Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Einar Zettergren

Medlem
 • Antal inlägg

  170
 • Gick med

 • Senaste besök

Allt postat av Einar Zettergren

 1. Formeln för en cirkel är x^2 + y^2 = r^2 Med r = 1 så är y = sqrt (1 - x^2) Tar du 0,5 km^2 och subtraherar integralen av ovanstående funktion från 0 <= x <= 0,5 och multiplicerar med åtta så får du ytan inom kvadraten men utanför "blomman". Tag sedan 1 - detta tal så har du arean. 1 - 8*(0,5 - integral(sqrt(1 - x^2); 0 <= x <= 0,5))) (* puh *) Litet jobbigt att integrera kanske, men med variabelsubstitution går det.
 2. 1. Sannolikheten att ha fel är ju 2 av 3 per match. Sannolikheten att ha alla fel är då (2/3)^13 eller ca 0.005. Multiplicera med antalet rader, 400, och svaret blir ganska precis 2. 2. Sannolikheten för < 3 min är alltså sannolikheten för < 2 standardavvikelser (7 -2*2) och det värdet får man slå upp i en tabell, t ex här: http://mathworld.wolfram.com/StandardDeviation.html Vad jag kan se blir det ca 2,275 % [inlägget ändrat 2008-06-11 16:29:09 av Einar Zettergren]
 3. Jag får det till att a(n) = 1 + 1 + 2 + 3 + ... + n och eftersom 1 + 2 + 3 + ... + n = n(n + 1)/2 så är a(n) = 1 + n(n + 1)/2 Inte konstigare än så...!
 4. Eftersom cos(2x) = 1 - 2*sin(x)*sin(x) så kan man ersätta sin(x) med en annan variabel och lösa den resulterande andragradsekvationen. Den lösning på andragradsekvationen som absolut är < 1 ger svaret (x = arcsin (roten)). Betr den andra vet jag inte om det finns någon genväg utöver binomialutveckling? Om jag inte missuppfattat frågan.
 5. Det beror ju väldigt mycket på vilka tjänstebilsvillkor du får i övrigt. Ett konsultbolag jag var på körde kostnadsneutralt, dvs du får ersättning som om bilen var privat förutom att företaget står för hantering och utjämning av kostnader. Det är en bra deal om du kör väldigt mycket i tjänsten. Där jag sitter nu har man en modell som antar att man kör 1500 privat och 1500 i tjänst per år oavsett hur mycket man faktiskt kör. Och så har man, beroende på tjänst, litet olika kostnadstak. Detta är en bra deal om du kör väldigt mycket privat och måttligt i tjänsten. Man kan ju också kolla om företaget tar med arbetsgivaravgiften på förmånsvärdet i bilkalkylen (ofta då i det totala kostnadstaket). Det rör nog inte din kostnad så mycket, men det begränsar din valmöjlighet på bil och lull-lullet till den ;-) Men om vi antar att allt är rent räknat så borde du åka på 55 % marginalskatt på förmånsvärdet.
 6. Som jag ser det är informationen otillräcklig. Man vet inte vinkeln som A och B har mot bottenytan. Man behöver åtminstone ännu en av höjdsträckorna i konen, eller någon höjdvinkel. När man har det är det "enkelt", då kan man räkna ut höjden från spetsen på konen vinkelrätt mot parallellogrambottenytan (ingen romb alltså, en romb har alla sidor lika långa) och räkna ut volymen som bottenytan*höjden/3.
 7. Jag fick optimal hastighet till 458 km/h, 3,8 bilar/s och 29,5 meter mellan bilarna. Undrar om bromssträckeformeln är giltig i den hastigheten? Hastigheten är 3,6*sqrt((4+0,0097/2)/(0,0064/(2*3,6*3,6))) km/h mer exakt.
 8. Är hastigheten i bromssträckeformeln angiven i m/s eller km/h? Är bromssträckan i formeln i meter? Konstigt även med konstanten 0,0097, dvs det finns en bromssträcka fastän bilen står stilla. [inlägget ändrat 2008-01-08 16:29:40 av Einar Zettergren]
 9. Exakt, matematiken är åk 9 rent tekniskt, men visualiseringen är knölig. För kubsågningen krävs dock gymnasiematte. Johan, du kanske skulle ge dig på svårare saker? Testa http://www.epiqsociety.org/get medan det ännu är gratis att få det rättat (och nej, du får aldrig svaren...)!
 10. Bra jobbat, Pejo! Alla rätt! Själv tyckte jag att 1 b var knöligast att ställa upp.
 11. Tyvärr inte rätt. Kommentar: svaret kan ges exakt, ej med avrundning. Tips: tänk 3D.
