Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Been

Medlem
 • Antal inlägg

  55
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  1

Been vann dagen: 30 januari 2010

Been hade det mest gillade innehållet!

Om Been

 • Medlemstitel
  Användare
 • Födelsedag 1939-05-31

Kontaktinformation

 • Hemsida
  http://www.datasaab.se

Profil

 • Kön
  Vill inte avslöja
 • Ort
  Linköping
 • Intressen
  Datorer, Veteranbilar
 1. Vad hände sedan? Imponerad av möjligheten att, med relativt liten arbetsinsats, ominstallera Windows, bestämde jag mig för att fräscha upp min gamla dator med SSD-minne och dubblerat RAM. Det är gjort nu. Jag offrade mina program och gjorde en ren Windows 10 installation på SSDn. Hårddisken rensades och där finns nu mina olika appar installerade. Det tog ett tag att städa undan bootsektorn på HDDn, så att datorn slutade fråga efter vilket media den skulle boota från. Men det löstes med EaseUS Partition Master (freeware), som även hjälpte mig att städa undan den gamla recoverypartitionen och göra en enda partition. Så nu har jag en jättepigg dator med 120GB SSD där Windows tar upp ca 25GB, och en hårddisk på 930GB med gott om plats för program och data.
 2. Nu är min ASUS Zenbook lagad och fungerar! Via Aliexpress hittade jag SMT Technology i Guangdong, Kina. De skrotar ASUS-datorer, testar, mäter och återbrukar de delar som fungerar. Säljer sedan delarna, mest dotterkort, för mycket humana priser. Jag köpte ett original ASUS moderkort inklusive Intel I7 processor för 1400 kronor. Monterade dessa själv och datorn går som tåget. Väntade mig uppstart med kinesiska tecken osv, men datorn startade som om den varit avstängd en minut och allt är sig likt. Kan varmt rekommendera aliexpress.com för den som vill fynda! Risken är möjligen den långa fraktvägen. De klagomål som syns gäller i allmänhet fraktskador.
 3. Äntligen har jag som startade den här tråden fått tid att pröva de senaste tipsen ovan, d.v.s. en ren installation av Windows 10 inklusive 1607. Från https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 hämtade jag ISO-filen, eftersom jag såg i Bios att jag inte kunde boota från en USB-sticka. Därmed kom första bekymret: filen rymdes lagom inte på en vanlig DVD. Det blev inköp av en packe Double Layer-skivor. Då kunde ISO-filen brännas på en skiva som installationsdisk. Själva installationen löpte på tämligen bekymmersfritt, men något förvirrande var att man efter en stund uppmanades att ta ur installationsskivan och starta om datorn som vanligt, och sedan sätta i skivan igen. Då startades inte installationsskivan automatiskt igen, utan man fick gå in och klicka igång den manuellt. Jag valde av bekvämlighet att behålla mina andra program vilket nog påverkade installationstiden. Datorn kämpade i tre timmar, med ett otal omstarter innan den slutligen landade på min vanliga startsida. Då kunde jag gå in och konstatera att jag hade version 1607 installerad. Övriga program verkar fungera också. För den som varit med på Windows 3.1-tiden, med dess instabilitet, är det imponerande att datorn och programvaran klarar en sådan här resa på tre timmars uppdatering utan urspårning och slutligen landar välbehållen.
 4. Jag har gett upp och köpt en ny dator. En Lenovo den här gången. Får lita på att IBM-generna med kvalitet finns kvar i den. ASUS Zenbook får bli reservdelsmaskin. Den innehåller ju en 256 GB SSD, 8 GB minne och en förhoppningsvis fungerande Intel I5-processor.
 5. Jag har köpt en ny dator istället för min Zenbook laptop som dött. Innan den stannade för gott hann jag göra en systembackup med hjälp av Acronis True Image Home. Min fråga är: Kan jag göra en Recovery till min nya dator från denna backup för att återfå mina bilder och dokument? Jag ångrar i efterhand att jag inte backade upp dessa filer för sig. Riskerar jag att sabba windowsinstallationen på den nya datorn om jag gör en recovery från den kompletta backupen? Jag har installerat samma program som fanns på den gamla datorn. Minne, SSD-storlek och procssortyp (I 5) är desamma.
