Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

mbgtmari

Medlem
 • Antal inlägg

  3 781
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  237

mbgtmari vann dagen: 12 februari

mbgtmari hade det mest gillade innehållet!

7 följare

Om mbgtmari

 • Medlemstitel
  mbgtmari
 • Födelsedag 7 Maj

Profil

 • Kön
  Kvinna
 • Ort
  Malmberget

Senaste profilbesöken

42 910 profilvisningar
 1. Svart videouppspelning

  Ja fungerar det i Edge finns det ju ingen anledning att plocka fram och använda Internet Explorer. Har du läst det här? https://support.google.com/chrome/answer/6258784?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=sv Jag har inte några problem med att höra och se några videoklipp i Chrome, inte just nu i alla fall. När jag tittar efter i Kontrollpanelens Program och Funktioner ser jag att jag fick Adobe Flash Player 29 NPAPI installerat 2018-03-13 Det var Microsofts automatiska uppdatering som gav mig det. Du kan ju titta efter vad du har för version i dina Program & Funktioner.
 2. Du har en poäng där, Cecilia. Nu, när jag är mindre trött än jag var när jag skrev, har jag orkat kolla min latinska bibel Gaffiot och kan härmed meddela att ordet "perlator" visst finns. Men min tidigare analys av ordet var riktig. Perlator (perlatoris i genitiv) kommer av verbet perferre (perfero = jag bär) och betyder bärare (av brev), budbärare. Se här: https://www.lexilogos.com/latin/gaffiot.php?q=perlator
 3. Våra ord kommer inte bara från latinet utan en del kommer också från grekiskan: period (som ursprungligen betydde tidevarv, tidrymd men nu även kan översättas med tidsförlopp, tidsskede och tidsavsnitt) har kommit in i svenskan via grekiskans periodos (περίοδος) Se http://www.wordreference.com/engr/period Den grammatiska termen perfect[um], som är tempus (tidsform) för fullbordad handling är dock helt och hållet latinsk. Adjektivet perfekt, dvs fullkomlig, fulländad, och även genomarbetad och färdiggjord, heter på latin perfectus i maskulinum, perfecta i femininum och perfectum i neutrum. Verbet är per-facere = genom-föra. Perfektionist är ju en som exempelvis inte vill posta något som inte är genomarbetat. Första delen av ordet kommer från latinet medan ändelsen -ist kommer från tyskan. Exempel: Er ist ein Perfektionist = Han är perfektionist. Sie ist eine Perfektionistin = Hon är perfektionist. (Tyskan, engelskan och svenskan är germanska språk så det är ju inte konstigt att de liknar varandra, speciellt tyskan och svenskan.)
 4. När det gäller det sista ordet, перестройка, så är det inte "per" utan "pere" (пере) som är prefixet och pere-strojka betyder om-byggnad på ryska.
 5. Ordet "perlator" finns mig veterligt inte på latin även om det låter latinskt.(Orator = talare finns ju, så -or i slutet av ett substantiv är ingen omöjlighet.) Det närmaste jag kan komma perlator är supinumformen av perferre, som betyder bära, överföra från ett ställe till ett annat. Supinumformen är perlatum och betyder följaktligen buret från ett ställe till ett annat.
 6. Japp, det finns många engelska ord som har prefixet "per", som betyder "genom" på latin. Om det engelska verbet percolate står det i mitt papperslexikon Collins Cobuild Learner's Dictionary: If something percolates somewhere, it passes slowly through something that has very small holes or gaps in it. Example: Rain water will only percolate through slowly.
 7. «The name is derived from the word "percolate" which means to cause (a solvent) to pass through a permeable substance especially for extracting a soluble constituent», säger Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_percolator
 8. LÖST Thunderbirdmail

  Man kan faktiskt visa menyn på två sätt. Jag har både File Edit View (Arkiv Visa Gå )osv under Inbox (Inkorgen) och längst till höger på raden under finns hamburgerikonen, som jag har utvidgat på bilden. Jag tror inte att jag har gjort något speciellt för att det ska bli på det sättet men jag gillar detta med det horisontella Arkiv, Visa osv för det är jag van vid att ha i mina ordbehandlingsprogram.
 9. Om det verkade förbockat så måste det vara Cecilia som hann före dig med att klicka på rätt bock eftersom moderatorerna också kan se alla bockar. Jag klickade även ett Haha (var det så lätt?) för det ger också ett poäng till Sicurezza.
 10. Du klickade på fel bock. Det var ju bocken till vänster om Sicurezzas inlägg du skulle ha klickat på. Det är bara trådstartaren som kan se att det finns en bock till vänster om alla inlägg. Nu var det ett tag sen jag själv startade en egen tråd men då såg jag alla bockar i den tråden och när jag hovrade över en bock, såg det ut som min bild visar, nämligen att texten "Markera detta som bästa lösning" visades. Därefter såg jag till att klicka på rätt bock.
 11. Hej Aja! Om du klickar på bocken till vänster om Sicurezzas inlägg så markerar du hans svar som bästa lösning. På så sätt blir det lätt för alla att se att ditt problem är LÖST. Att klicka på Gilla eller Tack i hans inlägg är inte heller förbjudet. Det är det Tummen upp-symbolen är till för.
 12. LÖST Thunderbirdmail

  Hej igen Törntagg! Det är inte så lätt att hitta så det tog ett litet tag för mig också att hitta enligt Cecilias anvisningar, förmodligen för att hon skrev "meny". Om man glömmer "meny" och följer anvisningen Visa > Rubriker > Normal så blir det i mitt engelska Thunderbird View > Headers > Normal
 13. Svart videouppspelning

  "1. Vad behöver jag för att se Aftonbladets webb-tv? På Windows: Internet Explorer 6 eller 7, Windows Media Player 9+, Flash Player 8+ eller... Firefox 1.0+ QuickTime Player 7+ Flash Player 8+" Jag betvivlar att dessa gamla FAQ fortfarande gäller. Vad använder du för webbläsare Walium och har du någon reklamblockerare i den? Jag har också råkat ut för att bildrutan varit svart. Detta har hänt i Firefox. Då har jag testat om jag kan se samma videoklipp i Google Chrome. Har bildrutan varit svart där också har jag testat i Internet Explorer där jag inte har någon reklamblockerare alls. Jag föreslår att du gör samma sak om du har flera webbläsare installerade, för det har du väl?
 14. LÖST Thunderbirdmail

  Gör en skärmbild (av det automatiska bevakningsmejlet t ex), som Cecilia skrev! Om du öppnar mejlbilden i Paint kan du måla över, eller sudda ut, privat information i den. Spara sedan bilden i din dator! Därefter skriver du ett nytt inlägg och bifogar bilden genom att först klicka på välj filer... Då får du möjlighet att leta upp bildfilen i din dator. När den har laddats in i ditt inlägg står det ett stort plustecken i den. Klicka på lämplig plats i inlägget och därefter på plustecknet! Sedan är det bara ett klicka på Skicka.
 15. VA!! "testa lösenord" !!!!

  Jag har testat mig några gånger på haveibeenpwned.com men inte behövde jag skriva in mitt lösenord då. Min e-postadress var allt jag skrev. Det är klart att man inte vill uppge sitt lösenord till en okänd, hur schysst han än är, men du kan ju testa din(a) e-postadress(er) i alla fall.
×