Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

dick_a

Medlem
 • Antal inlägg

  265
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  6

Allt postat av dick_a

 1. Med hjälp av två TP-LINK CPE210 (en konfigurerad som accesspunkt och en som bridge) har jag förlängt mitt hemmanätverk ca 180 meter till "kontoret" (ska klara 5 km). Det kan visserligen vara så att ett hustak sticker upp något i det spolformade utrymme (Fresnel zone) som ska finnas mellan enheterna, så jag kan köpa att hastigheten påverkas av detta, men inte så här. Kör jag bradbandskollen så får jag resultatet nedan ...och det är ju förbannat märkligt tänker jag. 12 Mbit som nedladdningshastighet hade varit tillräckligt för mina behov, men 0,56 Mbit är inte hållbart i längden. Det ska ju sägas att jag har kört detta massor av gånger, och jag landar på ungefär samma siffror varje gång. Just de som visas på bilden är nog de lägsta, men det har nog aldrig varit ens 50% högre än så. När det gäller signalstyrka, kvalitet och störningar så har jag dålig koll på vad det ska vara. Nedan kommer lite info från enheterna. Var ska jag börja rota i detta tro? // Dick
 2. Tack Mikael, Jo, det är XFce (som tydligen ska vara mindre krävande). Ska prova dina förslag under eftermiddagen. // Dick
 3. Hardinfo fick jag installera, men "Ljud" hittar jag inte. Och en märklig sak är ju att "Hardinfo" inte fick någon ikon i startmenyn. Kunde dock starta den med en knapp i programhanteraren direkt efter installationen. Kan man få till en ikon tro?
 4. Tack! Nu startar den, men säger bara: No proprietary drivers were found ...så det gav inte något. Jag ska försöka få tag i vad det är för hårdvara, men sedan kommer ju nästa grej, det är ju att se om det finns några passande i Mint, och till sist skall de ju in på något vis...
 5. Det var vad jag gjorde, men nu kom det ändå en notis om att Microsoft slutar att supporta version q4085sdfjcygbujq4tcp9tpw985uctq9038746yvn28hg0287yfc1m98ut637gy3 inom kort. ....men som sagt var, den installationen är historia nu så vi släpper det.
 6. Fick inte till det, men den installationen är historia nu, så vi släpper det.
 7. Jag försökte stänga av allt, men uppgraderingar, uppdateringar, säkerhetsuppdateringar och allt fanskap. En jävla röra och nä, fick inte stopp på skiten. Dessutom kan det vara nyttigt och kul med Linux tänkte jag....
 8. Driver manager? Ja, den heter så, och det är inte uppdateringshanteraren (som heter Update Manager i min burk). Den är körd och systemet ska vara uppdaterat. Den version av Mint 19.2 som jag installerade var den minsta (någon förkortning på 4-5 bokstäver). Jag installerade och tog bort Spotify via software Manager (säkert samma som programhanteraren), men det verkar ju (på felmeddelandet) som att något har blivit kvar och sätter käppar i hjulet för denna Driver Manager. Syftet är att få ordning på illa fungerande hårdvara (bluetooth, wi-fi, ljudkort).
 9. Primärt för att den håller på och klagar över uppdateringar hela tiden, startar om och fyller disken till den grad att den blir svår att öppna en webbläsare på. Nu installerade jag Mint 19.2 på den i hopp om att det skulle fungera bättre (samt ge mer ledigt utrymme på disken), men... Jag har startat en ny tråd angående Mint-problemet.
 10. Jag installerade Mint av senaste slag i min lilla Asus Vivostick den 3/11 2019 och det fungerar sådär. Det inbyggda ljudkortet fungerar inte alls, och kontakten med alternativet,dvs den lilla blåtandshögtalaren är högst svajigt. Att surfa funkar dåligt, och det verkar som att wi-fi hänger sig några sekunder då och då. Men framför allt, Driver manager går inte att köra. Den säger: Failed to download repository information Check your Internet connection. :GPG error: http://repository.spotify.com stable InRelease: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 4773BD5E130D1D45, E:The repository 'http://repository.spotify.com stable InRelease' is not signed. Check your Internet connection - Det meddelandet kommer efter att Driver Manager (vid uppstart) just har laddat ner en massa grejer som jag inte hinner se. Och jag kan öppna webbläsaren och surfa lite, så något anslutningsproblem är det inte. Felmeddelandet sedan. Jag hade spotify installerat en kort stund, men det hackade hejdlöst, så jag tog bort det. Vad göra?
