Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

it04-22

Medlem
  • Antal inlägg

    251
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Vunnit antal dagar

    2

Allt postat av it04-22

  1. Nu känner jag mig lite dum för lösningen var så enkel. Hade glömt att installera drivrutiner till själva moderkortet så när jag gjort det så hoppade allt igång som det skulle. Ännu bättre. Fortfarande lite knepigt att det ändrades plötsligt när det var bra från början. Men men. Hoppas det kan hjälpa nån annan stackare i samma sits kanske att tänka på det
  2. Hej! Jag råkade ut för ett märkligt fel med mitt grafikkort där jag köpte en ny hårddisk och installerade ett nytt windows 10 home på. Allt funkade perfekt och bilden har nog aldrig varit bättre (gick från mekanisk till sdd disk på en gammal dator). Sen efter någon vecka när jag startade datorn så var det fel bildskärmsupplösning och jag kan sedan inte hitta den korrekta eller någon som passar just min skärm. Eller ingen av mina skärmar jag har testat med. Det är ju märkligt när den fanns förut utan att jag ens gjorde något. Har installerat Nvidias grafikdrivrutiner enligt instruktioner och enligt windows är de senaste drivrutinerna installerade men det funkar ändå inte. Blir en skev och suddig bild. Det är ett Geforce GT 710. Ganska gammalt. Inget märkvärdigt kort. Finns det någon som har ett tips för detta? Allt funkar jätte bra utom just att jag har konstig bild. Fel bild
  3. Kanske ska tillägga att jag lyckade ju inte lösa ursprungsproblemet med själva NASen utan endast rädda innehållet. Mybookworld NAS tänker jag INTE använda igen.
  4. Jag lyckades! Vilken lättnad. Kan ju beskriva lösningen utifall någon mer trillar in på detta då. Då det var en NAS så var innehållet på något sätt blockerat för utforskaren att se det. Så jag skruvade ut ena disken efter tips av er och satte i den i min andra dator med Linux ubuntu på. Där dök den inte alltså upp. Men efter lite sökning på nätet så hittade jag en kommandorad som löste själva problemet att det är en linux_raid partition. installera först MDADM med kommandot: sudo apt-get install mdadm Skriva sedan: sudo mdadm --assemble --run /dev/md0 /dev/sdb4. Och vips så dyker partitionen upp i utforskaren tack vare mdadm som på något sätt kan plocka ihop raid arrayen så man kan se innehållet. /dev/md0 är alltså platsen/katalogen där den "avkodade" disken hamnar och /dev/sdb4 är disken från NASen som jag satt i. nu återstår bara att fixa utrymme till allt. Man har ju inte extra plats för 1TB bilder och film liggandes direkt *host*
  5. Kan ju lägga till att jag lyckades komma in i hårddisken som vanligt i en halvtimme kanske för att börja kopiera min viktiga filer sen slutade det funka igen plötsligt...
  6. Nu lyckades jag hitta rätt kommando iaf för mount. Men då står det "mount: unknown filesystem type ´linux_raid_member´" Så det är väll kört att komma in i den antar jag?
  7. Okej nu har jag satt in ena disken i min andra dator. Den verkar få plats /dev/sdb4 i ubuntu som jag kollar i. Det går dock inte att på något sätt komma in i den liksom. Partitionerna är uppdelade i 6 partitioner varav en jättestor 997GB (hela är på 1TB) där det står Linux RAID member. Men som sagt. Går inte att komma åt innehållet. Kan liksom inte ens utforska disken. Prövade mount /dev/sdb4 i terminalen men får svaret "Can´t find /dev/sdb4 in etc/fstab". Vet inte riktigt vad det innebär. Något tips på hur man mountar den?
  8. Vad tror du om man köper en begagnad mybookworld på nätet och sätter en av mina diskar i den? Är det fortfarande krypterat tro?
  9. Jo jag har tänkt tanken många gånger men inte vågat för jag läste nått om att man riskerar att förstöra det man sparat om man pluggar in den i en dator som slave. Kan det stämma tro? Jag har en dator bredvid med linux där jag tänkte att jag kanske skulle prova stoppa in den. Men läste också att det kan vara krypterat så man ändå inte kommer åt innehållet. Men det kanske är värt ändå då om man får reda på lite mer vad som kan vara fel? Det är ju en sata disk. Är det bara att stoppa in den i en dator med sata-kablar då alltså?
