Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

jannejanne

Medlem
 • Antal inlägg

  8 151
 • Gick med

 • Senaste besök

 • Vunnit antal dagar

  31

jannejanne vann dagen: 28 juli 2018

jannejanne hade det mest gillade innehållet!

1 följare

Om jannejanne

 • Medlemstitel
  Beroende

Senaste profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Noga räknat var det W95B som var installerat på "företagshemdatorn" som kom hem lagom till julen 1997. Efter 3 månader med W95B var jag så less på bristen på funktion så jag försökte installera NT4 på datorn. Och misslyckades, antagligen saknades drivrutiner..... (NT4 körde många på jobbet och det fungerade. Själv hade jag Windows 3.1 på jobbet och det fingerade också.) Så jag försökte installera Redhat 5.0 på företagshemdatorn någon gång i April 1998. Och lyckades. Så sedan 1998 har det varit olika Linusreleaser, FreeBSD, och igen Linuxreleaser. Så visst ska jag fira. W95B var det OS som gjorde att jag lämnade MS hemma.
 2. Mitt Corsair 600W lade av. Först var datorn svår att starta, fick starta om den, sedan startade datorn inte alls. Med ett 500W BeQuiet startade samma dator utan problem. Jag har haft en dator som stoppade vid filmvisning. Det var överhettning. Syntes genom att tog jag av ena sidan på datortornet så var det inga problem att visa film.
 3. Jag har haft samma symptom med svårigheter att starta datorn. Nytt nätaggregat löste problemet. Så jag instämmer med Mikael63. Men du kan givetvis göra som jag. Fick tips om nätaggregatet men vad f-n inte kan ett Corsair 600W lägga av. Så jag byggde en ny dator. Och när jag byggt den nya datorn kände jag att jag hade tid kolla den där iden med byta nätaggregatet. Och den gamla datorn gick igång direkt !
 4. Jag skriver: Jag repeterar: Det är ju faktiskt så att av säkerhetskäl bör W10 avaktivera W7. Eller hur? 20191228 :Cecilia skriver: Det kan man tycka men så sker inte. Och det finns ju en naturlig förklaring W7 stöddes fortfarande av MS 2019. Men när stödet av W7 upphör 2020 ? Så kanske MS tycker det är dags att av säkerhetskäl inaktivera W7 på datorn ? Och det var ju för vad som hände 2020 TS bad om råd.
 5. Hur gammal är datorn ? Du har tydligen inte garanti.... Det sista datorraset jag hade var att nätaggregatet ett Corsair lagt av. Köpte ett Be Quit och allt väl igen med nytt nätaggregat. Och det som jag ser på fotona, att saker böjs av tyder som jag ser det på brist på ström / spänning. Nätaggregatet ger inte tillräckligt längre. => Behov att byta nätaggregat Kollade på Prisjakt, minst Silver i energieffektivitet, Gissar du borde klara dig med 600W så jag satte det som undre gräns, 600W (Ett nätaggregat bör för stor livslängd ej belastas över 50 % kontinuerligt. Vilken motor mår bra av att utnyttjas över 80% i normal drift ? ) http://classic.prisjakt.nu/kategori.php?m=s430389852&o=produkt_pris_inkmoms#rparams=m=s430390127 http://www.inet.se/produkt/6903071/be-quiet-pure-power-11-600w-cm?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt eller kvalitet hög(sta?) https://www.inet.se/produkt/6903699/seasonic-focus-gx-750w?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt
 6. Det kan också vara en ärlig människa som vet vad dom kan och vilka batteripack dom inte vill ta i pga av hopplös konstruktion. Och då är det ju ganska onödigt kunden skickar batteripacket till honom. Motsatsen är "Vi lagar din mobiltelefon medan du väntar." Men underförstått om det går och vi har delar hemma.........rent skojeri alltså. Jag kan misstänka att om detta är 1a firman av den här typen att man har hur mycket som helst att göra och ring för rådgivning är det enkla sättet tala om aktuell leveranstid. Alla vill kanske inte vänta 5 veckor. För andra är 5 veckor under vintern utan elcykeln inget problem.