 11. Tack ska ni ha! ...men nu har jag installerat Mint på den. Visserligen skapar det ytterligare frågor, men den ska som sagt var bara stå och spela radio på kontoret, så inte någon kritisk maskin direkt 🙂 Det inbyggda ljudkortet fungerar dock ej med Mint, så jag har kopplat en bluetooth-högtalare till datorn. Får grotta vidare i återstående problem, och kanske blir det en ny fråga här någonstans.
 12. Jo, men det underliga är ju att man inte får någon information annan än den att det finns för lite minne, men att det är OK om jag ansluter en extern enhet med (om jag minns rätt) 11 Gb. Det sägs inte ett jota om utrymmet på just C:. Samma problem har uppstått vid tidigare uppdateringar också, men efter några försök har det fungerat. Denna gången verkar det kört.
 13. Riktigt märkligt! Uppdateringen säger ju inget om ett krav på mer ledigt utrymme på C: utan bara rent allmänt, och vill ju att jag ska ansluta en extern disk för att lösa problemet. ... Men jag hör vad ni säger.
 14. Hej på Er! Jag har en liten pendrive-pc med 32 Gb SSD, och trots att jag inte har mer än Windows 10 på den så är C: nästan full (20 Gb filer och 8, 14 Gb ledigt, vilket inte går bra ihop med 32 Gb totalt). Uppdatering av OS stoppar och klagar på för lite diskutrymme och föreslår mig att använda D: (ett USB-minne på 64 Gb som sitter i med buntband för jämnan) där det finns 55 Gb fritt utrymme. Ja för sjutton, använd det och "försök igen" väljer jag. Efter någon timme är den uppe igen, och då visas meddelandet att "Kunde inte uppdatera pga för lite ledigt diskutrymme". Så vad är knas och hur lösa det? // Dick
 15. Satan satan satan... (Nu fattar ni läget :-) Jag köpte i våras en sådan där pytteliten PC - Asus Vivostick 32 Gb med windows 10. Jag hade tänkt använda den till att visa tråkiga powerpoint med (istället för att släpa med stor bärbar pc) samt som "radio" och surfdator vid fikabordet. Den fungerar över förväntan till dessa saker, men den går inte att uppdatera för att det inte finns plats på C: Jag köpte då ett USB-minne på 64 Gb och flyttade allt möjligt dit, rensade bort tidigare versioner av windows, återställningspunkter och tillfälliga filer. Jag har avinstallerat Chrome och en del meningslöst smått, men det hjälper väl bara tillfälligt tänker jag. Jag kan visserligen avinstallera officepaketet på 1,3 Gb också, men jag tvivlar på att det räcker mer än möjligen för en framtida uppgradering. Vem ska man skylla på? Asus eller Microsoft? ...och en annan sak. När jag har rensat C: till den grad att windows anser att uppgraderingen kommer att få plats, då är ju fortfarande problemet att själva installationsfilerna inte får plats där samtidigt. Men "nemas problemas" - Det finns ju en D-disk här. Japp, och där laddas dessa filer snällt ner, men två gånger i rad så har nu uppgraderingen sedan ändå stannat på 47% och sagt... Men USB-minnet sitter ju där! Vad göra?
 16. Det har börjat krångla med minnet. Det dyker upp varningar och PC'n hänger sig för att det är slut på minne, men kola bilden... Vad kan vara det verkliga problemet här?
 17. Jag förstår vad du menar och känner igen det fenomenet, men nä. Detta problem uppstår på två olika datorer (en hemma och en på jobbet) till vilka det används separata möss och tangentbord.