 12. Inget att göra och vill ha en liten utmaning? Fråga 1. Ta en kub med sidan 2 m och lägg i 8 st klot med 1 m i diameter. a) hur stort klot kan man lägga in i hörnet och ändå lägga på locket? Dvs klotet har kontakt med ett stort klot och tre av kubens sidor (inkl lock). hur stort klot kan man lägga in längs kubens sida och ändå lägga på locket, dvs som samtidigt har kontakt med två stora klot och två av kubens kanter (inkl lock)? c) hur stort klot kan man lägga i mitten och samtidigt lägga på locket, dvs som samtidigt har kontakt med fyra stora klot och locket? d) hur stort klot kan man få in i mitten, dvs har kontakt med alla åtta stora klot? Svara med diametern i meter. Man kan svara exakt utan att använda bråkform. Kvadratrötter ingår i svaret, utom på en deluppgift. Fråga 2. Från en kub med sidan 1 m, såga bort så stora och så många hörn som möjligt utan att såglinjerna korsas (dvs längs diagonalerna). Vilken volym har kroppen som blir kvar? Ange volymen i kubikmeter och bråkform. För att ge andra en chans, ange endast svar!
 13. Jag kör old school, gillar Mac OS X Tiger och kan leva med Windows XP Pro SP2. Det blir inget annat på de maskiner jag har nu. Kanske nästa dator... F ö har jag en IQ på minst 135, möjligen 145 (SD 15). Men jag är ingen Brad Pitt precis, kanske kan jag få 6 - 7 på en tiogradig skala (beroende på vem man frågar). Tror ni jag kvalificerar för att gilla Vista ändå?
 14. Den första är enkel, Newtons första lag. Eftersom hastigheten är konstant måste dragkraft = bromskraft = 15 kN. Vore endera kraften större skulle ekipaget accelerera eller retardera. Använd mycket riktigt Arkimedes på andra. Räkna ut densiteten på rätblocket och antag att vattnet som det tränger undan har densiteten 1 g/cm^3.
 15. Kanske bättre att ställa upp det så här: a=b a*a=ab a*a-b*b=ab-b*b (a+(a-=b(a- a+b=b b+b=b (då a= 2b=b 2=1 [inlägget ändrat 2007-10-18 11:17:41 av Einar Zettergren]
 16. Har TV'n komponentvideoingång kan du ju pröva det. Jag kör det hemma; inte för att jag har problem med SCART, utan för att det blir bättre bildkvalitet (och för att jag inte har HDMI i min DVD...). OBS att du då också behöver föra över audio separat. http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010088561 Till nöds kan även kompositvideokabel användas, även där behövs separat audio (integrerat i förslag nedan). Finns ingång på nästan alla TV. http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010116447
 17. Många förstärkare/kompaktstereo har 3,5 mm-kontakt för MP3-ingångar. Datorer brukar ha motsvarande utgångar, och en dubbelhanekabel brukar inte kosta mer än någon femtiolapp eller så, t ex http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010029266 Annars finns ofta vanliga RCA-kontakter, då finns motsvarande kabel: http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010011277 Den senare använde jag då jag kopplade min dotters iPod till hennes kompaktstereo. Det fungerar jättebra, nu spelar hon knappt CD längre. Ljudet i de flesta moderna datorer är tillräckligt bra för att avnjutas i en normalstereo. Har du däremot stora krav på ljudkvalitet kanske det inte räcker riktigt. Då menar jag om du lägger minst 20 000 kr på CD, förstärkare (utan radio) och högtalare (ej hemmabio utan endast stereo). Exklusive kablar... Jag förstod inte riktigt vad du menade med att koppla ihop befintliga datorhögtalare och stereo. Ska du spela dem samtidigt? Det går förstås bra om du kopplat datorn till stereon enligt ovan. Men om din stereo är bra, så spela inte i samma rum, datorhögtalarna lär nog "skräpa ned" ljudet om de inte är otroligt bra. Att åt andra hållet spela stereoljud i datorhögtalarna tror jag inte riktigt på, det blir väl omständligt...
 18. Den här skulle jag aldrig räkna ut analytiskt. Pröva med olika heltal för x. Rent logiskt så måste x vara minst 3, eftersom högerledet för x < 3 är lika stor/större än den positiva termen. Edit: ojsan, nu såg jag exakt detta tal när jag hjälpte min son med matteläxan (går i nian). [inlägget ändrat 2007-10-18 16:06:38 av Einar Zettergren]
