Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

MH_resurrected

Medlem
 • Antal inlägg

  742
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  16

Allt postat av MH_resurrected

 1. Du kan skippa hjälpkolumnen om du vill. Vid en vanlig celljämförelse hanterar "textsiffror" som text. Det betyder att även en "hemmagjord" antal.om med hjälp av Produktsumma hanterar "textsiffror" som text, så du kan köra din originallösning med produktsumma istället för ANTAL.OM: =PRODUKTSUMMA(($A$1:$B$1000=A1)*1)>2 en jobbig detalj är att alla tomma celler kommer att räknas som identiska och bli gula. Det kan lösas genom att addera villkoret att de måste ha innehåll =OCH(A1<>"";PRODUKTSUMMA(($A$1:$B$1000=A1)*1)>2) Obs att det blir en ganska stor beräkning för varje cell, På en slö dator och i beräkningstunga datablad så kommer det att märkas.
 2. Det går att göra (fel) på många olika sätt... 1). Du kanske råkade sätta fyllningsfärg =vit när du höll på manuellt. Markera din tabell/bladet och gå till START->tecken->fyllning alternativt: Ctrl+1, fliken Fyllning, bakgrundsfärg=ingen färg 2). Markera din tabell och gå till: Tabellverktyg->design->Tabellformatsalternativ- Kolla att det finns ett kryss i rutan för: "Olikfärgade rader "
 3. Det skiljer väldigt mycket mellan olika PDF-läsare osv men generellt: 1. Av någon outgrundlig anledning brukar det gå bättre att att mellanlanda i Word och kopiera till excel därifrån. 2. Det kan gå bättre om man gör markeringen större än tabellen. Jag kan inget om "PDF-språket" men det verkar finns något slags "tabellStartarHär-markering" som word och excel förstår. Sen är jag inte säker på att det går att få till det med tomma celler eller inskannade dokument. Jag har haft "stora" acrobat på någon dator. Om jag minns det rätt så hade den något slags "kopiera tabell" funktion. Den fungerade bra men inte med inskannade dokument. Där såg Acrobat tabellerna som text med mellanrum. Inte som tabeller så det blev bara skräp. Ähhh, testa. Om inget annat så får du träna ditt tålamod.
 4. Vet inte vad du vill göra. Men i din formel har du missat ett om: =OM(ÄRTAL(E10);0;OM(ELLER(B10="";C10="");0;(G10-$I$6))) eftersom du vill ha ett slags "Annars OM" när det första OMet är falskt
 5. Förstår inte din fråga riktigt så nu gissar jag hej vilt. Jag antar att du vill kolla om det finns en rad i kolumnen A/B som uppfyller dina villkor? testa den här i D3 och kopiera till resten =ANTAL.OMF($A$3:$A$6;D$1;$B$3:$B$6;$C3)>0
 6. Och för "hämtade filer" är det nog bara Microsoft sätt att illustrera funktionen för mappen. De använder pilar och har ett liknande tänk för andra mappar. Exempelvis synkade servermappar och länkar:
 7. Vilken lösning blev det? Jag har aldrig fått sammanfoga att funka som matrisformel. Min lösning skulle ha krävt en hjälpkolumn. Typ =OM(A2;B1&A2&"{Enter}";"") Hittade ni något smidigare? Det är ett ganska vanligt problem för mig (i ärlighetens namn funkar hjälpkolumnen utmärkt. Men det är irriterande att ha en massa onödiga mellansteg.)
 8. Hur? Har GB någon motsvarighet till bank-ID? Eller förväntas folk hala fram kreditkorten? Då kan vi nog förvänta oss en märkbar ökning av kort-bedrägerier GB. ***ED*** Det står ju faktiskt i den länkade artikeln från reuters. Även om det verkar måttligt genomtänkt. :
 9. När teknikhistoria gavs ut som papperstidning så hade de en sektion där folk skickade in bilder på mystiska verktyg. Den kanske finns kvar någonstans i webbversionen på NyTeknik, även om jag inte kan hitta något: https://www.nyteknik.se/teknikhistoria/ Det var länge sen jag läste nyteknik, men läsarkommentarerna på deras artiklar brukade i alla fall ligga på en hög nivå. Så om det finns kvar en sektion så borde du kunna få hjälp. Det kanske ligger under nytekniks "TEKNIKFRÅGAN" nu: https://www.nyteknik.se/artiklar-om/Teknikfrågan Men de frågorna är ju inte dagsfärska heller . Hmmm. Annars gör ju likheten (typ) med en rörtång att tankarna leds mot rör, även om din beskrivning av kniven gör rör-materialen blir extremt begränsade. Kabel , slang, rep? Hur kommer kniven? Skjuts den rakt fram av kuggstången eller sveper den på något sätt? Märkligt att den här typen av bilder kan locka fram "snillen spekulerar" i mig trots att jag inte har en aning om vad det handlar om...
