Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

jbo

Medlem
 • Antal inlägg

  141
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  2

Anseende-aktivitet

 1. Gilla
  jbo gav anseende till Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  Google skriver SSL för port 465 och TLS/StartTLS för port 587.
  https://support.google.com/mail/answer/7126229?hl=en
   
 2. Tack
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  AVSLUTANDE UPPDATERING
   
  Lösningen på problemet med synkning mellan G-mail och Outlook som beskrivits i inledningen av den här tråden är fånigt enkel.
   
  Först en kort repetition för att Lägga till eller ändra e-postkonton:
  För att skapa eller ändra e-postkonton finns två vägar för att nå och göra inställningarna: 
   
  Det ena är via Kontrollpanelen (den för Windows):
  Kontrollpanelen > Mail (Microsoft Outlook...) > Visa profiler... > Egenskaper > E-postkonton... > Kontoinställningar > Ändra...
   
  Det andra är via Outlook:
  Arkiv > Kontoinställningar > Hantera Profiler > Installera e-postkonton och kataloger - E-postkonton... > Nytt... (eller Ändra... som ju gäller i just det här fallet)
   
  Från det näst sista steget ovan (E-postkonton) är det identiskt med hur det ser ut i de tidigare i tråden nämnda guiderna (och som det ser ut i Outlook 2013)
   
   
  Lösningen
  I proceduren med att skapa/lägga till ett e-postkonto (enligt ovan) kommer man till fälten för inkommande e-post (IMAP i det här fallet) och utgående e-post (SMTP) - och det är här lösningen till problemet finns. 
   
  I dessa fält har anvisningarna i samtliga guider jag följt - och framgångsrikt använt - stått (och står i skrivande stund alltjämt): imap.gmail.com resp. smtp.gmail.com.
  Detta gäller inte för Office (Outlook) 2019.
  Ändra värdena till: imap.googlemail.com respektive smtp.googlemail.com
   
  Detta löste problemet med att få Outlook och G-mail att synka för min del. Och det är det supporten på Microsoft också föreskriver som allmän regel (man kan undra varför det inte syns i de officiella guiderna).
   
  Från Microsoft föreslår man, om det mot förmodan inte skulle fungera med lösningen ovan, att även testa att ändra värdet för serverportnumret för SMTP (nås, från samma fönster där man skriver in värdena som just beskrivits ovan, via Fler inställningar... > Avancerat).
  Standardinställningarna här för inkommande server (IMAP) är 993 och krypteringstyp SSL/TLS.
  Motsvarande för utgående server (SMTP) är 587 och krypteringstyp STARTTLS, men kan alltså enligt Microsoft även vara 465 (de föreslår även kryptering med TLS, men TLS finns inte som alternativ [i alla fall i min Outlookversion - däremot SSL/TLS men den krypteringstypen har aldrig fungerat för mig - med portvärde 587, jag har aldrig behövt testa 465]).
   
   
  Några ord om Sekretessinställningar - som lösning och problem
  En bit in i den här tråden kom förslag om att ändra sekretessinställningarna (Arkiv > Officekonto > Kontosekretess - Hantera inställningar).
  Som också tidigare nämnts i tråden testade jag detta med ytterst begränsad framgång - när det fungerade som minst dåligt fungerade det för en (1) inloggning sedan tog det stopp. Och det spelade ingen roll vilken typ av förändring man gjorde - bara att den skett  på något sätt.
   
  Ändring av sekretessinställningar kräver alltid omstart av Outlook/Office. Det gäller även när man ändrar språk i någon del av Office.
   
  Jag testade därför med att just ändra språk - men inte sekretessinställningar. Efter omstarten kunde jag logga in på samma sätt som om jag ändrat sekretessinställningarna. Det vill säga en (1) gång.
  Det verkar m.a.o. som om själva omstarten av Outlook i sig var det som åstadkom förändringen (om än med begränsad framgång).
   
  Microsoft föreslår att man skall ha samtliga aktiveringar av "Anslutna funktioner" i kryssade. Jag föredrar dock att avbocka samtliga (jag har ingen användning av de onlinefunktioner etc. som erbjuds och vill minimera min personliga data som skickas till Microsoft) och har därför, efter att jag fått Outlook att fungera enligt ovan, i olika steg, avbockat samtliga som kan avbockas här.
   
  Detta (att jag avbockat) har lett till de mindre buggar som jag nämnt ovan. Dessa yttrar sig genom att Outlook, eller något annat Officeprogram, vid varje ny uppstart av datorn (om den varit avslagen) kräver en omstart varje gång programmet i fråga startats - TROTS att den omstart som alltid krävs vid förändringar av sekretessinställningar (som nämnt ovan) redan gjorts. Och detta upprepas om och om igen för varje gång som datorn varit avslagen och startas upp på nytt. Eller det vill säga inte varje gång utan lite hipp som happ, d.v.s. ett intermittent återkommande krav på omstart. Oftast räcker det, om man är on-line, med en omstart av ett (1) Officeprogram för att resterande skall kunna startas som vanligt - men, som sagt, inte alltid...
   
  Att starta om är visserligen en snabb affär (Alt + F4) så jag har inte haft någon större anledning att lägga särskilt mycket krut på detta, men det är ju ändå irriterande och samtidigt intressant att ta reda på vad som kan vara anledningen till det dysfunktionella beteendet.
  Så jag förde logg och har till slut landat i att den minsta gemensamma nämnaren för problemet (krav på omstart) är att det - så gott som alltid - uppstår när Officeprogrammet i fråga startas när datorn är ON-LINE. Är datorn OFF-LINE när programmen startas uppstår inget krav på omstart. Men då måste ALLA Officeprogram (som man tror sig vilja använda den dagen) först startas i off-lineläge. Har man t.ex. glömt att starta Word eller Excel kommer dessa att kräva omstart om man senare startar dessa on-line.
   
  Problemet har kvarstått trots ett antal olika uppdateringar av både Office och Windows 10.
  Jag har nämnt problemet, för vilket jag alltså inte funnit någon egentlig lösning, för Microsoft men inte fått något svar.
   