 6. Dessvärre hjälpte inte trixet att döpa om foldern SoftwareDistribution. Jag får samma felkod. När jag kollar under Inställningar och Uppdateringshistorik så har ingenting installerats fortfarande efter ett dygn.
 7. Nu har jag kört SFC. Beskedet blev att vissa filer rättats, men några kunde inte rättas. Se bifogad log-fil. Efter genomkörningen startade jag om datorn och försökte installera uppdateringen igen. Den här gången fick jag en felkod:0x8007000d. När jag söker på Microsoft hittar jag den här sidan: https://support.microsoft.com/sv-se/kb/2230957 Lösningen skall vara: "Assign the minimum permission of "Enumerate Subkeys" to the System account for the registry path HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\Root and any of its subkeys". Fixit-knappen under texten leder till en rad alternativ som inte verkar relevanta. När jag tittar under Root i registret ser jag Under Name: (Default) Under Type: REG_SZ Under Data: (value not set) Hur skall jag göra för att: Assigna the minimum permission? Har även kört Windows Update Troubleshooter. Den fixade några fel men kunde inte rätta fel i Windows Update Database. Den här datorn fyller 11 år nu i januari, så det är väl inte så konstigt om några bitar fallit bort på hårddisken, men den har jag rimligtvis bytt någon gång under de här åren. CBS.zip
 8. Jo, jag har provat att installera rätt (64 bitars) version. Men när jag läser Microsofts råd ser jag att uppdateringsproblemet kan bero på att någon tidigare uppdatering saknas. Det är väl troligt att så kan vara fallet här. Frågan blir då hur jag skall hitta vilken uppdatering som saknas. Jag kan ju förstås ladda ner alla jag kan hitta och försöka installera dem igen. Men är det rätt metod?
 9. Läget är nu att jag har laddat ner uppdatering 1607 från Microsoft. När jag kör den får jag beskedet: The update is not applicable to your computer. Jag kan också se att datorn själv försökt installera uppdateringen varje dag och misslyckats. Vad göra? Kan man strunta i uppdateringen? Hur stoppar jag i så fall uppdateringsförsöken?
 10. Startproblem Vid tryck på Start lyser startknappen i 4 sekunder. Därefter händer inget mer. Har följt Asus supportpersonals råd: 1. Drag ur laddaren 2. Håll startknappen intryckt i 15 sekunder 3. Släpp knappen och sätt i laddaren 4. Tryck på start Det hjälper inte. Jag har mätt upp batteriets celler. Alla tre är ok. Laddarens spänning är ok. Jag har provat alla råd jag hittat på nätet. Lossat batteriet, lossat CMOSminnets batteri, tvättat tangentbordets kabelanslutning, lossat och återmonterat SSDminnet och WiFikortet. Reparation (byte av moderkort) kostar minst 7000:- enligt Asus. Jag har jobbat med utveckling av datorer i många år men aldrig upplevt att ett hårdvarufel kommit gradvis så som detta uppträder: de första dagarna felet uppträdde gick datorn att starta efter flera tryck på start. Sedan gick det efterhand åt flera startförsök, för att slutligen inte fungera alls. Den enda fördelen med detta var att jag hann göra en komplett backup. Någon som känner igen detta? Är Zenbook programmerad att dö efter 3 år när ev. förlängd garanti gått ut?
 11. Tack Cecilia. Jag kör Avira, Men jag plockar bort det nu.
 12. Jag har en stationär dator med AMD AM3 Phenom-processor och 8GB minne. Vid senaste Windowsuppdateringen (till version 1607) hänger sig datorn efter ett antal omstarter. Den stannar på ca 85% klart. Sedan händer inget mer. Har väntat över en natt utan resultat. Efter tvångsstopp fixar den så småningom att göra recovery och komma igång igen. Föregående version 1511 är installerad utan problem. Vad göra?
 13. Provade att avinstallera AVG och testa. Det hjälpte inte. Läste Microsofts tips 0x800CCC0B och 0x800CCC13, som bl.a. innebar "clean boot" m.m. Det hjälpte inte. Hittade sedan någon som provat Microsofts SFC (System File Checker) med framgång. Den rättade några trasiga filer hos mig också (inte alla) men nu fungerar det! Här en länk till anvisningarna: https://support.microsoft.com/en-us/kb/929833
×
×
 • Skapa nytt...