  10. Hej! En nas av märket western digital mybookworld 2 har efter cirka 8 års tid bara plötsligt slutat att dyka upp i nätverket. Två diskar 1TB vardera med speglat innehåll. Mycket värdefullt! Har alltid haft en mapp utdelad till min dator. Win7. Länken finns kvar men när jag ska öppna utforskaren står det att sökvägen inte kunde hittas längre. Har inte ändra något. Inte heller deras egen programvara wd discovery kan upptäcka den. Ibland upptäcker datorn den. Efter bryt strömmen och omstart. Filerna verkar ligga kvar. Sen bara slutar det funka. Vad kan jag göra??? Kan jag köpa en ny disk. Byta den ena och hoppas på att den kan återställa sig? Riskerar jag radering då? Vill bara komma åt filerna. Sen ska jag aldrig mer köpa en wd produkt Tacksam för alla tips!
  11. Jaha så det ska funka iaf alltså? Hur kan ni ha så olika bestämda uppfattningar tro? Då låter det ju helt klart bäst att köpa en uppgradering för bara 279kr i stället för en oem på 1300kr nästan.
  12. Jaha, då tackar jag för ditt tydliga svar Cecilia. Det låter mest rimligt och det var väll det jag misstänkte också. Det låter bra med ändringen av oem licensen också för windows 8. Tack igen!
  13. Okej, det låter ju toppen faktiskt. Och sen kan jag göra en skiva av min windows 8 uppdatering så att jag kan installera om det om något skulle gå snett i framtiden helt enkelt? det låter ju som ett generöst erbjudande ändå då.
  14. Jaha ajdå, nu kom det fler svar här. Jo det var så jag tänkte också att nog inte microsoft är SÅ generösa att man får använda sin nya dator/uppdatering med windows 8 och sen en annan dator också med windows 7 samtidigt. Det lät för bra för att vara sant när windows 7 full version kostade 1600kr Men det går ju inte att köpa en full version av windows 8 ännu va? Hittar ingen på dustinhome exempelvis. Där finns bara uppdatering eller OEM version.
  15. Okej, tack för snabbt svar. Jag bara tänkte att den där uppdateringen man köper blir en "förlängning" av windows 7. Men kommer jag då kunna installera om windows 8 om jag behöver då det endast är en uppdatering? Eller är en uppdatering även en full version av windows 8 kanske? Usch detta är inte lätt alltså.
  16. Jag har försökt få svar från både microsoft själva och några butiker men det verkar väldigt komplicerat så jag vänder mig hit där jag brukar få kloka svar Jag har en retail variant av windows 7 home premium som jag köpte för cirka 1600kr. Nu funderar jag helt enkelt på om jag fortfarande kan använda detta windows 7 på en annan dator om jag köper en windows 8 uppdatering? Alltså kan jag ha en dator med windows 8 och sedan en annan med mitt gamla windows 7 på? Utan att att jag får meddelandet att jag "kan ha råkat ut för olaglig piratkopiering" Det verkar väldigt luddigt och hemskt svårt att få svar på innan man faktiskt har köpt uppdateringen men jag vill inte chansa. Tacksam för alla tips och råd.
  17. Kan ju lägga till också att det verkar fungera om jag kör en Sata disk i stället för en IDE disk som det verkar nu. Tyvärr är den enda Sata disken jag har tillgänglig trasig så jag kommer inte vidare. Typiskt jag vet. :/
  18. Nej nu vet i fasen vad som händer. Jag tog ur hårddisken. Bytte till en annan jag hade liggandes. Utan operativ. Datorn går igång och stannar där den ska så att säga. Men eftersom disken är tom händer ju inget. Sedan startar jag upp datorn från usb-sticka för att installera Linux. Allt är frid och fröjd. Jag kommer in till skrivbordet. Allt laddat och färdigt. Sen klickar jag på "installera linux ubuntu" och guiden drar i gång. Sen efter att jag valt svenska som språk totaldör datorn som om någon drog ur kontakten. Om jag har bild som funkar utmärkt borde det väll inte vara det extra grafikkortet va? Men det där som stod en gång då jag startade datorn att processorn varit överklockad gnager i bakhuvudet. Kan det vara så illa att processorn är paj? Men skulle jag i så fall kunna göra i gång Linux i utmärkt skick från usb-minnet?