 3. Gilla
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  KORT UPPDATERING
  Efter en del olika försök och kontakt med Microsoft lyckades jag för c:a två veckor sedan (2019-09-15), i stort sett, lösa problemet.
  Det har dock förekommit en del smärre buggar vid vissa efterföljande inställningar, vilket gör att jag väntar med att återkomma med en ev. lösning tills hela utvärderingen är gjord - något som har visat sig kunna sträcka sig över en rätt avsevärd tidsrymd av anledningar som jag samtidigt med utvärderingens slutpunkt också får återkomma till.
 4. Tack
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  UPPDATERING 7/9 -19
  Märkliga ting har inträffat. Och fortsätter att inträffa:
  Först ingen förändring.
  Sedan (5/9) - utan att egentligen ha gjort några egentliga ändringar - fungerade inloggningen från Outlook till G-mail. Precis enligt "boken", för en (1) inloggning.
  Dagen efter var det tillbaks på ruta 1...
   
  Jag har lite för mycket annat på dagordningen för att helt ägna mig åt godtyckligheterna i Outlook 2019 men fördelarna med att använda Outlook som e-postklient (jämfört med g-mail på webben) är ändå så pass stora att en lösning av problemet måste till, så, lite i mån av tid:
  Fortsättning följer (och i den kommer en lite mer utförlig beskrivning vad som egentligen hände när det plötsligt fungerade - och sedan inte)...
 5. Gilla
  jbo gav anseende till Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  Tyvärr börjar mina tips ta slut. Har du prövat med "Less secure app access"?
  https://support.google.com/accounts/answer/6010255?hl=sv
  Det finns fler som har samma problem i Microsofts forum och åtminstone här finns det en som beskriver hur hen löste det:
  https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/outlook-2019-not-connecting-to-gmail/c869804b-077c-4615-858f-2f990156ae8a
  Fler trådar:
  https://answers.microsoft.com/en-us/search/search?SearchTerm=gmail&IsSuggestedTerm=false&tab=&isFilterExpanded=false&searchFormBtn=&CurrentScope.ForumName=msoffice&CurrentScope.Filter=&ContentTypeScope=#/msoffice/msoffice_outlook-mso_win10-mso_2019/QnA,Discussion,Article/1
   
 6. Ledsen
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  Tack igen!
  Länken du hänvisar till är väldigt snarlik länken jag själv hänvisade till:
  Problemet med guiden i länken du skickade är att instruktionen för att ändra inställningarna i Outlook inte stämmer med hur det egentligen ser ut i Outlook 2019 nuförtiden - som jag beskrev tidigare med bilderna ovan (ja, jag vet, det är väldigt konstigt att Microsoft fortfarande inte har ändrat detta i sin guider på webben).
  Jag fick hursomhelst tag på Microsofts kundtjänst och fick reda på hur det faktiskt går till (och ja, de bekräftade att det inte går till som i guiderna). Istället är det via Kontrollpanelen - som Polken redan föreslagit i sitt inlägg tidigare:
  Det är alltså den övergripande Kontrollpanelen i Windows han menar.
  Jag återkommer under kvällen, eller imorgon kväll, med en liten bildguide hur man når sitt Outlookkonto därifrån.
  Förhoppningsvis har jag då också hunnit uppdatera alla mina konton med nytt applösenord, lagt in dem i Outlook via Kontrollpanelen och, vem vet, kanske fått det att fungera...
  Tack för allt stöd hittills!
   
  UPPDATERING 2019-09-04
   
  Detta har gjorts sedan senast:
  På G-mail: Uppdatering av samtliga g-mailkonton (2-stegsverifiering och applösenord) I Outlook 2019 på min dator: Uppdatering av de nya applösenorden (guiden "Importera Gmail till Outlook" fungerar som vägledning om man utgår från att göra inställningarna via Kontrollpanelen (den övergripande för Windows) (istället för Outlook > Arkiv) enligt: Kontrollpanelen > Mail (Microsoft Outlook...) > Visa profiler... > Egenskaper > E-postkonton... > Kontoinställningar > Ändra... (från det näst sista steget ovan är det identiskt med hur det ser ut i den ovan nämnda guiden (och som det ser ut i Outlook 2013) I "Ändra..": Efter att varje lösenord för respektive e-postkonto uppdaterats (samt kontroll av att portar och andra inställningar stämde för resp. konto) kördes den sedvanliga testen med att koppla upp mot IMAP och SMTP Samtliga tester godkändes för alla konton Dags att ansluta med Outlook mot nätet (gå online) och se om det fungerar: Tyvärr precis samma resultat som tidigare (samma inloggningsfönster från Google, etc., etc.)... De orsaker till varför detta kan inträffa och de lösningar som föreslås (under rubriken "Åtgärda problem med att lägga till Gmail-konton i Outlook" i samma guide som nämnts ovan) är genomgångna men har ingen aktualitet/effekt och löser inte mitt problem (det sista steget - att börja om från början har jag inte beaktat då guiden i fråga beskriver processen att helt från början lägga till ett e-postkonto, inte att konfigurera ett redan existerande, med alla de inställningar etc. som finns för det senare... det vill säga, jag följer egentligen Microsofts guide "Ändra eller uppdatera ditt e-postlösenord" till punk och pricka, om än via Kontrollpanelen.) I Outlook 2013 (installerat på gammal trög laptop som används som reservdator): Blev naturligtvis tvungen att där uppdatera alla nya applösenord (utom för mitt huvudkonto, där behöll jag det ursprungliga applösenordet från flera år tillbaka eftersom det ju tidigare redan fungerat), vilket jag gjorde via Kontrollpanelen den här gången (så att jag kunde ha Outlook offline men ändå utföra kontrollen för kontoinställningarna (IMAP och SMTP). Alla uppdateringar för samtliga konton (även huvudkontot med det gamla applösenordet) godkändes under kontrollen Gick online med Outlook och och allt fungerade som det skulle. Alla konton kan anslutas, hämta och skicka mail.  
  Sammanfattning
  Inställningarna på Google är godkända och fungerande på Google-mail Inställningarna med uppdatering av de nya lösenorden för samtliga e-postkonton  i Outlook 2019 får godkänt vid testkörning (IMAP och SMTP) Inloggning från Outlook 2019 till G-mail misslyckas trots ovan. Men inloggning från en annan dator med Outlook 2013 till G-mail fungerar utmärkt! Som jag ser det är det något relaterat till Office 2019 som går fel, frågan är vad...  Jag har för stunden inte någon egen vettig lösning på detta  
  Så, tillbaks på ruta 1 vänder jag mig åter med stort hopp till ett kunnigt eforum...
   
