Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

ChristerE

Medlem
 • Antal inlägg

  346
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  15

Allt postat av ChristerE

 1. Ja, ser ut att vara precis en sådan. Bra tips, men som du ser så är problemet löst, dessutom billigare än med priset som Panasonic anger.
 2. Problemet är löst, har fått tag på ersättningsfjärren från Luxorparts så nu fungerar det jag saknade hos Nedis-fjärren. Men tack för tipsen, de hade annars kunnat vara användbara. En annan Kjell & Company-butik, inte allför långt bort, hade en Luxorparts-fjärr i butikslagret. I lagerstatusen ser man inte om antalet avser Luxorparts- (som beskrivs på webbplatsen) eller Nedis-fjärren. Men säljaren ringde den andra butiken och kollade och där fanns en Luxorparts-fjärr, som reserverades för mig. Han skulle också informera "ansvariga" om att Nedis-fjärren inte är helt kompatibel med originalet från Panasonic. Jag testade faktiskt att rengöra fjärren för en tid sedan, den är gjord precis som du beskriver. Men veckorna går och jag tänkte inte på det när jag skrev förra inlägget. Gnuggade kanske för dåligt, det blev i alla fall inte bättre efter mitt rengöringsförsök. Men, som sagt, ersättningsfjärren från Luxorparts fungerar alldeles utmärkt. Och det direkt från förpackningen, ingen anpassning behövs. TILLÄGG: Kan tillägga att butiken jag först köpte Nedis-fjärren hos lät mig byta (lämna tillbaka) utan någon alls kommentar om att jag brutit förpackningen och testat fjärren. Borde ju vara självklart, men det finns nog de som krånglar lite också (en del andra butiker/kedjor). Fick ett tillgodokvitto för att kunna "hämta ut" Luxorpartsfjärren i den andra butiken.
 3. Skriver för att se om någon mer stött på samma problem, eller ändå har något tips. Fjärrkontrollen till tv'n har krånglat en längre tid, man får trycka hårt på en del av knapparna för att det ska hända något. Bläddra bland kanalerna går bra, men att hantera EPG'n och t ex programmera inspelning, och att välja uppspelning och välja bland inspelningarna kräver en del tålamod (tv'n har inbyggd PVR, man ansluter bara en extern usb-disk). Har funderat på att skaffa någon ersättningsfjärr, men det har inte blivit prioriterat att välja bland alla "One For All-kontroller" som finns. Men så upptäckte jag att det ju finns ersättningskontroller färdiga för diverse märken. Min tv är en Panasonic. Åkte till Kjell & Company för att köpa Luxorparts Fjärrkontroll för Panasonic-TV, men fick i stället en fjärr från Nedis. Fick förklaringen att Luxorparts är Kjell & Companys eget märke, och när den modellen inte hinner tillverkas i takt med efterfrågan så säljer de i stället den från Nedis ett tag. Nu till problemet: På Nedis-fjärren hittar jag ingen knapp för att kunna spela upp de inspelade programmen (EPG'n går att nå). På originalfjärren finns en knapp APPS för att komma till uppspelningsfunktionen och diverse andra funktioner. Knappen APPS finns också på ersättningsfjärren från Luxorparts (syns på bilder) men finns inte på fjärren från Nedis, och jag hittar ingen annan knapp för den funktionen. Tv'n är en Panasonic TX-P42GT60Y, köpt i slutet av 2013. Ser inga restriktioner i informationen hos Nedis, men hos NetOnNet står det att fjärren saknar funktionalitet för Smart-TV-funktioner, och att den är avsedd för modeller från 2012 och framåt. Som sagt, tv'n köpt 2013 men skulle eventuellt ha varit en några år gammal modell då (hittar inget tillverkningsdatum på tv'n). Men det tror jag inte och hos Prisjakt står det att lanseringsår är 2013. Kjell & Company får gärna kolla upp om jag missat något, och i så fall