Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Carelius

Medlem
 • Antal inlägg

  115
 • Gick med

 • Senaste besök

 1. Hej! Jag har en Excel-fil med några hundra flikar där ett nummer står som namn på varje flik. Jag vill hämta detta namn på fliken till en cell i bladet under respektive flik utan att manuellt behöva skriva in namnet på varje flik. Går det att göra och i så fall hur? Tack för hjälpen.
 2. Har provat det, men då kommer det upp ett meddelande om att parition C är skadad och måste partitioneras. Förmodar att det beror på att de ligger på samma disc? Eller verkar det som att även partition D är skadad?
 3. Hej! Jag har en laptop på vilken jag har partitionerat en 40gb stor hårddisk i två delar; partition C (Windows XP Pro SP2 installerat) och partition D (lagringsutrymme). När jag nu startar datorn går Windows-startbilden igång men efter ett tag bootar den bara om, jag kommer alltså inte in i Windows. När jag kör Windows XP-skivan visar den C som "okänd" beträffande filsystem och påstår att 100 % av utrymmet är tillgängligt, medan den identifierar partio D korrekt både beträffande utrymme och filsystem (NTNS). Jag kan såklart partitionera om C och installera Windows XP på nytt, problemet är dock att jag har ett antal semesterbilder som jag inte hunnit ta backup på och som jag mycket gärna vill ha tillbaks.. de ligger på C. Kan jag göra något för att komma åt dessa filer? Reparations-mjukvara? Ompartitionering och därefter recovery-mjukvara? Något annat? HJÄLP!
 4. Jag har en bekant som ska sälja sin vinylspelare. Det är en BEOGram 1203 från mitten av 70-talet, och han slänger även med en BEOMaster 3300-förstärkare och ett par BEOVox Redline 60-högtalare. Nål byttes för några år sedan, vet inget om kvaliteten på sladdarna men det låter helt ok. Någon som kan uttala sig om denna utrustning? Jag får ge ca 3 000 kr. Är främst ute efter något "retro-snyggt" att placera i vardagsrummet men vill givetvis även ha prisvärt ljud. Tacksam för synpunkter och kommentarer.
 5. Jag söker ett program som kan hjälpa mig med följande: Jag vill kunna gömma en viss mapp med filer och undermappar, alternativt gömma hela den partition som denna mapp ligger på. Om jag startar programmet ifråga och anger lösenord, vill jag snabbt och lätt kunna få tillgång till mappen/partitionen. Innan detta har gjorts, går den dock ej att komma åt via andra program, utforskaren, sök eller dyl. Beredd att betala för programmet ifråga, har dock ej råd med några tusenlappar, säkerheten behöver med andra ord inte vara 100, huvudsaken är att det inte går att klicka sig in i mappen utan större "inbrottsförsök". Vill skydda ca 30 mb data, mao inga större stukturer. Kör Windows XP Pro, version 2002 SP2. Tack för hjälpen!
 6. Jag har en bärbar Acer Aspire 1360 som jag måste öppna och rengöra, för fläkten snuddar för fullt varje sekund den är igång och jag misstänker att det beror på smuts. Jag har skruvat ut alla skruvar men kan INTE komma på hur jag öppnar den. Är det någon som kan förklara hur jag bär mig åt? Förstår inte hur de kan få för sig att konstruera en maskin så svåröppnad..
 7. Den bekanta som blivit uppsagd var som sagt inte med i facket. Jag tackar för din välvillighet att besvara mitt inlägg, dock jag är jag förmögen att själv läsa några rader text i LAS och det du skrev var i princip en upprepning av vad jag berörde i mitt inlägg. Där berör du punkten jag frågade efter, nämligen om det finns stöd i någon lag att kräva lönebesked och annat än kontant betalning. Om inte, är det enligt mitt tycke något som borde införas för att bli kvitt med den svarta verksamhet våra restaurangägare sysslar med. Följande har hursomhelst hänt mina bekanta; Båda har idag, en vecka sent, fått 6 000kr i lön för 174 resp 162 timmars arbete varav mer än 30% övertid. Arbetsgivaren skyller på "dålig ekonomi" till varför han inte kan betala ut full lön. Jag blir så jävla förbannad, ursäkta mitt ordval. Arbetsgivaren ägare 4 restauranger i denna stad och att han skulle ha så dålig likviditet att han inte kan betala ut löner är ren skitsnack, om så vore fallet skulle han ha sålt av restauranger för att undgå konkurs. Vidare bryter han mot lagen och borde inte få äga en restaurang överhuvudtaget. Tråkigt att behöva säga det men det är väl inte bara jag som är föga förvånad över att arbetsgivaren ifråga är av utländsk härkomst. Om det är bristande förståelse för svensk lagstiftning eller ren och skär ignorans som ligger bakom hans hänsynslösa beteende ställer jag mig frågade till. Men att betala 6 000kr för en månads arbete till en ensamstående mamma är