 7. Gilla
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  Tack igen!
  Länken du hänvisar till är väldigt snarlik länken jag själv hänvisade till:
  Problemet med guiden i länken du skickade är att instruktionen för att ändra inställningarna i Outlook inte stämmer med hur det egentligen ser ut i Outlook 2019 nuförtiden - som jag beskrev tidigare med bilderna ovan (ja, jag vet, det är väldigt konstigt att Microsoft fortfarande inte har ändrat detta i sin guider på webben).
  Jag fick hursomhelst tag på Microsofts kundtjänst och fick reda på hur det faktiskt går till (och ja, de bekräftade att det inte går till som i guiderna). Istället är det via Kontrollpanelen - som Polken redan föreslagit i sitt inlägg tidigare:
  Det är alltså den övergripande Kontrollpanelen i Windows han menar.
  Jag återkommer under kvällen, eller imorgon kväll, med en liten bildguide hur man når sitt Outlookkonto därifrån.
  Förhoppningsvis har jag då också hunnit uppdatera alla mina konton med nytt applösenord, lagt in dem i Outlook via Kontrollpanelen och, vem vet, kanske fått det att fungera...
  Tack för allt stöd hittills!
 8. Gilla
  jbo gav anseende till Cecilia i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  Jag tror att applösenord är unika för varje app som ska komma åt Gmail-kontot och nu har du en ny app, Outlook 2019, och behöver därför ett nytt applösenord. Börja med att logga in på Googles konto-inställningar och skapa nytt applösenord som du anger i Outlook 2019 innan du börjar med något mer komplicerat som att ta bort konton.
   
  Har du inte redan 2-stegsverifiering till Gmail eftersom du behöver applösenord?
 9. Gilla
  jbo gav anseende till polken i Outlook 2019 - kan inte logga in till G-mail   
  ”för det konto som kräver det” Du har fler än ett Google-konto? Du måste skapa ett nytt applösenord för vardera. De nya lösenorden ska du använda i ditt nya outlook. Ingen annanstans. 
  Prova att lägga till kontona via kontrollpanelen istället. Ta bort profilerna innan. Börja med att lägga till bara ett konto(med rätt applösen)
 10. Gilla
  jbo fick anseende från jannejanne i AMD Radeon HD 8790M - Funktion & Prestanda i Dell Latitude E6540   
  Precis!
  Det var denna info jag länkade till i inlägg #5 (Sweclocker) och #9 (Notbookcheck)
  Och, jo, det skall vara 1920x1080 (slarvfel av mig).
   
  Kan f.ö. meddela att köpet nu är hävt. 
 11. Gilla
  jbo fick anseende från jannejanne i AMD Radeon HD 8790M - Funktion & Prestanda i Dell Latitude E6540   
  Precis!
  Det var denna info jag länkade till i inlägg #5 (Sweclocker) och #9 (Notbookcheck)
  Och, jo, det skall vara 1920x1080 (slarvfel av mig).
   
  Kan f.ö. meddela att köpet nu är hävt. 
 12. Gilla
  jbo fick anseende från Cecilia i Ingen utskrift från hp-skrivare (vald som standardskrivare)   
  Upprätthåller en gammal tradition och vana jag haft de senaste åren här på eforum: Att lösa problemet på egen hand och återkomma med redovisning om hur. 
   
  Även om jag inte var 100% säker på att det var efter nyinstallationen av drivrutiner från Dell som problemet uppstod så låg det närmast till hands som problemkälla och jag bestämde mig för att avinstallera de senast installerade drivrutinerna därifrån.
   
  Jag börjar med Dell Unified Wireless Suite
  Det löste problemet. 
  Så här såg processen ut: 
   
  Efter att avinstallationen var gjord började datorn att söka nya drivers Nätverksstyrenhet - Hittade inga drivers USB Universal Bus – Hittade inga drivers Med skrivaren ansluten började Windows WinUpdate söka drivers för skrivaren över nätet I ”Enheter och skrivare” visas skrivarens status som köad med en svart klockikon (pågående utskrift) (hann inte ta en skärmbild på detta) Efter ett tag hittar WinUpdate drivers (de som är standrad: ” HP LaserJet 1200 Series PCL 5”; de fungerar men har en del buggar varför jag, vanligen, i nästa steg alltid installerar HP 1200 PS-drivrutiner, men i det här fallet kör jag på PCL 5) och installerar dem.  När det är klart beskrivs skrivaren som ”inte ansluten”, vilket är lite märkligt eftersom statusen i ”Enheter och skrivare” är OK (se bilder för förloppet) Jag tar bort och återansluter anslutningen till skrivaren Tar fram ett Worddokument och startar utskrift Skrivuppdraget utförs Problemet löst (installation av HP 1200 PS-drivrutiner sker under morgondagen).  Eftersom inga andra drivers till den borttagna drivrutinen hittades i steg 2 ovan fick jag tillbaks den tidigare varningen i Enhetshanteraren (se bild nedan), men i det här fallet får det väl anses befogat att låta det vara så. 
   