förklara hur man ska göra med Nedis-fjärren. Annars får de låta mig byta till en Luxorparts (när den kommer in igen), som rimligtvis borde fungera (den har ju en knapp APPS). https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/fjarrkontroller/fjarrkontroller-till-panasonic-tv/luxorparts-fjarrkontroll-for-panasonic-tv-p66283 https://webshop.nedis.se/sv-se/550670536/tvrc40pabk Se reservationen under Produktbeskrivning. https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv-tillbehor/fjarrkontroll/nedis-ersattningsfjarrkontroll-for-panasonic-tv/1006613.9107/ https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1825667
 4. Med primär bör väl t ex avses det mobilnummer du ringer ifrån såvida du inte specifikt anger att det ska vara från det andra numret. Och motsvarande för sms. När du får samtal, eller sms, spelar det ingen roll till vilket nummer någon ringer, det kommer fram i vilket fall som helst. Om det ena sim-kortet anges som primärt är det väl underförstått att det andra sim-kortet är det sekundära. Inte så viktigt att definiera kan jag tycka, har du valt vilket nummer som ska vara primärt så är det väl klart sen. Längre tillbaks vet jag att det fanns mobiler med plats för dubbla sim-kort, men där man måste ställa om hela mobilen till det nummer man både skulle ta emot samtal från, och ringa till. Omställning t ex både när arbetsdagen började och sen igen när det andra numret skulle användas för privata samtal. Inte speciellt praktiskt. ???
 5. Vad skiljer Outlook för Office 365 från "andra Outlook"?
 6. Vilket protokoll tänker du använda, POP eller IMAP? Är det POP behöver du aktivera POP-åtkomst i Outlook.com (liksom i Gmail, har jag för mig), se länken. Det görs alltså inloggad till Outlook.com. Men låter du Outlook-klienten sköta inställningarna automatiskt (förutom mejladress och lösenord) så bör det bli IMAP som väljs. För egen del föredrar jag för det mesta manuella inställningar (automatik kan man inte alltid lita på). Men då kan man behöva känna till den information som ska matas in. På sidan som länken går till hittar du också "Inställningar för POP, IMAP och SMTP för Outlook.com" (som då avser Outlook-klienten). Vill du ställa in manuellt så ska det finnas ett val för det ganska tidigt när du börjar skapa kontot i Outlook-klienten för den aktuella e-postadressen. Är du inte bekant med POP och IMAP hittas information om det under "Se även". Jag är inte överens med informationen "IMAP laddar endast ned ett meddelande när du klickar på det", det beror rimligtvis på inställningarna för synkroniseringen. Men den grundläggande skillnaden beskrivs där, med IMAP hanteras e-posten på e-postleverantörens server (när man är online), med POP hämtas den till den egna datorn (och raderas på servern, vanligtvis). https://support.office.com/sv-se/article/Inställningar-för-POP-IMAP-och-SMTP-för-Outlook-com-d088b986-291d-42b8-9564-9c414e2aa040
 7. Det beteendet skulle kunna tyda på problem med närhetssensorn, eller ett mobilskydd som börjar bli slappt och mobilen hamnar i ett läge där närhetssensorn skyms. Jag vet inte hur mobilskydd för iPhone ser ut, kanske är de gjorda så det inte finns någon risk att närhetssensorn kan bli skymd. I alla fall, om närhetssensorn inte fungerar, eller om den skyms, så släcks inte skärmen när mobilen hålls mot örat och kinden kan komma åt genvägar och det kan hända det du beskriver. Är du uppmärksam när du håller mobilen mot örat vid samtal så ser du om skärmen släcks eller inte. Men du skrev "även under samtal" vilket antyder att det inte bara händer vid samtal, och då faller nog det här med tanken om närhetssensorn.