 7. "Kontakta mig för rådgivning" får mig tänka på banker och mäklare. Ser man priset på 18650 celler så kommer detta bli en stor affär. https://www.18650batterystore.com/panasonic-18650-s/144.htm Precis som "Vi lagar din mobiltelefon medan du väntar." En affärside som inte existerade före iPhone (2007). Eller har jag fel ? Pentti H, tråkigt med batteriet. Men det kunde varit värre. För egen del har brandrisken inneburit att jag valt bort Lithium i MC. Kanske för jag varit med om ett fall själv. En kollegas bärbara dator börjar ca 10:00 på kontoret att ryka. Bara bära ut den på gården. För vi var ju på plats, arbetstid. Det blev elektronikåtervinningen. Alla är inte vakna när det händer. http://www.expressen.se/kvallsposten/brand-i-dator-dodade-fem-personer/
 8. Cecilia skriver: Det har jag inte hört talas om. Har du någon källa på det? Texten på ett "paket" med en Windows XP Professional Citat For distribution only with a new PC Eftersom den PC vi här talar om redan har Windows 7 installerat är PCn INTE ny. Det finns med andra ord inga garantier från MS sida om att W7 kommer att gå att starta efter att W10 installerats. Tvärtom borde det väl av säkerhetskäl vara så att start av W7 förhindras efter installationen av W7 ? Eller hur ? Att jag själv har W7 och Windows XP och en Linuxrelease på en gammal dator betyder inte som jag ser det någon garanti för att det kommer fungera för trådstartaren att lyckas köra W10 och W7 på samma dator. Med båda diskarna samtidigt anslutna till både nätaggregat och moderkort. Det är en överhängande risk att om trådstartaren har W7 hårddisken i datorn och ansluten till både nätaggregat och moderkort när W10 installeras att startfilerna för W7 skriv över med konsekvensen att om något fel uppstår på W10 installationen så kommer det inte gå att starta W7. Och om W7 hårddisken inte är ansluten till nätaggregatet när W10 installeras på en annan hårddisk så finns lika fullt risken att om W10 senare hittar W7 disken (för den är inkopplad när W10 går igång) och att W10 vidtar sådana åtgärder att W7 inte går att starta. Jag repeterar: Det är ju faktiskt så att av säkerhetskäl bör W10 avaktivera W7. Eller hur?
 9. Allmänt om man vill göra en klon av sin hårddisk kör kommandot #df .... /dev/sda1 .... # då vet du att du har en hårddisk som heter /dev/sda för att göra en kopia av den behöver du installera en hårddisk till som är minst lika stor För att sedan göra en kopia av /dev/sda måste du starta datorn från en CD eller USB minne med linux som kan köras direkt från CDn / USBn för annars kommer du få en kopia av /dev/sda under drift vilket inte är samma sak som /dev/sda på den avstängda datorn och det är /dev/sda på den avstängda datorn du behöver för att få en fungerande klon. Jag vet, har provat. Men OBS följande ger kopiering med alla fel. Hoppas ddrescue är bättre. # dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=1024k count=10000000 <enter> (om originalhårddisken är sda och klonen ska göras på sdb......) och så börjar kopieringen av hårddisken sda till hårddisken sdb bs=1024k innebär att det sker i omgångar på ca 1MB åt gången count=10000000 gör att kopieringen klara upp till ca 10000GB stora hårddiskar bas och count behöver inte vara med. Men har en fördel. När sda är slut, inget mer finns att kopiera kommer ett felmedelande som kan sluta med count=250000 dvs den har kopierat allt på en ca 250GB stor hårddisk till /dev/sdb och vet man då att hårddisken sda är på ca 250GB är ju allt väl. Många bärbara datorer har inte plats för mer än en hårddisk. Och det lätta sättet göra det här kan då vara att sätta in båda hårddiskarna (originalet) och den blivande klonen i en stationär linux dator som rymmer två extra hårddiskar. Och som sagt, hoppas ddrescue kan ta bort felen. dd kopierar allt inklusive fel. Men är originalet allt för trasigt kommer dd som jag minns sluta med felmedelande långt innan hela sda är kopierad. Som jag minns. ddrescue spännande ! http://www.gnu.org/software/ddrescue/manual/ddrescue_manual.html