 13. Gilla
  jbo gav anseende till Mikael63 i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Först - kolla så att du "bara" har en .pst och inte (också) en .ost
   
  OM du kan göra som du tänkt vet jag inte men jag skulle lägga den gamla .pst på ett "bra" ställe och sedan lägga till den som en datafil via kontrollpanelen.
 14. Gilla
  jbo gav anseende till Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Hej jbo,
   
  Eftersom jag inte kan skapa ett e-postkonto som hanterar IMAP kan jag inte ge svar på var din e-post i Outlook befinner sig.
  Jag tycker ändå att det är konstigt att de inte finns i .pst-filen om du skapat undermappar i Outlooks datafil där du har inkorgen. Vid såväl POP-inställning som Echange Server sparas all e-post i .pst-filen så snart de flyttas från Inkorgen till en egen skapad mapp i den profil man använder för sin e-post.
   
  Varför detta inte sker med IMAP är något jag inte kan besvara för jag tycker det borde vara samma med detta som med POP- och Exchange Server.
   
  Huruvida Thunderbird fungerar likvärdigt med Outlook gällande Kalender och Uppgifter är inget jag kan besvara. Jag använder inte dessa funktioner i Outlook och har aldrig haft behov av att använda dem i Thunderbird.
  Idag finns motsvarigheter till Kalender och Uppgifter i Thunderbird. Nu använder jag en äldre version av Thunderbird eftersom jag inte förlika mig i de ändringar Mozilla gjort med Thunderbird i de senare versionerna.
   
  Thunderbird klarar av att importera e-post-adressböcker med mera från Outlook men det gäller bara äldre versioner. Mozilla har tagit bort den funktionen i de senare versionerna.
  Om du skulle vilja testa att använda Thunderbird kan du hämta version 17 och installera den först. Version 17 har kvar importfunktionen för Outlook.
   
  När du importerat allt du vill ha till Thunderbird installerar du den senaste versionen, 45, genom att göra en uppgradering i Thunderbird.
   
  Du hämtar den svenska versionen av Thunderbird version 17 här:
   
  https://ftp.mozilla.org/pub/thunderbird/releases/17.0.9esr/win32/sv-SE/
   
  Något som är viktigt att veta är att Thunderbird sannolikt inte kommer att importera något om din version av Outlook är en 64-bitarsversion. Thunderbird finns bara i 32-bitarsversion ännu.
   
  Jag har precis provat att importera min e-post och kontakter från Outlook till Thunderbird med version 17 av Thunderbird. Det går utmärkt då jag använder Outlook av 32-bitarsversion.
   
   
 15. Gilla
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook – Synkroniseringsproblem vid migration från svenskt till engelskt Office   
  Återkommer här med en uppdatering och lösning av av de två återstående frågorna under rubriken "Outlook – Synkronisering av e-postkonton" ovan.
   
  Nr 1: "Mappen "Skickat" tar inte emot e-post"
  Problemet har alltså varit att få skickade mail att sparas i den lokala Skickat-mappen i stället för i motsvarande undermapp i Gmail-mappen som blev fallet för mig så som beskrivet i inlägget ovan (mer om Gmail-mappen sist i det här inlägget). 
   
  Jag hittade ingen "ren" lösning men en som fungerar genom att lägga till en regel i Outlook.
  Det tar inte mer än en minut att ordna.
  För de som aldrig arbetat med regler i Outlook finns en guide bifogad som ett antal bilder längst ned. 
   
   
  Nr 2: Den "försvunna" Gmail-mappen
   
  Problemet försvann "av sig självt". Jag vet inte hur det gick till eller varför det först dök upp. 
  Vid senare installationer av Office och konfigurering av Outlook har problemet (hittills) inte inträffat. 
  Enklaste sättet att konfigurera Outlook är, enligt redigering från 2016-05-22 ovan, att följa guiden som Åge N beskriver i sitt inlägg (bästa svar = högst upp) i tråden: Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc
   
  I och med detta är frågorna i den här tråden besvarade så långt som jag idag finner möjligt - även om jag hade önskat en "renare" lösning på hur skickade mail skall sparas i den lokala Skickat-mappen. 

 16. Gilla
  jbo fick anseende från Cecilia i Outlook – Synkroniseringsproblem vid migration från svenskt till engelskt Office   
  Vid migration från svenskt Office till engelskt Office kan en mängd problem uppstå.  Många beror just på språkskillnaderna (i mitt fall migrerade jag från svenskt Office 2010 till engelskt Office 2013 men problemen existerar nog oavsett vilken årsupplaga av Office man använder).
  De flesta av problemen jag sett uppstår i Outlook.
  Nedan beskriver jag vilka problem jag själv haft, de sätt på vilka jag mer eller mindre framgångsrikt löst dem- och hoppas nya inlägg skall komma med bättre förslag.
   
  -  -  -  -  -  -  -    -  -  -  -  -  -  -    -  -  -  -  -  -  -    -  -  -  -  -  -  -   -  -  -  -  -  -  -     
   
  EDIT 2016-05-27
   
  Genomgången nedan beskriver förloppet då man i Outlook först exporterar Outlook-katalogen för att sedan importera densamma till den nya platsen, vilket är det sätt som mestadels brukar förordas.  
   
  Enligt mina senare erfarenheter är det dock både bättre och enklare (om man vill flytta hela sin Outlook, t.ex. vid en nyinstallation) att i Utforskaren kopiera .pst-filen man vill föra över (den som innehåller all data i Outlook), klistra in den på önskad plats i den nya installationen och sedan ange (lägga till) den som ny förvald .pst-fil där (i Outlook: Arkiv > Kontoinställningar > Datafiler). 
   
  Åge N har lagt upp en enkel och väl illustrerad guide för hur detta går till och den finns att läsa i tråden: Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc (inlägg #14), varför jag förordar den istället. 
   
  Vill man ändå använda det sedvanliga sättet med export och import av Outlook-katalogen kan man, till viss del i vissa fall, ha nytta av det som följer under rubriken "Outlook - Kontakter och Adressboken" längre ned i det här inlägget, även om jag alltså inte rekommenderar det. 
   
  Vad som beskrivs gällande problem och lösning av synkronisering av e-postkonton gäller oavsett vilken av migrationsmetoderna man använder. 
   