 8. Det där stämmer bra med min uppfattning, med prenumerationen kan man både installera och använda programmen online. Alla frågeställare kan rimligtvis inte förväntas tänka på detta och förklara vilken version man har, såvida man inte endast jobbar online, vilket i så fall också är bra att veta. Men det skulle vara bra om alla som svarar ganska frekvent blir medvetna om detta och frågar, i alla fall om det är relevant för frågorna. Har själv en prenumeration och var säker på detta med installationerna, men använder inte programmen online så jag vågade inte säkert påstå att detta också ingår. Sen kan det skilja sig mellan versioner av Office 365, men i grunden handlar det både om att kunna installera programmen och om användning online. Började själv använda prenumerationsformen för några år sedan, när jag insåg att det inte kostar mer i längden än att uppgradera till nya Officepaket (använder också Outlook) med några års mellanrum. Dessutom kan man uppgradera så snart nya versioner släpps. En skillnad mellan versionerna i prenumerationen och köpta program bör ju vara att om man avslutar prenumerationen så kan man inte längre skapa nya dokument, befintliga går fortfarande att läsa (med installerade program). Man får fortsätta prenumerera eller börja använda äldre köpta versioner, eller köpa nyare. Eller gå över till något gratisalternativ.
 9. Javisst, absolut, och jag håller med. Men som du väl såg trilskades editorn, jag raderade den inklistrade tråden (eller om det var bara en av inläggen), flera gånger, men det blev lika hela tiden. Har vad jag minns inte råkat ut för detta tidigare. Tänkte att med förklaringen så ser ju besökare att länken måste ändras för att fungera. Det passade inte heller just då att försöka hitta någon lösning på beteendet. TILLÄGG: Nu kunde jag ändra kommatecknen till punkter, och det utan att början av det inlägget klistrades in (klickade inte retur efter att länken lades till), men då blev den inte klickbar (ändrade kommentaren vid länken).
 10. I diverse trådar i forumet skriver trådskapare att de använder Office 365 (i fortsättingen bara 365). Jag uppfattar 365 vara en prenumerationstjänst, där man installerar de vanliga versionerna av Word och Excel, m m. Stämmer det så säger informationen om 365 inte mycket. Har man inte uppgraderat kan man ha äldre versioner av programmen, och tips kanske inte fungerar med den version som frågeställaren har. Har inte använt det själv men jag tror det också ingår molntjänster av t ex Word och Excel, i alla fall i en del versioner av 365. I de fallen är det rimligtvis de senaste versionerna som man använder. Skriver inte frågeställarna något om det så går det ju inte att veta vad det är frågeställarna använder. I följande tråd skriver Thirteen att Office 365 Personal är en prenumerationstjänst, vilket jag tycker styrker min uppfattning. (Av någon anledning är inte länken klickbar, kopiera och klistra in i adressfältet.) https://eforum.idg.se/topic/354331-office-365-personal/ På följande sida finns information som jag tycker styrker min uppfattning. Tar med ett par frågor och svar. https://www.microsoft.com/sv-se/p/office-365-personal/cfq7ttc0k5bf?rtc=1&activetab=pivot%3aoverviewtab De vanligaste frågorna Vad är skillnaden mellan Office 365-prenumerationsavtal och Office som engångsköp? Vad är skillnaden mellan Office 365 och Office 2019? Klicka VISA ALLA, under den första gruppen av frågor och svar, så visas ett antal till. Ladda ned och installera Office Hur ser jag till att jag alltid har de senaste Office-apparna? * Om min uppfattning stämmer förvånar det mig lite att de som svarar i dessa trådar inte ställer någon följdfråga om vilka versioner av programmen som egentligen används. Inte meningen att vara anklagande, men det förbryllar mig en del. Men jag kan ju förstås ha helt fel om vad 365 är. * I det här svaret skriver Microsoft att man meddelas när nya versioner finns tillgängliga. Jag är inte så säker på att det alltid är så, kanske beror det på hur man valt diverse inställningar för sitt 365-konto. Det här senaste inte viktigt för trådens egentliga innehåll. ETT TILLÄGG: Den första av de två frågorna under rubriken De vanligaste frågorna, i exemplen ovan, verkar visas först efter att man klickat VISA ALLA. Och då försvinner också den andra frågan från Microsofts sida.
