Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hallmat2

Medlem
 • Antal inlägg

  30
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Hallmat2

 • Medlemstitel
  Användare
 • Födelsedag 1967-03-15

Profil

 • Ort
  Stockholm
 1. Tack MH_resurrected! Den lösningen som brukar vinna "vann" även hos mig!
 2. Jag har en rätt enkel sammanställning i Excel (2010) över utgifter och inkomster. Arbetsboken är uppdelad på kalkylblad för respektive månad och kalkylbladen heter ”Januari”, ”Februari”, ”Mars” och så vidare. Varje kalkylblad innehåller kolumn A som heter ”Dag/Artikel” och kolumn B som heter ”Pris”. För att hitta och summera t.ex. all barnmat jag köpt under en månad använder jag mig av formeln: =SUMMA.OM(A1:A250;"Barnmat";B1:B250) Och detta funkar utmärkt så länge jag summerar på ett enda kalkylblad. Men hur i all världen skriver jag formeln om jag vill summera t.ex. all barnmat under flera månader? Jag har försökt med t.ex. =SUMMA.OM(Januari!A1:A250,Februari!A1:A250;Mars!A1:A250;”Barnmat”; Januari!B1:B250;Februari!B1:B250;Mars!B1:B250) Då får jag felmeddelandet att jag har angett för många argument för den här funktionen. När jag kollar funktionsargumenten förstår jag att jag måste få in alla månader (kalkylblad) i ”Område” samt i ”Summaområde”. Men hur gör jag det?
 3. Jag har råkat ut för en märklig sak med min stationära dator. När jag startade den idag märkte jag att i princip ingenting fungerar. Det går inte att komma ut på Internet - alla nätverksuppkopplingar är borta. En del program funkar, en del inte. Ett av dem som inte går att starta är mitt virusprogram (McAfee). När jag kollar loggboken ser jag inget konstigt men samtidigt vet jag inte det då det inte går att öppna någon post. Datorn fungerade som den skulle igår. Sen då, alla tjänster. De flesta är stoppade och de går inte att starta igen. När jag försöker får jag antingen felmeddelande "Fel 2: Det går inte att hitta filen" eller "Fel 1068: Det går inte att starta den överordnade tjänsten eller gruppen". Det verkar som att jag inte kan göra någonting för att komma runt vad det nu är som hänt. Systemåterställning funkar inte heller - jag kan alltså inte ens starta det. Vad kan ha hänt? Vad kan få nästan alla tjänster att stoppa - och sen inte att de går att tarta igen? Virus? Jag har som sagt McAfee och det är igång jämt. Det ska tiläggas att McAfee-tjänsterna tillhör dem som är startade. Men programmet kan jag inte köra.
 4. Jag kör Photoshop CS4 och försöker hitta ett sätt för programmet att automatiskt förminska 27 stora bilder (varje bild är 21 x 27 cm) så att alla får plats i en annan bild som är 18,5 x 21,3 cm (2185 x 2525 px, 300dpi). Jag vet att det finns olika sätt att förminska flera bilder på en gång så det är inte det jag vill ha hjälp med. Det borde finnas en funktion där programmet räknar ut hur stor respektive bild behöver bli för att få plats i en större yta. Jag trodde "image processor" skulle fixa detta men jag hittar inget sätt där som gör det jag är ute efter.
 5. Trots att meddelandet var obegripligt för mig testade jag med våra efternamn. Men det funkade inte. Och vi har inte haft något lösenord för att logga in i Windows - vi har aldrig behövt göra det i alla fall.
 6. Det ska gå att göra återställningen utan skiva. Där ska man ange ett lösenord, som enligt Acer (och manualen) är sex nollor. Det funkar inte. I rutan med meddelandet att lösenordet är fel finns en länk kallad "ledtråd". När jag klickar på den får jag det helt obegripliga svaret: "Ledtråd: Våra efternamn" Självfallet svarar inte Acer på vad detta är för dumheter. Nån tekniker som skojade lite vid konfigurationen kanske?
