Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

jannejanne

Medlem
 • Antal inlägg

  7 783
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  28

jannejanne vann dagen: 9 december 2017

jannejanne hade det mest gillade innehållet!

1 följare

Om jannejanne

 • Medlemstitel
  Beroende
 1. Cinnamon startar appar snabbare

  Undrar hur långsamt KDE i Mint 17.3 är ? Får duga ! Det funkar ju i varje fall för mig.
 2. Wi-FI otroligt osäkert

  Störningar från något hemma ? Microvågs ugn, bärbara telefoner, någon elektrisk likströmsmotor i tex tvättmaskin som har en AC till DC omvandlare som stör. ?
 3. Smart tips: Så genomskådar du bluffmejlet

  På jobbet fick jag ett mail i höstas där jag uppmanades logga in för något om säkerhetsuppdateringarna på min dator. Så jag loggade in med min vanliga inloggning till datorn. Och fick reda på att jag just gått på ett typiskt phishing mail. Förhoppningsvis sänt från IT-avdelningen. För jag skämdes så jag gick inte och kollade med dataansvarig på kontoret om mailet kom från "vårt företag". Borde gjort det inser jag nu. För var det en skurk så har de nu både min inloggning och lösenord !
 4. Jag gissar att med medlemskapet i EU så följde också att det är EUs lag som gäller över svenska lag så man kan direkt gå på EU-lag eller lagar i andra EU-länder. Vad jag såg för länge sedan var att i Tyskland var alla villkor som presenterades efter du betalt för en vara ogiltiga. Säljaren kan tex inte efter någon köpt en fastighet presentera ett nytt avtal med säljarens rättigheter i den sålda fastigheten. På samma sätt med programmvara. Vad det gäller NDA 1) så är det intressant vad som står om konsekvenserna ifall man bryter NDA ? 2) varför skulle man bryta det ? Ett intressant fall för mycket länge sedan (20-30 år sedan) är ett programm som skulle snabba upp datorn genom att öka datorns tillgängliga minne genom att innan data fördes till minnet komprimera datana, "zippa" datana. Programmet fick tom något pris i USA. En tysk data tidning (Ct?) tog och analyserade programmet och fann att det var ren bluff. Det amerikanska företaget bakom programmet stämnde tidningen men insåg att de inte hade en chans i en tysk domstol och tog tillbaka stämningen. Ett liknande fall är när ett amerikanskt företag påstod (omring 2001 ?) att linux innehöll stulen datakod. Med konsekvensen att jag anställd på ett amerikanskt företag blev tillfrågad om jag fortfarande hade linux på en partition i jobbdatorn. Som en kontroll så företaget inte skulle råka illa ut. I Tyskland stämnde ett linuxdatakonsultföretag det amerikanska företaget för "falska anklagelser, "baktaleri". Amerikanerna struntade komma till rättegången (det har man rätt till i Tyskland) och dömdes till 10000DM i böter för "baktaleri" med uppmaning 1) att inom 14 dagar komma in med bevis eller 2) inom 14 dagar ta bort påståendena om stulen kod i linux från sin Europeiska hemsida och om varken 1) eller 2) genomförts böta 100000DM osv 10ggr större belopp var 14e dag till de uppfyllt 1) eller 2) Det amerikanska företaget valde 2) inom 14 dagar. I USA tog det flera år innan saken var klar i domstolarna. Ingen kod i Linux som medförde brottsligt ansvar. Om det är ett test av ett nytt program skulle jag tänka mig klicka i NDA funkar det bra, inget jag berättar för andra, funkar det dåligt, inget jag berättar för andra, skulle skämmas lite för gått på bluffen.
 5. WINDOWS 7 uppdateringar hindras

  Problemet verkar värre än så. MS senaste uppdateringar tolkas av många antivirusprogramm som försök installera malware på datorn. Varpå installationen avbryts och datorn kraschar, Blue Screen. Så för att hindra detta har MS lagt in en spärr mot som jag fattar det "mot enbart vissa uppdateringar". Och den spärren kan sedan Antivirusprogrammet ta bort. När MS uppdatering inte längre tolkas som Malware av antivirusprogrammet. Så har man inget Antivirusprogramm så kan man ta bort spärren och har man ett Antivirusprogramm som inte är kompatibelt med MS uppdateringar, ja då kan man också ta bort spärren och förbereda sig på en Blue Screen.
 6. NVIDIA-grafik i HP Zbook 15 G2 funkar dåligt

  Vad jag kunnat se så har Laptopen skärmupplösning 1920 x 1080 Att då ansluta en yttre skärm med STÖRRE upplösning än 1920x1080 fodrar att den inbyggda skärmen stängs av enligt min erfarenhet. Har du stängt av den inbyggda skärmen ? Dvs valt yttre skärm på datorn ? Lika upplösning dvs 1920 x 1080 brukar fungera och mindre upplösning på yttre skärm än inbyggd brukar också fungera. Svarta kanter då på inbyggd skärm. Slutsatsen blir att kör du yttre skärm med större upplösning än 1920x1080 i upplösning 1920x1080 så kanske det fungerar med svarta kanter på yttre skärm.
 7. Kanske kolla hos duckduckgo.com efter NDA= Non Disclosure Agreement in EU
 8. Mobilt bredband Telia

