Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

MH_

Medlem
 • Antal inlägg

  955
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  22

MH_ vann dagen: 12 mars

MH_ hade det mest gillade innehållet!

Om MH_

 • Medlemstitel
  Flitig

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Är det inte en vanlig Letarad du är ute efter? I A1 =LETARAD(B1;$E$1:$F$3;2;0) (Titta efter värdet från B1 i första kolumnen E1:F3 och returnera värde från kolumn2 (F). 0/Falskt samma som i din "passa" PASSA är flexiblare med den säger bara var matchningen finns. Den returnerar inte rätt värde. Så din formel behöver kompletteras med INDEX =INDEX($F$1:$F$3;PASSA(B1;$E$1:$E$3;0)) Eller. om du har nyaste excel. Kolla XLETAUPP https://support.office.com/sv-se/article/xletaupp-funktionen-xletaupp-b7fd680e-6d10-43e6-84f9-88eae8bf5929 Då bestämmer du själv var returvärdet finns, Vad som skall hända om värde saknas osv. Smiiiidigt =XLETAUPP(B1;$E$1:$E$3;$F$1:$F$3;"";0)
 2. Med "excelmappen" menar du en exelbok/fil? inte en filmapp med en massa olika filer? Står värdet du letar efter alltid i samma celler på de olika flikarna? Hur anges namnet på flikarna? Först kan du kolla om du har någon nytta av 3D-formler som anges för att kika på samma celler i flera kalkylblad Kolla framför allt Listan med vilka formler som kan användas. Den är ganska begränsad. Framför allt så saknas alla LETAXX formler samt passa/index så det blir svårt att göra det du vill. Det andra du kan kolla är INDIREKT (alternativ förklaring). Den används när du har klistrat ihop en adress och vill hämta värdet (annars tolkar excel det som en textsträng bara). Antag att du vill hämta värdet från Blad2 där datumen står i Kolumn A och värdet i Kolumn B. Då kan du hämta värdet för datumet 2020-06-09 med hjälp av t.ex LETARAD() =LETARAD(DATUMVÄRDE("2020-06-09");Blad2!A:B;2;FALSKT) Om dina flikar/blad heter Blad2, Blad3 osv så kan du göra "Blad2!A:B"-delen av formeln dynamisk. Skriv in den här formeln på rad2 någonstans =SAMMANFOGA("Blad";RAD(2:2);"!A:B") Kopiera ner några rader. Som du ser skapas en textsträng som liknar en adress, och för varje rad blir det en ny sida. Om du petar in det här i en INDIREKT-formel så refererar du till ett område (som blir nonsens om du inte använder området till något) =INDIREKT(SAMMANFOGA("Blad";RAD(2:2);"!A:B")) Men om du petar in i din Letarad och kopierar ner så kommer varje rad att handla om olika blad =LETARAD(DATUMVÄRDE("2020-06-09");INDIREKT(SAMMANFOGA("Blad";RAD(2:2);"!A:B"));2;FALSKT) En tredje variant är att använda PowerQuery på något vis för att slå ihop alla flikar till en. Men då måste man nästan sitta med din arbetsbok för att lista ut hur det skall se göras. Här har du ett exempel och som du ser förutsätter det att du har dina data i något slags tabellformat redan, även om du spritt det på olika flikar. En fjärde variant är att skriva ett VBA-makro. Men det är överkurs av värsta sorten.
 3. Ja. Det problemet får jag ibland. Tyvärr inte tydigt när/var. Ett uppenbart problem är att excel tolkar visningsläget "text" stenhårt. Dvs om man skriver in en formel i en cell med formatet "Text" så är det väldigt svårt för excel att fatta att det är en formel och inte en text (ibland måste jag ändra området till "allmänt" (Ctrl+0) för att den skall uppdatera ). Jag kan inte minnas att det var så fyrkantigt förut. Men det problem som påminner om ditt har jag inte hittat något tydligt mönster för. Jag tror aldrig att det är egna dokument (och jag har vissa som är gigantiska), så jag funderar på om det är säkerhetsinställningarna som spökar ("den här filen kommer från internet"). Eller möjligtvis att filen ursprungligen är skapad i gammalt filformat (.xls) Men det händer inte speciellt ofta så det är svårt att hitta ett mönster.
 4. Jag har för mig att det finns en nyare metod. men i väntan på att mitt minne vaknar. så tar vi den klassiska varianten och använder använda Byt.ut: =LÄNGD(A1) ger längden på texten i A1 =BYT.UT(A1;",";"") Tar bort alla kommatecken från A1. så: =LÄNGD(BYT.UT(A1;",";"")) är längden utan kommatecken. Sen tar du totallängden minus längden utan kommatecken. Dvs: =LÄNGD(A1)-LÄNGD(BYT.UT(A1;",";""))