  -  -  -  -  -  -  -    -  -  -  -  -  -  -    -  -  -  -  -  -  -    -  -  -  -  -  -  -   -  -  -  -  -  -  -    
   
   
  Outlook – Synkronisering av e-postkonton
   
  Ett stort problem vid synkningen av mina e-postkonton (alla är IMAP:ade) uppstod p.g.a. av skillnader i hur Outlook och e-postservern (gmail i mitt fall) rubricerar kataloger.
  Kortfattat löser man synkroniseringsproblem med IMAP:ade e-postkonton genom att:
  Ändra rotkatalogens sökväg. 
  Hur det går till, och mycket annat läsvärt, finns att läsa på MSOutlook.info.
  I mitt fall blev dock en del problem fortfarande olösta:
   
  Mappen Skickat tar inte emot e-post och det finns ingen "Gmail"-mapp med tillhörande undermappar (Alla mail, Skickat, Papperskorg, etc.) i mitt e-postkonto (jag nöjde mig med att testa med endast ett e-postkonto till att börja med).  
  I länken ovan finns en beskrivning (under rubriken "Language Issues") för hur man fixar problemet med att e-post inte skickas till "Skickat"-mappen, nämligen: Ändring av namnet på systemmappen på IMAP-servern. Tyvärr tillåter Gmail (där jag alltså har min IMAP-server) inte att man ändrar namn på systemmappar (alla övriga kan ändras på Gmail i Inställningar > Etiketter). 
   
  Om någon har någon bra lösning på detta – och hur man får den saknade "Gmail"-mappen till Outlook, vore det intressant. 
   
   
   
  Outlook - Kontakter och Adressboken
   
  Efter många misslyckade försök att importera mina Kontakter från 2010 (med alla undermappar) fann jag att det enda sätt som (för mig) i slutändan fungerade var att:
   
  Direkt efter installationen av Office 2013 importera Outlook-katalogen från 2010 INNAN jag lade in något e-postkonto överhuvudtaget i Outlook 2013 (i mitt fall fick jag alltså installera om hela Office 2013).
  Jag körde export och import av hela Outlook-katalogen som pst-fil, enl. de gängse metoderna i Outlook.
    När detta var gjort körde jag alla uppdateringar för mjukvaran.  
    Sedan synkroniserade jag mina e-postkonton (alla kör IMAP)  
  Adressboken som i Office 2010 varit synkad mot alla objekt i Kontakter blev dessvärre inte det i Outlook 2013.
  Min lösning, efter många försök, fick bli att manuellt föra av över varje undermapp från Kontakter till Adressboken(högerklicka på aktuell kontakt > Egenskaper > fliken Outlook-adressbok och kryssa i rutan "Visa denna mapp som en e-postadressbok").  Tidsödande kan tyckas, men i mitt fall var det  i slutändan mycket snabbare än alla misslyckade försök att få med alla på en gång.
   
  Vore intressant med en lösning som verkligen fungerade för att föra över alla Kontakter (inkl. undermappar) till Adressboken på en gång. 
   
  EDIT 2016-05-27
  Följer man Åge N's Guide  (inlägg #14) som länkas ovan, uppstår alltså inte problemet med Kontakter och Adressbok, varför jag rekommenderar den guiden i stället. 
 17. Gilla
  jbo fick anseende från Cecilia i Guide - flytta och säkerhetskopiera epost   
  Flytta Kontakter, Kalender, Uppgifter, och all övrig data i Outlook 2013 (.pst-filen) till en annan dator med Outlook 2013
   
  I tråden "Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc" har Åge N i inlägg #14 (Bästa svar = högst upp i tråden) lagt upp en steg-för-steg-guide som i minsta detalj beskriver hur man flyttar all sin data i Outlook genom att använda .pst-filen på ett enkelt och dessutom mycket snabbt sätt. 
  Metoden, som är en förtydligad och illustrerad steg-för-steg-version av motsvarande guide som finns att läsa på Microsoft, är snabbare och säkrare - och bättre (löser fler uppgifter på en gång) än den traditionella exportera- & importeraproceduren som annars mestadels hänvisas till när det gäller flytt av personlig data (sådan som finns i .pst-filen) i Outlook. 
 18. Gilla
  jbo fick anseende från Mikael63 i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Hej igen Åge!
   
  Officiellt är du väl tekniker och inte pedagog. Men i praktiken vill jag påstå bägge. 
  Jag förstår att din arbetsgivare, utöver det tekniska, även ger dig pedagogiska uppgifter och att dina vänner kommer till dig när det kör ihop sig. 
  Du har helt enkelt pedagoisk talang. 
   
  Min erfarenhet är annars att tekniker, generellt sätt, sällan har några större pedagogiska talanger med sig, så att säga, "naturligt". Vilket inte sällan kännetecknat somliga (rätt många) manualer, handledningar, etc. (de har dock blivit betydligt bättre på senare år) i allt från elektronik till konstruktion (jag har rätt ofta lagt märke till att samma "glapp", generellt sätt, brukar vara vanlig i fråga om tekniker och design/formgivning, tänker främst på webbdesign...). 
   
  Du nämner förmågan att sätta sig in i den tänkta användarens situation. Det är en av de viktigaste nycklarna och enligt min mening är det ofta där det brister hos andra, mindre pedagogisk kunniga. 
  Man önskar att det funnes fler av din sort. 
  Jag anknyter till det pedagogiska i slutet av det här inlägget. 
   
   
  Återknyter nu till de detaljer jag nämnde i tidigare inlägg som ev. kan vara av intresse, samt till det problem i en annan tråd med liknande innehåll som här fått sin lösning. 
   
