Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Krister Persson

Medlem
 • Antal inlägg

  55
 • Gick med

 • Senaste besök

Om Krister Persson

 • Medlemstitel
  Användare

Profil

 • Ort
  VÄXJÖ

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Jag skall köpa en ny skrivare och har bestämt mig för en Epson Ecotank. De modeller som jag skall välja från är ET-2700. ET-2710. ET-2711 och ET-2720. Jag har tagit ut produktblad på samtliga för att försöka förstå mig på skillnaden mellan dessa modeller. Men det är inte helt lätt så jag vill ha hjälp från någon som är mer insatt. Jag kan dock konstatera att såväl skanner- som skrivarenheterna är identiska på dessa modeller med exakt samma egenskaper. Men sen? Verkar vara mest utseendet och manöverpanelerna som skiljer. Som t.ex. ET-2720 är den enda som har en liten fin display på framsidan. Sånt kan jag vara utan. Men vad skiljer ET-2710 och 2711 åt? Där hittar jag ingen skillnad förutom att 2711 har blå färg på manöverpanelen. Men det kan väl inte vara allt?? En annan sak som skiljer är hur många sidor de skriver ut i svart text resp. färg. Och här är något som inte stämmer med produktbladen. ET-2700 anges att kunna skriva ut 7500 sidor i svart text och 6000 sidor med färg. De andra modellerna skriver ut 4500 sidor svart text och 7500 sidor med färg. Och detta är då uträknat för den mängden bläck som man får i flaskorna man köper för att fylla på med. ET-2700:s flaskor av typen 102 innehåller 70 ml bläck för färgerna och hela 127 ml för svart färg. De andra modellernas flaskor av typen 104 innehåller alla 65 ml bläck även den svarta. Att 2700 skriver ut fler svarta text sidor är ju logiskt ned sin större flaska. Men hur kan de andra skriva ut 1500 fler sidor i färg med mindre flaskor?? Skrivhuvudena sprutar ut 3 pl droppar och har samma konfiguration med avseende på antal munstycken på alla skrivarna så det borde ju gå åt lika mycket bläck. Det verkar då ologiskt att det kan skilja 1500 sidor trots mindre bläckflaskor. Det medföljer bläck vid köpet men inte riktigt lika mycket som som i de flaskor man köper för påfyllning. Det medföljande bläcket anges motsvara 88 bläckpatroner för samtliga skrivare. Men även här skiljer det. Med det medföljande bläcket så kan man skriva ut 6500 sidor svart text och 5200 sidor med färg på 2700. Medans de andra skriver ut 3600 sidor svart text och 6500 sidor med färg. Samma fråga här. Alla skrivarnas medföljande bläck anges ju motsvara 88 patroner.Hur kan då 2700 skriva ut 1300 sidor mindre vid färg med samma bläckmängd som alltså motsvarar 88 patroner? Har hittat en annan skillnad till. 2700 kan skriva ut med fler format på pappret än de övriga. Verkar som om jag trots allt själv hittade skillnaderna på de olika modellerna :-) Utom då skillnader mellan 2710 och 2711. Manöverpanelens färg skiljer. Kan det vara allt??
 2. Jag håller på att göra en backup på alla mina filmer som jag har gjort med min digitala videokamera. Jag för över dem via Firewire-kabel till en extern hårddisk på 2TB. Varje filmfil blir mellan 5 och 22 GB stor beroende på längden på filmen. Vilken är den optimala klusterstorleken på disken vid så här pass stora filer. Har förstått att det vid stora filer är bättre med större kluster än de som är standard. Frågan är vilken storlek som är lämpligast?
 3. Jag funderar på att köpa en ny laptop. Min TV är en "tjock-TV" av sista generationen. Jag vill kunna se på TV:n från min laptop. De enda utgångarna för TV som den har är HDMI och VGA. Och de enda ingångarna TV:n har är scart och composit. Nu undrar jag om det överhuvudtaget är möjligt att se på TV:n från denna Laptop? Det finns ju adapter VGA till scart. Fungerar detta att kunna se på TV:n med en sådan? Är det någon som har erfarenhet av en sådan? Finns det andra adaptrar, VGA till composit kanske? Finns det adaptrar för HDMI till scart eller composit?
 4. Har ett underligt problem. Jag har IE 8 och bara när jag tittar på SVT text-TV så får jag andra tecken än de svenska å,ä och ö. När jag går in i "Kodning" så är "Välj automatiskt" och "Unicode UTF-8" markerat. Jag väljer då "Västeuropeiska (Windows) ocf får mina svenska tecken. Men nästa gång jag öppnar IE 8 och tittar på SVT text-TV så har inställningen hoppat tillbaka till Unicode UTF-8. Min inställning sparas inte och jag hittar ingenstans där jag kan ange Västeuropeiska som standard. Har försökt med att bocka av "Välj automatiskt" men det hjälper inte. Vad göra?
