Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Mikael63

Moderator
 • Antal inlägg

  15 636
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  357

Mikael63 vann dagen: 24 Maj

Mikael63 hade det mest gillade innehållet!

7 följare

Om Mikael63

 • Medlemstitel
  Föredrar Linux Mint

Kontaktinformation

 • Hemsida
  http://www.superstart.se/

Profil

 • Kön
  Man
 • Intressen
  Ja

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Det här är ett problem som tycks uppstå lite hipp som happ! Nu ikväll ett inlägg, Windows, Vivaldi. User agent = default. I ett och samma inlägg enligt skärmklipp nedan. Markera 'jag vill' och välja understruken gick bra. Markera 'vill jag' och välja understruken fungerade inte. DESSUTOM! Nu i just detta inlägg kunde jag markera 'jag vill' med fet stil men inte 'vill jag'...
 2. Ja, så har jag fått göra några gånger och det fungerar ju hyfsat tills dess att det är en bild som ska roteras.
 3. Komplettering. Varför jag funderar på Raspberry Pi som NAS beror på några olika faktorer. Den ena är direkt kopplat till den här tråden: https://linuxmint.se/forum/viewtopic.php?f=29&t=1127 och då specifikt inlägget från 19/5 (2020). Där, i den tråden är jag mer intresserad av en "färdig" pryl som fungerar som en slags adapter utan diverse "onödig" konfigurering. Ytterligare faktor är priset. Jag har en ICY-box med tre diskar, och jag har två portabla USB3-diskar, 2,5" samt några lösa 2,5" diskar som jag kan ansluta med ett litet kretskort, SATA<>USB3. Behöver alltså ingen hårdvara mer än något som kan hantera nätverk <> USB3. Inga av dessa diskar används dock regelbundet utan bara om det är något "extra" som ska backas upp. Således behöver det inte finnas en NAS 24/7 utan bara vid behov. Förutom ovanstående diskar har jag en extern 2,5" som jag använder för backup. Den disken måste vara ansluten via USB så där gör inte en NAS någon nytta. Sedan är det ju kul som "projekt". Att kunna använda en sån pass enkel och relativt billig enhet till något som skulle kostat betydligt mer om jag köpt en "riktig" NAS. För att ett sådant projekt ska kännas roligt är det bra om det inte finns hinder och motgångar redan innan man köpt något. Därför har jag testatmig fram till en metod som fungerar och som jag vill använda - verktyget system-config-samba (i Linuxmiljö). Även om jag nu vet hur smb.conf ska se ut för att det ska fungera så vill jag inte editera den manuellt. Den "dist." jag vill använda bör vara baserad på Debian/Ubuntu och man behöver kunna installera det verktyg jag vill använda. Sedan är det ju en fördel om det går att ladda hem installationsfilen utan avbrott, att USB-minnet kan boota, att installationsförloppet inte avbryts, att wifi fungerar, att datorn får en ip-adress och andra sådana självklara saker. Vilket alltså inte lirat så bra med många av de distar jag testat.
 4. Tack för rådet men hela 'projektet' bygger på en Raspberry Pi, inte på att jag nödvändigtvis måste ha en NAS. Just nu testar jag Ubuntu MATE men där finns inte paketet system-config-samba. Ska det vara nödvändigt att manuellt pilla i konfigurationsfiler?
 5. Jodå. De som ligger på enheten, inte via LAN. Då får man installera AndSMB https://play.google.com/store/apps/details?id=lysesoft.andsmb och hämta lokalt. Drygt, ja.
 6. Testa https://play.google.com/store/apps/details?id=com.instantbits.cast.webvideo Tillägg/förtydligande: Den är nog i första hand framtagen för att visa filmer från piratsajter (funkade fint!) men jag har för mig att den fungerar med lokala filer med. Har den installerad.
 7. Funderar på att skaffa en Raspberry Pi 4 och sätta upp som en mini-NAS. Test av diverse "distar" för detta ändamål landade i Linux Mint och där verktyget system-config-samba. Då på en gammal bärbar. Av vad jag kommit fram till har inte Mint stöd för arkitekturen hos Raspberry. Söker man hos distrowatch får man en del förslag och just nu testar jag att installera Peach OSI. Tillägg: Nä den kraschar i slutet av installationen, både virtuellt och skarpt. Bådar inte gott.. Vad har ni för erfarenheter kring detta med att använda Raspberry som NAS?
 8. Bra! Men ingen av de på Clas kommer att funka. Sökte och hittade denna: https://www.ahlsell.se/10/byggsortiment/inredningsbeslag/kladkammare-garderob-och-forvaring/hyllsystem/221271x-2fafbc24/ Star! https://www.specialbeslag.se/produkt/hyllbarare-fz-star/ https://www.dinvvsbutik.se/sv/artiklar/hyllbarare-star.html
 9. Vet inte om jag hängde med i alla benämningar men är det inte en ändring från offentligt- till privat nätverk som önskas? 'Ethernet' är ju mer en beskrivning av det fysiska gränssnittet. Så här skriver Marie SWE på det svenska mintforumet:
 10. Masoniten är hållbar på det sätt den är tänkt att fungera i garderoben. Kraften från hyllplanen blir ju helt vertikalt. I princip borde man kunna stoppa in en S-krok i hålen och låta hyllplanen vila på dessa. Dock viktigt att hyllplanen är full bredd och inte bara nästan full bredd. Det måste ju inte finnas någon "grop" som ska passa i fästet. Det enda som händer är att hyllan kan följa med ut en bit om man försöker dra ut ett klädesplagg underst i högen. Garderoberna här hemma torde vara sedan 1984-ish och har masonit men inte avlånga hål utan runda. Samma princip egentligen
 11. Inga praktiska erfarenheter av just Hyper-V. Hur ser det ut i BIOS? se ex. https://eforum.idg.se/topic/334087-guide-installera-och-köra-windows-8-virtuellt/?tab=comments#comment-1567473
 12. Spara bilden, ex. på Skrivbordet, och öppna den med ditt bildvisningsprogram.
 13. Om du dubbelklickar på bilden bör ditt bildvisningsprogram öppna den och då skalat så att du ser hela bilden.
 14. Nehejdå! Det blev LM 19.3 till slut. Att dela ut en hel disk går bra med verktyget system-config-samba. Eller blev - detta var bara ett test om jag skulle råka köpa mig en Raspian Pi 4.
×
×
 • Skapa nytt...