Favvo aplicationerna i linux inkluderar xkill kommandot som lätt låter övriga systemet jobba på medan det bråkande programmet bekämpas i bakgrunden... hela systemet har aldrig hängt sig för mig under linux vilket händer mycket ofta även på denna nya windows7 (64-bit) Om det finns en distro där allt annat är valfritt/ avskalat än att just ha grafiskt gränssnitt, ljud och kunna köra wine för att på ett så litet utrymme som möjligt just köra spelet så kan jag sedan hitta alla övriga aplikationer jag vill ha men dessa är sekundära.
 10. Äldre hårdvara kan ha problem med att fullständigt stödja energisparlägen eller att samarbeta med annan hårdvara som stödjer energisparlägen. Börja med att testa detta genom att stänga av andra energisparlägen än att stänga av just skärmen, kvarstår problemet kan du pröva att gå in i BIOS inställningarna och stänga av de inställningar där som har med energispar att göra (och bara låta windows sköta detta) Ger detta inte resultat så kan det vara fel på skärmens energisparläge, eller så är den inte kompatibel med grafikkortet eller datorns energisparlägen; detta går förmodligen att lösa dock, har du möjlighet att testa din skärm på en nyare dator och en annan skärm på din så kan detta uteslutas dock. BÖrja kolla att windows är uppdaterat då detta naturligtvis kan ha med hur energisparläge hanteras att göra. Nästa steg kan vara att uppdatera BIOS om den inte är så ny. Din CPU-Z bild talar om att BIOS är ett par år gammal och vid en sökning på ASUS webbplats ser man att det komit ett flertal uppdateringar sedan 2007: http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=KyHOsOKWujC2QguJ# Ingen av dessa uppdateringer verkar speciellt ha med ditt problem att göra men några rör minnesproblem och SLI kompatiblitet så det kan ändå vara värt ett försök att uppdatera BIOS. Först kan man dock prova att tömma CMOS cache genonm att följa moderkortets anvisning för detta (clear CMOS) Vanligen genom att flytta en bygling, eller ta bort och sätta dit ett knappcellsbatteri på moderkortet. Kort altså: 1) stäng av energispar för andra enheter (hårdiskar och sömnläge för själva datorn) 2) stäng av alla energisparinställningar i BIOS 3) testa skärmen på annan dator/ annan skärm på din dator 4) uppdatera BIOS Fungerar inget av detta så kolla kablarna mellan skärm och dator samt strömkabeln till skärmen, så de sitter ordentligt och inte är skadade. (om du haft integrerad grafikkrets eller om du har tillgång till annat grafikkort så kan det även vara något att testa, möjligen kan du testa att flytta det grafikkort du har till den andra PCI-Express 16X slotten, men troligen fungerar det bara med den det sitter i.
 11. I windows vista och windows 7 med UAE som bråkar så bör inte längre spelat instaleras i c:\Program Files\World of Warcraft eller c:\Program\World of warcraft -det är där ditt problem ligger, sedan ett par ominstalationer har jag märkt att Wow-installerna om den själv får välja lägger instalationen i C:\Users\Public\Games\World of Warcraft. Detta bör hjälpa dig att få tillstånd att ändra filer i programmets egna kataloger (även med ett annat program, så som Curse client) -Denna lösning funkar "av sig själv" om du vid ominstalation väljer att ladda ner instalationsprogrammet från ditt Battle.net och instalerar över nätet.
 12. http://www.datorbutiken.com//default.aspx?Product=5304260 Dessa blir förmodligen ultimata för mitt bygge? Hittar ingen compatiblitetslista på ASUS sida jag heller och eftersom Chipsettet är AMD 780G sökte jag även där, samt av anledningen att minneskontrollern med dubbel kanal sköts av AMD Phenom processorn (Toliman kärnan) och enligt alla referenser ligger begränsningen i AM2+ specifikationen... Dock finns inte något lätttillgängligt om detta om man nu inte gräver djupt i "white papers" vilket jag gjorde helt i onödan vid mitt förra AMD Athlon-64 X2 bygge. För att inte nämna att några överkomligt prissatta 1066 MHZ minnen har lägre rating än CL5 och genom nedgradering riskerar förbli 800 MHz i denna klocking om maninte har tur och kan fuska till sig en 4-4-4-18 timing i BIOS (som ifs berömts tidigare hos Asus) Två par sådan kits = 8gb (4 x2GB) för 1440 kr+ frakt, verkar ganska vettigt som en av de två komponenter där jag tänkte hålla hyfsad kvalitet (hårdisk är den andra) Några tankar om detta val?
 13. Tack! Info om moderkortet: http://se.asus.com/products.aspx?modelmenu=2&model=2252&l1=3&l2=149&l3=639&l4=0 Thg: (länken du postade) Är fortfarande inte på det klara med vad detta innebär för mitt val av minnen! Som citerat här ovanför verkar rent spelande mer kräva låga timings i vart fall om valet står mellan 1066, 800 och 667 MHz DDR2 och så länge man vill ha 2x2 GB, allt så långt bra. Nu har ju Phenom inbyggd minneskontroller och vad jag förstår hanteras inte 1066 i två enheter per kanal (dual chanel?) utan nedgraderas då till 800 istället, vilket gör valet av timings änu viktigare... Men jag skulle vilja framtidssäkra mitt mainstreamsystem med mer än 4GB minne, även med avseende på att ett tag använda den integrerade grafiken; tar den nytta av 1066 MHz även fast den går via chipsetet isf? för om den ändå bara får 800 MHz lånad grafikminne så prioriterar jag rejäl minnesmängd framför hastighet och timings. Tänkte köpa GPU senare.
 14. Mitt Asus moderkort verkar vilja ha två DDR2 1066 MHz i varsina minneskanaler; om du testar att köra en enhet i ena kanalen (på mitt moderkort, en av de gula socklarna) och den andra i en egen kanal (på mitt kort de svarta socklarna) kanske du kan köra två i rätt hastighet? Har själv ännu inte köpt minne till mitt bygge för jag försöker förstå om två DDR2 i 800 Mhz blir snabbare än ett i 1066 MHz? jag kan ändå inte köra större enheter än 2 GB per enhet så om jag ska köra 1066 MHz funkar det bara med 2x2GB i varsin kanal. blir det iså fall mycket slöare att köra 8 Gb i 800 MHz? det blir ju mycket mer minne då... och dual chanel?
 15. Om jag då använder fler än två enheter blir hastigheten då max 800 MHz? och lönar det sig i så fall att köpa pc-8500 minnen för denna uppgift? Om de kostar lika mycket, hypotetiskt, finns den någon annan vinst med dessa minnen som blir nedklockade i så fall? Lönar det sig kanske att köpa 4x2GB DDR2 800 MHz 4-4-4-12 framför 1066 MHz 5-5-5-18 även om de skulle hanteras i 1066? Klockas de ner till 800 MHz förstår jag ju om de med CL5 är långsammare än de med CL4. Moderkortet heter M3A78-EM och inget annat, och är en mATX variant av M3A78-T. Och ja, jag tänkte köra ett operativsystem som hanterar den mängd minne jag installerar. [inlägget ändrat 2009-05-15 03:24:21 av redant]
×
×
 • Skapa nytt...