 10. om du matar in det här som matrisformel så får du reda på radnumret för den första cellen i A-kolumnen som följs av ett mindre värde (exemplet kollar bara de 19 första) =MIN(OM(A2:A20<A1:A19;RAD(A1:A19))) eller, första raden där nästa rad minskar med minst 5 steg =MIN(OM((A1:A19-A2:A20)>=5;RAD(A1:A19))) OBS! Matrisformler (ctrl+shift+enter) Alternativ matrisformel. Kan vara smidigt om du inte börjar på rad 1 =PASSA(1;((A5:A19-A6:A20)>0)*1;0) =PASSA(1;((A5:A19-A6:A20)>=5)*1;0) Om du vill slippa matisformler måste det bli något slags specialare. t.ex: =MÄNGD(15;6;RAD(A1:A19)/(A2:A20<A1:A19);1) =MÄNGD(15;6;RAD(A1:A19)/((A1:A19-A2:A20)>=5);1)
 11. Jag har en halvny smart-tv (samsung xxx) och en chromecast (från tidigare tv). Den stora fördelen med smart-tv'n är att du styr allt med en fjärrkontroll - Smidigt. Nackdelen är att som tidigare sagts att apparna kan vara usla för vissa kombinationen av tjänst/Tv. På min TV är kombinationen SVT play + samsung-tv sjukt instabilt. Då är det enklast att koppla över till chromecasten och använda SVT's app på en gammal android-mobil som får leka fjärrkontroll (det går förmodligen att casta direkt till tv'n men chromecasten är tillräckligt smidig). Troligtvis är det smartast att lägga pengarna på bästa möjliga bild på TV'n och köra smartfunktionen separat på något sätt. Smartfunkionen körs ju på en inbyggd dator som kommer att vara omodern lång innan du blir missnöjd med resten av TV'n och då är det väldigt smidigt att bara lägga några 100-lappar på en nya Chromecast/apple TV istället för att köpa en ny TV. Å andra sidan kan du göra som jag. Kör funktioner från Smart-tv'n så länge det går och kör det som inte funkar via extern puck eller låda. En enda fjärrkontroll är extremt smidigt. Det jag ogillar med Chromecast är att det inte går att köra Ethernetkabel (längre). Det fanns en adapter för vissa modeller men den verkar vara helt borttagen nu: https://store.google.com/?srp=/product/ethernet_adapter_for_chromecast Och naturligtvis att det är google (Storebror ser dig ännu mer).
 12. Ber frågeställaren om ursäkt. Fullständig OT: Vi umgås uppenbarligen inte med samma människor :-)
 13. Så du vill ha ett slags dynamiskt glidande medelvärde? Problemet är hur din regel skall se ut. i Ditt exempel gör du något slags specialare när det kommer 2 st 0,25:or efter varandra. Det gör det mycket svårare. Dessutom tycker jag att det är ologiskt (kommer det 2 0,25:or efter en massa 0:or så borde det betyda en puckel som skall synas). Så, låt oss göra det enkelt. om värdet i cellen är>0 OCH föregående värde > 0 så används värdet =OM(OM(OCH(B1>0;B2>0);B2);B2) Så fort det kommer en 0:a skall Om vi står i cell C2 så anger den här formeln nästa rad (inklusive den egna raden) som har ett värde som överstiger 0 =MIN(OM(B2:B$100>0;RAD(B2:B$100))) (inmatat som matrisformel, dvs med Ctrl+shift+enter) eller så här om du vill slippa matrisformeln ("Mängd" är en hållare för andra funktioner men man kan styra beteendet lite grand. I det här fallet är funktionen 15 (minsta) och vi ber den ignorera felmedelanden (6)) =MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1) på samma sätt ger det här den närmast föregående som är o-tom =MÄNGD(14;6;RAD($B$2:B2)/($B$2:B2>0);1) Och det här ger antal mätningar som skall ingå i serien (första 0a t.om första >0 =MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1)-MÄNGD(14;6;RAD($B$1:B1)/($B$1:B1>0);1) om du delar 0,25 med detta tal borde det bli rätt: Slå ihop med villkoret: =OM(OCH(B29>0;B30>0);B30;0,25/(MÄNGD(15;6;RAD(B30:B$100)/(B30:B$100>0);1)-MÄNGD(14;6;RAD($B$1:B29)/($B$1:B29>0);1))) Om du vill hantera att det ibland blir 0,5 eller liknande efter en serie 0:or så kan du hämta nästa värde istället för att köra 0,25 =INDIREKT("B"&MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1)) sammanslaget: =OM(OCH(B1>0;B2>0);B2;INDIREKT("B"&MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1))/(MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1)-MÄNGD(14;6;RAD($B$1:B1)/($B$1:B1>0);1))) Och för att få in 0:or på slutet =OMFEL(OM(OCH(B1>0;B2>0);B2;INDIREKT("B"&MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1))/(MÄNGD(15;6;RAD(B2:B$100)/(B2:B$100>0);1)-MÄNGD(14;6;RAD($B$1:B1)/($B$1:B1>0);1)));0) "Ryckigare" än ditt exempe. Men om du specialbehandla 2 0,25 or som följer så får du tänka ut logiken.