   
  Detaljerna först. 
  För den som kanske för första gången vill göra en sådan här migration av .pst-filen kan det vara bra att känna till: 
  När man i punkterna 15-17 ovan" tar bort" den oönskade .pst-filen, tas den alltså bara bort i fråga om vilka .pst-filer Outlook har att välja bland. 
  Den fysiska .pst-filen (i den mån man kan tala om fysiska filer), förblir intakt, som den i katalogen/mappen "Outlook-filer" från exemplet ovan för att ge ett exempel. 
    Man kan alltså ha flera .pst-filer, i samma katalog om man vill - så länge de har olika namn; och använda dem samtidigt om man så önskar (se även punkt 4 nedan). 
    I ditt exempel skapade du en .pst-fil med namnet "Personal Folders_20111114.pst och lade direkt på roten på D. Beteckningen på "Namn" och "Plats" blir då identiska så vitt jag kan se.
  Lägger man .pst-filen i en ny katalog (t.ex. på roten på D som jag gjorde) kommer namnet på den att vara "Outlook-datafil" (oavsett vilket namn katalogen "egentligen" har på D).
  Namnet på .pst-filen anges dock på samma sätt som i ditt exempel, d.v.s. med filens namn under "Plats". 
    Tidigare i tråden (i slutet av 12-stegsinstruktionen i inlägg #5 ) nämner du behovet att se över sina .pst-filer så att de inte blir för stora: 
  .
  Microsoft har en - bra och enkel - handledning i hur det går till:
  Skapa en Outlook-datafil (.pst) där du kan spara din information
   
   
   
  Jag nämnde även ett problem från en annan tråd:
   
  Outlook – Synkroniseringsproblem vid migration från svenskt till engelskt Office
  som här fått sin lösning.
   
  Nämligen det med import av kontakter. 
  Har man ett stor mängd kontakter organiserar man dem i kataloger med passande namn. 
   
  Med den sedvanliga export- och importproceduren i Outlook har jag, när importen körts färdig, alltid manuellt fått lägga in alla kontakterna från de egna katalogerna i "Kontakter" till motsvarande i "Adressboken", vilket tar en hel del tid.
   
  Detta slipper man alltså med denna metod, vilket var vad jag eftersökte i den nämnda tråden, länkad ovan.
  Att svaret skulle dyka upp i den här tråden var rätt otippat, men Åges genomgång här har alltså svarat även på den frågan  . 
  En länk från nämnd tråd finns nu infogad där med adress till denna . 
   
   
  Avslutningsvis anknyter jag till inledningen med en fråga rörande pedagogik:
   
  Det sätt som Åge N här beskriver för att migrera .pst-filen är, som tidigare nämnts, vida överlägset den sedvanliga export- och importproceduren i väldigt många fall. 
  Rubriken på den här tråden är dock inte den bästa för att hitta just en sådan guide. 
   
  Skulle det inte vara en bra idé att skapa en ny tråd för en sådan guide med en passande rubrik? 
  "Enklaste och snabbaste sättet att flytta alla dina kontakter och annan data i Oultook", eller något ditåt kanske? 
  I en sådan guide skulle man inledningsvis naturligtvis behöva komplettera med lokalisering av den .pst-fil man vill kopiera, skapandet och valet av plats för en ny katalog för .pst-filkopian, etc.  
   
  -  -  -  -  -  -  -   -  -  -  -  -  -  -   -  -  -  -  -  -  -   
   
  Redigering är grammatisk  
 19. Gilla
  jbo gav anseende till Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Hej jbo!
   
  Så bra att det löste sig för dig.
  Jag har gjort så här sedan företaget jag jobbar för bytte Outlook 2003 (Office) till 2007. Med Outlook 2003 var det ett måste att hålla på med export och import av epost samt kontakter. Instämmer helt i att det var en omständlig procedur.
   
  Med Outlook 2007 fann jag, av en ren händelse, att det gick utmärkt att använda .pst-filerna enbart. Jag har sedan dess använt mig av den procedur som jag beskriver i denna tråd.
   
  Jo, jag har några vänner som använder Outlook som privat e-postklient. Själv använder jag Thunderbird som e-postklient och tycker bättre om den än Outlook. Även Thunderbird är oerhört enkel att återskapa e-post och kontakter med.
  Jag vet att det finns de som håller på med export och import av e-post och kontakter för Thunderbird, i vissa fall med ett dedikerat program, vilket inte alls är nödvändigt. Det går att göra utan sådant. Flera av mina vänner är inte intresserade av att lära sig hur man installerar om datorer så de gör det enkelt för sig, lämnar dem till mig. Samma sak när saker och ting inte fungerar för dem som förväntat.
   
  Idag använder företaget jag jobbar för Outlook 2010 men har aviserat att de kommer att uppgradera till 2013 inom en snar framtid. Alla som får nya datorer eller ny/ominstallation får Office 2013 med tillhörande Outlook.
   
  Du skriver att det är många som har problem med att återskapa e-post och kontakter i Outlook. Jag kan inte påstå att jag sett detta då eForum är det forum som jag är mest aktiv i. Jag är medlem hos Sweclockers också men skriver sällan där. Dessutom läser jag mest deras tester av hårdvara och är inte ofta inne i deras Forum.
   
  Nej, jag jobbar inte som pedagog. Jag är tekniker och arbetar i huvudsak med service och underhåll av elektronisk utrustning. I min tjänst ingår att utbilda våra kunders tekniker i de produkter vi säljer. Jag gör kursmaterialet, en del bruksanvisningar på hur man använder mjukvarorna till produkterna och vägledningar till hur man utför vissa funktioner på produkterna. Våra mjukvaror har inte stöd för installation i Windows 8.1 och Windows 10 ännu. Där har jag varit behjälplig att göra en steg för steg-guide hur man installerar en virtuell Windows 7-maskin i Windows 10 med hjälp av både VMWare Workstation Player och VirtualBox. Denna vägledning ligger i vårt kontrollsystem idag för utvärdering och eventuellt godkännande till att användas så kunderna kan ta del av den.
   
  Som tekniker förstår jag också att det finns många som inte är intresserade av att lära sig allt och därför inte kan allt. Även jag har kunskapsluckor eftersom jag också saknar intresse i att lära mig vissa saker. Matlagning är en av dessa, vilket innebär att jag är en usel kock. Koka pasta och värma färdiglagade köttbullar, det kan jag.
   