 5. Japp. Jag borde ta det med värden... Problemet är som sagt var att det är väldigt glada i att höja hyran omotiverat mycket så fort de gör en "uppgradering". De lär kasta ut de gamla garderoberna och sätta in nya. Dessutom kan de vara ap-sega ibland. Granntanten fick använda toaletten nere vid tvättstugan i mer än ett halvår när de fixade hennes badrum. Ähh, det får bli avlastning med Ikea-garderober i sovrummet + ett försök med vinkelbeslag på problemgarderoben. Man skall ha lite luft i systemet.
 6. Hyllbärare + star gav faktiskt träff på platta metallbeslag som kanske kan användas (som jag nu ser att Mikael redan har svarat medans jag satt och såsade). I alla överskåp behövs extra hyllplan, så det kanske är en lösning om man kan hitta hyllplan i vettig storlek. Det andra som behövs nytt är framför allt ett extra plan i botten på galggarderoberna (skor etc). Men om jag skaffar/bygger hyllplan som passar kan jag lika gärna sätta klossar under och låta det stå på "ben" (eller, om man hittar plastlådor i lämplig storlek. I bästa fall på hjul) Och då kommer vi till problemgarderoben: Tyvärr är den enda garderoben med en massa hyllplan och lådor en gavelgarderob. Den har ett fast hyllplan som i begynnelsen höll ihop garderoben. Men nu har det släppt så att gaveln buktar ut någon centimeter= hyllplanen lossar och trådbackarna åker ur sina skenor :-(. Jag trodde i min enfald att det satt en regel eller liknande i samma höjd som det fasta hyllplanet. Men det är bara träpluggar (fd limmade) som går rakt in i masoniten. Så där föll alla planer på att dra dit en vinkelbeslag eller liknande. Tror du att det skulle funka att fästa ett vinkeljärn med gipsplugg (eller vad det heter, en sån där metallplugg som expanderar bakom väggen). Fast då får den var väldigt kort.. ? Hmm. En helt annan lösning är ju faktiskt att skaffa nya garderober till sovrummet och låta bli att proppa hallen full. Egentligen är det ju bara ytterkläder, skor och städskrubb som behöver finnas där och då behövs inga nya hyllor. I Coronatider kan man ju t.om beställa hemleverans och vara hemma för att ta emot ... 🤑
 7. Hej. Är det någon som kan gamla garderober? Jag bor i en hyresrätt från början av 60-talet. I hallen finns det ett gäng inbyggda garderober som har sett bättre dagar. Mått ca:58x55 (drygt) Något slags 2-lagers masonit med en massa luft(?) emellan (Tål nästan ingen belastning om man försöker sätta spik/skruv) Jag skulle behöva fixa en del nya hyllplan och lådor/backar men vad tusan kallas den här typen av garderober och fästanordningar? Hyllor, skenor och galg-stånghållare fäster i små skåror istället för runda hål (som t.ex Ikea). Fästanordningarna är platta och delen som går in i väggen är J-formad med "kroken" uppåt. När jag var barn var det här vanligt i garderober. Men nu hittar jag ingenting på nätet (kommer inte på några vettiga sökord). Är det vettigt att försöka hitta något som passar eller skall man köpa backstativ och ställa in istället? Jag vill helst inte skruva fast något eftersom väggarna är "smuck". Man kanske borde ta det med värden. Men när folk flyttar och de fixar lägenheterna så river de ut garderoberna så jag tror inte att de har något lager. Dessutom tar de minsta lilla ursäkt för att höja hyran så jag fixar det helst själv. Lite bilder (eftersom jag hittade min gamla digitalkamera från 2006 i en av garderoberna. Med datumstämpel och allt 🙂 Skåra + en plast-fästanordning. (Bara för att förvirra så ligger den ovanpå fästanordningen som hör till hyllplanet under). fästanordning för hylla på väg in fästanordning för hylla i väggen (jag insåg just att den är trasig. Om man kollar nederdelen av bilden så ser man att det skall finnas en överdel. Hyllplanen är avfasade och skall glida in) Och en gammal lapp i Städskrubben. Star lades tydligen ner på 80-talet så det är ingen hjälp (nej, det är inte jag som har målat).
 8. Monshi. Funkar det här hos dig? =MÄNGD(12;6;A:A/(B:B="Kvinna")) Jag har för mig att det funkade i äldre excel, men inte i 365. Man borde ha sparat en gammal installation på någon skrotdator...