 10. Talde för några år sedan med en Butikschef, livsmedelsbutik. Man skulle införa ett system med automatisk beställning av nya varor från tidigare lagersaldo och försäljning. Problemet var att lagersaldot också minskas av "svinnet" och "hur stort svinnet var" för olika varor ingick inte det automatiska systemet. Så han hade beslutat att man skulle börja med att använda automatiska beställnings systemet till hundmaten. Jag har idag upplevt något liknande "lagersaldo" ! Region Skåne har beslutat sig för att införa ett nytt system för kollektivtrafiken. Och lägga ner det gamla systemet med Jojo-korten. Och en lämplig tidpunkt införa systemet är väl när kollektivtrafiken är låg ? För ALLA är ju mest lediga under Jul och Nyårshelgerna ! Dvs den 14 december 2019. Man anade dock oråd och förlängde "stoppet" till 14 januari. När jag kom till Skåne på kvällen 21 december fanns det 4 "Trafikvärdar" utanför Skånetrafikinformationen. En tog hand om mig och satte mig i kön. Som var obefintlig. Inne på Skånetrafikinformationen fanns en ordningsvakt som skickade mig till rätt lucka och några minuter senare hade mitt Jojokort blivit ett resekort med 3 resor. Bra jobbat ! Idag vid 13-tiden på väg hem var kön in till Skånetrafikinformationen ca 15 personer ! Nåja vi har inget att skryta med i Västra Götalandsregionen. När det nya systemet infördes för några år sedan var det också kaos. Varför väljer alla regioner att utveckla något eget ? Varför inte köpa något befintligt ? Ja Västra Götaland var tvungna åka ända till Nya Zeeland (eller var det Australien) för att hitta något system som kunde passa för en modernisering av Regionens kollektivtrafik...... 20200116 Var i Skåne efter Nyår. Träffade en bekant som jobbar och använder kolektivtrafiken för jobbresorna varje dag. Fick reda på att för hennes del gällde det gamla Regiontrafik systemet i Skåne JoJokorten tom Februari ! Nya systemet för kollektivtrafiken är mycket enkelt. Skåne är indelat i bara 3 regioner ! Så jag bad att får en Regionkarta. På resecentrum i Helsingborg. Men det kunde jag inte få. För regionerna räknas från den hållplats du befinner dig på. Så det finns i princip en regionkarta för varje hållplats i Skåneregionen. För min bekant innebar det här att om hon på fritiden reste från X-stad S-hållplatsen till Y-köping så kostade det ca 150kr men om hon valde biljett från X-stad S-hållplatsen till Z-hållplatsen i Y-köping, strax före centrum Y-köping, ja då kostade det ca 75kr. Hade hon kommit på. Enkelt och överskådligt. Eller hur ?
 11. Grannar som uppmärksammas av ljudet är något vanligt bus en eller två inte gillar Orsaken är att "Grannar" inte vet vilka rättigheter buset har. Och buset gillar inte att bli skadat. Så vid intervju av en villatjuv så berättade han att han drog direkt om larmet utlöste siren som grannar kan höra och uppmärksamma. # Skillnad om det är ett helt gäng, sök på gäng rånar flera # Annars var larm inget hinder. Hans taktik var bryta sig in, lättast med verktyg från trädgårdsboden utanför villan eller i en grannträdgård. Eftersom han var "känd" bar han aldrig verktyg på sig. Från inne till ute igen tog det honom 3 minuter att hinna med och söka igenom sängkammaren. För det är där dyrbarheter, tex smycken finns. Hans taktik. Och ingen väktare kommer dyka upp på 3 minuter. Av ett väldigt enkelt skäl. Av arbetsmiljöskäl ingår inte att gripa tjuvar i Vaktbolagets arbete. Väktarens uppgift är att vid inbrott se till att dörrar fönster osv återställs så det inte bara går att promenera in i huset. Så det inte regnar in osv. Allt som går att fakturera larmkunden extra för. Och för den uppgiften går lika bra vara på plats om 15 - 30 minuter. Säkrast så. För undvika konfrontation med buset.