 11. Visst är det så, om den oallokerade delen. Men du frågade om det gick att utöka C:, vilket var vad jag kommenterade. (Jag är inte tankeläsare och vet vad andra egentligen avser. 😀)
 12. Det verkar så. Se bilden i tidigare inlägg, Used: 46%. (Kommenterar när jag ändå är inloggad, i väntan på svar från Jenkan86.)
 13. Jo, när man manuellt väljer att rensa versioner så tycks det fungera så. Som jag skrev om i mitt förra inlägg, se stycket om information från Fossbytes. Men det jag undrar över är om den regeln också gäller för inställningen om hur länge versioner sparas (relevant när man väljer något annat än "För alltid"). Jag hittar i så fall inget som informerar om det. (Informationen för den manuella rensningen kan inte tas för givet gälla även detta.) Så undrar jag över beteendet "Alla ändrade filer och mappar tas också bort, t.ex. versioner som undantogs eller togs bort från biblioteken.", vid manuell rensning. Antingen fattar jag fel eller så tar den manuella rensningen också bort filer från backupen om de inte längre finns kvar på datorn. Så tycker inte jag att en backup ska fungera, det liknar ju mer att man synkroniserar datorns filer mot någon extern lagring, vilket ju är något annat.
 14. Tycker inte du var otydlig, det var så jag förstod det. Jo, men det är ju standardinställningen. Det går väl att lägga till egna val, och ta bort förinställningar. Märkligt om man måste använda Bibliotek för att det ska fungera. Jag skapade nyss en ny tråd om Filhistorik. I en av artiklarna jag länkade till står det: "NOTE: In Windows 8, you do not have the option to add folders from File History–instead, you must add folders to a Library in order for them to be included." https://www.howtogeek.com/74623/how-to-use-the-new-file-history-feature-in-windows-8/ Så du har lite rätt, men det var alltså i Windows 8.
 15. Blev inspirerad av tråden "Dupliceras filer som ligger i flera bibliotek i filhistoriken?" och har kollat lite på programmet/funktionen. Undrar över ett par saker där någon i forumet kanske har ett svar, eller en förklaring. Det finns inte många inställningar i Filhistorik (i alla fall så länge programmet inte aktiverats), men en av dem avser hur länge versioner behålls. Används "För alltid (standard)" kan det bli mycket data med tiden. Men om man väljer en begränsad tid, t ex 1 år, man har ett antal filer som inte redigerats det senaste året och så kraschar hårddisken med originalen efter drygt ett år - har de då raderats från backupen har man ju inga av dessa filer kvar någonstans. Det borde finnas någon regel som behåller minst en version oavsett hur gammal den är. Ett syfte med säkerhetskopior är att återställa filer man av misstag raderat, eller få tillbaka en tidigare version av någon fil. Ett annat är att återställa en kraschad disk. För det senare vill man inte få tillbaka filer från backupen om de avsiktligt raderats från hårddisken. För att hantera det behöver backupen också information om vad som fanns på hårddisken vid ett antal tillfällen, "snapshots". I Filhistorik går att välja hur ofta filer sparas, från var 10:e minut till "Varje dag". Inget konstigt med det, men hur förhåller sig detta till de "backup time periods" (se HowTo Geek) man kan välja bland. I artikeln från HowTo Geek finns ett exempel med tre tidsperioder. Kan de avse de manuellt startade "kompletta" backuper som jag uppfattar att man kan göra? Det kan rimligtvis inte skapas en "snapshot" av hela disken var 10:e minut, ifall det är det intervallet man valt. https://www.howtogeek.com/74623/how-to-use-the-new-file-history-feature-in-windows-8/ I artikeln från Fossbytes kommenteras funktionen "Clean up versions", i den kan man välja att radera filer äldre än en angiven ålder - med undantag av "den senaste versionen". Där finns alltså det jag efterfrågade tidigare, men fungerar det också för den ständigt pågående hanteringen av att radera gamla filer? https://fossbytes.com/how-to-backup-data-in-windows-10-using-file-history/ Några till artiklar. https://www.pcworld.com/article/2974385/how-to-use-windows-10s-file-history-backup-feature.html https://www.windowscentral.com/how-use-file-history-back-your-files Har googlat en del för att hitta någon vettig information om Filhistorik. Inget direkt fel på informationen i de länkade artiklarna här ovanför, men de beskriver inte mycket mer än det man ändå ser när man startat Filhistorik. Hittar inga bra förklaringar till t ex det jag efterfrågat i inlägget, eller andra konsekvenser av de val man kan göra.
