Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

lg

Medlem
 • Antal inlägg

  67
 • Gick med

 • Senaste besök

Om lg

 • Medlemstitel
  Användare
 • Födelsedag 1978-10-10

Kontaktinformation

 • Hemsida
  http://

Profil

 • Kön
  Vill inte avslöja
 • Ort
  se
 1. Jag hade gått och tittat på en LaCie 5Big NAS PRO men var lite för långsam och helt plötsligt fanns de inte längre på marknaden så nu måste jag hitta ett alternativ. Anledningen till att jag tänkte mig en LaCie är att jag vill att den ska vara snygg eftersom den ska stå framme. Utöver det vill jag ha stöd för RAID5 och ha hyfsad prestanda (det var möjligen LaCie:s akilleshäl). Eftersom den ska stå framme behöver den också vara tyst (fläktlös?). Den behöver däremot inte vara billig. Så, för att summera: snygg, tyst, hyfsad prestanda, RAID5-stöd, priset är sekundärt. Vad föreslår ni? Inte Seagate eftersom det var de som förstörda LaCie!
 2. Något i stil med Fon där man delar ut sin uppkoppling hemma och på så sätt kan komma åt andras Fon-punkter på annat håll. Vad har Fon för konkurrenter? Vem är bäst?
 3. Varför är ovanstående inlägg "Redigerat av Cecilia, 14 juli 2014 klockan 13:54."?
 4. Allt detta hittade jag alldeles nyss i en flyttlåda. Förslag på vad jag ska göra med det?
 5. Jag vill uppgradera min säkerhetskopieringslösning från nuvarande som helt enkelt är Time Machine till extern 2 TB disk (som börjar bli full). Jag har lite olika alternativ, typ så här: 1. RAID 5 hemma + 1 disk offsite som speglar. 2. Någon slags hemsnickrad variant, hemma RAID1, offsite en extern disk med samma kapacitet som RAID1-lösningen har när den ställts in på RAID Kanske ytterligare något alternativ? Kapaciteten på min nuvarande 2 TB-disk har räckt i ganska exakt 4 år men det är väl rimligt att sikta på att dubbla tillgängligt utrymme. Så här ser jag på de olika alternativen: 1. Fördelar: relativt gott kapacitetsutnyttjande: 67% vid tre diskar i RAID:en. Totalt, om jag köper 3 x 2 TB + 1 x 4TB (sammanlagt 10 TB) får jag ut 4 TB (kan någon verifiera att jag räknat rätt?). RAID5 har smidigare hantering av trasiga diskar än RAID1. Stoppar jag i en fjärde disk ökar kapacitetsutnyttjandet till 75% (8 GB disk ger 6 GB tillgängligt). Markant säkrare än ren RAID1 (men samtidigt, med en offsitedisk med samma innehåll ökar ju säkerheten högst påtagligt, även för RAID1) Dyrt: Måste köpa en NAS som tar minst 3 diskar (vilket knappt verkar finnas, måste alltså köpa en som tar 4 diskar = ännu dyrare). När NAS:ens hårddiskplatser är fulla måste man byta 3 diskar för att öka kapaciteten. 2. Fördelar: billigare med kabinett som bara tar 2 diskar. För att få ut 4 GB + offsite måste jag köpa 2 x 4 TB + 4 TB (sammanlagt 12 GB). När NAS:ens hårddiskplatser är fulla måste man byta 2 diskar för att öka kapaciteten. Nackdelar: Osmidigare hantering av trasiga diskar. Sämre kapacitetsutnyttjande. Beklagligt att det inte finns några NAS:ar som är dedicerade för RAID5-lösningar. Så till mina frågor: 1. Borde jag överväga någon annan maskinvarukonfiguration? 2. Har jag missat någon väsentlig för- eller nackdel i min uppräkning? 3. Vad borde jag välja av ovanstående? Varför? Kan ju vara värt att inkludera lite priser i det hela också. Jag gillar LaCie:s grejor, de är snygga, välbyggda och man får med Wuala-bonus. Tyvärr har de ingen NAS för fyra diskar men väl för fem. Följer man deras egna rekommenderade priser blir kalkylen så här: 1 Tomt NAS-kabinett LaCie 5big NAS Pro 4349:- 3 diskar à 1449:- = 4347:- Totalt 8694:- 2 Tomt NAS-kabinett LaCie 2big NAS 1549:- 2 diskar à 2299:- = 4598:- Totalt 6147:- (tillkommer sedan en extra 4 GB disk men det är ju lika för båda lösningarna). Notabelt är att om jag köper en LaCie 5big NAS Pro förkonfigerad med 5 2GB diskar kostar den 8649:-, alltså 45:- billigare än min egen konfig med bara tre diskar.
 6. Finns det någon www-tjänst (typ Google Contacts), "app" för telefoner eller traditionellt program (för Mac) som har en smartare hantering av kontakter än "flatfil"? Jag är trött på att skapa tio kontakter för folk som arbetar på samma företag med identiska uppgifter. Man borde istället skapa en generell företagskontakt (ev uppdelat per avdelning eller liknande) och sedan länka varje person som arbetar där till denna. Min gamla Newton MP 2100s adressbok fungerade så, det är värdelöst att ingen (?) erbjuder detta längre!
 7. lg