 7. Jag fick problem med min Acer Aspire 5110 och kontaktade Acer’s support. Fick rådet att göra en fabriksåterställning med recovery-skiva, vilket jag också testade. När jag påbörjade denna process hade datorn stått på ett par timmar och var väldigt varm. Ca. 30 sekunder in på återställningsprocessen stängdes datorn av. Jag testade igen ett par gånger med samma resultat. Jag kontaktade Acer igen vars enda ”hjälp” var att säga att jag bör skicka in datorn för eventuell reparation och då minst få pröjsa 60 Euro, oavsett om de gör något eller inte. Detta kändes inte speciellt aktuellt för mig just då. Jag trodde själv att detta kunde ha med värme att göra – datorn blev helt enkelt för varm och stängde av sig själv. Jag testade igen, denna gång med kall dator. Nu tog det ca. 30-45 minuter innan den stängde av sig själv. Det stärkte min teori om för hög värme. Men jag vill fråga er här som kanske har mer erfarenhet av sånt här – Hur troligt är det att jag har rätt avseende värmen? Datorn är 2½ år gammal och jag har aldrig blåst ren den t.ex. med tryckluft eller gjort något annat underhåll. Jag har funderingar på att köpa en ”laptop cooler” av någon sort, men tvekar ändå att lägga ut runt 400 kr på en sådan utan att så gott det går VETA att det handlar om för hög värme. Så jag fiskar väl lite här efter en sorts ”bekräftelse” på att min teori är rätt. Det lite märkliga är dock att datorn aldrig har stängts av på detta sätt tidigare när jag arbetat i Vista. Men där kanske inte belastningen på processorn är lika hög? För jag gissar att återställningsprocessen tar rätt mycket processorkraft och att värmen helt enkelt går i taket av detta. Jag har ställt frågan till Acer, men får inget svar. De anser antagligen att de redan svarat när de sagt att jag bör skicka datorn för reparation. Tycker också det känns lite trist att skaffa en laptop kylare enbart för denna återställnings skull – när jag sen kanske inte behöver en i Vista. Fast det kanske är bra att ha en ändå? Kan det finnas andra skäl till att datorn stänger av sig själv än att den blir för varm?
 8. Nej då, så är det inte. Men jag kollade för säkerhets skull. Bootordningen är: 1. Hårddisk 2. CDROM 3. 1st Floppy Jag har två hårddiskar i datorn och under "Hard disk drives" fanns de båda USB-minnena jag brukar ha på framsidan med som 3d och 4th device. Jag disablade dessa och startade om med minnena i. Men det hjälpte inte. Jag tycker det verkar ha något med grafikkortet att göra. Det är ju inte så att datorn inte startar alls med minnena i. Den verkar starta precis som vanligt men man ser ingenting. Skumt.
 9. Jag har nyligen satt ihop en dator och allt funkar som det ska. Men för ett par dagar sen var skärmen helt svart efter start. Datorn verkade starta som vanligt men det syntes ingenting. Jag blev väldigt konfunderad av detta. Jag fibblade lite här och där och plockade också ur de två USB-minnen jag hade isatta på framsidan. Startade datorn igen. Och då funkade det. Gjorde om samma grej igen och kunde konstatera att när jag startar datorn med ett, eller två, USB-minnen isatta på framsidan så är skärmen helt enkelt svart. Kan någon här förklara detta? Sätter jag i USB-minnena på baksidan av datorn startar den som den ska. Och det fungerar utmärkt att sätta i dem när datorn är igång. Detta ”problem” löses ju enkelt med att helt enkelt inte ha några USB-minnen isatta vid start, men det skulle ändå vara intressant att få veta varför det är så här.
 10. Jag tänkte att jag skulle testa att kanske få hjälp här innan jag ringer supporten (på Lidén data) där jag antagligen bara får göra om alla tester jag redan gjort utan lycka. Jag har skaffat Internet samt IP-telefoni hos ovan nämnda operatör. Det är FiberLAN med uttag ovanför ytterdörren. Routern, en D-link DIR-635, skaffade jag själv och med den surfar jag utan problem – dock med usel hastighet, men det är ett annat problem. Sen var det då detta med IP-telefonin. Lidén har levererat en Linksys SPA3102 telefonadapter och denna ska, enligt dem, kopplas in före routern. Alltså LANuttag – SPA3102 – Router. Den analoga telefonen kopplas sen