 19. Bra actionrökare. Och kul lyteskomik med den stendumme svarte busen med TPT (Tänderna På Tork). [inlägget ändrat 2007-09-03 14:45:49 av Einar Zettergren]
 20. När Steve Jobs återvände till Apple, så var det första han gjorde att fixa relationen med Microsoft. "Kriget är över. För att Apple ska vinna (=tjäna pengar igen), betyder inte det att Microsoft måste förlora (=marknadsandelar)". Men Apple/Steve lägger ju ut krokar överallt. Först iTunes/Quicktime + iPod till Windows. Och Apple Software Update. Byte till Intel-HW + Boot Camp. Sedan Safari. Och snart en Finder som ser ut som iTunes. Apple gör allt vad de orkar för att minska kunskapströskeln i ett byte från PC till Mac. Apples marknadsandelar stiger snabbt, alltså relativt den nuvarande snarare än i absoluta tal. Men med en fortsatt geometrisk utveckling på marknadsandelen, speciellt på hemanvändare, så sticker det snabbt iväg... Och så litet fina anti-MS-drapor då och då. "Microsoft has not taste. They have absolutely no taste." "Bringing iTunes to Windows is like giving a glass of ice water to someone in hell". Ja ni vet. Vad tror ni, är Apple/Steve ute efter att mosa Microsoft/Bill och ta över deras världsherravälde? Mycket talar för det, tycker jag.
 21. Men design är inte bara formgivningen, det är också funktionaliteten. T ex den magnetiska strömkontakten och locket på bärbara, belyst tgb på MacBook Pro, inbyggd kamera i allt utom Mini & Pro, FireWire, DVI och Wifi/Blutooth på det mesta som standard etc. Och då har jag ändå inte berört den prydliga mjukvaran, som åtminstone jag anser ingår i designen.
 22. Oj, vad jobbigt, fakta... men OK. Det beror på vad du är ute efter. Apple är mycket duktiga på design. Få kan säga att burkarna inte är rätt snygga. Om man sedan inte behöver allt lull-lull som de skickar med i hårdvara så är de dock litet dyra, men om man matchar HW-spec + lägger till litet design (typ Sony Vaio, Asus Ferrari etc), så är det ändå rätt OK. Detta gäller dock inte värsting-Mac Pro, den är rentav billig även utan lull-lullet. Om man behöver hästkrafterna alltså. Om man sedan vill köra Mac OS X på sin PC så går det, med vissa begränsningar i HW-spec, crack finns på TPB (har ej prövat själv dock): http://thepiratebay.org/tor/3497330/Mac_OS_X_10.4.6_x86_Install_DVD_(JaS) I så fall fungerar inte Windows. Den handfull personer som har IQ > 190 kanske inte i första hand sitter på Microsoft... eller ens bryr sig om att få Windows att snurra optimalt. Här är några: http://giga.iqsociety.org/members.htm Litet kul iaf att en av dem är svensk...!
 23. All of the above. Men det tycker jag. Annars hade jag inte skrivit det Dessutom är detta delforum en sandlåda. Väljer jag att förkasta en åsikt för att jag tycker/inbillar mig att dess förespråkare är skitful och luktar illa så gör jag det:) Som jag skrev tidigare, fakta bara förstör debatten...
 24. Ja, men så skönt att jag då får carte blanche att äntligen få torgföra min djupt kända åsikt att ingen med IQ över 130 kan tycka att Windows är bättre än Mac. Om man då inte menar att det är bättre ur försörjningsperspektiv, dess tillkortakommanden ger ju oanade möjligheter till intäkter. Men som vissa nämner i denna tråd så är ju de flesta av Windows tekniska bekymmer bara SBT-problem. Min %%¤#& XP-burk har inga problem med spyware, adware, virus etc trots mycket flitigt surfande/nedladdande av ungarna och att den inte kör något AV-program. För de får inte surfa som admin! Plus att Windows brandvägg är på. Att Windows sedan är en HSI-katastrof är ju en annan femma.
 25. Ja, detta var kanske lika osakligt som någonsin en dansande Monkey Boy. Fast Jobs är en bättre artist än både Ballmer och Gates. Inte oviktigt för aktiekursen. Betr min "klockrent"-kommentar är detta ett uttalat pajkastarforum, och då tycker jag det är OK att sänka sig under sin kanske redan låga standard. Jag kommer, om tillfälle och inspiration ges, fortsätta försöka hitta nya lågpunkter. Fakta bara förstör diskussionen.
×
×
 • Skapa nytt...