 5. I min PC har jag 4 hårddiskar och en del är partitionerade så att jag har totalt 7 enheter. När jag högerklickar och får upp menyn där och väljer "Nytt" så får jag på en del enheter en fullständig lista med olika genvägar till olika funktioner men på en del enheter får jag bara upp "Mapp". Jag vill ha den fullständiga listan på samtliga enheter. Hur gör jag detta. Hittar ingen inställning för det.
 6. Jag har en del funderingar då det gäller vilket format man skall ha när man tar foto med digitalkamera. Jag har tagit mest dia förut. Då man skulle visa dessa bilder så var det ju projektor och duk som gällde. Nu med digitalkamera så kan välja format på bilderna och jag undrar vilka era åsikter är vilket format man skall välja. Formaten man kan välja mellan är 3:2, 4:3 och 16:9. Småbild 24x36mm på film motsvarar 3:2 och sensorns storlek har väl det förhållandet så skall utnyttja upplösningen fullt ut så skall man kanske välja detta format. Men å andra sidan hur kommer man att visa de digitala bilderna för andra? Här finns ju en rad olika alternativ. Man kan ju köpa en projektor och visa bilderna som man gjorde med diabilderna. Man kan visa dem på en datorskärm. Man kan skriva ut dem på papper. Men idag har de flesta en platt-TV med minst 42" storlek och man kan då visa bilderna på denna med utmärkt resultat. Men TV:n har bildförhållandet 16:9 vilket skulle innbära att det vore mest fördelsaktigt att välja detta format när man tar bilder. Men då beskär man en del av sensorn och kan inte utnyttja dess fulla upplösning. Med en sensor på 10MP så får man en upplösning på ca. 7MP vid 16:9 Skall man däremot skriva ut en bild på A4-papper så fyller man inte detta utan då är det bättre att använda 3:2 eller 4:3. Jag förmodar att valet på format är beroende på vilket sätt man tror att man mest kommer att använda när man skall visa bilderna för andra. Jag är nyfiken på hur ni andra resonerar och vilket format ni har valt och varför. En annan fråga. Hur mycket påverkar det bildens kvalitet om man väljer 16:9 och dess mindre upplösning då man inte använder sensorns fulla upplösning p.g.a. beskärningen?
 7. Kan du förklara det lite närmare varför det skulle vara bra?
 8. Tyvärr så funkar inte det tipset. Där står "IE 8 (64-bit) får inte anges som standardwebläsare". Jag antar att det helt enkelt inte går att ange 64-bitars versionen som standardwebläsare av de orsaker som du nämnde. Jag har nu lagt ut en genväg till snabbstartfältet så jag startar den där. Det går ganska bra att göra på det sättet också. En annan följdfråga är vad är det för fördel egentligen med 64-bits versionen? Jag upplever den som något snabbare när man startar den och när den skall ladda sidor. Finns det något mer?
 9. Jag har Windows 7 64-bit på min laptop. Jag har installerat Internet Explorer 8 på den. När jag tittar på Start-Alla program så finns det två versioner av IE där. 32- och 64-bit. Jag kan starta 64-bit versionen där. Men när jag öppnar IE via en ikon så är det alltid 34-bits versionen som startas. Den tycks vara standard. Hur bär jag mig åt för att göra 64-bit versionen som standard?
 10. Jag har minnen av typen DDR PC2100 266MHz (SODIMM) med sammanlagt 512MB i min laptop. Jag tänkte uppgradera till ett minne på 1024MB. Min fråga är kan jag använda ett med högre frekvens te.x. PC2700 333MHz? Om datorn inte klarar denna högre frekvens så kör den väl med 266MHz i så fall? I manualen står det att man skall använda "PC2100 266MHz eller högre" så det borde väl gå. Vad säger expertisen?
 11. Jag har en laptop med en Intel® Core™2 Duo processor T6400 Centrino processor. Är detta en 64-bits processor? Windows Vista 32bits är förinstallerat. Jag kan uppgradera till Windows 7 för självkostnadspris men då kan man endast uppgradera till motsvarande 32bits versionen av Windows 7. Efter att ha läst om Wondows 7 så är helt klart 64bits att föredra. Då jag har 4Mb i RAM så är det endast med 64bits versionen jag kan utnyttja allt minne. Om processron är 32bits kan jag ändå använda Windows 7 64bits?
 12. Bing finns överhuvudtaget inte med i listan över söklevrantörer. Bara Microsoft live search. Jag har nu tagit bort den så får vi se om det hjälper.
 13. Jag har Google som standard där men det hjälper inte. Fliken Bing skapas ändå med jämna mellanrum. Måste bero på något annat.
 14. Jag har IE 8 och irreterande ofta så skapas det en flik till Microsofts sökmotor Bing. Jag vill inte att detta skall ske. Har försökt att hitta någon inställning som kan stänga av denna funktion men har inte hittat det någonstans. Kan man det eller försöker Microsoft att tvinga oss på sin sökmotor?
×
×
 • Skapa nytt...