 16. Varför skulle det var så? Har du någon källa för det påståendet? En sådan kan väl hanteras som vilken filkopiering som helst (ifall man inte har någon automatik även för detta). Vad är det du avser här, egentligen? Du kanske menar att göra en systemavbildning?
 17. Här blir jag vilse. Varför skulle det inte behövas en router när det finns uttag i flera rum? Och vad är det för "praktiska skäl" som gör att en router är bra att ha. Routrar används för att slussa trafik mellan olika nätverk. För hemanvändare mellan det egna lokala nätverket och bredbandsuppkopplingen (och sen till internet). Skulle man få flera publika IP-adresser kan man ansluta lika många dator, m m, via en vanlig switch. Men det verkar inte vara så vanligt. Dessutom kan datorer anslutna via olika publika IP-adresser inte prata med varandra, inte på något enkelt sätt i alla fall. https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/lokala-natverk/routern Det du skriver om uttag i flera rum tycker jag handlar om ett lokalt distributionsnät: https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/lokala-natverk/lokalt-tradbundet-natverk Så har vi trådlösa nätverk. Accesspunkter byggs ofta ihop med routrar - "trådlösa routrar", men WiFi har annars inget att göra med routerfunktionen. Bara rekommenderas, varför då? Brukar vara en bredbandsswitch/tjänstefördelare/triple play-switch som delar upp bredband, tv och bredbandstelefoni. https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/tv-teknik/ovriga-mottagningssatt/iptv-inkoppling
 18. Stänga av Telias skräppostfilter tror jag inte går att göra. För ett antal år sedan gick det att göra och när sedan inställningen försvann från webbmejlen "låstes" den inställningen, inaktiverat skräppostfilter för dem som hunnit göra det och fortsatt aktiverat för andra. Senare blev skräppostfiltret aktivt för alla. Mycket märkligt att man vid användning av POP tvingas logga in till webbmejlen regelbundet för att kolla ifall mejl felaktigt klassats som spam. Har påtalat detta för Telia men fick inget gehör för det. Arkivering kan nog hanteras på olika sätt så ett generellt svar går inte att ge. Kan t ex vara automatisk eller manuell. Vill du hantera skräppostmappen på servern med din e-postklient kan du stänga av hämtningen för POP, och skapa ett IMAP-konto. Utrymmet på servern är, som du skriver, inte mycket att skryta över. Men du kan t ex använda din befintliga, lokala, Inkorg som arkiv och flytta till den från IMAPs Inkorg, och från skräppostmappen på servern sådana mejl som felaktigt klassats som spam. Kanske går det att sätta upp någon automatik i din e-postklient. I webbmejlen kan man skapa egna filter, för att anpassa för de spam man brukar få, eller för att ordna med annan automatik. Men det lär väl inte gå att göra ett filter som har högre prioritet än Telias inbyggda, och på något sätt få skräpposten att bli kvar i Inkorgen för hämtning med POP. Fick precis en idé, kanske lite knasig. Kanske går det att låta POP hämta som vanligt, och också sätta upp ett IMAP-konto för åtkomst av skräppostmappen utan att behöva logga in med webbmejlen. I så fall borde det gå att inaktivera IMAPs synkning mellan servern och klienten, den hanteringen blir ju onödig om meningen är att POP ska hämta e-posten. Kan också gå att välja vilka mappar på servern som IMAP-kontot i klienten ska "prenumerera" på. Ett annat sätt kan vara att sätta upp ett IMAP-konto i t ex en mobil, för bevakning av skräppostmappen. Bifogar några länkar för Outlook, bara som exempel. https://support.office.com/sv-se/article/arkivera-i-outlook-för-windows-25f75777-3cdc-4c77-9783-5929c7b47028 https://support.office.com/sv-se/article/arkivera-outlook-objekt-manuellt-ecf54f37-14d7-4ee3-a830-46a5c33274f6
 19. Poliser, m fl, använder de skyddsvästar för att bli odödliga? Bilbälten i bilar, använder man dem för att helt slippa skador vid olyckor? Bor man på t ex bottenvåningar drar många gärna för gardinerna när det mörknar, har de nödvändigvis något att dölja? Av vilken anledning går vi människor vanligtvis med kläderna på?