  19. Jag har ett moderkort av typen MSI P965 Neo-F V2 som hela tiden startar om när jag startar datorn. Jag har endast en hårddisk inkopplad och den hittar den men sen startas datorn om. Vid ett tillfälle tog jag ut ram-minnet och bytte till ett nytt för jag tänkte att dom kanske var trasiga och då stannade datorn påslagen och jag fick då ett meddelande som sa något i stil med att datorn varit överklockad och att den nu var återställd till normalt läge. Men sen efter en omstart till (tänkte försöka installera något på hdd) då fick jag samma fel igen att den bara startar om. Har försökt läsa runt lite om folk med samma problem och många pratar om att det kan vara minnet. Någon nämnde något om att dra ner frekvensen som minnet körs med i BIOS. Kan man det överhuvudtaget? Det lät logiskt men jag har inte riktigt kunskaper på den nivån. Tar jag ut allt minne står datorn bara helsvart. Kan det vara något med PSUn? Kanske ska tillägga att jag faktiskt lyckades starta datorn från en USBsticka med Ubuntu på och lyckades starta en installation men efter första steget dör datorn och startar om. Trodde först hårddisken var problemet men har nu verkligen ingen som helst aning. Tacksam för alla tips och råd!
  20. Ja det blev många vändor här men nu börjar sanningen nystas upp tror jag Det är så att min egen tv har jag kopplat min egen dator till via VGA. Det är en mycket gammal tv av märket Andersson. Den har endast en hdmi ingång vilket jag nu förstår antagligen använder pixelmappning då verkar det som. För på den kontakten har jag ju aldrig provat min egen dator då den inte har dvi-utgång utan endast hade vga. Den "nya" datorn har endast dvi-utgång från grafikkortet vilket gjorde att jag tänkte att dvi-hdmi vore smidigt. Men då har faktiskt min far en modernare tv där två hdmi kontakter finns och där står vid den ena ingången div inom parantes vilket jag antar betyder att jag ska koppla in en dator med dvi till just den hdmi porten(?). Då kanske jag inte behöver byta varken kabel eller grafikkort egentligen? Vågar man chansa tro? Vi bor 40 mil ifrån varandra så tillfällena är inte så täta då jag kan prova Jag väljer windows av den enkla anledningen att det är det enda han är van vid och är verkligen ingen datorkunnig person. Så att sätta honom vid Linux vore nog att ge honom mer bekymmer än ingen dator alls Har själv haft Linux länge men har tack och lov kunnat handskas med den tack vare att jag är lite mer van med det. Pappa har inte den förmågan att improvisera som krävs med Linux (Ubuntu). För min del har Linux inneburit en liten suprise varje gång jag startar den eller uppdaterar den
  21. Okej så det kommer att hänga på tvn även om jag köper ett nytt grafikkort alltså? Fast jag har själv en dator kopplad till tvn och där funkar bilden utmärkt. Det är ett modernare grafikkort men med Linux i stället. Löser det sig då kanske om jag skaffar ett nytt kort? Är ju inte så dyrt i dagens läge. Förresten, det kanske blir bra om jag köper en DVI-VGA Kabel? TVn har även en vga ingång så det kanske är bättre än hdmi då för ändamålet?
  22. Jag köpte en lite äldre dator av en vän för att ha som htpc åt min pappa. Allting funkar bra och ser bra ut i Windows 7 och mediacenter men när jag kopplade in datorn i min stora platt-tv så var bilden utanför kanten åt alla håll. Jag kollar på HPs hemsida men det verkar inte finnas drivrutiner för datorn utan endast för windows XP. Kan det vara så att grafikkortet helt enkelt är för gammalt för att användas för en stor tv? Jag provade köra HD film ändå och det verkade funka med rörelser och så. Det är bara det att bilden är utanför. Har provat ändra upplösning men felet kvarstår ändå. Jag använder en DVI-HDMI kabel där HDMI sitter i tvn och DVI i datorn. Datorn heter Pavilion d4685 se-a och verkar vara gjord just för media lustigt nog. Men den kanske helt enkelt är SÅ gammal. Jag har samma problem med ljudkortet att det inte fungerar med grundläggande drivrutiner. Även där finns drivrutiner för windows XP men inte windows 7. Tror ni det löser sig om jag köper ett nytt grafikkort bara? Problemet med bilden givetvis. Länk till datorns support-sida på HP. http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/product?product=3315682&cc=se&dlc=sv&lc=sv&jumpid=reg_r1002_sesv
  23. Hade inte letat ordentligt. Hittade dem genom modellen på datorlådan
  24. Jag söker efter drivrutiner till ett gammalt moderkort som heter gigabyte ga-75741m men det verkar stört omöjligt att finna. Gigabyte själva verkar inte vilja kännas vid produkten som de själva byggt. Finns någon hjälp att få här vore jag nöjd. Alla tips är välkomna.
  25. Ahaa okej. Det var förmodligen problemet då. Aja, typiskt när jag precis har påbörjat en nyinstallation. men jag tackar er alla för tips och råd!
×
×
  • Skapa nytt...