Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

;.(

Medlem
 • Antal inlägg

  22
 • Gick med

 • Senaste besök

Om ;.(

 • Medlemstitel
  Användare

Profil

 • Ort
  postort
 1. Ska för första gången installera Ubuntu, på en laptop. Hittade ett antal tutorials om både installation rent generellt, och installation med Dual boot med Vista. Dock inget om vad man kan göra om man redan har en tom partition ledig på hårddisken. Det vore enklast att ha Ubuntu på den andra partitionen, men kan man ha dual boot då de olika systemen ligger på olika partitioner, och hur installerar man det i så fall? Annars skulle jag behöva merge:a mina två partitioner, hur gör man enklast det i Vista utan att förlora data och orsaka annat krångel? Det finns nämligen också en tredje, halvdold partition från vilken tillverkaren tillåter system restore av Vista-partitionen, och den partitionen vill jag inte skada. Alla tre partitionerna ligger alltså på samma fysiska disk.
 2. Två frågor ang. vista: - om jag har xp på datorn, behövs det en separat partition för att kunna installera Vista? Eller kan vistas installationsprogram fixa detta utan att jag behöver formatera om hårddisken och använda fdisk? - direct x 10 går bara att köra i vista, men går det att på något sätt installera hela direct x 10 sdk eller delar av denna för att kompilera program för direct x 10 även i windows xp?
 3. ;.(

  Damm

  Ok, tack, ska prova!
 4. Jag har en äldre skärm som inte har DVI-anslutning, men vill helst köpa ett grafikkort som enbart har DVI-utgång. Finns det adaptrar, och i så fall, hur kopplar man in dem, och var får man tag i dessa?
 5. ;.(