 14. Enklast: Samma figur som tidigare - dubbelklicka på linjen och välj Linjestil-utjämnad linje Blir lite "mjukare" men kanske inte som du vill. Rullande medelvärden - manuellt (5 perioder) Skapa nya data. Rullande medelvärden I kolumn C. Cell c5, skriv in formeln =MEDEL(A2:A6) kopiera ner till slutet Skapa ett nytt diagram baserat på B och C -kolumnen Glidande medelvärden med hjälp av trendlinjer Markera ditt diagram, gå till diagramverktyg ->Layout->Trendlinjer-> fler alternativ->glidande medelvärden för X perioder Dölj originalserien genom att dubbelklicka på linjen och välja linjefärg- Ingen Obs Du förlorar alltid några observationer i ändarna (början och slutet) när du kör glidande medel Se bifogad kopia av ditt dokument för några exempel Kopia av Vågresultat.xlsx
 15. Strunta i det eller kör med M&M's sista förslag. Problem: 1. Du måste redan ha en bild när du skriver in =pdf i formelfältet för att länka ikonen till en cellavbildning. Du kan inte skriva in adressen direkt i en cell (då får du värdet i cellen, inte bilden). Så om du har 1000 filnamn måste du klistra in 1000 bilder och fixa adressen på något sätt. 2 En länkad bild kan bara länkas med en direkt adress eller ett namngivet område. Så du kan inte ha en formel som hittar bilden för filändelsen. Det krävs en namngiven formel FÖR VARJE bild du skapar. dvs inte 13 namngivna områden utan en per rad (1000?) Här har du ett pedagogiskt exempel (onödigt många namngivna områden. behövs bara ett (kolla kommentarerna)). Men det handlar bara om EN ikon/flagga som skall visas och det är i den typen av situationer som det funkar hyggligt. https://www.youtube.com/watch?v=wlW2UKml9CY
 16. Hej. Excel klarar bara någonting i stil med 15 siffror (googla excel 15 digit). Sen trunkeras värdet. Du kan fortfarande skriva in det om cellen är formaterad text (Ctrl+ 1, talformat, text). Eller om du börjar cellen med text-tecknet ' . Men om du vill räknar med talet så kommer det att trunkeras. https://support.microsoft.com/sv-se/help/2643223/long-numbers-are-displayed-incorrectly-in-excel https://support.microsoft.com/sv-se/help/78113/floating-point-arithmetic-may-give-inaccurate-results-in-excel
 17. Ja. Det är märkligt att det inte finns. I windows utforskare kan man exempelvis välja ett antal filer/mappar och sedan gå till redigera ->invertera. Så windows-delen av Microsoft har ju insett att det kan vara bra att ha. I Word skulle det framför allt vara bra om man vill undanta vissa delar av dokumentet från en stor förändring. Word har ju inget bra sätt att välja bort delar av en markering om man skulle välja allt och sedan försöka ta bort t.ex stycke 3 och 5 ur markeringen. <blekröd=edit>
 18. Jag tror inte att jag förstår vad du menar. Men om du har samma rubriker på alla kolumner så kan du testa pivottabell med flera konsolideringsområden. ALT+D+P Men det är ganska svårbegripligt. https://support.office.com/sv-se/article/konsolidera-flera-kalkylblad-till-en-pivottabell-3ae257d2-ca94-49ff-a481-e9fc8adeeeb5 Du kan även kolla om DATA->dataverktyg->konsolidera innehåller något du kan använda https://support.office.com/sv-se/article/konsolidera-data-i-flera-kalkylblad-007ce8f4-2fae-4fea-9ee5-a0b2c9e36d9b Kolla även powerQuery https://www.excelbrevet.se/power-query-excel/