 12. Det säkraste sättet testa W10 i samma dator är att du drar ut strömmatningen till den gamla hårddisken och sätter i en ny hårddisk som du installerar W10 på och testar W10 med. Har du båda hårddiskarna igång /anslutna samtidigt till nätaggregatet och startar W10 är det en överhängande risk att W10 börjar att vidta åtgärder på din hårddisk med W7. "W10 Anpassar W7 hårddisken till Windows 10". Och sedan kan du kanske inte starta din W7 installation. Windows är INTE konstruerat för du ska kunna köra flera Windows på samma dator. Och även om det kan gå, så är det ju inte säkert att det går imorgon efter senaste säkerhetsuppdateringen av W10 ! Vill du vara riktigt säker på att du har kvar din W7 installation, gör en backup av hela hårddisken på en annan hårddisk. Koppla bort hårddisken med din nuvarande W7 installation och kontrollera att "din backup" fungerar. Att du kan utan problem köra "din nya backup" hårddisk precis som du gjort. W7 och alla program fungerar på backuppdisken.
 13. Citat: Kravet har varit att de ska fungera både inom- och utomhus, samt att de ska vara helt trådlösa. slut Citat och här är busets motmedel ett exempel https://www.perfectjammer.com/all-gsm-3g-jammers-blockers.html Och de används redan https://www.expressen.se/kvallsposten/sa-slar-tjuvarna-ut-ditt-larm-pa-bara-sekunder/ Vill man ha något som fungerar kan jag rekommendera Inferno. Efter haft inbrott i garaget installerade vi en hemgjord variant av Inferno. Och när buset kom tillbaka några månader senare gav de upp. Det räckte ju med att de började använda bräckjärnet i garagedörren för att ljudhelvetet skulle gå igång. Givetvis allt draget med kabel. Inget trådlöst här inte. För vi hade ju sökt på larm innan vi satte igång med vårt larm. Och skaffat information om "larmläget" med + och - för olika. https://www.youtube.com/watch?v=RXwNnjwQbxc Men visst kan kamera vara bra. Man kan förhoppningsvis upptäcka rekognosering. Om de inte kör med jammers redan då.
 14. Undrar när Microsoft drog in supporten för mina Nokia mobiler, jobbet och privat. Still going strong. Nokia N9 mobilerna alltså. https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N9
 15. Om målet är att fortsätta använda en äldre dator med Windows 7 efter MS support upphört så tror jag att de flesta blir mer nöjda med att installera någon av de populärare distributionerna på Distrowatch. MX Linux, Manjaro, Mint Än med de blir med Tails. Tex kan inte jag söka på Google om jag använder Tor (i Linux Mint 17.3) Det kommer felmedelande. men google.se funkar kanske bra med Tor i Tails ? 11:38 Jag var ju tvungen installera Tails på ett USB minne (i W7 med Etcher) och testa.... Startade om datorn och Tails gick så småningom igång. Skrev in google i Tor och Duckduckgo .com gav www.google.com som jag startade. Hamnade i att jag skulle verifiera att jag inte var en robot och kom till slut in. Och en sökning på CBR1000RR gav en massa länkar till MCn ! Så Google fungerar med Tor i Tails....jag hade fel. Och fel hade jag också om att MX-Linux, Manjaro, Mint skulle vara enklare. MX-Linux lyckades inte ansluta till internet (nätverksfel) och sedan fick jag dessutom problem med anslutning i Windows och måste felsöka nätverket. Manjaro fodrade "bittorrentklient" för hemladdning och det hade jag inte. Och kanske inte alla W7 användare heller. Och Linux Mint 19.2 Cinnamon klarade inte heller av mitt nätverk (klarade inte automatisk anslutning, vilket Tails klarade) så den distron var nog inte heller någon höjdare för nybörjare, Fel igen av mig. Min sammanfattning Tails klarar min hårdvara bättre än två Populära testade distar MX Linux och Linux Mint 19.2. Men i varje fall kul testa Etcher och start av Linuxdistar från USB ! Så det blir att installera Tails igen på USB-minnet ! Och lägga i plånboken. Kanske kan Tails vara till nytta nångång. rättat 19:29. Lyckades utan problem ansluta med Linux Mint 19 xfce till internet. Misstänker hårdvarufel (glappande nätverksladd) gjorde det strulade halv 12. Men väl uppkopplad så har jag inte svenskt tangentbord. Något som gick att välja i Tails. 1-0 Tails-Mint.
×
×
 • Skapa nytt...