in i SPA3102’s Phone-uttag. Internet kör jag trådlöst. Telefonen är dock stendöd. När man ringer TILL vårt nummer så går signalerna i luren fram som vanligt, men i lägenheten ringer det inte. Portering har skett från Telia och allt detta ska vara klart. Ok, detta kanske är nån inställningsgrej, tänker jag. Problemet är att jag inte kan nå SPA3102’s konfigurationssida. Den ska ligga samma IP som D-link routern, 192.168.0.1. Jag tänkte först att det borde räcka med att lägga SPA3102 först för att komma åt dess sida, men även då når jag D-link routerns sida. Jag testar med 192.168.1.1, som man enligt Linksys dokumentation kan använda om det finns en router inblandad. Då får jag bara ”Sidan kan ej visas”. Samma sak om jag kopplat bort D-link routern helt och kör mot 192.168.0.1. Hur jag än gör kan jag inte få någon som helst information i datorn att SPA3102 är inkopplad. Den verkar liksom inte….finnas. Jag har inte helt säker på vilka inställningar jag kan/ska göra i D-link routern, men jag har testat med olika saker, bl.a. öppnat portar, avmarkerat brandväggen (även Norton i datorn) och lite annat som jag genom sökningar på nätet har fått tips om. Men ingenting funkar. Telefonen är stendöd. Det finns säkert inställningar jag har missat och jag skulle vara tacksam om någon ville berätta vilka inställningar man KAN göra i en router för att få IP-telefoni att funka – och kanske kan komma med tips på hur jag kan nå SPA3102’s sida för konfiguration. Enligt den extremt simpla installationsanvisningen från Lidén så ska man bara plugga in som jag skriver ovan. Då ska allt funka. Jag kör på routerns MAC-adress. Kanske den ska klonas till SPA3102? Men, återigen, för att göra det måste jag komma åt konfigurationssidan. Snart ger jag upp. Men, som sagt, jag tänkte höra här om någon har nåt tips. Datorn jag testat med är en Acer laptop med Win Vista SP1. Tillägg: Jag har självfallet testat med att använda kabel också, både från SPA3102 och från DIR-635. Har alltså inte enbart kört trådlöst. [inlägget ändrat 2008-12-04 15:35:37 av Hallmat2]
 11. Installation av SP2 gjorde susen. Nu kan jag surfa igen. Dock med lika usel hastighet som tidigare, men det är en annan historia -
 12. Ja, det är märkligt. Och det nämns inte ett ord om detta felmeddelande på Microsoft - eller att SP1 eller SP2 måste vara installerat först.
 13. Tack för länken. Konstigt nog ger en sökning på "Servicepack 2" för XP på samma sida noll träffar. Jo, det är väl så att drivrutinerna ska installeras först och sen kortet. Men nu satt ju kortet redan där och jag tänkte inte på att jag skulle behöva öppna datorn och ta ur kortet för att ominstallera XP. Jag har ju gjort detta tidigare utan några som helst problem med Internetanslutningen sen. D-links drivrutiner är i alla fall installerade. Kommer inte anslutningen igång efter SP2/SP3 installation så får jag väl ta ur kortet, installera drivrutinerna och stoppa in kortet igen.
 14. Att ladda hem och försöka installera Servicepack 3 funkade inte. Får felmeddelandet att Servicepack 1 eller senare måste vara installerat först. Vet du/någon var man kan tanka ner Servicepack 1 eller 2 för XP? Microsoft verkar ha plockat bort dessa nedladdningar. [inlägget ändrat 2008-06-19 12:39:06 av Hallmat2]
 15. Tack för svar. De enda drivrutiner jag har installerat är de för mitt nätverkskort. Jag inser nu att detta XP är så pass gammalt att det inte finns några drivrutiner för trådlöst nätverk i det. Men....hur laddar jag ner filer från Windows Update utan en fungerande Internetuppkoppling? När jag går dit med min bärbara Vista söker det ju bara efter uppdateringar till den datorn. Känns som moment 22....För att komma ut på Internet måste jag först ut på Internet för att hämta filer. Hur gör man en "slipstream"? Kan man ladda ner servicepack 3 som .exe-fil? Hittar det inte hos Microsoft i alla fall.
×
×
 • Skapa nytt...