 19. Jag är ganska säker på att det inte går. Kommandot borde ligga under Start->redigering->Markera-> Men där hittar jag inget (inga googleträffar heller). Å andra sidan är jag nästan säker på att jag läste om snabbkommandot för inverterad markering i en IDG-artikel nyss (anders R om jag skall gissa ). Någonting om okända snabbkommandon. bland annat tog han upp "ctrl+mellanslag" för att återställa formateringen för en markering. Men jag lyckas inte söka fram den. GRRR Näpp. Det var den här jag tänkte på och där står det inget: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.713728/microsoft-word-tips
 20. Märkligt nog fungerar det om du gör samma sak (lägg till ett villkor). Det här är den Inre-/andra delen av din maxformel med min istället: =MIN(OM((REST(RAD(J10:J130)-RAD($J$10);8)=0)*(J10:J130<>"");J10:J130)) {Matrisformel} Man kan ju tro att OM-satsen skulle leverera falskt (0) när villkoret inte är uppfyllt. Men matrisformler lever i sin egen magiska värld... Den här är mer logisk, men då måste du lära dig Mängd() också. =MÄNGD(15;6;(J10:J130)/((REST(RAD(J10:J130)-RAD($J$10);8)=0)*(J10:J130<>""));1)
 21. Lägga in ett villkor till (att det inte får vara tomt)? =MEDEL(OM((REST(RAD(J9:J97)-RAD(J9);8)=0)*(J9:J97<>"");J9:J97;""))
 22. Ja/nja ... JA I sökrutan (H2) med text kan du skriva in det direkt. Det här skulle t.ex hitta allt som börjar med grönt grön* medan det här hittar både grön och röd *rö* och det här hittar bara de gröna (? kräver att det står ett tecken) ?rö* Om du alltid vill kolla om texten i H2 finns någonstans så kan du alltid klistra in jokrarna i formeln med hjälp av sammanfoga. =SAMMANFOGA("*";H2;"*") eller "*"&H2&"*" =SUMMA.OMF(D3:D16;B3:B16;"*"&H2&"*";C3:C16;H3) Nja eftersom c-kolumnen och H3 är tal så blir det knepigare att söka med wildcards (t.ex *2 för att hitta både 2 och 12). Om det skall funka måste du omvandla allt till text och jag tror inte att det går med antal.omf() Men du kan exempelvis skriva in >0 i cell H3 om du vill hitta alla gröna oavsett vilken siffra som står i grupptillhörighet (men det måste stå en siffra).
 23. Ja, Excelbrevet är lite skumt. Men de kanske menar 365 (eftersom han pratar om månadsvisa uppgraderingar). Jag måste erkänna att det är så mycket som kallas office idag så man blir rätt förvirrad med Webb/lokalt/prenumeration/engångsköp/skrivbords onedrive/office.com/tjollavip och hans mormor. https://products.office.com/sv-se/microsoft-office-for-home-and-school-faq När det gäller "MakeUseOf " tolkar jag det som "latest 365" och sedan en allmän "läs allt annat vi skrivit om excel"-länk.: Men det är inte glasklart. Sen tror jag att en del skribenter är med i olika slags beta-program och testar kommande funktioner utan att veta i vilken version de hamnar. Men, men.
 24. Tre delar. 1. klistra ihop adressen med flikanamnet. T.ex genom att använda SAMMANFOGA() eller ADRESS() =SAMMANFOGA($A$1;"!E$24:E$10056") Obs utrops-tecknet ! som skall ligga mellan fliknamn och celladress Om du är lat kan du strunta i sammanfoga och köra &-tecknet: $A$1&"!E24:E10056" 2. Få excel att förstå att det är en adress och inte vilken sammanfogad text som helst. Det gör du med INDIREKT() =INDIREKT(SAMMANFOGA($A$1;"!E$24:E$10056")) Eftersom det bara pekar på ett område så får du ett felmeddelande, men det är en giltig adress. Kolla t.ex med: =summa(INDIREKT(SAMMANFOGA($A$1;"!E$24:E$10056"))) 3. Klistra ihop med din formel. =SUMMA.OM(INDIREKT(SAMMANFOGA($A$1;"!E$24:E$10056"));"t-lagret";FÖRSKJUTNING(INDIREKT(SAMMANFOGA($A$1;"!E$24:E$10056"));-3;0)) PS, fundera på om din ursprungsformel blir lättare att förstå om du kör en passa/index =INDEX(INDIREKT($A$1&"!E:E");PASSA("t-lagret";INDIREKT($A$1&"!E:E");0)-3) /DS
 25. excel 2019 eller 365 enligt microsoft https://support.office.com/en-us/article/deselect-a-selection-d1b56f30-7d63-4a64-8f0b-da4958204b52
×
×
 • Skapa nytt...