 18. Kör windows 10 med chrome både hemma och på jobbet, och har de senaste veckorna börjat uppleva samma konstiga problem på båda datorerna. När jag skriver text i ett formulärfält (fb, eforum eller vilket annat) i chrome, och jag behöver ändra något några rader upp i den text jag håller på med, då hoppar markören ofta ner till slutet av texten mitt i allt. Precis som att jag skulle ha tryckt Ctrl + End. Det är inte konsekvent, men ibland blir det nästan omöjligt att ändra, för jag hinner bara skriva en bokstav innan den hoppar ner. Har googlat, och jag är inte ensam, men hittar inget svar.
 19. Det är uppenbart många här med lika skrala kunskaper i SEO som jag :-) ....men nu så är några dagar senare så har vingabattaxi.se helt plötsligt klättrat upp ett par snäpp eller sju. Vid mobilsökning på vinga så hamnar den nu på förstasidan i sökresultaten. Man kan ju undra varför den steg fort på sökningar med kombinationer, typ båt till vinga eller vinga fyr, men inte på bara vinga? Ja, är det någon som har några tankar om detta så kan ni ju skriva ner dem, för helt löst är ändå inte problemet eftersom när man gör dessa sökningar på en dator så hittar man vinga båttaxi först på sidan fem. Orimligt lågt tänker jag, men den kanske stiger med tiden.
 20. I måndags meckat jag till vingabattaxi.se så att den (redan!) kommer högt upp när man söker på vinga i kombination med båt, resa, tur och några andra. Om jag däremot söker på bara vinga så finns den inte ens med bland de 200 första träffarna. Sidan innehåller en hel del länkar till sidor med vinga-relaterat innehåll (vilket jag antar att google gillar). Vissa av länkarna har samma färg som texten, så det är inte jättetydligt när ni tittar in. Har någon någon aning om varför denna sidan kommer så förjolat långt ner vid en sökng på det ensamma ordet vinga men så högt när det ordet står i kombination med något annat? Den är verkligen optimerad (så långt jag har kunnat nu) för just ordet vinga. Det finns i domännamnet, i rubriktext, länktext, dokumentnamn och i en alternativtext till bild. Vad är galet? Kan en sida bli för bra?
 21. Det är AES i routern. Det går inte att ändra några inställningar i hennes dator när inte ens en anslutning är skapad. Grejen är ju att mitt nätverk (från min router) inte ens dyker upp i listan över tillgängliga nätverk i hennes dator. Det andra underliga är ju att paddans nätverk också försvann utan att någon omkonfiguration hade gjorts.
 22. Tveksamt.... Det nät den väl ansluter till fungerar klanderfritt. Problemet verkar ju inte vara ett anslutningsproblem, utan snarare att vissa befintliga nätverk inte ens dyker upp i listan trots att de finns och andra enheter kan ansluta.
 23. Grymt märkligt detta... Hjälper en gammal faster med hennes krånglande PC och ställer den på bordet hos mig där jag har 2 PC och min telefon anslutet till mitt wi-fi. Men hennes gamla dator med Vista på hittar inte mitt nätverk, utan bara flera av grannarnas. Jag startar då "internetdelning" på min ipad som har 4G och problemet är löst, men bara tillfälligt. Det fungerade igår, men när jag idag startar upp den gamla datorn och startar internetdelningen på paddan så hittar datorn inte paddans nätverk heller!! Den hittar en massa grannrs nät precis som förut. Jag startar "hotspot" på mobilen och det är inga problem att hitta och ansluta till den, men det känns inte tillfredsställande. Hur länge ska det funka tro? Har någon någon lösning på detta som inte innebär att uppgradera vistan till Windows 7, 8 eller 10?
 24. Vi har haft en liten fototävling och kopplat den tävlingen till en hashtag på instagram. Nu när det börjar närma sig avgörandet så går jag in på instagram för att kolla vilken bild som fått flest "likes", men varken i telefonen eller via hemsidan så kan jag lista bilderna efter "flest likes" utan de visas på något annat sätt där de som hamnar längst upp blir de som har relativt många likes och är inlagda ganska sent. Finns det något sätt att faktiskt röna ut vilken bild med en viss hashtag som fått mest likes?
×
×
 • Skapa nytt...