  I min strävan efter att göra det så enkelt för dem som inte är intresserade, eller inte kan, att ändå kunna utföra vissa saker sätter jag mig in i deras situation. Utifrån den skapar jag sedan vägledningar som skall vara  enkla att följa.
  Vissa saker gör jag inte så ofta, som att installera Windows 7 på en GPT-formaterad disk i UEFI-läge. Jag gjorde en vägledning till mig själv hur jag ändrar Windows 7-installationsmediet så det fungerar att installera på en GPT-formaterad disk i UEFI-läge.
   
  Du är inte den första som frågar om jag jobbar som pedagog.
   
  Återkom gärna med den information du nämnde i ditt inlägg.
   
  Vänligast
  Åge
   
   
   
   
   
 20. Gilla
  jbo fick anseende från Mikael63 i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Åge N!
  Du är en hjälte!      
  Det här är den bästa respons jag fått på en fråga, här på eforum, och på andra liknande platser!
  Och så all den tid och jobb du lagt ner på detta! Helt fantastiskt! 
   
  Din guide fungerar perfekt för uppgiften. 
  Och den är efterlängtad vågar jag påstå.
  (Du nämnde i början av den här tråden att du hjälp många av dina vänner/bekanta med den här sortens problem, jag känner många, och nätet svämmar över av frågor med förhoppningar om hur man löser detta, så, ja, den här guiden kommer göra många glada.) 
   
  I mitt tycke är det här tillvägagångssättet också överlägset den vanliga export- och importproceduren av .pst-filen för IMAP, förmodligen också för POP. 
   
  Det är dessutom en guide om hur en guide skall se ut för att även den mest oinsatte utan problem skall ta sig igenom och komma ut i slutet med lyckat resultat! Jobbar du som pedagog av något slag?
   
  Och inte nog med det, den här guiden löste även ett annat problem, ett rätt snarlikt som jag tagit upp här på eforum för runt ett år sedan. 
  Om det, och ett par detaljer som möjligen kan vara andra till gagn, återkommer jag senare idag, eller imorgon då det nu har hunnit bli rätt sent och schemat är fullt. 
   
 21. Gilla
  jbo gav anseende till Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Hej jbo!
   
  Nu har jag hållit på och testat i ett par timmar. Att skapa ett konto i Outlook 2013 med IMAP har jag inte lyckats med då jag inte har något e-postkonto som hanterar IMAP. De konton jag har använder POP3.
  Men skam den som ger sig!
  Jag har fått installera om Windows i min dator då Outlook 2013 inte tar bort alla associationer till filer som jag en gång givit den när jag avinstallerar Outlook för att testa på nytt. Efter att ha gjort detta ett par gånger skapade jag istället systemåterställningspunkter som jag kunde återgå till efter varje test.
   
  Jag har lyckats att få Outlook 2013 att använda min sparade .pst-fil i alla fall. För att illustrera detta gjorde jag sista gången jag testade några skärmbilder. Jag lägger in dem här för att visa hur jag gjorde.
   
  1. Installera Outlook som vanligt.
   
  2. När Outlook är installerat, starta Outlook.
   

   
  3. När Outlook startas starar också e-postkonfigureringen. Välj  "Nej" att inte konfigurera Outlook för att ansluta till ett e-postkonto. Klicka på "Nästa".
   

   
  4. Välj i nästa steg "Använd Outlook utan något e-postkonto" och klicka sedan på "Slutför".
   

   
  5. Outlook ger några snabba bildsekvenser med bland annat besked om att en Outlook-datafil skapas och sedan öppnas huvudfönstret.
  Det ser då ut som bilden ovan.
   

   
  6. Klicka på "Arkiv" i huvudfönstret och menyn i bilden ovan visas.
  7. Klicka på "Kontoinställningar"
   

   
  8. I undermenyn klickar du åter på "Kontoinställningar"
   

   
  9. I fönstret klickar du först på fliken "Datafiler" och sedan på "Lägg till......"
   

   
  10. Du får upp ett sökfönster. Öppna mappen som du sparat din .pst-fil i och välj att lägga till den.
  När det är gjort skall den finnas med som bilden ovan visar.
   

   
  11. Markera din .pst-fil, klicka på "Ange som standard".
  Nu skall din .pst-fil vara angiven som standard.
   
  12. Stäng Outlook.
   
  13. Starta Outlook på nytt.
   
  14. Navigera igen till "Kontoinställningar" och läget du finner i punkt 11.
   

   
  15. Markera "Outlook-datafil".
   
  16. Klicka på "Ta bort".
   
  17. Klicka på "Ja" för att bekräfta borttagandet av "Outlook-datafil".
   

   
  18. Om du gjort allt rätt enligt denna vägledning skall du ha kvar din .pst-fil enbart, så som bilden ovan visar.
   

   
  19. Återgå till huvudmenyn och du skall ha enbart din .pst-fil i Outlook.
   
  20, Nu finns alla dina kontakter och all e-post i Outlook och din fil är standardfil för Outlook.
   
  21. Från detta läge kan du skapa dina kontoinställningar och kommer att behålla din .pst-fil som den fil Outlook använder.
   
  22. Skapa ett e-postkonto gör du genom att öppna inställningar som du finner i punkt 6 ovan. Där väljer du "Lägga till konto" för att lägga till ditt e-postkonto i efterhand.
   
  Hoppas denna vägledning löser ditt problem.
   
 22. Gilla
  jbo gav anseende till Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  jbo, jag har aldrig konfigurerat Outlook med IMAP som epostserver. Har alltid gjort det med POP3.
  Den första av dina två bilder är precis det fönster jag menar när jag skriver att du kan använda en förvald .pst-fil.
   
  vad jag känner till så används IMAP av de som har flera datorer (numera även mobiltelefoner och surfplattor) för att alla skall ha åtkomst till samma epost. Epost lagras både i klienten och på en gemensam åtkomstpunk på en server.
   
  I din första bild visas just det jag nämnde i en tidigare tråd.
  Innan du börjar fylla i något kan du avbocka "Testa kontoinställningarna automatisk ..........".
  Genom att välja "Befintlig Outlook-datafil" kan du välja att använda din .pst-fil, som också blir din förvalda fil.
  Med "förvalda fil" menar jag att den blir satt som "Standard" i inställningarna för din epost. Kanske var lite otydlig här.
   