  Damm

  Hur rensar man enklast datorn från damm? Dammsugare riskerar att förstöra komponenterna, trasa är antingen våt vilket förstör komponenterna, eller riskerar att generera kraftig statisk elektricitet.
 6. Jag tänker köpa ett nytt grafikkort, och väger mellan följande Nvidia GeForce GPUer: - 7600 - 7800 - 8400 - 8500 - 8600 Hur är det med effektförbrukning och kylning för dessa? Tidigare hade jag en 7600 GS, behöver jag notabelt mycket mer effekt för att kunna köra något av ovanstående kort, så att det kan bli aktuellt att byta nätaggregat? Jag undrar också vilket det lägsta kortet i 8000-serien jag kan köpa och fortfarande ha minst samma prestanda som med 7600-kortet. Helst vill jag ha ett så billigt kort som möjligt, men utan att prestanda sjunker jämfört med tidigare för DirectX9.0c och OpenGL-baserade applikationer! En bonus är om jag kan få tillgång till de nya features som 8000-serien medför, men priset får inte heller gå för högt (därför utesluter jag 8800)!
 7. Här är en uppdatering: jag har nu bytt hårddisk. Felet med då och då rosa istället för vit text kvarstår i kommandotolken och i utmatningarna innan själva windows startas (men INTE i anteckningar om jag markerar texten). Det verkar alltså inte som om det var något problem med den gamla hårddisken. Jag har efter hårddiskbytet nu lyckats installera alla drivrutiner utom en, nämligen den för grafikkortet. Under själva installationen av denna låser sig datorn på samma sätt som förut. Var min första gissning med trasigt grafikkort rätt iallafall? Jag har testat både den drivrutin som jag fick med på en skiva till grafikkortet (det var denna jag använde före kraschen), samt drivrutiner från Nvidia's hemsida. Ingen av dessa går att installera utan krash halvvägs igenom installationen. @drno007: Menar du fel på RAM-minnet, eller i BIOS (för delar av BIOS ligger väl i skrivbart minne)? Din länk verkar inte fungera förresten --- Förresten, om grafikkortet är trasigt behöver jag nog köpa ett nytt... Tidigare hade jag ett GeForce 7600 GS-kort. Har det gjorts några benchmark-tester av nya GeForce 8400 GS ännu? Är den snabbare än 7600 GS, eller vad för kort i 8800-serien behöver jag för att minst få samma prestanda som jag hade innan (i tidigare fall har Nvidia, så vitt jag kan minnas, lanserat budgetkort i en ny familj, som haft lägre prestanda än medeldyra grafikkort i föregående familj - t.ex. 7100 vs 6800)? [inlägget ändrat 2007-10-12 21:34:47 av ;.(] [inlägget ändrat 2007-10-12 21:39:12 av ;.(]
 8. Vilken drivrutin används innan windows startas? Ligger den i BIOS-minnet eller på hårddisken? Jag får samma problem med rosa text när jag i felsäkert läge kör DOS-prompten i fullskärmsläge, om det ger någon ledtråd...
 9. Tyvärr har jag ingen annan dator med rätt buss (PCI-express), och inget annat grafikkort som är helt (annat än moderkortets grafikkort). Vid närmare eftertanke undrar jag om det inte trots allt är hårddisken som börjat förlora data som orsakat problemet. Detta skulle i så fall kunna medföra skada på drivrutinen för grafiken, vilket ger ibland rosa text i textläget, och till att data på andra ställen gjort det omöjligt att boota. Ett fel i grafikkortet som bara rör uppritningen bör inte påverka uppstarten däremot. För att grafikkortet ska kunna påverka uppstarten måste det blivit ett hårdvarufel som skadar kretsarna som gör att det skickas konstiga data TILL CPUn när det inte ska göra det, men ett sådant fel är förmodligen inte så vanligt - eller? Kanske bättre att först byta hårddisken först trots allt eller är chansen att grafikkortet fortsätter att göra datorn ostartbar stor? Jag är nämligen inte helt säker på hur det fungerar och om det finns någon risk att skada i grafikkortet skulle kunna medföra att datorn inte kan bootas (däremot, fel i drivrutinen, vilket skulle tyda på hårddiskfel...).
 10. Min dator med Windows XP låste sig under körning, och det dök upp en blå skärm med texten "stop screen" med bl.a. texten att windows hindrade exekveringen från att fortsätta därför att datorn kunde skadas. Efter att detta skedde och jag startade om datorn, är det nu endast möjligt att starta den i felsäkert läge. Startar jag den i vanligt läge dyker "stop screen" upp igen under någon tiondelssekund, därefter startar datorn om sig själv. Texten i DOS-läget innan windows startar är på flera ställen rosa istället för enbart vit. System restore fungerar ej. Chansen att jag har virus bedömer jag som liten. Hårddisken verkar inte ha kraschat totalt men jag utesluter inte möjligheten att data som windows behöver för att boota kan ha skadats av någon lokal datakorruption. Jag misstänker att felet beror på att grafikkortet gått sönder men är inte säker på om det är korrekt, eller om det är det enda felet (jag har en tajt deadline och bör helst beställa alla ev. reservdelar samtidigt och snarast, istället för att en i taget och vänta på multipla fraktfördröjningar). Hur diagnostiserar jag enklast om det enbart är grafikkortet det är fel på? Räcker det med att ta ut kortet ur datorn och starta om (så att moderkortets grafik används)? Eller behövs eventuella mjukvaru- och BIOS-justeringar? Jag kan inte installera om drivrutinerna i windows i felsäkert läge, för när jag försöker detta säger windows att det inte går att göra program med kernel-rättigheter i felsäkert läge. Därför kan jag inte testa om det är drivrutinerna det är fel på.
 11. oops behöver inte hjälp längre. Jag hittade "word viewer"...
 12. Finns det något gratisprogram som kan konvertera från .wps-format (works ordbehandlingsprogram) till exempelvis .doc för wordpad eller liknande. Jag har ett gammalt works-dokument som jag behöver öppna men har inte tillgång till works för tillfället!
 13. Jag har just byggt färdigt en dator och allt fungerar som det ska med undantag av en sak: hårddisken går att "mata ut" med det verktyg man använder för att mata ut USB-minnen etc.!!! Hårddisken är en S-ATA, jag har även en IDE-cd-enhet inkopplad. Är det fråga om någon felinställning i BIOS, eller måste jag bygla om CD-enheten (nu är den iställd på master, tror jag). Eller gjorde jag något fel vid installationen av windows? Jag saknar floppy disk så före installationen av windows ställde jag i BIOS in CDn som primär bootdisk, och efter installationen har jag ställt om HD till primär bootdisk och CDn till sekundär. Tacksam för svar om hur jag löser problemet så att HD inte kan matas ut! Ps. jag har inte testat att trycka på mata ut för hårddisken, men jag antar att effekten inte blir särskilt rolig...
 14. ok jag är inte helt säker på att jag förstår, men har bytt mot ett 450W nätaggregat i min beställning... Jag hoppas att det inte finns någon fara för att datorn ska gå sönder om man har för mycket ström? Eller reglerar nätaggregatet detta själv för att bara tillföra precis så mycket som datorn kräver? [inlägget ändrat 2006-08-25 21:42:43 av ;.(] [inlägget ändrat 2006-08-25 21:44:19 av ;.(]
×
×
 • Skapa nytt...