 9. Hej. Om du har tillgång till nyaste excel så finns det en funktion/formel som heter Filter. https://support.office.com/sv-se/article/filter-funktionen-filter-f4f7cb66-82eb-4767-8f7c-4877ad80c759 Med hjälp av den kan du välja vilka rader du vill titta på. Det här ger t.ex bara de rader i kolumn A som har texten "kvinna" i kolumnB FILTER(A:A;B:B="Kvinna") Sen matar du helt enkelt Medianfunktionen med de raderna: =MEDIAN(FILTER(A:A;B:B="Kvinna")) Vill du ha fler än ett villkor så får du utnyttja att excel returnerar värdet 1 om en parantes är sann. och om du multiplicerar två parenteser så får du villkoret "båda måste vara sanna". Dvs (B:B="Kvinna")*(C:C="småland") FILTER(A:A;(B:B="Kvinna")*(C:C="småland")) =MEDIAN(FILTER(A:A;(B:B="Kvinna")*(C:C="småland"))) Om du bara har tillgång till en lite äldre excel så får du istället köra en matrisformel. Dvs skriv in formeln: =MEDIAN(OM(B:B="Kvinna";A:A;"")) och tryck Ctrl+shift+enter Wopps Nu svarade Monshi. Jag borde tjuvtitta men trycker bara på skicka och riskerar en dubblett.
 10. Nej. Jag använder inga tillägg (förutom Daniels toolbox för att göra tryckbara bildfiler av diagram). Flikar i flera rader verkar hanteras av det här tillägget (antar att det är det du testat) https://www.formuladesk.com/formuladesk-navigator Och kutools dyker ju upp så fort man googlar excel och de verkar ha något slags arbetsbokshantering också: https://www.extendoffice.com/documents/excel/2242-excel-show-multiple-rows-of-tabs.html Och deras Office tabs verkar ju ha din önskade "dokument som flik" https://www.extendoffice.com/product/office-tab.html Men går det att ha båda sakerna samtidigt? Jag antar att du egentligen är ute efter någonting som påminner om nyare Powerpoint-dokument där du kan har ett huvuddokument/sida med länkar till delavsnitten (arbetsböckerna) och när du befinner dig på första sidan av varje avsnitt (arbetsbok) kan du ha länkar till varje flik + ett enkelt sätt att gå tillbaks till huvuddokumentet? *************************** Du kanske behöver skapa det manuellt? Ett huvuddokument med hyperlänkar till förstasidan i arbetsdokumenten där du har hyperlänkade listor med alla flikar + beskrivning. Tyvärr finns det inget smidigt sätt att skapa via formler. Det kräver formler med Excel4 makron (GET.WORKBOOK()) och då måste du ta bort all säkerhet. https://www.howtoexcel.org/tips-and-tricks/how-to-generate-a-list-of-sheet-names-from-a-workbook-without-vba/ Men det borde gå att skapa med ett ganska enkelt VBA-makro. exempel långt ner på sidan https://www.howtoexcel.org/vba/how-to-automate-your-sheets/ Och så något slags "tillbaks til sidan1" på varje flik *************************** Ovanstående kräver att nästan att VBA används för att skapa innehållsförteckningarna, men sen borde det gå att ta bort alla makron.
 11. Så vitt jag vet finns inte dina efterfrågade funktioner (utan kommersiella tillägg). Men, för den första frågan. Har du testa att högerklicka till vänster om flikarna (där pilarna finns för att gå höger/vänster i flikfältet). Då får du upp en lista med flikarna. Lite smidigare i alla fall.
 12. Är jag cynisk om jag tror att en del annonsörer kommer att känna sig "kränkta" och skrika om att Google missbrukar sitt monopol?
 13. Om din stationära saknar WIFI så skall det gå att köra något som kallas "Internetdelning via USB-sladd" eller liknande: https://support.google.com/android/answer/9059108?hl=sv https://support.apple.com/sv-se/HT204023 Obs. Om du skall använda Iphone krävs det att du laddar ner Itunes på din dator (Itune har jag inte haft installerat på åratal. Men då sög det getben när man körde det på en windowsmaskin). Jag har bara snabbtestat det här med en Android telefon någon gång och då har jag för mig att windows automagiskt uppfattade telefonen som ett slags USB-modem. Men den stod och tänkte rätt länge. Testa gärna hemma första gången (med nätverkssladden i) så att Windows har en chans att hämta drivrutiner med hjälp av ditt vanliga bredband om det behövs (och du har en chans att googla efter hjälp). Eller köp något slags USB-WIFI adapter och kör .m 's metod.
 14. Å ena sidan har man sett folk i verkligheten som har fått en jävla massa smällar och bara gått därifrån (sällan rena träffar, men ändå). Eller läst om kriminella som blir helt sönderskjutna men överlever. Å andra sidan läser man om folk som i princip bara får en knuff men pga olyckliga omständigheter blir de så skadade att de tvärdör. Verkligheten kan också vara rätt orealistisk. En annan intressant spaning gäller Newton lagar och film-skjutvapen. Skytten påverkas knappt av rekylen. Men när kulan når målet så har den helt plötsligt så mycket rörelseenergi att den kan slänga offret flera meter bakåt. Magic!
 15. Woops , så det var bara jag som hade missat...
×
×
 • Skapa nytt...