  Min förhoppning var att någon med Windows kunde ge dig lite råd. Det enda jag kan säga är att Säger inte mycket. Se detta exempel, internet över telefontråden med ADSL modem. Är hos en kompis. Kommer inte ut på internet. Ringer Telia, nej det är inga problem med Internet i området. Vi jobbar lördag och söndag. Installerar bla annat om Windows på datorn. Får det inte att fungera. På måndag ringer jag upp Telia och frågar om deras DNS server i området fungerar ? Nej DNS-servern är nere men vi ska snart ha den igång igen. Eftersom varenda adress man anger i webbläsaren tex eforum.idg.se översätts till siffror typ 123.456.789.012 av DNS servern så finns ju inte minsta chans för en vanlig konsument att komma ut på internet om Internetleverantörens DNS-server är nere. Men enligt Telia inga internetproblem i området Det enda råd jag kan ge dig är att sätta HUAWEI-modemet i änden på en USB kabel och placera modemet i fönstret för att se om det går bättre då (med lite bättre signal). Och har det fungerat förut så finns många möjligheter utom kapacitetsbrist hos Telia. Modemet har börjat få problem. Jag hade tagit ur och satt i simkortet för att ta bort dålig kontakt efter 4 år. (borde det inte vara med guldkontakter) Provat byta USB-port. Windows uppdatering som drabbat USB-drivrutiner ? Använder inte Windows själv så svårt för mig....
 9. Samsung Färglaser kontra bläckstråleskrivare

  Som fd ägare till en Samsung färglaser avråder jag. Min började få allt sämre bildkvalite, Bytte färgtrummorna, Nu blev det bättre igen men så småningom var det dags på nytt. Nya färgtrummor men samma dåliga kvalite. Så tydligen var det en annan del av skrivaren som var kass. Så det blev återvinning för Samsungen efter några tusen sidor. Men den var ju billig.... Och för egen del en Brother HL-5470DW. Svartvit, ja men färg var inte så viktigt för mig. Snygga utskrifter viktigare.
 10. Beslöt skaffa mig ett Outlookkonto. Avsikten är att lägga alla webbköp där för att hålla gmailkontot till privata mail. Inga problem. Men nästa gång jag ska logga in så vill Microsoft ha ett telefonnummer. För att skicka en bekräftelsekod på. Så jag skickar MITT mobilnummer. Inte kommer det någon kod. Efter 3 försök så är det färdigkört. Nästa dag nya försök med MITT mobilnummer. Inte får jag någon kod men efter två försök lånar jag en kamrats mobil och skickar hens nummer. Nu kommer det en kod och jag kan logga in på Outlookkontot. Säkert ? Det jag dessutom är mycket tveksam till: Är det överhuvudtaget säkert lämna över ett mobilnummer till företag som lever på annonsering och informationsinsamling ? Sedan jag skippade mitt fasta Telia abonnemang slipper jag numera "erbjudanden" från 0700, Phonera osv om att byta mitt privata Telia fast telefon abonnemang till ett Företagsabonnemang. http://www.gp.se/nyheter/göteborg/tiotal-operatörer-använder-fula-metoder-1.165811 Slipper erbjudanden om lunch och kapitalrådgivning. (Kollade upp kapitalrådgivningsföretaget, de sökte mötesbokare och kapitalrådgivare och hade alltid gått med förlust) osv. http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/
 11. VA!! "testa lösenord" !!!!

  Och varför använda trådlöst idag när man kan använda kabel ? När jag skaffade mig en router 2004 (hade tidigare en dator med flera nätverkskort som router) så hittade min dator EN annan trådlös router. Råkade ha samma namn som min nya router, netgear. Innan jag ändrade namnet på min router. Nu bor jag i samma flerfamiljshus och antalet trådlösa nätverk är "stort". Minst strul med störningar för mig och grannarna genom att köra på kabel.
 12. VA!! "testa lösenord" !!!!

  För några år sedan fanns det en site som hade Rainbow tables för Windows. Dvs skickade man dit den hash som lösenordet till Windows var lagrat på i sin egen dator så kom lösenordet tillbaka efter några sekunder (hade lösenordet john4peter, det tog någon sekund att från hashen få tillbaka john4peter). Jag tog och testade några olika lösenord och upptäckte att "regnbågstabellerna" gick bet vid fler än två specialtecken ( ex: & / ( ) = ? ) . Vilket gav mig ideer för mina lösenord. Jag reagerade precis som solspindeln i trådstarten, dvs här skickas inga lösenord ut över internet. Man vet inte när det kan bli av här. Men historien förskräcker. I varje fall mig. https://simple.wikipedia.org/wiki/Concentration_camp
 13. Formatering

  Vad har du för operativsystem i datorn ? Har du en DVD-CD-spelare i datorn ? Hur stor är C: Fabrikat dator ? Modell dator ? Varför duger det inte att flytta dina egna filer från C: till SD kortet ?
 14. Så testar du om mobilen funkar i utlandet

  Så utom att hoppas på att mobilen funkar (har den alltid gjort för mig men har ju inte varit längre bort än Thailand) så kan det vara läge kontakta mobiloperatören. Efter speciella tips för utlandssamtal !
 15. Mobilt bredband Telia

  Vad har du för en dator ? Fabrikat Modell? Vilket operativsystem har du ? Hur ansluter du till Telias mobila bredband ? Har du Simkortet i datorn ? Eller har du en USB-Dongle med SImkortet ansluten till datorn ? Om du har en USB-Dongle sitter den på en sladd (man kan då flytta Donglen "enklare" till plats för bra signal) Eller sitter den direkt på datorn ? Eller ? Hur är signalstyrkan ? Hög ? Mellen ? Låg? Det som tyder på att problemet kan ligga i datorn är att du kan få igång det hela om du startar om datorn. Annars om du sitter i någon tätort kan det ju vara överbelastning. Basstationen räcker inte till. Och du kopplas bort. När du inte börjar surfa på sociala medier. ? För Telia prioriterar ju sociala medier vad jag läst.
×