  Eftersom IMAP använder sig av en gemensam fil på en server skapas det ingen .pst-fil i din dator som med POP3-inställningarna. Det är möjligt att när man skapat färdigt ett konto med IMAP-inställningar att det går att välja en backupfil på klienten (din dator) som kan heta något med .pst. Hur detta görs känner jag inte till.
  Vad jag kan göra, när jag kommer hem, är att testa vad som händer om jag skapar en inställning med IMAP.
   
  Hemma är jag efter klockan 17.30 idag.
 23. Gilla
  jbo fick anseende från Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  @ Åge N
  Har nu försökt att konfigurera Outlook med förvald .pst-fil men hittar faktiskt inget sådant alternativ under konfigurationsprocessen. Varken om jag väljer att installera med e-post eller utan (det senare är bara två steg, resten av den konfigurationen får man göra när Outlook är startat). 
   
  Väljer man att installera med e-post och manuell konfiguration kan man en bit in i processen (om man valt att ansluta med POP eller IMAP, i inställningarna för desamma) välja var man vill "Leverera nya meddelanden till:" - det finns två möjligheter: "Ny Outlook-datafil", eller "Befintlig Outlook-datafil", den senare med "Bläddra"-funktion. Denna möjlighet fungerar dock endast för POP3. Väljer man IMAP, som jag använder (är väl nästan ingen som använder POP numer?), försvinner det alternativet. Se bifogade filer. 
  Men frågan är om detta egentligen är det samma som "förvald .pst-fil" som du nämner ovan? 
  Ingen annan stans under processen finns något val för "förvald .pst-fil". 
   
  Man kan heller inte, när alla val är gjorda, välja bort att "Testa kontoinställningar..." då detta är utgråat, vilket jag gärna gjort om så varit fallet för att inte aktivera det valda e-postkontot innan jag hunnit konfigurera .pst-filen (men man kan ju alltid bryta internetförbindelsen...). 
   
  Det är ju möjligt att konfiguration med "förvald .pst-fil" som du menar kommer när man avslutat initiationskonfigurationen och öppnat Outlook, men jag valde att avbryta initiationskonfigurationen innan den var färdig för att först höra hur du gått till väga då det vore roligt att redan från början utgå från den rätta .pst-filen.
  - Så visst, om du har möjlighet vore det toppen med den mer detaljerade beskrivningen om att använda "förvald .pst-fil" som du nämnde tidigare. 


 24. Gilla
  jbo gav anseende till Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Tack för dina glada tillrop! :-)
   
  Ja, när du skall lägga in användarnamn, epostadress, lösenord och ange POP3- samt SMTP-server (om du inte använder Echange-funktionen, vilket normalt företag använder) har du också möjlighet att välja om du vill använda en befintlig .pst-fil.
   
  Detta val kommer du att finna i det fönster som du har när du lägger in dina kontouppgifter i den övre delen till höger. Tyvärr har jag inte detta exakt i huvudet hur man gör eftersom det är något som jag inte gör jätteofta.
   
  Jag kan, om du vill, göra detta i morgon när jag är hemma. Då har jag möjlighet att göra det som en test eftersom jag inte använder Outlook privat utan enbart i tjänsten.
  Jag kan ta en .pst-fil från min jobbdator och flytta över till min privata dator och göra detta på den.
   
  Det är annars ganska tydligt var du finner valet när du skall lägga in alla dina kontouppgifter.
  Ge mig besked om du vill att jag gör en sådan test i morgon och skriver här hur jag gjorde.
 25. Gilla
  jbo gav anseende till Åge N i Outlook 2013 - Använda PST-filen för att rädda kontakter, kalender, etc   
  Ja, du kan lägga .pst-filen precis där du önskar den.
  I min arbetsdator har jag bara en fysisk disk som är delad i två delar. Jag har lagt .pst-filen på den del som inte har operativsystemet.
   
  När jag hjälper mina vänner lägger jag också .pst-filen på en annan disk eller en annan partition än där Windows ligger. Flera fördelar med det är att om Windows havererar så går det att komma åt .pst-filen. Om en hårddiskkrasch inträffar är det en fördel om .pstfilen finns på en annan disk än Windows-disken, om det är den som kraschar.
   
  Ett förslag är att namnge mappen med .pst-filen med ett namn har har koppling till Outlook. Jag brukar skapa en mapp som heter "Outlook-filer" och som ligger i roten på disken. Det innebär också att det är lätt att hitta filen (filerna om man har flera, som jag har) och därmed göra en säkerhetskopia då och då på den.
   
  Det du kan tänka på, när du installerar Outlook, är när du börjar konfigureringen att du väljer att konfigurera med en förvald .pst-fil. Gör du inte det skapas det en standardfil i "Mina Dokument", precis som du nämner.
  Nu är det ingen "ko på isen" om du väljer att göra så. Vad du gör, innan du hämtar ny epost, är att utföra det jag nämner i tidigare inlägg så du får tillgång till din epost och kontakter.
   
  Om du installerar Outlook och gör konfigureringen utan att välja att du vill använda dig av en befintlig .pst-fil kommer du i det läget du lagt till din fil att ha 2 .pst-filer i fönstret.
  Markera den fil som skapats vid installationen och välj att ta bort den.
  Därefter markerar du din fil, markerar den och väljer "Använd som standard".
   
  Det finns ingen .ost-fil från och med Outlook 2007 som du behöver använda. I Outlook 2007 kan man använda .ost-filen men det är inte nödvändigt om man använder .pst-filen från den när man lägger till den i Outlook 2007 och senare.
  Tidigare versioner av Outlook, som 2003 och bakåt, använd .ost-filen för kontakter med mera medan .pst-filen används för epost. Då var det också enklast att exportera respektive importera filerna eftersom "Lägga till....." inte finns mig veterligen.
×
×
 • Skapa nytt...