i vilket fall som helst omoraliskt och något jag är förvånad över ens får inträffa i det här landet. Det här har iaf fått mig att tänka till och jag hoppas vara stark nog att välja restauranger med baktanke i fortsättning, för att på så sätt undvika att stödja potentiella svartbyggen och arbetsagivare som utnyttjar sina medmänniskor till den grad att de försätter dem i ekonomiska problem. Jag har tyvärr hindrats möjligheten att konfrontera arbetsgivaren eller gå till pressen, då båda mina bekanta idag avslutat sin anställning och helt enkelt accepterat att han blåst dem. Delvis är det rädsla som får dem att inte driva saken vidare. Tragiskt. [inlägget ändrat 2007-03-02 19:41:32 av 86th Dubliner]
 8. Jag har två bekanta som tyvärr haft oturen att anställas av en mindre seriös restaurang. Den ena har utan uppsägningstid nu fått gå utan några särskilda skäl angivna. Den andra vill sluta jobba efter denna incident, men arbetsgivaren säger då att hon har en lagstadgad uppsägningstid på 1 månad. Arbetsgivaren har förvisso rätt i 1-månads-kravet enl LAS, men denna frist gäller även honom såvida den anställde inte väsentligen sidosatt sina åtaganden. Eftersom ingen av dem vill arbeta kvar är problemet med uppsägningen inte aktuellt att diskutera. Däremot vill min andra bekant inte arbeta kvar i ytterligare en månad. Min fråga är nu om hon kan sluta omedelbart genom att hävda att arbetsgivaren väsentligen åsidosatt sina antaganden i och med följande; 1. Uppsägningen av hennes väninna är inte sakligt grundad. 2. Betalning av lön har skett kontant och utan lönebesked. 3. I avtalet står en bruttolön om X kronor, dock betalas Y kr ut och är ca 10kr/timmen lägre än vad man kan förvänta sig med rimlig skatt. Då lönebesked inte följer med kan jag dock inte avgöra om lönen är så låg pga hög skattedel eller om arbetsgivaren helt enkelt betalar för låg nettolön. 4. Arbetsgivaren har inte upprättat något schema och förväntar sig dessutom att de anställda arbetar ibland 12 timmar om dagen med mycket kort notis härom. I avtalet står bland annat namn på arbetsgivare, tid för anställning (2 år framöver) samt lön enl timlön. Någon som kan ge mig lite vägledning i ovanstående? Finns det någon lag som stadgar kring lönebesked? Jag tänker konfrontera arbetsgivaren tillsammans med min bekanta men känner mig inte tillräckligt insatt i arbetsrätt och skulle behöva lite goda råd. Den anställde som fick gå är ej med i facket. Den anställde som vill gå är med i facket, och ja, jag överväger att kontakta dem men vill eventuellt försöka lösa det själv först. Tack för hjälpen!
 9. Ett mycket enkelt och eminent svar, jag tackar så mkt.
 10. Hej! Excel-fråga. Jag illustrerar det i ett exempel eftersom det var lite krångligt att förklara med bara ord. I A1 finns värdet 1 och i A2 värdet 2. I A3 vill jag ha en list-funktion där användaren kan välja mellan "Alt 1" och "Alt 2". I A4 finns värdet 4 och i A5 värdet 5. När jag väljer Alt 1 vill jag att B4 och B5 uppdateras med formeln =A4/A1 resp A5/A1. När jag väljer Alt 2 vill jag att B4 och B5 uppdateras med formeln =A4/A2 resp A5/A2. Således ska B4 och B5 uppdateras av en fördefinierad formel då ett visst alternativ väljs i A3. Formeln använder sig av data i A1-A2 och A4-A5. Borde väl inte vara allt för komplicerat, eller? Tack för hjälpen!
 11. Jag ska ordna bredband från BBB tänkte jag, och funderar på 100mbit-uppkopplingen de har att erbjuda (ej via telejack). Vill dock ha det hela trådlöst och behöver för detta en router. Kan någon berätta lite kort vad jag behöver tänka på vid inskaffandet av denna router samt ungefär vad den kostar och eventuellt även var den finns att köpa?
 12. Ok! Tackar. Tror dock inte de är så petiga, åker med det jag har. Såvida man inte kan få ett nytt pass innan fredag. Annars har jag ju gjort vad jag kunnat.
 13. Någon som har erfarenhet av att resa inom Europa (Spanien) på ett pass där själva foto-sidan har spruckit uppe vid limningen och riskerar att ramla av? Den har spruckit ungefär en tredje del av sidans längd. Upptäckte att mitt pass skadats på detta vis vid tidigare hårt resande, och ska nu ut igen om en vecka... vet att man kan få provisoriskt men det kostar ju ganska rejält, så jag funderar på att chansa med mitt nuvarande pass men vill veta hur stora mina chanser är!
 14. Någon som vet var jag kan köpa eller tom gratis erhålla en blogg till min egna domän? Vill alltså att bloggen ska hostas professionellt men finnas tillgänglig på min hemsida.
 15. Du menar att vi överger våra traditioner och anammar ett islamskt synsätt på brott och straff?
×
×
 • Skapa nytt...