  Lös DECT-basstation

  Jag har precis skaffat mig VOIP. För detta använder jag delvis lite olika softphones i mina mobiler men jag har också en ATA-box. Till ATA-boxen tänkte jag koppla min gamla B&O DECT-telefon. Problemet är att min fiberanslutning sitter väldigt dumt till där den sitter upp i taket vid en bokhylla. Det är utmärkt för min WiFi-router som jag aldrig behöver pilla på och det är också bra för ATA-boxen som jag ställer precis bredvid routern men att ställa basstationen, som också fungerar som laddare, för min telefon där är väldigt osmidigt. Jag måste liksom ställa mig på en pall varje gång jag vill komma åt basstationen. Nu skulle jag vilja flytta på basstationen så den kan stå på något ställe där man typiskt ställer en fast telefon och enbart använda den som laddare men för att det ska fungera behöver jag hitta en annan basstation som kan stå på hyllan vid routern. Jag behöver alltså enklast tänkbara DECT-basstation som bara är just en DECT-sändare. Finns det någon sådan produkt?
 8. Nu har jag gjort en återställning genom att hålla in återställningsknappen i 10 sekunder. Hände ingenting alls. Tyvärr innebär detta att frågan kvarstår: någon som vet hur man bryter sig in i en provisionerad SPA122 med FW 1.2.1 och laddar den med Ciscos standard-firmware, dvs en icke-provisionerad version av programvaran?
 9. Om du hade sett episoden hade du inte tvekat vad det handlat om!
 10. För massa år sedan såg jag ett klipp där Steve Jobs "justerar glasögonen med sitt långfinger" när en utvecklare ställer en fråga om varför någon gammal Mac OS-version inte stöder någon Quadra-modell eller så. Jag hittade ett kort klipp från episoden på Youtube men det är bara fem sekunder långt Någon som kan hjälpa mig hitta hela detta klipp? Jag tror att jag hittade det via svenska MacWorld men trots flera timmars googlande hittar jag inte originalet.
 11. Någon som vet hur man låser upp sin Cisco SPA122 som är låst till Phonzo? Phonzos kundtjänster säger att jag absolut inte får får återställa den eftersom den då slutar fungera (!). Någon som vet vilken status den hamnar i om man gör en fullständig återställning? Jag vill använda boxen med en annan operatör.
 12. Min Airport Express har gett upp och jag letar efter en ersättningsprodukt. Vad finns det för alternativ till AE som gör ungefär samma sak? Jag är primärt ute efter att strömma ljud, inte bild. För det mesta är ljudkällan en Mac.
 13. Kanske kan reaktivera den här tråden för en relaterad fråga. Jag har köpt en Asus RT-AC66U (en high end (draft) 802.11AC-router alltså) med tre externa löstagbara antenner. Om jag byter ut dessa tre antenner mot något i stil med http://www.conrad.se/DIGITUS-WLAN-ANTENN-9DB.htm - kommer det fungera som avsett (dvs mycket starkare signal = bättre räckvidd)? SKa jag byta ut alla tre eller bara en antenn?
 14. Ska köpa en ny router och vill ha en rejäl och stabil sak med hög prestanda, mycket minne etc, typ Linksys EA6700, som stöder dd-wrt eller liknande tredjeparts-FW. Alla listor över kompatibla enheter jag hittat för dd-wrt, OpenWRT, Tomat mm listar bara ganska enkla modeller. Någon som kan ge ett tips?
 15. Ja rubriken uttrycker frågan rätt bra: fungerar en SATA 3.0-disk i en dator med SATA 2.0-gränssnitt? Jag har en Mac Mini med SATA 2.0 (3Gb/s) som jag ska köpa en ny SSD till men SATA 2.0-diskar är mycket dyrare än 3.0 så jag skulle hellre köpa en sådan. Naturligtvis inser jag att man inte kommer få mer än 2.0-hastighet (men det är väl få, om några diskar, som levererar det i alla fall). Fn sitter det en mekanisk SATA 1.0-disk i datorn och i min systeminformation står det då "Negotiated 1,5 Gb/s" som hastighet, vilket verkar rimligt och korrekt.
×
×
 • Skapa nytt...