 20. Jag skickar med en SMTP-server hos en e-postleverantör där jag har e-postlådor, och det fungerar om man autentiserar sig (loggar in). Då behöver man inte fundera över hur man är uppkopplad till internet (när man t ex är på andra ställen än hemma). Om det fungerar med Lightroom kan jag inte säga. Hittade följande, men har inte kollat innehållet så noga. https://www.teknikifokus.se/hur-du-anvander-googles-mailserver
 21. ... och för att skapa flera skrivbord och växla mellan dem.
 22. En teori, i väntan på svar ... Kanske kan en leverantör konfigurera om en bredbandsswitch så att en port som inte används för någon tjänst fungerar tillsammans med den befintliga porten för uppkoppling till internet. Så att det blir en liten inbyggd "vanlig" switch i bredbandsswitchen. Det görs i så fall för att slippa en extra extern switch före routrar eller direkt anslutna datorer. Internetleverantören måste rimligtvis ändå tilldela flera IP-adresser i sitt system. Hur skulle en "bryggning" annars kunna fixa det. Så har en bredbandsswitch ingen publik IP-adress (den har routern på WAN-sidan, eller en direkt ansluten dator), men det finns kanske andra sätt att få åtkomst till en specifik bredbandsswitch (tillhandahållen av internetleverantören).
 23. Som Cecilia redan frågat, vad menar du med "brygga en port" för att få en till publik adress? Får man flera publika IP-adresser borde det fungera genom att ansluta en vanlig switch (också kommenterat tidigare i tråden) direkt efter en bredbandsswitch, efter en mediakonverter, till ett bredbandsuttag direkt i väggen eller efter ett modem. Sen kan routrar och/eller datorer anslutas i den switchen, max så många som man fått publika IP-adresser. Tilldelning av IP-adresserna hanteras av någon DHCP-funktion hos bredbandsleverantören (om man inte skaffat fasta publika IP-adresser). Så blir det förstås flera lokala nätverk, som bgjo skrev i ett inlägg.
 24. Antar att du vill placera routern med tanke på det trådlösa nätverket. Placera i stället en separat accesspunkt där och routern vid Inteno'n, så har du löst problemet (om jag fattat rätt). Har du inget behov av trådlöst där routern då hamnar kan du stänga av det. Passar på att kommentera att Inteno'n är en bredbandsswitch/tjänstefördelare, inte ett modem. Den delar upp t ex bredband, tv och bredbandstelefoni. Ska inte förväxlas med en vanlig switch som förgrenar ett nätverk.
 25. För att göra det du frågar efter behövs alltså mer än en (1) publik IP-adress, som redan beskrivits. Hos Kjell & Company finns mycket bra information, bl a om lokala nätverk och routern. "Med hjälp av Nat skapar routern ett eget nätverk som den agerar operatör för." "Adressen som datorns router har på internet kallas publik IP-adress." https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/lokala-natverk/routern Konsumentroutrar hanterar vanligtvis endast en publik IP-adress - "Adressen ..." i citatet här ovanför. Vad är anledningen till det du vill göra? Har det kanske med din utrustnings placering att göra, och kanske tanken att router = WiFi. Vilket på sitt sätt stämmer, men routern är så mycket mer, och i grunden till för att routa (... trafiken mellan två nätverk - det lokala och uppkopplingen till internetoperatören). Kanske finns det andra lösningar. Okej att berätta vilken leverantör det är?
×
×
 • Skapa nytt...